Vandringsutrustning Vandringskläder

Test – Bästa vandringsryggsäck på 60 liter

kvinna står vid sjö med 60 liters ryggsäck test

Vandringsryggsäckar på 60 liter är utan tvekan en av de mest mångsidiga storlekarna. Varken för stora eller för små, helt enkelt utmärkta representanter för vårt svenska lagom. Med en ryggsäck i den här storleken kan du utan problem packa för 1-3 nätter och med rätt prioriteringar kan du klara dig upp mot 5 övernattningar. I den här artikeln har vi satt ryggsäckar på 60 liter i test för att hjälpa dig välja den bästa modellen för dina äventyr.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1. Lundhags Saruk Pro

Lundhags Saruk Pro, en grön och svart vandringsryggsäck på 60 liter

2. Haglöfs Rugged Mountain

Grön 60 liters ryggsäck för vandring från Haglöfs

3. Exped Lightning

ultralätt 60 liters ryggsäck från Exped i test

Lundhags Saruk är helt enkelt en väldigt bra vandringsryggsäck och vårt toppval i årets test. De finns i flera storlekar och kommer med all funktionalitet man kan önska sig. Men alla kommer inte att behöva eller vilja betala för premiumutrustning. En ryggsäck kommer naturligtvis inte att passa alla så vi går igenom flera 60 liters ryggsäckar för vandring, både med olika funktionalitet och i olika prisklasser. Vill du ha ännu fler alternativ så rekommenderar vi att du går över till vårt stora test där vi går igenom de bästa vandringsryggsäckarna i fler storlekar.

Test – 60 liters ryggsäckar för vandring

1. Lundhags Saruk Pro 60 – Bäst i test

Lundhags Saruk Pro, en grön och svart vandringsryggsäck på 60 liter
Volym:60 L
Vikt:2910 g
Regnskydd:Ja
Ställbar rygg:Ja

Vad vi gillar…

I år släpptes en ny lineup med Lundhags ryggsäckar och de levererar långt över förväntningarna. Saruk är lite av ett flagskepp och kommer förmodligen att hålla längre än vad du gör. De kommer i unisex storlekar vilket kompenseras med en uppsjö av justeringsmöjligheter för rygglängd, bröstrem och midjebälte. Saruk sitter oerhört bekvämt och är helt klart gjord för att kunna bära riktigt tung packning under långa perioder.

När det kommer till förvaring så finns det i stort sett allt du kan önska dig. Du har expanderbara fickor både i ryggsäcken sidor och midjebältet. Det finns fack i locket samt stort stretchfack på framsidan. Sen går det därpå att köpa till extra sidofickor som ger ytterligare 10 liters packutrymme. Du har topp-, front- och bottenöppning till huvudfacket, invändigt finns öppningsbara avdelare. Lundhags har tänkt på allt, det här är ett oerhört effektivt packsystem.

Det går inte att få med allt som är bra med den här 60 liters ryggsäcken för vandring här, det får räcka med att säga att det är så nära perfektion man kan komma.

Vad vi inte gillar…

Det finns två saker att lyfta fram här: priset och vikten. Det här är en riktig premium modell och det har inte sparats in på något, vilket också innebär en saftig prislapp. Vikten är även den lite i överkant vilket beror på de slitstarka materialvalen och bärsystemet. Det här kompenseras dock bra av just bärsystemet som avlastar oerhört bra.

2. Haglöfs Rugged Mountain 60

Grön 60 liters ryggsäck för vandring från Haglöfs
Volym:60 L
Vikt:1700 g
Regnskydd:Nej
Ställbar rygg:Ja

Vad vi gillar…

Haglöfs 60 liters ryggsäck Rugged Mountain är ett väldigt prisvärt alternativ som kommer med många fördelar. Det är en riktig lättvikts ryggsäck för sin storlek och väger en bit under 2 kg. Samtidigt känns materialvalet rejält och det verkar inte ha tummats på slitstyrkan för att få ner vikten. Alla detaljer ska dessutom vara reparerbara vilket vi gillar, när man investerar i kvalitets utrustning vill man kunna använda den länge. Smart placerad stoppning gör att komforten överlag är utmärkt.

Haglöfs miljötänk är också något som ska lyftas fram, de arbetar smart med återvunna material. Något vi alla borde värna om. Justering av ryggsäcken fungerar smidigt och ryggsäcken går att anpassa lätt efter kroppslängd. Det finns flera smarta lösningar, bland annat ett smidigt förvaringsfack för mobilen på axelremmen. Inget mer grävande efter telefonen i fickorna. Locket går också att plocka bort för att användas som en separat väska, perfekt för toppturer.

