Vandringsutrustning Vandringsmat och matlagning

Bästa frystorkade maten 2024 – lätt, gott & hållbart

Bästa frystorkade maten från REAL turmat ligger på ett slitet bord bredvid stormkök

Ute på krävande vandringar så är det viktigt att hålla nere vikten på packningen och det gäller även för mat. Efter en lång dag kommer du också uppskatta om maten är lättlagad och naturligtvis smakar bra. Att välja bland alla färgglada påsar och hoppas på något gott kan vara lite som att spela rysk roulette. Därför har vi provsmakat dem åt dig, här hittar du den bästa frystorkade maten enligt oss.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1. Real Turmat
Chili con carne

Bästa frystorkade maten REAL Turmats Chili Con carne

2. Lyofood
Nettle curry

Frystorkad mat från Lyofood - Nettle Curry

3. Blåband Skinnarmo’s Pasta Carbonara

Frystorkad är inte bara lätt och smidig, den har också väldigt lång hållbarhet. Det här gör den till ett av de bästa valen om du vill förbereda dig inför en nödsituation. Generellt sett så håller de 3-7 år men vissa specialförpackade produkter kan hålla upp till hela 25 år. En annan fördel med frystorkad mat i nödsituationer är att det enda du behöver för tillagning är varmt vatten.

Testet – 5 märken tävlar om att bli bästa frystorkade maten

Vi har valt 5 av de största tillverkarna av frystorkad mat på den svenska marknaden. Sen har vi helt enkelt provsmakat för att se vem som tillverkar den godaste frystorkade maten. Vi har också tagit hänsyn vad andra tycker om produkterna (smaken är ju som baken). Till sist har vi även vägt in priset och hållbarheten. Smaken har dock fått väga tyngst i vårt test för att ta fram den bästa frystorkade maten. Efter att ha rankat märkena har vi också tagit fram vår favorit produkt hos varje tillverkare.

Den bästa frystorkade maten

1. Bäst i test: REAL Turmat – Chili con carne

En påse frystorkad REAL Turmat Chili Con Carne står i snön
 • Chili con carne
 • Vikt: 146 gram
 • Energi: 597 kcal

Real har ett brett sortiment med jämn kvalité och tillverkar enligt oss den bästa frystorkade maten och favoriten i deras sortiment är chili con carne. Konsistensen är trevlig och det känns att det är riktig mat med rejäla bitar i och inte bara pulver. Chili smaken känns och den har lite kick på slutet, alltid ett plus när maten är ordentligt kryddad. Gillar du inte stark mat så kanske just den här inte är för dig men annars är det ett riktigt bra val. Det här är helt enkelt riktigt bra vandringsmat.

Hos real kan du plocka ihop en meny för hela dagen då de erbjuder flera olika typer av måltider inklusive frukost. Du kan lätt hålla isär dem baserat på färg, gul för soppa, röd för middag och grå för frukost. Smaken är riktigt bra överlag på deras produkter och om man kollar på betygsättningen så tycks de flesta hålla med oss. Majoriteten av produkterna har en hållbarhet på hela 5 år så det är inga problem om man skulle vilja använda dem även för prepping.

Tillagningen är enkel, även för frystorkad mat. Du har markeringar utanpå påsen för hur mycket vatten du ska hälla i. Du återförsluter den i 8 minuter och sen är det bara att äta. Den är också gjord för att du ska kunna riva av påsen längre ned och lättare komma åt maten. Jag brukar dock låta bli det eftersom det är lättare att stänga den när du ätit upp och ta med sig en påse som inte är kletig nedför fjället.

2. Bästa vegetariska – Lyofood – Nettle curry

Frystorkad mat från Lyofood - Nettle Curry
 • Nettle curry
 • Vegansk
 • Vikt: 110 gram
 • Energi: 530 kcal

Nummer två på listan över den bästa frystorkade maten är polska Lyofood, ett kvalitetsmärke med brett utbud. Den bästa frystorkade maten från Lyofood är deras Nettle curry som finns i två storlekar. Det här är bland den bättre vandringsmaten jag upplevt hittills. Överraskande god för frystorkat och den blandar sig bra med vattnet så du slipper obehaglig “pulver-konsistens”. Kryddningen är bra och du behöver inte tänka på att släpa med någon extra peppar. En härlig matupplevelse i vildmarken utlovas.

Lyofood serverar både frukost, lunch och efterrätt om du vill lyxa till vandringen lite. Påsarna kommer i olika storlekar, vilket inte är så dumt då vi har väldigt olika behov vad gäller kaloriintag. Priserna på Lyofood´s frystorkade mat varierar en hel del och det är efterrätterna som är billigast. Hållbarheten för maten ligger på 5 år och efterrätterna kommer in lite lägre på 3 år.

