Vandringsutrustning Verktyg och redskap

Test – bästa handkikaren 2024

Kikare testas och vilar på en karta, på marken i bland barr och sten. Bredvid står 2 aluminium muggar.

Bra handkikare är ofta det bästa sättet för alla typer av friluftsentusiaster att komma närmare naturen. Den ger dig chansen att upptäcka och observera djuren på ett helt annat sätt, helt utan att störa dem. Med de smidiga modeller som finns idag har det blivit lätt att alltid bära med sig en högkvalitativ kikare under vandringen. För dedikerad fågelskådare kommer den vara det viktigaste verktyget, under jakten är det ett essentiell hjälpmedel och likadant när du ska navigera på sjön. Det finns mängder med användningsområden, vilket också har lett till att det finns en uppsjö med modeller. För att underlätta valet så har vi satt ihop det här testet, så du kan hitta den bästa handkikaren för dig.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1. Vortex
Diamondback 8×42

Bäst i test kikaren från vortex i skogsgrönt och svart. Bredvid är en beige väska med svarta spännen och logga.

2. Silva
Scenic 8

Scenic 8, liten handkikare i grå-svart metall med kopparfärgade detaljer, svarta ögonmusslor och stor Silva logo.

3. Bushnell
Powerview 2.0

Kompakt svart kikare med bushnell logo och räfflade sidor för grepp. Glasen är blåaktiga och logon vit.

För att göra rätt val behöver du utgå ifrån när du kommer använda handkikaren och sedan väga in vilka egenskaper som ska prioriteras. I testet har vi utgått ifrån hur lätta kikarna är att bära med sig, hur hög kvalité de håller och hur prisvärda de är. Vi försöker också göra det lätt att jämföra olika modeller och sätta sig in i vilken prestanda man kan förvänta sig. Scrollar du ner en bit så kommer du lätt kan jämföra alla kikare i testet med hjälp av en smidig tabell.

Handkikare i test – Kort köpguide

Om det är första gången du ska köpa en kikare eller om du helt enkelt inte är jätteintresserad av det tekniska så kommer du förmodligen springa på några nya uttryck. Det finns ett gäng siffror och termer som används flitigt när det kommer till kikare. Här följer en snabb förklaring av några av de viktigare för att underlätta ditt val.

  • Förstoring – Hur mycket närmare det du tittar på ser ut att vara. Läses av på kikarens första siffra. Ex. 10×40 = 10 gånger närmare.
  • Linsdiameter – Hur stor linsen är. Påverkar hur mycket ljus som släpps in och hur stort synfält du får. Läs av på kikarens andra siffra. Ex. 10x40, linsdiametern är 40 mm.
  • Utgångspupill – Hur bra kikaren fungerar i mörkare förhållanden som skymning. Ett högt värde betyder att mer ljus släpps in och bättre bild.
  • Synfält – Hur brett område du kommer att se genom kikaren. Högre förstoring ger generellt smalare synfält.
  • Närgräns – Hur nära du kan vara objektet du tittar på och fortfarande ha bra bildskärpa.

Vortex Diamondback HD 8×42

Handkikaren som är bäst i test

Bäst i test kikaren från vortex i skogsgrönt och svart. Bredvid är en beige väska med svarta spännen och logga.
Förstoring:8x
Linsdiameter:42mm
Utgångspupill:5,25mm
Synfält:131m @ 1000m
Vikt:618g
astro sweden logo
outnorth logga

Med Diamondback så har Vortex skapat en riktigt bra allround handkikare som funkar utmärkt till alla aktiviteter. Priset ligger i den lägre ändan av premiumsegmentet och samtidigt levererar den riktigt proffsprestanda. En förstoring på 8x gör det lätt att snabbt plocka upp djur i rörelse. I kombination med linsdiametern på 42mm så tar den in bra med ljus och funkar bra även när det börjar skymma. Samtidigt får du ett riktigt imponerande synfält på 131 meter på 1 kilometers avstånd. Vortex är så säkra på sin produkt att de erbjuder livstidsgaranti.

