Vandringstips Vandringskläder

Vandringsskor eller Vandringskängor – Vad ska du välja?

Vandrinsskor eller vandringskängor - en tvådelad bild med ett par kängor till vänster och skor till höger

Vad ska man välja egentligen, vandringsskor eller vandringskängor? Båda har sina för- och nackdelar vilket gör att de kommer prestera bäst i olika situationer. Det kommer alltså inte alltid vara helt enkelt att göra rätt val. Med många mil på vandringslederna, i både skor och kängor, så har jag fått bra känsla för vad som passar när. I den här artikeln kommer jag guida dig så du får en bättre uppfattning om det är vandringsskor eller kängor som passar dina behov bäst.

Vandringsskor eller Vandringskängor

Vandringsskornas stora fördel är att de kommer vara lättare och luftigare vilket gör dem utmärkta när det är varmt och torrt. Skorna passar bra för vandring i platt terräng på upptrampade stigar och vägar. Ofta har de bra dämpning och är snälla mot fötterna.

Vandringskängornas största styrka är istället höjden och stödet som de erbjuder. Är det blött eller snöigt så håller de dig torr och du får också betydligt mindre skräp i kängor. När du har tung packning eller terrängen är tuff och ojämn så ger de bra stöd till fotlederna.

Då passar vandringsskor

 • Underhållna leder
 • Torra skogsstigar
 • Grusvägar
 • Enkla dagsturer
 • Plattare terräng
 • När du har lite eller ingen packning

Då passar vandringskängor

 • Fjällvandring
 • Våtmarker
 • Vintervandring
 • Branta toppstigningar
 • Svår och ojämn terräng
 • När du har tung packning

Vandringsskornas styrkor

När du köpt ett par nya vandringsskor så kommer de vara lättare att gå in. De är inte lika hårda som ett par vandringskängor, så det tar mindre tid att få dem att forma sig efter fötterna. Har du tidigare köpt löparskor kan du också hitta vandringsskor från samma märke och vara säker på att passformen är rätt för dina fötter. Det kan räcka med en enda rejäl promenad innan den riktiga vandringen, känner du inget skav alls så är det bara att köra.

Vandringsskorna väger också betydligt mindre och du kan utan problem hitta skor som väger en tredjedel av vad kängorna gör. Jag tjatar alltid om hur viktigt det är att bära på så lite vikt som möjligt och det här gäller även för skorna du har på dig. I längden så tar det betydligt mindre på krafterna och sliter mindre på kroppen. Kombinerat med bättre dämpning så kommer det skona dina knän och benhinnor betydligt. Om vandringsskorna skulle bli blöta så gör också det lätta, tunna materialet att de torkar snabbare än en känga

Den sista stora fördelen är ventilationen hos de lätta vandringsskorna. De låter dina fötter andas på ett helt annat sätt och du slipper fotsvetten. Det är inte bara mycket behagligare att vandra med torra fötter utan de blir också lite säkrare. När fötter, skor och strumpor blir blöta så blir risken betydligt högre att man får skavsår. Låter det som att detta passar dig så hittar du de bästa vandringsskorna här.

Vandringsskornas svagheter

Även om det finns några modeller av vandringsskor som är lite högre så får man inte alls lika bra stöd som hos en bra vandringskänga. Det blir mer ansträngande att gå med tung packning vilket gör dem sämre för flerdagsvandring. Samtidigt innebär det en högre skaderisk. När terrängen blir tuffare så ökar chansen för att man trampar snett vilket en vandringskänga skyddar dig från.

Sen så tål inte vandringsskorna dåligt väder särskilt bra. Tidigt och sent på säsongen så finns det ganska hög risk för att det är både blött och kallt. Det finns visserligen gott om vandringsskor med Gore-Tex membran som tål vätan bättre men den lägre modellen hanterar fortfarande blöt terräng sämre. Kylan går till viss del att kompensera med dubbla strumpor men då behöver du också se till att få plats med dem i skorna.

Vandringskängornas styrkor

Den största skillnaden mellan vandringskängor och vandringsskor är det höga skaftet. Det är också det här som är vandringskängornas största fördel. Det avlastar dina fotleder när terrängen är ojämn och packningen är tung. Det kommer vara betydligt lättare att ta sig fram med en rejäl ryggsäck på flerdagsvandringar i fjällen. Vandringskängorna skyddar dina fotleder och fötter på flera sätt. Du minskar risken för stukningar och bra kängor har förstärkningar över både häl och tå ifall du sparkar mot något.

De robusta kängorna är också nästan alltid tillverkade i material som på något sätt är vattentåligt. Läderkängorna kan du vaxa så de står emot vatten riktigt bra och tygkängorna har oftast någon form av Gore-Tex membran som håller fukten ute. Därtill så kan du ofta få en gummiklädd nederdel som är helt vattentät. Kängor är dessutom naturligt varmare än vandringsskorna så de står emot vädret bra på alla sätt.

Väljer du ett par läderkängor av hög kvalité har du dessutom ofta en vän för livet. De är oerhört slitstarka och till skillnad från de flesta andra moderna skor så är de framtagna för att repareras. Sulorna som är mest utsatta för slitage går att byta, så greppet blir som nytt utan att du behöver gå in ett par nya kängor. Passar detta dig så har vi en artikel där vi listar de bästa vandringskängorna.

