Utrustning & Tester

Sovsäck bäst i test – bästa sovsäcken för vandring 2022

Bästa sovsäck 2021 välj sovsäcken som är bäst i test

Om det är något som det är värt att lägga pengar på när du ska på längre vandring så är det god nattsömn. Skaffa dig det bästa liggunderlag och sovsäck du kan få tag på och se till att vakna utvilad. Oddsen för en bra dag i naturen ökar om du vaknar varm och utsövd. I den här artikeln testar vi sovsäckar från kvalitetsmärken och utser årets bästa sovsäck 2021.

Snabb topp 3

1. Marmot Hydrogen LZ

sovsäck bäst i test marmot hydrogen

2. Sea to Summit Trek TKII Wide

Sea to summit trek tkII bästa sovsäck för dig som rör dig mycket

3. Haglöfs Ursus -2

Haglöfs Ursus bästa sovsäck i kategorin prisvärd

Naturligtvis kommer det variera från person till person vilken sovsäck som är absolut bäst för vad hen gör. Därför har vi valt ut 6 stycken kvalitets sovsäckar som passar för olika typer av ändamål och även hur du sover.

  • Bästa sovsäck overall – Marmot Hydrogen LZ
  • Bästa sovsäck för dig som rör dig mycket – Sea to Summit Trek TKII Wide
  • Mest sovsäck för pengarna – Haglöfs Ursus -2
  • Bästa sovsäck för sommaren – Sea to Summit Spark SP1
  • Bästa sovsäck för extrema förhållanden – Marmot Col -20°
  • Bästa budget sovsäck – Deuter Orbit -5

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Bäst i test – Marmot Hydrogen LZ

sovsäck bäst i test marmot hydrogen
Vikt:735g
Packvolym:15×31 cm
Komforttemperatur:1°C
Temperatur limit:-5°C
Stoppning:Dun
Fill power:800+
Form:Mumie
Outnorth logga
Outdoor Experten

Marmots Hydrogen blir utsedd till testets bästa sovsäck baserat på hur mångsidig den är. Hydrogen är designad för att du ska sova bekvämt i temperaturer strax över nollan och kommer utan problem klara av både vår, sommar och höst. Denna Marmot sovsäck är mumieformad vilket betyder att den är formad efter din kropp för att bättre hålla värmen. Sovsäcken är fylld med gåsdun vilket håller ned vikten. Ytterlagret är vindtåligt och vattenavstötande, detta i kombination med den åtdragbara huvan gör att den fungerar utmärkt även under bar himmel. Samtidigt är vikten väldigt låg för en 3-säsongs sovsäck och packvolymen är extremt bra. Hydrogen kommer in på 735g och packas ned till 15×31 cm, inga problem alls att packa med på vandringen. Överlag är det svårt att hitta några brister och Marmot hydrogen förtjänar sin plats som bästa sovsäck i testet. 

Bästa sovsäck för dig som rör dig mycket – Sea to Summit Trek TKII Wide

Sea to summit trek tkII bästa sovsäck för dig som rör dig mycket
Vikt:1160g
Packvolym:18×40 cm
Komforttemperatur:-1°C
Temperatur limit:-8°C
Stoppning:Dun
Fill power:650
Form:Rektangel
Outnorth logga
Outdoor Experten

Sea to Summit Trek TKII Wide passar utmärkt om du har behov av att kunna röra dig lite mer för att komma till ro och sova bekvämt. Den rektangulära formen ger en större frihetskänsla än de mumieformade varianterna. Med en komforttemperatur på – 1° så håller den dig varm från vår till höst utan problem. Sovsäcken är stoppad med vattenavstötande dun och som med alla Sea to Summit produkter är det RDS certifierat för human djurhantering. Sovsäcken väger in strax under ett kilo och är lätt att bära med sig. Det enda som stoppar Trek TKII från att ta Marmot Hydrogen´s plats som bäst i test är just vikten. Sea to Summit´s sovsäck är fortfarande väldigt lätt men Marmot har lyckats att få ned sin vikt ytterligare 320g. Vill du dock ha mer möjlighet att röra dig så är detta solklart bästa sovsäcken för dig.