Vad vi inte gillar…

Vaderingen i ryggen gör visserligen ryggsäcken väldigt bekväm mot ryggen men det finns bättre alternativ när det kommer till ventilation.

3. Exped Lightning 60 Liter

ultralätt 60 liters ryggsäck från Exped i test
Volym:60 L
Vikt:1220 g
Regnskydd:Nej
Ställbar rygg:Kompatibel

Vad vi gillar…

Man måste börja med att lyfta fram vikten hos Expeds Lightning. 1220 gram hade varit okej för en 30 liters ryggsäck, för en vandringsryggsäck på 60 liter så är det galet lågt. Den här ultralätta ryggsäcken väger alltså mindre än hälften av vad många konkurrenter presterar. Samtidigt så ska du kunna packa upp till 24 kg i den utan problem, betydligt mer än vad de flesta av oss kommer vilja bära på. Ofta offras komforten när ryggsäckar är såhär lätta då det snålas på den avlastade ramen men det är inte fallet här. Exped har lyckats tillverka en lätt ryggsäck som lägger vikten där den ska vara.

De snygga kompressionsremmarna ser inte bara till att hålla ordning på packningen inuti ryggsäcken utan fungerar även utmärkt som fästen för utvändig utrustning. En ganska innovativ lösning som jag får säga fungerar riktigt bra. Det funkar utmärkt att klämma fast ett liggunderlag eller ett smidigt lättviktstält. För dig som vill fästa något större så finns rejäla öglor nedtill men man får ordna extra packremmar separat.

Vad vi inte gillar…

Vill man ha en riktigt lätt ryggsäck så får man naturligtvis skala ner på antalet fästen och fickor. Det här gör att Lightning är en ganska avskalad ryggsäck utvändigt, vilket inte kommer vara för alla. Du kommer också bara Den här vandringsryggsäcken på 60 liter är bäst i test för dig som vill ha minimalistisk lättvikt helt enkelt.

4. Osprey Kyte & Kestrel 58

Osprey kestrel en vandringsryggsäck på 58 liter för herrar i grönt
Volym:58 L
Vikt:2083 g
Regnskydd:Ja
Ställbar rygg:Ja

Vad vi gillar…

Visserligen ligger de inte på exakt 60 liter men 58 bedömde vi vara tillräckligt nära för att kvala in. Ospreys Kyte och Kestrel är dam- respektive herrmodellen av samm ryggsäck och de finns dessutom båda i två storlekar. Det här gör det lätt att hitta en ryggsäck som sitter som gjutet på ryggen och det finns därpå också goda justeringmöjligheter för bland annat rygglängd. Som med många andra Osprey modeller så är även ventilationen utmärkt och överlag är det en ryggsäck som komfortabelt sitter där den ska under långa vandringar.

Ryggsäckarna gör det också väldigt lätt att komma åt packningen. Det finns, topp- botten- och frontöppning. Just frontöppningen har en design som gör att man kan komma åt och se i stort sett allt. Man slipper riva ur utrustning man inte vill och det blir väldigt lätt att hålla ordning. De utvändiga fästena erbjuder även de en hel del funktionalitet med remmar nedtill samt fästen för både isyxor och stavar.

Vad vi inte gillar…

Den invändiga avdelaren har ingen dragkedja utan använder sig av fästanordningar som inte sluter tätt helt. Det här gör att småsaker lätt kan glida ner i ryggsäcken, särskillt om den inte är 100% fullpackad. Hållare för vattenflaskor kunde varit bättre utformade.

5. Lundhags Padje Light 60

Lundhags Padje light i rött och svart, en ryggsäck för vandring på 60 liter
Volym:60 L
Vikt:1100 g
Regnskydd:Nej
Ställbar rygg:Ja

Vad vi gillar…

Ultralätt utrustning och Lundhags är inget jag använt i samma mening förut men plötsligt händer det. Den lättaste ryggsäcken i årets topplista är Lundhags Padje Light. Kul att våra svenska kvalitétstillverkare hoppar på det ultralätta tåget och sen också gör det riktigt bra. Ryggsäcken har trots sin vikt förvånansvärt stabil och aluminium ramen gör sitt jobb. Du får dessutom ett utmärkt luftflöde i ryggen. Padje bjuder kort sagt på en väldigt bekväm vandringsupplevelse.