I priset ingår förutom rem och linsskydd den snygga väskan som syns på bilden samt en bärsele. Selen som håller väskan håller bekvämt väskan lättåtkomligt på dit bröst. Diamondback har även en väldigt låg närgräns på 1,5 meter, så du kan i stort sett kolla på något vid dina egna fötter. Med tanke på linsdiametern så är det också en väldigt lätt kikare och den är helt vattentät. Överlag kommer den prestera riktigt bra i nästan alla situationer villket gör den till den bästa handkikaren i test.

Silva Scenic 8

Bästa handkikare för vandring

Scenic 8, liten handkikare i grå-svart metall med kopparfärgade detaljer, svarta ögonmusslor och stor Silva logo.
Förstoring:8x
Linsdiameter:25mm
Utgångspupill:3,1mm
Synfält:114m @ 1000m
Vikt:285g

Den här kikaren från Silva är mer specialiserad än testvinnaren, Diamondback. Med en låg vikt, kompakt storlek och en förstoring på 8x så är det den bästa handkikaren för vandring. Den är lätt att bära med sig, går fort att ta fram och det går snabbt att plocka upp djur i rörelse. Med andra ord en riktigt smidig kikare att alltid bära med sig. Den kompakta storleken medför naturligtvis mindre linser och handkikaren har en linsdiameter på 25 mm. Det är alltså en kikare som passar bäst under dagstid när ljuset ute är hyffsat.

Synfältet är trots storleken imponerande brett synfält vilket underlättar när du skannar horisonten. Scenic klassas som regntät så den tål en del vatten men du får undvika att dränka den helt. Kikaren kommer med ett fodral, bekväm nackrem och Silva erbjuder 5 års garanti. Gummigreppen gör den lätt att greppa och den sitter säkert i händerna. Har du, som jag, en förkärlek för vandring så är det här den bästa handkikaren i testet. Ett smidigt, lättpackat val som man aldrig behöver lämna hemma.

Bushnell Powerview 2.0

Prisvärd och mångsidig instegsmodell

Kompakt svart kikare med bushnell logo och räfflade sidor för grepp. Glasen är blåaktiga och logon vit.
Förstoring:10x
Linsdiameter:42mm
Utgångspupill:4,2mm
Synfält:87m @ 1000m
Vikt:685g

Bushnells PowerView är, precis som vinnaren i kikar testet, ett mångsidigt verktyg. Jag skulle inte gå så långt som att kalla den för en budget handkikare men den är definitivt prisvärd och du får mycket kvalité till ett väldigt rimligt pris. Det är en kompakt kikare som inte tar särskilt stor plats och går smidigt att ta med. Förstoringen på 10x gör den till ett bra val för jakt och fågelskådning när du ofta står still samtidigt som du vill komma nära det du tittar på.

Linsens diameter i kombination med ”fully-coated” optiken gör att den tar in ljus på ett riktigt bra sätt och funkar även i skumma förhållanden. Den är gummiklädd med räfflade sidor vilket gör den lätt att greppa. Det ingår som vanligt väska, rem och linsskydd. Det finns även möjlighet att fästa kikaren på ett stativ vilket kan vara praktiskt med den höga förstoringen.

Silva Pocket 10X

Bästa budget handkikaren

Bästa kikaren Pocket är stålgrå med svarta ögonmusllor, stor Silva logo och turkosa detaljer.
Förstoring:10x
Linsdiameter:25mm
Utgångspupill:2,5mm
Synfält:96m @ 1000m
Vikt:194g

Pocket är inte bara billigast i vårt kikar test, den är dessutom lättast och smidigast att bära med sig. Kombinationen gör den till en perfekt nybörjar modell för dig som vill se hur ofta kikaren kommer till användning, är den lätt att ta med blir den använd ofta. Den har en förstoring som tar dig 10 gånger närmare det du tittar på och en linsdiameter på 25 mm. Linsdiametern gör att den lämpar sig bäst under dagtid innan ljuset börjar bli skumt men den har fortfarande en riktig bra bredd på synfältet.