Mest sovsäck för pengarna – Haglöfs Ursus -2

Haglöfs Ursus bästa sovsäck i kategorin prisvärd
Vikt:1281g
Packvolym:8 liter
Komforttemperatur:4°C
Temperatur limit:-2°C
Stoppning:Dun / Syntet
Fill power:600
Form:Mumie
Outnorth logga
haglöfs logga

Här får du mycket sovsäck för pengarna, Haglöfs är en svensk tillverkare av kvalitetsutrustning. Ursus -2 är mumieformad för att hålla uppe värmen och nere vikten. Med en komforttemperatur på 4° grader klarar du dig halva året och förmodligen ett par månader till i de södra delarna av landet. Packpåsen kommer med inbyggda komprimerings remmar vilket gör det lättare att hålla ned storleken. Sovsäcken är behandlad för att vara vattenavstötande med nya hållbara metoder. Nackdelen med den här sovsäcken är vikten. Även om den inte är särskilt tung så kommer de lite dyrare modellerna att väga lite mindre och ta lite mindre plats. Överlag är det dock en utmärkt sovsäck för vandring.

Sommar sovsäck bäst i test – Sea to Summit Spark SpI

Bästa sovsäck för sommarvandring sea to summit spark
Vikt:340g
Packvolym:11×23 cm
Komforttemperatur:9°C
Temperatur limit:5°C
Stoppning:Dun
Fill power:850
Form:Rektangel
Outnorth logga
Outdoor Experten

Om du bara vandrar på sommaren, när vädret är varmt så kommer Spark SpI från Sea to Summit passa dig. Sovsäcken har en komforttemperatur på 9° vilket är helt okej men det som gör sovsäcken bäst i test för vandring på sommaren är vikten och storleken. Spark SpI väger bara 340g och nedpackad är den endast 11x23cm. Det här är en enorm fördel, varje kilo som kapas på packningen kommer du vara väldigt tacksam för. Den låga packvolymen kommer göra det lätt att få plats med sovsäcken inuti ryggsäcken utan att det blir tajt med annan utrustning. Nackdelen med Spark SpI kan visa sig om du vandrar högt norrut. Vädret kan svänga fort i fjällen och natt temperaturer under 9° är inte omöjligt även under sommaren. Håll koll på vädret så kommer den inte svika dig.

Bästa sovsäck för extrema förhållanden – Marmot Col -20°

sovsäck bäst i test marmot col
Vikt:2140g
Packvolym:24×48 cm
Komforttemperatur:-29°C
Temperatur limit:
Stoppning:Dun
Fill power:800
Form:Mumie
Outnorth logga
Outdoor Experten

Ska du ut och tälta mitt i vintern och är rädd för att frysa? Marmot Col är gjord för att klara av även de kallaste nätterna och har en komforttemperatur på -29 grader. Invändigt är den lite rymligare än vanliga sovsäckar för att du ska få plats med extra kläder och mumieformen är anatomiskt anpassad, allt för att hålla uppe temperaturen. Du kommer att klara vintervandringens nätter utan problem och detta gör sovsäcken bäst i test för extrema nätter. Nackdelen med sovsäcken är vikten och storleken men det kommer du inte ifrån om du ska skaffa en sovsäck för vinteräventyr. Du kommer inte heller vilja använda den sommartid då den blir alldeles för varm, sovsäcken är helt enkelt anpassad för vinter.

