Vandringstips Ryggsäckar

Hur stor ryggsäck för vandring? Stora storleksguiden

hur stor ryggsäck för vandring

Ska du få en bra upplevelse under vandringen kommer det vara viktigt att välja en ryggsäck som klarar av att göra sitt jobb. Det finns en uppsjö av modeller i olika storlekar och i början så kommer det vara svårt att avgöra hur många liter man behöver. Så hur stor ryggsäck behövs för vandring? Här kommer vi guida dig igenom vad du behöver ta hänsyn till för att välja storlek.

Hur länge ska du vandra?

Det här är definitivt den viktigaste faktorn att ta hänsyn till. Storleken kommer avgöras av hur mycket packning du behöver bära med dig och då blir utgångspunkten naturligt längden på vandringen. Desto fler nätter du ska spendera i det vilda desto mer kommer du att behöva bära med dig. Är det dagsturer du ger dig ut på är det naturligtvis helt andra storlekar som krävs än för långa vandringar med övernattning. Vi kommer börja med att gå igenom ryggsäckar för dagsturer för att sen guida dig igenom vad som krävs för längre vandringar med övernattning.

Hur stor ryggsäck behövs för dagsturer?

Här kan man tro att svaret är enkelt men det finns ett ganska brett spann av storlekar som passar för dagsturer. Beroende på hur länge du kommer vara ute så kan en ryggsäck på allt från 10 till 40 liter passa. De allra flesta kommer att kunna skala ner urvalet till storlekar mellan 20-30 liter men vi kommer gå igenom hela listan så alla kan göra rätt val. Känner du för att kolla på specifika modeller så har vi även gått igenom de bästa ryggsäckarna för dagsturer.

Ryggsäckar på 10 – 19 liter

Storlekar som kommer vara till för specifika aktiviteter och inte det mest mångsidiga valet. En ryggsäck runt 10 liter kommer vara det bästa valet för två uppgifter. Det första är för dig som utövar trailrunning, mountainbiking eller tar toppstigningar i högt tempo. De har ofta tajt passform och sitter still när du rör dig fort.
Den andra situationen som en liten ryggsäck passar bra till är när du gör toppstigningar och avstickare på en långvandring. En 10 liters ryggsäck går ofta att komprimera och packa ned i din stora vandringsryggsäck när du vill lämna allt i tältet över dagen. Du kan få med dig powerbars, snacks, vatten och eventuellt en tunn jacka.

Ryggsäckar på 20-24 liter

20-25 liter fungerar bra för kortare dagsturer under sommaren på runt en halvdag. De här ryggsäckarna fungerar bra när du bara packar åt dig själv och tar med mat som är färdiglagad och inte tar mycket plats. Du kan packa med en extra tröja, smörgåsar, vattenflaska och en termos.

Ryggsäckar på 25-30 liter

Nu börjar vi komma in i sweetspoten för de flesta som ska gå på dagsturer, vandringsryggsäckar mellan 25 och 30 liter är ett mångsidigt, populärt val. Här är det inga större problem att få med sig både fika, lunch och dricka. Upp mot 30 liter så borde du samtidigt kunna få plats med en tunnare jacka i packningen utan problem. Samtidigt så har du en smidig ryggsäck som är lätt att röra sig med. De här ryggsäckarna kommer räcka för dig som håller dig till vandring under sommarhalvåret.

Ryggsäckar på 30-35 liter

Det här är också ett spann som är både populärt och praktiskt. Går du längre turer som varar hela dagen och behöver lite extra utrustning är de utmärkta. Detsamma gäller om det är lite kyligare och du behöver extra kläder när du blir stillasittande. Det är heller inga problem att få med sig stormköket för att få färskt kokkaffe eller ett enkelt mål med varm mat. Samtidigt är de praktiska för dig som går dagsturer i alla längder med barn och behöver packa för fler än dig själv. Kolla gärna våra toppval för ryggsäckar på 30 liter.