De tre utvändiga stretchfickorna är förvånansvärt rymmliga och mer användabara än vad man är van vid. De funkar utmärkt för att stoppa undan både tältpinnar, vattenflaskor och tältduk eller förstärkningsplagg. Vill man ha lite extra alternativ för packningen så finns det möjlighet att köpa till fickor till midjebältet.

Vad vi inte gillar…

Jag gillar designen med avtagbara fickor till höftbältet, det är inte alla som kommer använda dem. Däremot så tycker jag att de definitivt borde vara inkluderade i priset. Det är också lite ont om utvändiga fästpunkter och separata förvaringsfack. Det här är dock nästan alltid fallet med ultralätta ryggsäckar, man kan inte både ha kakan och äta den.

6. Lundhags Gnaur 60 Liter

Grön Lundhags Gnaur en av de bästa ryggsäckarna på 60 liter
Volym:60 L
Vikt:2880 g
Regnskydd:Ja
Ställbar rygg:Ja

Vad vi gillar…

Gnaur är tillverkad som en unisex modell och därför många smarta justerings funktioner. Förutom rygglängden så kan du exempelvis justera höjden på bröstremmen. Den har flera smarta packlösningar, förutom elastiska fickor för vattenflaskor så har den även expanderbara fack på sidorna. Du har också en expanderbar krage i topplocket så du kan anpassa storlek efter packning. Det stora facket är uppdelat invändigt med en borttagbar innervägg.

Gnaur är Lundhags vassaste modell och har en riktigt stabil ram så du kan bära tung packning flera dagar i sträck. Ramen gör definitivt skillnad, den avlastar effektivt och ryggsäcken känns betydligt lättare än vad den är. Alla delar av ryggsäcken kan dessutom repareras och Gnaur kommer tjäna dig väl i många år. Ryggsäcken har flera fästpunkter och är även tillverkad för att mindre Lundhags ryggsäckar ska kunna fästas utanpå. Den här ryggsäcken kommer klara alla äventyr du kan tänka dig och det gör den till en av de bästa vandringsryggsäckarna på 60 liter.

Vad vi inte gillar…

På grund av den stabila konstruktionen så väger själva ryggsäcken lite mer än andra modeller.

7. Arc’teryx Bora 60 Liter

Arc'teryx ryggsäck 60 liter test
Volym:60/65 L
Vikt:1840 g
Regnskydd:Nej
Ställbar rygg:Kompatibel

Vad vi gillar…

Även om man inte är familiär med märket så gör prislappen på en Arc’teryx ryggsäck att man förväntar sig kvalité. Bora lever upp till de förväntningarna och levererar en vandringsryggsäck som tål mycket stryk. Ryggsäcken är tillverkad i tjockt ripstop nylon som samtidigt håller ner vikten under 2 kg vilket är väldigt imponerande. Bärsystemet går att ställa in i väldigt stor utsträckning då du har möjlighet att både ändra höjden på axelbanden och hur långt det är emellan dem. Inställbart efter både bredd och höjd med andra ord!

Bärkomfoten blir alltså utmärkt och om det börjar skava någonstans så är det inga större problem att hitta en inställning där det slutar. Det finns gott om smarta fickor och du kommer åt huvudfacket från två håll så det är lätt att hålla ordning på packningen. Bora kommer i herr- och damstorlek där det är dam ryggsäcken som är på 60 liter. För herr modell kommer du att få gå upp till 65.

Vad vi inte gillar…

Det saknas tyvärr ett inbyggt regnskydd vilket man alltid vill ha även om tyget är vattenresistent. Utöver det så är det enda som stör att kardborren på axelbandens baksida ibland kan fastna på tröjan när man tar på den.

Köpguide – Hitta 60 liters vandringsryggsäcken för dig

Volym – När passar en ryggsäck på 60 liter?

Det här är en av de mest mångsidiga storlekarna så de kommer att fungera bra i de flesta fall. Generellt så brukar man säga att en 60 liters ryggsäck är perfekt för runt 3-5 nätter. Naturligtvis kommer den fungera bra för en eller två övernattningar också men om du aldrig stannar ute längre än 2 dagar så klarar du dig bra med en mindre storlek. När det kommer till fler än 5 nätter så kommer du få svårt att packa med dig allt om du inte har möjlighet att proviantera i en fjällstuga på vägen. I det fallet så kommer du fortfarande klara dig utmärkt med de vandringsryggsäckar på 60 liter vi inkluderat i testet.