Bästa budget sovsäck – Deuter Orbit -5

Deuter orbit sovsäcken är bäst i test på en tajt budget
Vikt:1725g
Packvolym:25×42 cm
Komforttemperatur:0°C
Temperatur limit:-5°
Stoppning:Syntet
Fill power:
Form:Mumie
Outnorth logga
Outdoor Experten

Deuter Orbit är den billigaste sovsäcken på listan men den kommer fortfarande från ett kvalitetsföretag och kommer inte ha några som helst problem att hålla dig varm. Komforttemperaturen ligger på 0° och du kan använda den under 3 säsonger. Sovsäcken är mumieformad och har en innerficka där du kan hålla din telefon varm så den inte laddar ur. Stoppningen är av syntetiskt material och kan därför inte komprimeras lika bra som en dunsovsäck. Detta gör att det är den 3-säsongers sovsäck i testet som tar mest plats i packningen och det är också helt klart den tyngsta. Ska du ha en bra budget sovsäck är Orbit -5 bäst i test.

Sovsäck bäst i test – hur väljer vi sovsäckarna?

För att utse vilken sovsäck som är bäst i test har vi i första hand utgått ifrån fyra krav.

Den bästa sovsäcken ska vara lätt

Några 100 gram hit och dit kanske inte verkar som det ska göra någon större skillnad men i längden gör det de. Minimerar du vikten på all din packning kommer det resultera i en betydligt lättare vandringsupplevelse i dubbel bemärkelse. Tar vi sovsäcken som är bäst i testet, Marmot Hydrogen, så väger den runt ett kilo mindre än många jämförbara sovsäckar. Riktig lättviktsutrustning gör en stor skillnad.

Sovsäcken som är bäst i test ska hålla dig varm

Att vakna nedfryst utan någonstans att värma sig är en riktigt dålig start på dagen. Det blir svårt att njuta av frukosten i naturen och energin för dagens vandring kommer inte riktigt finnas där. Därför är det naturligtvis viktigt att din sovsäck klarar av temperaturen du ska sova i. Kolla på sovsäckens komforttemperatur och se till att ha marginalerna på rätt sida. Med en sovsäck som inte är tillräckligt varm kommer du undvika att tälta och får se mindre av naturen.

Den bästa sovsäcken ska vara kompakt

Ofta hänger det ihop med att sovsäcken är lätt, du vill se till att din sovsäck tar så lite plats som möjligt i packningen. Du vill se till att få så mycket utrustning som möjligt inuti din ryggsäck. Slutar det med att du hänger både tält, liggunderlag och sovsäck utanpå din vandringsryggsäck så har du förmodligen valt för bulkig utrustning. Tänk på att inte välja allt för varm sovsäck. Ska du på flerdagarsvandring mitt i sommaren behöver du inte ha en sovsäck som klarar av – 10°, det kommer bara ta upp onödigt mycket plats. En annan faktor som spelar in är materialet som sovsäckens stoppning är gjord av, en dunsovsäck kommer att gå lättare att komprimera.

En bäst i test sovsäck är mångsidig

Naturligtvis ska de bästa sovsäckarna fungera i så många situationer som möjligt. Du vill få ut så mycket som möjligt för dina pengar och inte behöva ha 3-4 olika sovsäckar för olika situationer. Därför är många av sovsäckarna i testet gjorda för 3-säsonger. De ska fungera i både svängigt april-väder, högsommar och kyliga höstnätter.

Syntet- eller Dunsovsäck?

Sovsäckens stoppning påverkar dess funktion på flera sätt och de två vanliga alternativen är dunsovsäckar och syntetsovsäckar. Båda funkar på det sätt att de fångar luften som din kropp värmt upp och håller kvar den, vilket i sin tur håller dig varm.

En dunsovsäck är precis som det låter en sovsäck stoppad med dun från gås eller anka. De stora fördelen dun har över syntet är att materialet är lättare och går att komprimera i större utsträckning. Nackdelarna med dunsovsäckar är istället att de inte värmer lika bra när de blir fuktiga eller blöta. De ska också helst förvaras uppackade för att behålla sin funktion och prestanda. Dun finns i olika kvalitet och det klassas efter så kallad Fill Power. I stort sett kan man säga att desto högre Fill Power desto bättre kvalitet och mer värme. Bra dun har en Fill Power på minst 500 och de allra bästa ligger på 900.

