Vandringstips Ryggsäckar

Hur ställer du in ryggsäcken?

Hur ställa in ryggsäck för vandring

För en lyckad vandring så finns det tre saker att tänka på när det kommer till packning. Skaffa en riktigt bra vandringsryggsäck som avlastar bekvämt. Packa ryggsäcken på rätt sätt så du får bra balans. Sist, men kanske det absolut viktigaste, justera ryggsäcken så den sitter rätt på sätt. Det säger egentligen sig självt, vi är alla byggda på olika sätt och för att en vandringsryggsäck ska avlasta effektivt så behöver den ställas in därefter. Med rätt justeringar så kommer du att orka vandra längre och det kommer dessutom att vara en betydligt behagligare upplevelse.

Justera ryggsäck på rätt sätt

Det är viktigt att ha koll på hur man gör det här, en feljusterad vandringsryggsäck kommer vara obalanserad och kännas betydligt tyngre än vad som är nödvändigt. Att ställa in ryggsäcken är faktiskt inte heller särskilt avancerat. Bara du vet vart du hittar de olika justeringarna och i vilken ordning det ska göras så kommer du lösa det här ganska fort. Följ bara de här stegen så lär vi dig hur du ställer in ryggsäcken på nolltid.

1 – Nollställ ryggsäcken

När du börjar att justera in ryggsäcken så är det bäst att starta helt från scratch och nollställa hela ryggsäcken. Det här gör du helt enkelt genom att släppa på alla remmarna så de sitter helt löst. Det handlar inte bara om remmarna som hänger ihop med bärsystem, axelband och höftbälte utan även de utvändiga kompressions remmarna kan vara bra att lossa på.

3 – Ställ in rygglängden

Nästan alla rejäla vandringsryggsäckar kommer idag med möjligheten att justera in dem efter hur lång din rygg är. Här är det viktigt att vara noggrann då det är detta som låter dig få både höftbälte och axelremmar på rätt höjd. De få som inte är justerbara kommer istället i olika storlekar, personligen rekommenderar jag dock att du väljer en som går att ställa in då du får en mer exakt passform.

Har du inte köpt vandringsryggsäcken än är det bra att börja med att mäta din rygglängd för att kunna välja rätt storlek. I vissa fall kan du också lättare ställa in ryggsäcken om du vet måttet på din rygglängd. Det här tar du fram genom att mäta avståndet från din sjunde ryggkota, vilken är den som sitter strax över axlarna, till din höft. Lägg handen över din nacke så kommer du förmodligen känna en kota som sticker ut, den utgår du ifrån. Mät sen avståndet ner till överkanten av dina höftben. Utgå från höftbenet och flytta handen horisontellt till ryggraden, där har du din andra mätpunkt. Avståndet mellan de här två är alltså din rygglängd.

Själva justeringen på ryggsäcken görs ofta med ett fäste som sitter lite gömt, bakom ryggpanelen. Ofta är det här ett stort kardborrspänne som du lossar på och sen fäster utefter din rygglängd. Finns det inget mått fastställt får du prova dig fram, höftbältet ska ligga mot överkant av dina höftben och bära majoriteten av vikten. Är avståndet för kort kommer axelremmarna att ta över och bära det mesta av vikten vilket kommer slita onödigt mycket på dig.

4 – Höftbältet

När du fått till rygglängden på ett bra sätt tar du på dig ryggsäcken. Är den inte packad är det bra att ha lite vikt i den så du känner vart tyngdpunkten vilar. Höftbältet ska som sagt vila på överkanten av dina höftben. Stäng det, spänn åt remmarna och känn så att det bär majoriteten av vikten, du ska bära mer här än på dina axlar.

5 – Axelremmarna

När ryggsäcken vilar stabilt på dina höfter så börjar du att ställa in axelremmarna. Dra åt dem så att ryggsäcken ligger tätt mot dina axlar. Tänk på att höfterna fortfarande ska bära mest vikt, axlarna ska bara ta cirka 35% medans höfterna bär resterande 65%.

Det är inte det vanligaste men en del modeller låter dig också justera avståndet mellan axelremmarna. Den justeringen sitter då oftast i ryggen och du får ta av dig ryggsäcken igen. Sitter axelremmarna för tätt så kan det skava men släpp inte ut dem för långt. Är avståndet för stort så kommer dina axlar att dras bakåt vilket gör att man konstant spänner dem undermedvetet.

6 – Bröstremmen

Spänn nu bröstremmen, den ska hjälpa dig att hålla ihop axelremmarna. Den ska sitta stabilt men dra inte åt den för hårt, den får naturligtvis inte påverka din andning. Ofta kommer det gå att ställa höjden på din bröstrem. Känn helt enkelt efter i vilken höjd den påverkar andning och sitter bekvämt. Generellt sett så kommer ofta kvinnor vilja ha den högre än vad män gör.

7 – Toppstramarna

Nu är det dags att ställa in toppstramarna, det här är remmarna som sitter högst upp mellan axelremmarna och överdelen av ryggsäcken. Deras jobb är att justera hur nära ryggen du har din ryggsäck. Det här påverkar balansen och stabiliteten, drar du åt dem får du ryggsäcken vikt närmare din kropp vilket gör att den sitter stabilare. Ju närmare den ligger desto mer vikt kommer den dock lägga på din axlar, tänk på viktfördelningen. Är ryggsäcken istället för långt ifrån så kommer den att hoppa runt för mycket. Här är det bra att vara beredd att justera efter att ha gått en liten bit med packningen.

8 – Sidostramarna

Justera nu in remmarna som sitter på sidorna, mellan höftremmen och vandringsryggsäcken. Deras jobb liknar toppstramarnas, de ska se till så ryggsäcken inte svajar runt för mycket. Drar du åt dem sitter den tajtare mot ryggen och du får mer vikt på dina höfter. Det här kan också påverka din rörlighet så det är också en avvägning som du bör vara beredd att justera.

Tips – Efter du justerat ryggsäcken

Som du kanske märkt när du gått igenom guiden så är det många inställningar som man får känna sig fram genom. Du får alltså vara beredd på att göra justeringar av ryggsäcken allteftersom du går. Efter några vandringar som kommer du få en känsla för detta och det går snabbt att ställa allt rätt från början. Här är några tecken på att du inte ställt in ryggsäcken helt korrekt:

  • Det glappar mellan axlarna och axelremmarna – Förmodligen så är det så att höftbältet sitter i fel höjd eller så är rygglängden inställd fel. Dubbelkolla så att höftbältet sitter mot överdelen av dina höftben. Gör den det så prova att korta rygglängden.
  • Det känns som du ska ramla bakåt – Det finns två saker som du kan göra för att åtgärda det här: För det första kan det vara så att du helt enkelt packat lite för tungt, se över om all packning är nödvändig. För det andra kan det vara så att du fördelat packning fel, det är viktigt att den tunga utrustningen ligger nära din rygg och inte utåt. Kolla igenom vår guide till hur du packar en ryggsäck.
  • Ryggsäcken lutar – Det här beror också på att vandringsryggsäcken är packad på fel sätt. Vikten behöver vara jämt fördelad mellan de två sidorna.
  • Axlarna värker – Du kan ha fått för mycket vikt på dina axlar, prova att släppa lite på antingen toppstramarna eller axelbanden.
  • Kompressionsremmar – När ryggsäcken är packad så dra åt de utvändiga kompressionsremmarna så att packningen ligger still. Den kommer sitta stabilare på din rygg.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.