Vandringstips Vandringsmat och matlagning

Piezotändare – Bästa sättet att tända gasolköket

Piezotändaren Optimus Sparky. Tändaren har svart handtag, grön knapp och ett grönt band.

Piezotändare är en oerhört smidig lösning för att snabbt och säkert tända ditt gaskök. De är pålitliga och till skillnad från vanliga tändare så tar de inte slut. I alla fall inte under de första 10 åren. De genererar en stark gnista som inte påverkas av vinden och du kan få ditt stormkök tännt i alla väder.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Vad är en piezotändare?

Piezotändare är som vi tidigare nämnt en typ av tändare avsedda för att användas ihop med gasolkök. Det som skiljer dem från vanliga tändare är att de istället för en låga endast genererar en stark gnista. Därför behövs det inget bränsle i tändaren och den får därmed mycket längre livstid.

De är alltså gjorda för att användas till att tända gasolkök och är en vanlig lösning för friluftskök. Det finns naturligtvis lösa piezotändare men även stormkök som har en inbyggd piezotändare. En väldigt smidig lösning då de här köken tänds med en knapptryckning.

För att använda en lös piezotändare håller du den helt enkelt nära intill stormkökets brännare, vrider på gasen och trycker på piezotändarens knapp. Den starka gnistan kommer tända köket direkt.

Hur funkar en piezotändare?

Piezotändare är baserade på piezoelektricitet och själva ordet piezo betyder alltså trycka eller pressa. Piezoelektricitet i sig är något som bildas i vissa typer av kristaller när de trycks ihop och formen tillfälligt ändras. Med andra ord, när kristallen får en liten smäll så genereras en elektrisk laddning.

Själva piezotändaren består alltså av en av de här kristallerna och en liten hammare som spänns med hjälp av en fjäder. När du trycker på tändarens knapp så kommer hammaren att ge kristallen en smäll. Den här smällen gör att kristallen deformeras och den svarar genom att generera en elektrisk laddning, en gnista som sen antänder gasen. Generellt så kommer det vara så att en gnista produceras för varje knapptryck.

De behöver ingen extern elektricitet och innehåller alltså varken batterier eller bränsle. Det är detta som gör att de har en så lång livslängd och du kan förvänta dig att kristallen klarar att producera gnistor i minst 10 år. Oftast är det inte kristallen som ger med sig först utan de mekaniska delarna i tändaren, så det är värt att skaffa en av hög kvalité.

Vilken piezotändare ska man välja?

Optimus Sparky

Piezotändaren Optimus Sparky. Tändaren har svart handtag, grön knapp och ett grönt band.

Jag föredrar att ha en separat piezotändare och rekommenderar Optimus Sparky som är liten, lätt och effektiv. Så liten att den får plats i de flesta fack samtidigt som munstycket ger dig tillräckligt avstånd från brännaren när du tänder den. Knappen är placerad högst upp på huvudet och du kan lätt tända den med bara 3 fingrar och har den andra handen fri för att vrida på gasen. Vad gäller vikten så väger den in på bara 14 gram så du kommer inte ens märka att du har den i packningen. Du kan hitta tändaren i butikerna nedanför.

Är du sugen på ett stormkök med inbyggd piezotändare så har vi gått igenom de bästa gasolköken. Ett av alternativen som tänds med ett knapptryck är Jetboils Flash.

Varför ska man välja en piezotändare?

  • En piezotändare är oerhört pålitligt och till skillnad från vanliga tändare och tändstickor så påverkas den inte av vädret. Du har ingen låga som blåses ut och gnistan fungerar lika bra i regn. Vanliga tändstickor kommer inte att fungera alls när de blir blöta och stormtändstickor blir dyrt i längden.
  • Piezotändare har oerhört lång livstid, du behöver inte vara orolig för att den ska ge upp de första 10 åren. På långa vandringar där du inte har möjlighet att ersätta tändaren är det viktigt att vara säker på att du kan tända ditt gasolkök.
  • De är lätta, kompakta och tar knappt ingen plats i packningen.

Tänk på att man alltid bör ha med sig en försäkring trots att piezotändare är så pålitliga. Man kan ha otur och även om tändaren inte går sönder kan man tappa den. Jag brukar alltid ha med mig ett bra tändstål som försäkring. De funkar också i alla väder.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.