Alla ingredienser är riktig mat och de innehåller inga tillsatser eller konstgjorda smakämnen. Det här märks också när du äter, det är riktiga matbitar man man sätter tänderna i och det ser i stort sett hemlagat ut. Tillagningen är extremt lätt här med, tillsätt varmt vatten, rör om, vänta och ät. Lyofood är med och konkurrerar om första klassen så för många kan det mycket väl vara ett minst lika gott alternativ som REAL. Det som drar ned dem till en andra plats är att de har några produkter med lite lägre omdömen, med andra ord inte lika konsekventa i kvalitén.

3. Blåband Expedition Meal – Skinnarmo’s Pasta Carbonara

 • Skinnarmo’s Pasta Carbonara
 • Vikt: 143 gram
 • Energi: 617 kcal

Favoriten bland Blå Bands produkter landade för oss på Skinnarmo’s pasta carbonara. Ola Skinnarmo, som varit med och tagit fram rätten, har tagit sig till både nord- och sydpolen så han vet verkligen vad som krävs av mat i extrema förhållanden. Jag upplevde carbonaran som krämig och välsmakande. Helt enkelt så är den riktigt bra med frystorkade standards och det finns inget att klaga på.

Vårt svenska Blå Band har varit igång sen 1951 och har bland annat levererat frystorkad mat till försvaret. Produkterna har en hållbarhet på 3-5 år och här är det en och samma storlek som gäller för alla förpackningar. Deras expedition meals är överlag populära och prisbelönta av bland annat the Great Outdoors. Eftersom de är framtagna ihop med militären vet man att de har kvalitets innehåll och att det inte är någon brist på näring.

Tillagningen består som vanligt i att hälla i varmt vatten och det finns smidiga sträck inuti påsen så det behövs inget decilitermått. Återslut påsen och vänta sen runt 10 minuter. Både påsen och dess etiketter är värmeisolerande vilket inte bara är bra för att hålla maten varm. Det gör också att du lättare kan hantera den utan att bränna sig när du fyllt på med kokande vatten.

4. Trek´n Eat – Chicken Tikka Masala

bästa frystorkade maten
 • Chicken Tikka Masala
 • Vikt: 150 gram
 • Energi: 635 kcal

Den bästa frystorkade maten jag provat från Trek´n Eat var Chicken Tikka Masala. En riktigt bra måltid efter en lång dags vandring. De får definitivt fram de indiska smakerna på ett bra sätt och maten är ganska bra. Precis som de andra är den lätt att tillaga, varmt vatten, rör om och vänta 10-12 minuter.

Smaken på Trek´n Eats produkter är helt klart godkänd men jag skulle önska mig lite mer konsistens. Tyvärr kan några av dem bli lite för mycket “sörja”. Överlag har de okej omdömen på de flesta av sina produkter så det kan ju handla om personlig preferens. Bland fördelarna kan istället nämnas deras förhållandevis stora utbud av vegetariska rätter.

Trek´n Eat är en tysk tillverkare av friluftsmat, de erbjuder ett bra utbud av måltider så du slipper att tröttna även under längre turer. De erbjuder både middagar och efterrätter för dig som vill ha lite vardagslyx i vildmarken. Middagarnas hållbarheten på 5 år går definitivt inte att klaga på.

5. Adventure Food – Rice Cashew

adventure food frystorkad mat
 • Rice Cashew
 • Vegetarisk
 • Vikt: 140 gram
 • Energi: 600 kcal

Vill du testa Adventure Food så skulle jag rekommenderar deras Rice Cashew. Det är en vegetarisk rätt som var ganska bra kryddad och väldigt prisvärd. Allt pulver ville inte riktigt blanda ut sig vilket påverkade konsistensen lite negativt. Det borde dock inte vara ett problem om man rör om extra noggrant och skakar om påsen innan man häller på vatten. Smaken är annars helt klart godkänd och det är ett bra budget alternativ för frystorkad mat.

Adventure Food är ett beprövat märke som använts på expeditioner till både K2 och Everest så näringsmässigt levererar det onekligen. En portion står sig i ca 4 år vilket är helt klart godkänt. Priserna är något lägre än hos de andra tillverkarna på topplistan. De har ett bra utbud med frukostar, middagar och desserter med väldigt varierande betyg. Tyvärr upplevde jag att man får lite vad man betalar för.