Ryggsäckar på 35-40 liter

Vid 40 liter går gränsen för ryggsäckar som passar för dagsturer, det är också större storlekar än vad de flesta kommer att behöva. De här storlekarna passar för friluftsfamiljer med vandringsvana barn, stugvandring och alpina toppturer. Går du lite längre turer med barnen som varar större delen av dagen och du vill kunna laga mat på vägen så är det utmärkt med en ryggsäck strax över 35 liter. Med en kompakt sovsäck eller utvändiga remmar så passar en ryggsäck på 40 liter väldigt bra för stugvandring med. Till sist så kommer de att passa bra för lite mer avancerad alpinvandring som du klarar av på en dag. De är utmärkta när du behöver både extrautrustning och förstärkningsplagg.

Gul osprey daylite på 10 liter lutad mot ett träd i barrskog.

Hur stor ryggsäck behövs för flerdagsturer?

När vi pratar om flerdagsturer så utgår vi ifrån att du behöver kunna spendera åtminstone en natt i det vilda. För flerdagsturer så brukar man vanligen använda ryggsäckar från 45 liter upp till 70 liter. Vill du ha guidning när du ska göra ditt val så har vi satt de bästa vandringsryggsäckarna i test. Här blir egentligen de lite större vandringsryggsäckarna i spannet mer mångsidiga eftersom de även går bra att använda till kortare turer. Vet du med dig att du bara spenderar enstaka nätter ute så kommer dock en mindre ryggsäck vara bättre. Är vandring helt nytt för dig och du inte vet hur du kommer använda din ryggsäck så är 60-65 liter en utmärkt startpunkt, du kommer få med dig allt du behöver för ett par nätter i naturen.

Ryggsäckar på 45-50 liter

En 45 liters ryggsäck räcker till bra för 2 dagars vandring med en övernattning. De kommer också passa bra för stugvandring när du inte behöver släpa på tält eller särskilt mycket mat. För dig som satsar på riktig lättviktsvandring kommer en vandringsryggsäck på 45-50 liter kunna räcka längre eftersom ultralätt utrustning ofta tar betydligt mindre plats.

Ryggsäckar på 55-60 liter

Med ryggsäckar i den här storleken kommer du kunna packa för 2 – 5 dagar, alltså upp till 4 nätter. För 5 heldagar kommer du få prioritera vad du packar med dig men det kommer att gå bra med en 60 liters ryggsäck som har ordentliga fästpunkter utvändigt. Välj lätt mat, gärna frystorkat så kommer du långt. Ryggsäckar på 55-60 liter kommer vara det optimala valet för vandring i 3-4 dagar. Pratar vi om vintervandring eller skidturer så är det smart att välja de här ryggsäckarna även när det handlar om en natt eftersom utrustningen kommer ta mer plats. Här är våra favoriter bland ryggsäckarna på 60 liter.

Ryggsäckar på 65-70 liter

Med effektiv prioritering går det att klara sig upp mot 6-7 dagar med de här ryggsäckarna, det gäller bara att packa smart. Att packa för 4-5 dagar kommer inte vara några större problem, du ska ha utrymme för både förstärkningsplagg, mat och utrustning. De är också bra för vandring när det är kallt ute, varmare sovsäckar tar mer plats. Du kommer också bränna ännu mer kalorier i kylan och behöva ha rejäla förstärkningsplagg nedpackade.

Blå Osprey Aether ryggsäck står lutad mot en orange bil.

Hur stor ryggsäck behövs för en veckas vandring eller mer?

När vi pratar om vandring i en hel vecka eller mer så satsa på en ryggsäck på minst 70 liter. Här handlar det om hur ofta du kan proviantera och hur mycket du kan bära, vilket också begränsar hur länge du kan vara ute. Ryggsäckar finns i storlekar upp till hela 130 liter men om du inte är byggd som en sherpa så kommer det vara svårt att dra nytta av allt det utrymmet. 