Vikten och maxlast

Det är konstant fokus på att bära så få kilon som möjligt när man vandrar och det inkluderar så klart själva ryggsäckens vikt. Dock ska man vara medveten om att allt för lätta ryggsäckar kan tumma på stabiliteten vilket gör att det faktiskt inte blir lättare att gå med dem. Välj gärna en lite lättare ryggsäck som fortfarande är stabil och har en bra ram. Vissa ultralätta modeller kan även komma med en låg maxlast, var då noga med att den klarar av att bära tillräckligt för att du ska få med dig allt du brukar packa.

Vaddering, stöd och ram

Det här är de 3 nycklarna till att vandringsryggsäcken ska vara bekvämt under långa dagar med tung packning. Den ska vara utrustad med bra vaddering längs ryggen som samtidigt kombineras med ventilation. Som du kanske misstänker vill du ha bra vaddering på axelbanden men det är också viktigt att höftbältet är rejält vadderat. Du kommer nämligen bära mer vikt på höften än på axlarna när du spänt på dig ryggsäcken ordentligt

Att ryggsäcken har någon form av ram som ger stabilitet gör stor skillnad, en bra ram avlastar extremt mycket, fördelar vikten och ger ryggsäcken ordentlig stabilitet.

Packmöjligheter, fickor och tillgänglighet

Efter att ha läst ett par produktbeskrivningar är det lätt att lura sig med att varenda vandringsryggsäck är uppbyggd på i stort sett samma sätt. Till viss del är det naturligtvis så att det nästan alltid finns höftbälte, flera fack och regnskydd, men det finns betydligt mer att titta på. Exempelvis är det inte alla 60 liters ryggsäckar som har smidiga fästen för stavar eller fickor som är lättåtkomliga när du vandrar. Du vill också smidigt kunna komma åt din packning, kommer det en åskskur vill du snabbt kunna få fram regnjackan.

Du behöver också ha rätt typ av fästpunkter och remmar för att kunna fästa den utrustning du vill ha utvändigt. Behöver du komplettera med separata spännremmar? Se till att ryggsäcken har de fästen och fack som du behöver för att packa utrustning på ditt sätt.

Ventilation

Visst är vandringen som bäst under soliga dagar men värmen ser också till att det blir ganska svettigt att bära på ryggsäcken. Det här problemet går till viss del att reducera med hjälp av bra ventilation i ryggpanelen. De flesta vandringsryggsäckarna har någon typ av lösning för det här problemet idag men det är inget man ska ta för givet. Sen är de också olika bra, när det kommer till ventilation får man ofta vad man betalar för.

En vanlig lösning är mesh-paneler som spänns upp hårt mot ramen, det här skapar utrymme mellan rygg och ryggsäck. Det här underlättar till viss del men kan göra ryggsäcken lite mer instabil och du kommer fortfarande svettas vid ryggslutet. Kolla efter lite mer avancerade, och tyvärr dyrare lösningar om du är en person som svettas mycket.

Regnskydd och vattentålighet

Även om du försöker att anpassa när du vandrar efter väderrapporten så är det oundvikligt att man förr eller senare hamnar i en rejäl regnskur. Då är det viktigt att vandringsryggsäcken håller torrt, det blir så tråkigt att krypa ned i en genomvåt sovsäck. De flesta ryggsäckarna på 60 liter har inbyggt regnskydd som är smidiga att dra över. En bra ryggsäck ska också ha en viss grad av vattentålighet, du ska kunna lämna den över natt i absiden utan att utrustningen blir blöt av lite dagg.

Passform, storlek och komfort

Det är viktigt att vandringsryggsäckar sitter bekvämt och passar din kroppstyp när du ska använda dem länge. En aspekt som påverkar passformen är hur långa vi är, för att få bra avlastning och komfort behöver axelremmarna och höftbandet sitta på rätt ställe. För att ta hänsyn till det här finns det två olika lösningar. Antingen så kommer vandringsryggsäcken med möjlighet att ställa in bärsystemet eller så tillverkas de i olika storlekar. Välj storlek efter hur lång din rygg är.

Ofta så kommer ryggsäckarna numera i dam- och herrmodell. De skiljer sig genom att ha olika bredd, längd samt hur axel- och bröstremmarna är placerade. Allt för att de ska sitta bekvämt på olika kroppstyper. De är helt enkelt anatomiskt anpassade för att ta hänsyn till våra olikheter. Axelremmarna är ofta kortare och mer svängda på en damryggsäck och bröstremmen är placerad högre upp för att den ska sitta bekvämt. Det är naturligtvis inget som säger att alla män ska ha herryggsäckar och alla kvinnor ska ha en dammodell, välj den som känns bekvämast.