Vandringskängornas svagheter

Den höga robusta konstruktionen kommer också med en högre vikt än vad de smidiga vandringsskorna gör. Naturligtvis kommer det att göra skillnad med 2-3 gånger så tunga skodon under en lång dag. Både materialet och det höga skaftet gör också vandringskängorna betydligt varmare än vad ett par skor är. Du kommer svettas mer under varma sommardagar och få blöta fötter. Så även om de är vattentät så kan kängorna bli blöta inifrån. Fukten och saltet från svetten gör det även lättare att få skoskav.

Ett par bra läderkängor har som sagt en väldigt lång livstid men för att det ska vara sant krävs också en del underhåll. Vandringskängorna ska tvättas av och vaxas ett par gånger om året. Har de inte några Gore-Tex membran förlitar de sig dessutom helt på vaxningen för att vara vattentäta vilket gör att man måste vaxa dem noggrant ännu fler gånger. Till sist så tar det längre tid att gå in vandringskängorna. Med styva kängor i läder ska du räkna med att det tar åtminstone 2 veckor innan du kan ge dig ut på långa vandringar.

Vandringskängor vs Vandringsskor

Vattentålighet

Här är det ingen större diskussion om saken, kängorna kommer att erbjuda bättre vattentålighet än vad skorna gör. Oftast är de tyngre kängorna konstruerade i tåligare material som inte släpper igenom vatten lika lätt och dessutom finns det modeller som är gummiklädda nedtill. Även om båda är konstruerade i samma material, med vattentäta Gore-Tex membran, så kommer vandringskängorna att vara högre. Du behöver inte tänka lika mycket på var du trampar eftersom det inte gör något om fötterna sjunker ner lite med kängor. Fördel: vandringskängor.

Ventilation

Med ventilation så handlar det visserligen om komfort men till stor del också att hålla fötterna torra. En hel dags vandring i solen med tunga kängor kommer garanterat medföra en del fotsvett. Det gör att de blir blöta inifrån, vilket naturligtvis blir obehagligt men kan också leda till skoskav. Det här kan du slippa med vandringsskor som kommer vara tillverkade i tunnare material och låta fötterna andas bättre. Fördel: vandringsskor.

Stabilitet

Det finns visserligen flera modeller av vandringsskor som erbjuder betydligt bättre stabilitet än vad vanliga skor gör men de kommer ändå inte att kunna mäta sig med kängor. Både medelhöga och högskaftade kängor låter dig snöra högre upp vilket ger mer stabilitet. Det skyddar dig från stukningar och låter dig bära mer packning säkert. Ju tyngre ryggsäck desto högre kängor kommer du vilja ha. Trampar du lätt snett är det värt extra mycket, även när terrängen är lite lättare. Fördel: vandringskängor.

Grepp

Här skulle man lätt kunna tro att det ska vara fördel för kängorna men det är faktiskt greppet som är en av de stora skillnaderna mellan vandringsskor och vanliga skor. Grepp handlar mer om själva sulan än om du väljer vandringskängor eller vandringsskor. Min erfarenhet är att greppet är väldigt likvärdigt mellan de två om man väljer kvalitetsmodeller. I vissa förhållanden kan du till och med få bättre grepp av vandringsskor då de ofta har mjuka sulor som formar sig lite bättre efter underlaget. Fördel: ingen.

Livslängd 

Livslängden varierar väldigt mycket mellan olika modeller och premiumprodukterna kommer att vara längst. Allra längst livslängd kommer du få ut av ett par högkvalitativa läderkängor, de är ofta tillverkade för att exempelvis sulan lätt ska kunna bytas ut. Tar du bara bra hand om dem så kan du använda samma kängor i decennier. Lättare vandringsskor däremot sliter man ofta ner på 1-2 säsonger. Fördel: vandringskängor.

Underhåll

Det här kan man koppla ihop med livslängden, ska du få ett par kängor att leva längre så kräver de också en del underhåll. Det här slipper du i stort sett med skorna, om du vill kan du spraya dem lite snabbt med impregnering, annars är de ganska underhållsfria. Bra kängor är ofta tillverkade i läder och andra levande material vilket innebär att de behöver smörjas med fett eller vax. Fördel: vandringsskor.

Vikt

Inget snack om saken, vandringsskorna är betydligt lättare. Du kan förmodligen hitta skor som väger en tredjedel av vad dina kängor gör. Det blir naturligtvis bekvämare i längden att ha lättare skor på sig. Vandringsskor kan väga en bra bit under 300 gram medans kängorna kommer ligga över 600 och somliga upp mot ett kilo. Fördel: vandringsskor.

Skydd

Kängorna ger dig, som vi tidigare nämnt, betydligt mera stöd vilket leder till att de skyddar dina fotleder bra. Dessutom så har vandringskängorna oftast förstärkningar över tå och häl så de kommer inte göra lika ont att sparka emot saker. Vandringsskorna skyddar istället genom att förebygga skador. Det är bra att gå utan stöd när man inte behöver det extra skyddet för att stärka upp anklarna. Fördel: vandringskängor.

Sammanfattningsvis – Ska man välja vandringsskor eller vandringskängor

Så ska man då välja vandringsskor eller vandringskängor? Det beror i slutändan på vilka aktiviteter det är man använder dem till. Måste man välja ett par så får man helt enkelt kolla på vad man kommer att göra oftast. Personligen så använder jag mig av båda och tar på mig de som passar väder, terräng och packning. När jag började vandra så valde jag att använda mig av ett par mellanhöga kängor och när det var lätta stigar så fick det duga med vanliga sneakers. Om man någon gång kommer ta på sig en lite tyngre ryggsäck så är det en stor fördel att ha ett par kängor tillgängliga, vilket gör dem till ett förstahandsval för mig. I slutändan är det dock ett personligt val som man ska basera på sina egna behov.


Mer läsning på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.