Syntetsovsäckens största fördel är just att det är ett syntetiskt material. De kan framställas i obegränsade mängder och blir därför billigare att använda sig av. Du kommer alltså få en varmare sovsäck till ett lägre pris jämfört med dun. Syntet behåller också sin förmåga att värma bättre när det blir blött vilket kan vara en stor fördel om du blir överraskad av ett oväder. Sen kan en syntetsovsäck maskintvättas och förvaras nedpackad vilket gör den mer lite mer lätthanterad mellan vandringarna.

Personligen tycker jag att du kommer hitta bäst sovsäck om du tittar på dun alternativen men syntet varianterna har definitivt sina fördelar.

Våra bästa sovsäcks tips

Skötsel och underhåll för sovsäckar

En riktigt bra sovsäck är ofta inte särskilt billig och då vill du se till så att den håller sig fräsch så länge som möjligt. I fallet med sovsäckar är det inte heller särskilt komplicerat.

Undvik att tvätta din sovsäck i så stor utsträckning som möjligt. Syntetsovsäckar klarar tvättmaskinen bättre men det är alltid bättre att försöka hålla den fräsch på andra sätt. Byt istället om från de smutsiga kläderna innan du kryper ned i sovsäcken. Se till att vädra ur den ordentligt och förvara aldrig en fuktig sovsäck i påsen under längre tid.

Storlek och passform

För att en sovsäck ska vara som bäst för dig så ska du undvika att köpa en i för stor storlek. Det kan vara lockande att ta en längre modell än vad du behöver för att få lite extra utrymme men det kommer bara leda till att du fryser lättare. Modellerna kommer i olika storlekar av en anledning och den varma luften kommer inte att hållas kvar lika effektivt. Välj helt enkelt den sovsäck som är närmast dig i längd och vill du ha mer utrymmer väljer du en rektangelformad sovsäck istället.

Komforttemperatur, Temperatur limit & Extremtemperatur

När du kollar på nätbutikerna kommer du att se tre olika temperaturer listade och det kan vara lite svårt att hålla reda på vad som är vad. På vissa sidor kommer Komforttemperatur kallas för komforttemperatur dam och temperatur limit för komforttemperatur herr. Vi tycker att det här kan vara lite missvisande.

Komforttemperatur är temperaturen du kan gå på om du är lite frusen eller ganska “normal” vad gäller när du börjar frysa. Överlag tenderar tjejer att frysas lättare och bör sikta mer på den här temperatur siffran, men det är långt ifrån en universal sanning. Är du medveten om att du har extremt lätt för att frysa vill du förmodligen se till att ha lite marginal på översidan om komforttemperaturen.

Temperatur limit kan ses som en komforttemperatur för de som är lite mer varmblodiga och vet med sig att de sällan fryser. Detta kallas på vissa sidor för komforttemperatur herr men som vi nämnt tidigare är det mer individuellt än så. Exempelvis hade jag personligen aldrig rekommenderat min bror att kolla på temperatur limiten då han är ganska lättfrusen.

Extremtemperatur är oftast inget en vanlig hobby vandrare behöver kolla på, se det mer som en form av disclaimer. Att använda sovsäcken i kallare förhållanden än extremtemperaturen är riktigt farligt och kan leda till att du fryser ihjäl. Det här kan låta väldigt dramatiskt men extremtemperaturen på en bra 3-säsongs sovsäck ligger lägre än -20°. Inget som kommer att plötsligt överraska dig på en sommarvandring med andra ord.

Sovsäcks tillbehör – Liners & Kompressionspåsar

Sovsäcks liners är i stort sett som ett lakan du har inuti din sovsäck. Det är gjort för att hjälpa dig att hålla din sovsäck fräsch och dig själv lite extra varm. Du slipper smutsa ned din sovsäck och kan istället lätt slänga din liner i tvättmaskinen. Tänk på att välja rätt typ av liner för din sovsäcks modell, annars kan det bli väldigt knöligt.