Så justerar du din 60 liters vandringsryggsäck

Att noggrant justera in vandringsryggsäcken är viktigt. Du kommer orka längre och det kommer bli betydligt bekvämare att vandra. Följ de här stegen för att få till en bra passform för din kropp. Alternativt kan du hoppa över till vår kompletta guide för hur du ställer in din ryggsäck.

  1. Är det första gången som du ska använda din ryggsäck så bör du börja med att lossa på alla remmar så du sen lätt kan justera in dem.
  2. Om ramen eller bärsystemet har en justerbar rygglängd så ska du börja med att passa in den utefter din längd. En del vandringsryggsäckar kommer istället i olika storlekar, då kan du skippa det här steget.
  3. Ta på dig vandringsryggsäcken och börja ställa in höftremmen. Remmen ska sitta precis över dina höftben, stäng den och dra åt remmarna. Tänk på att höfterna ska bära majoriteten av vikten.
  4. När ryggsäcken vilar stabilt på dina höfter så börjar du att ställa in axelremmarna. Dra åt dem så att ryggsäcken ligger tätt emot dina axlar.
  5. Justera nu in bröstremmen, den ska sitta stabilt men inte för hårt. Det ska naturligtvis fortfarande vara lätt att andas. Med vissa ryggsäckar går det också att justera den i höjdled, prova dig fram här för vad som känns bekvämast.
  6. Nu är det dags att ställa in toppstramarna, det här är remmarna som sitter högst upp mellan axelremmarna och överdelen av ryggsäcken. Deras jobb är att justera hur nära ryggen du har din ryggsäck. Ju närmare desto mer vikt lägger du på axlarna, är ryggsäcken för långt ifrån så kommer den att hoppa runt för mycket. Känn dig för vad som passar dig.
  7. Justera nu in remmarna som sitter på sidorna, mellan höftremmen och vandringsryggsäcken. Deras jobb är liknar toppremmarnas, de ska se till så ryggsäcken inte svajar runt för mycket. Drar du åt dem sitter tajtare mot ryggen och du får mer vikt på dina höfter. Hittar du dem inte så beror det helt enkelt på att de inte finns på alla ryggsäckar.

Ryggsäckar i andra storlekar

Vi arbetar konstant med att testa nya produkter och få upp fler produktartiklar på Oddhikers. Än så länge så har vi utöver 60 liters ryggsäckar även gått igenom ryggsäckar för vandring på 30 liter. Vi har också sammanställt våra toppval över de bästa vandringsryggsäckarna och de bästa ryggsäckarna för dagsturer. Ska du ut och flyga så har vi till och med gått igenom ryggsäckar för handbagage.

Vanliga frågor om vandringsryggsäckar

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

När du ställt in din ryggsäck så ska du känna att majoriteten av vikten vilar på dina höfter. Runt 60-70% av vikten bör vila på bältet och resterande på dina axlar. Förutom viktfördelningen ska du känna att den inte hoppar runt för mycket när du rör dig.

Hur mycket orkar man bära på vandring?

En bra regel att gå efter är att aldrig packa mer än en tredjedel av sin vikt. Allra helst ska ryggsäcken inte vara tyngre än en fjärdedel av din kroppsvikt.

Hur packar man en ryggsäck?

Till att börja med vill du ha tunga saker nära din rygg för att få bra stabilitet. Lättare saker som kläder är istället bra att ha längre bort från ryggen. Det är också viktigt att fördela vikten jämnt så du inte får en sida som är tyngre än den andra. Packa småsaker i små fack och organisera med bra packpåsar så hittar du lätt dina saker. För mer ingående tips så har vi en hel guide till hur man packar en vandringsryggsäck.

Vilken ryggsäck ska man välja?

Det här beror mycket på vilken typ av vandring du ska ge dig ut på, vi gillar ryggsäckar från Lundhags, Osprey och Haglöfs. De håller genomgående hög kvalité och levererar hög prestanda.

Hur mycket kostar en 60 liters vandringsryggsäck?

För en hyffsad 60 liters ryggsäck för vandring så räkna med priser från runt 2000 kronor och uppåt.

Vad ska jag titta efter när jag köper en vandringsryggsäck?

Se till att den har smarta förvaringslösningar, facken ska va lätta att komma åt. Du vill också ha möjlighet att spänna exempelvis liggunderlag utanpå. Ryggsäcken ska ha bra, vadderade axelband och höftrem samt en bröstrem. Se också till att den inte är för tung, du vill släpa på så lite vikt som möjligt.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.