Vilken typ av vandrare är du?

Utöver tid så finns det en lång rad andra faktorer som kommer påverka hur stor ryggsäck du behöver för vandringen. Din fysik, din budget, årstiden och till och med ditt sällskap kommer att påverka vilken storlek du bör välja. Om du bara ger dig ut på enkla, kortare turer i solsken så kommer du förmodligen undan med att skippa en del packning som exempelvis regnställ. Sover du under en tarp och lämnar tältet hemma kan du naturligtvis också dra ned på storleken. Ett bra sätt att kunna dra ned på storleken är att lära sig packa vandringsryggsäcken på rätt sätt.

Vandrar du ensam, i grupp eller med barn?

Är ni flera som vandrar ihop så går det att dela upp packningen, ju fler ni är desto lättare blir det. Det är ganska onödigt att alla ska ha sitt egna tält och sitt egna stormkök, hjälp varandra att fördela vikten jämt så  blir vandringen lättare för alla. Har du barnen med dig blir det istället tvärtom, du kommer få bära extra mat, större tält och då blir ryggsäcken större.

Ryggsäckens konstruktion

Hur mycket utrustning du tänkt fästa utanpå ryggsäcken kommer att spela roll, har du tänkt göra det behöver det dock finnas tillräckligt med remmar och fästpunkter. Personligen föredrar jag en större vandringsryggsäck som klarar att svälja all packning framför att fästa liggunderlag eller sovsäck utvändigt. 

Budget spelar roll

Investerar du i dyr ultralätt utrustning så kommer du för modligen kunna gå ned ett par storlekar när du väljer ryggsäck. Samtidigt blir det tyvärr tvärtom om du har en tajt budget, generellt så är den billigaste utrustningen bulkigare.

Fysik och kroppstyp spelar roll

Som en tumregel ska man aldrig packa mer än en tredjedel av sin kroppsvikt och helst ska du inte gå över en fjärdedel. Det här innebär att en person som väger 80 kg bör klara 20 kg packning medans en person på 60 kg bör stanna vid runt 15 kg. Har du bra fysik och är van vid vandring med packning kan du förmodligen gå över det här lite medans du ska vara på den säkra sidan om du är ur form. Så vad har det här med ryggsäckar att göra? Det finns helt enkelt ingen mening med att köpa en stor ryggsäck om du inte kan fylla den, då väger istället ryggsäcken bara onödigt mycket.

Vilka årstider vandrar du?

Sommarvandring innebär att du bär betydligt mindre än vad du får göra på vintern. Du behöver inte lika mycket extrakläder att ta fram när du sitter still och en sovsäck som är till för 10°C är betydligt mindre än som ska klara av minusgrader.

Hur stor ryggsäck för 3 dagars vandring?

Så sammanfattningsvis kommer en storlek mellan 55 och 65 liter vara bra för 3 dagars vandring. Vandrar ni flera i grupp under sommaren räcker 55 liter. Är ni två stycken och räknar med kalla nätter kan det vara värt att gå upp till 60 liter. Vandrar du själv eller om ni vandrar under årets kallare del så satsa på en ryggsäck på 65 liter.

Hur stor ryggsäck för 5 dagars vandring?

För 5 dagars vandring gå helst upp till en storlek på 60 – 70 liter. Du kan komma undan med mindre ryggsäck om du är duktig på att packa effektivt men tänk på att det är mycket mat som ska få plats. Större ryggsäckar än de här är visserligen lättare att trycka ned mer packning i men då kommer det förmodligen sluta med att du trycker ned för mycket packning.

Hur stor ryggsäck kan barn vandra med?

Naturligtvis så får du anpassa det efter barnets ålder men generellt bör du inte gå över 35-40 liter, även för lite äldre barn. Du vill göra det svårt för dem att lasta med sig för mycket saker, ska de orka vandra i flera dagar är det viktigt att den inte väger för mycket.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.