Här hittar du Outnorths utbud av sovsäcks liners.

Kompressionspåsar är helt enkelt en vanlig packpåse för sovsäckar med kompressionsremmar. I många fall kommer de bästa sovsäckarna med en kompressionspåse men om din saknar en så är det en bra idé att skaffa en för att spara på packutrymmet. I vissa fall får du också en extra, större förvaringssäck inkluderad för din sovsäck. Denna är ofta tillverkad av nät och är helt enkelt till för att förvara din sovsäck, på ett mer luftigt sätt, i hemmet.

Sovsäckar bäst i test – frågor och svar

Hur lång sovsäck ska man ha?

Oftast kommer en maxlängd vara angiven i sovsäckens beskrivning och det är alltså så lång man kan vara utan att den blir för liten. Däremot rekommenderas det ofta att välja en sovsäck där man har runt 10 cm till godo så du kan sträcka ut dig ordentligt. Samtidigt ska du inte välja en som är alldeles för lång. Det blir bara tyngre att bära och sen kommer den inte hålla värmen lika bra då det är mer luft som ska värmas upp.

Hur varm sovsäck behöver man?

Till att börja med så ska du kolla på sovsäckens komforttemperatur, det är den temperaturen som visar gränsen för vad man behagligt kan sova i. Sen får du helt enkelt fundera över vart du ska vandra. Ska du upp norrut i de svenska fjällen så räkna med att sovsäcken behöver klara en temperatur runt 0°C.

Hur stor sovsäck ska man ha?

Sovsäckens storlek väljer du baserat på din längd, längre sovsäckar kommer också att vara bredare. Tänk på att du vill ha möjlighet att få plats i sovsäcken med kläder på. Sen ska den varken sitta extremt tajt eller vara överdrivet stor. Båda två kommer leda till att den håller värmen sämre. Rör du dig mycket när du sover och vill ha extra utrymme, välj en modell som är rektangulär och extra bred. Ofta märkta med “wide.

Hur ska man förvara en sovsäck?

Det bästa sättet att förvara en sovsäck på är att hänga upp den, det här är extra viktigt för dunsovsäckar. En dunsovsäck som förvaras nedtryckt i sin packpåse under längre tid kommer att isolera sämre mot kylan. Det här eftersom dun, efter längre perioder, trycks ihop och inte fyller ut sovsäcken lika bra. En syntetsovsäck tappar inte prestanda på samma sätt men för båda sorter så är det bra ur en hygiensynpunkt att de får hänga och luftas ur.

Hur ska man tvätta en sovsäck?

Börja med att läsa instruktionerna på just din sovsäck. De flesta syntetsovsäckar går att tvätta på ett milt program med 40°C. Dunsovsäckar är känsligare och här bör du välja det snällaste programmet du har på din tvättmaskin. Använd en lägre mängd tvättmedel än normalt och inget sköljmedel. Har du en torktumlare med låg-värme program kan du sen tumla sovsäcken på låg temp ihop med ett par tennisbollar. Tennisbollarna gör så att stoppningen inte lägger sig i en klump och sovsäcken håller sig “fluffig”. Tänk på att det tar väldigt lång tid att torka en dunsovsäck.

Hur ska man packa en sovsäck?

Om det är möjligt är det bästa sättet att bara knöla ned sovsäcken i packpåsen. På det sättet så kommer stoppningen att bättre hålla formen. Viker du den kommer du alltid få vecken på samma ställe och det vill du undvika.

Vad är komforttemperatur på sovsäckar?

Komforttemperatur är den lägsta temperatur en kvinna kan sova i sovsäcken bekvämt och utan att frysa. Den sätts utefter kvinnor eftersom de generellt fryser tidigare än män. För män som inte är frusna av sig är det istället “limit temperatur” man ska titta på.