Tillagningen är precis som hos de andra tillverkarna, fyll på vatten, rör om, vänta och ät. Däremot var det lite svårare att se hur mycket vatten som skulle i då strecken var lite dåligt placerade. Det var också svårare att få maten helt utblandad och det blev lite knaster mellan tänderna. Köper du Adventure Food så bör du va extra noggrann med att röra om och veckla ut påsen helt så det går att komma åt allt.

Hur tillagar du frystorkad mat på bästa sätt?

Att tillaga frystorkad mat är en väldigt enkel process och egentligen behövs inte mycket mer än ett bra stormkök för god mat på vandringen. Det finns dock några små trix man kan tänka på för att få till det ordentligt. Såhär gör du steg för steg med tips för att laga den bästa frystorkade maten.

 1. Öppna påsen. – Kontrollera ifall det finns en fuktabsorberande liten “kudde” eller liknande i. Det är inget som du vill äta.
 2. Fyll på varmt vatten upp till påsens streck. – Även om det står varmt vatten så bör du allra helst använda kokande vatten. Då löser sig maten lättare och smakar bättre.
 3. Rör om ordentligt. – Veckla ut påsens botten noga så du kommer åt alla hörn, rör riktigt ordentligt. Du vill inte att det ska knastra mellan tänderna när du äter.
 4. Stäng påsen och vänta angiven tid på att den ska tillagas. – Återförslutningen är oftast vädligt bra på påsen så är det kallt ute kan du stoppa in den innanför jackan som en värmekudde.
 5. Öppna och låt svalna vid behov. – Rör gärna om en extra gång.
 6. Ät och njut. – Även om det är lättare att komma åt maten om du river av påsen så kan det vara smart att låta bli. Du kan stänga den igen efter du ätit upp och få “renare” skräp att ta med dig ned från fjället.

Varför är den bästa frystorkade maten så dyr?

Överlag så är frystorkat betydligt dyrare än exempelvis konserver. Det här beror helt enkelt på att det är en dyr process för att producera dem. Frystorkning är en avancerad process för att få fram lätt mat som står sig länge. Sen behöver den även vakuumförpackas. Den bästa frystorkade maten har även rejäla och funktionella förpackningar som kostar att tillverka. De ska hålla värmen samtidigt som du inte ska bränna dig. De behöver gå att återförsluta och vara smidiga att äta ur. Dessutom behöver du ha bra råvaror för att få till god frystorkad mat som behåller sin näring. Överlag kommer råvarorna för exempelvis en konserv inte kräva lika mycket som de i frystorkad mat.

Hur tillverkas frystorkad mat?

Frystorkad mat tillverkas genom att du fryser ner maten under högt tryck. När den är rejält nedfrusen sänks trycket sakta bredvid en så kallad iskondensator. Iskondensatorn är kallare än själva maten och får den frusna vätskan att lämna produkten i ångform. Den här processen kallas för sublimering.

Frystorkning är en beprövad metod för att konservera mat som använts i runt 100 år. Den anses generellt vara det mest skonsamma sättet att konservera mat på och du behåller näringen på ett bra sätt.

Hur länge håller frystorkad mat?

Generellt sett så kommer frystorkad mat i portionspåsar med ett bäst före datum på 3-5 år. Anledningen till att den inte är längre utan snarare på själva påsen. Därför anser många att det går bra att äta maten även efter utgångsdatum så länge påsen är i bra skick och vakuumet kvarstår. Frystorkad mat i andra, hårdare förpackningar kan hålla i upp mot hela 25 år.

Vad är fördelarna med den bästa frystorkade maten?

Det finns egentligen tre stora fördelar med bra frystorkad mat. För det första så ser tillverkningsprocessen och förpackningen till att den håller väldigt länge. För det andra så blir den väldigt lätt att bära med sig på långa vandringar och ses därför som den bästa friluftsmaten, särskilt för ultralätt vandring. Du slipper släpa på en kylväska helt enkelt. Vill du dock ha med dig någon form av kylning så kan du prova en kylryggsäck som är lättare att bära med sig. Till sist så är den väldigt lätt att tillaga och kräver bara varmt vatten.

Vegansk och vegetarisk frystorkad mat

Det finns gott om frystorkade alternativ för dig som väljer bort kött eller animaliska produkter från din kost. Vegansk och vegetarisk frystorkad mat står sig precis lika bra och kommer ofta med fördelen att priset är något lägre.

Frystorkad mat och allergier

Bra frystorkad mat är tydligt uppmärkt med vad de innehåller och vilka allergier det än anpassat för. Det här gäller både på själva förpackningen och på hemsidorna du beställer den på. Det finns gott om alternativ som tar hänsyn till allergier som exempelvis, gluten, soja, ägg, nötter och laktos.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.