Precis som med den lite dyrare Scenic modellen så får du med fodral, rem, putsduk och Silva lämnar 5 års garanti. Kikaren ligger bra i handen med bra grepp och är både stryktålig och regntät vilket känns tryggt för användning i naturen. Med sina 194 gram är det en väldigt lätt handkikare som är utmärkt för långa vandringar. Den kommer dessutom ge dig utmärkt skärpa på långt håll.

Vortex Viper HD 10×42

Grym premium handkikare

Kikare i test: Vortex Viper, en mörkgrön kikare med svarta detaljer samt liten logga i silver. Till vänster en beige väska.
Förstoring:10x
Linsdiameter:42mm
Utgångspupill:4,2mm
Synfält:114m @ 1000m
Vikt:706g

Vortex Viper modell är en riktig proffskikare, designad för att tåla det mesta samtidigt som den levererar hög prestanda. Kikaren har en ordentligt tålig konstruktion med skyddande gummi och är helt vattentät. Den har en argongas fyllning som garanterar att det inte blir någon invändig fuktbildning och låter handkikaren hantera extremare temperaturer. Vortex är uppenbarligen själva säkra på att Viper kommer hålla då den kommer med livstidsgaranti.

Vad gäller optiken så får du utmärkt bildskärpa på långt håll med faskorrigerande prismor. Viper har också specialbehandlade linser som hjälper till att släppa igenom extra mycket ljus. Det gör den till ett utmärkt val när det börjar mörkna ute och den har faktiskt högst skymningsvärde i testet. Linserna har även härdats för att bättre motstå repor, smuts och oljor. Även här får du med väska, rem och sele. Sammanfattningsvis så får du helt enkelt en riktigt bra handkikare med skarp bild, skarpa färger och du kommer få anstränga dig för att lyckas göra sönder den.

Eterna Navigator 3

Bästa marina handkikaren

Bred, gul kikare för sjöfart med stor svart Silva logo samt namnet Eterna Navigator. Den har svarta musslor samt en gul knapp
Förstoring:7x
Linsdiameter:50mm
Utgångspupill:7,1mm
Synfält:116m @ 1000m
Vikt:1160g

Eterna Navigator är en handkikare framtagen för att användas till sjös och det märks väldigt tydligt. Marin användning sätter väldigt annorlunda krav jämfört med en handkikare för fågelskådning eller friluftsliv. Här spelar vikten inte särskillt stor roll du har inte heller den största förstoringen. Däremot så får du en inbyggd kompass för att hjälpa dig hålla kursen. Du får också en kikare som inte bara är helt vattentät utan även flyter ifall olyckan skulle vara framme.

Kombinationen av en lite lägre förstoring på 7x och en linsdiameter på 50mm ger en ovanligt hög utgångspupill. På ren svenska så innebär det att den helt enkelt fungerar väldigt bra i mörker. Du får ett brett synfält som gör det lätt att snappa upp sjömärken. På köpet så ingår 5 års garanti, väska, linsskydd och en bred nackrem samt batterier för kompasslampan.

Swarovski NL Pure 8×42

Bästa handkikare i test för fågelskådning

Bästa premium kikaren i testet från Swarovski. Den har långa, gröna tuber med svarta detaljer och logo i silver.
Förstoring:8x
Linsdiameter:42mm
Utgångspupill:5,25mm
Synfält:159m @ 1000m
Vikt:840g

Swarovski lanserade den här handkikaren för över 2 år sedan och NL Pure är fortfarande en snackis i optik världen. NL Pure har det bredaste synfält du kan få tag på och optiken levererar ett fantastiskt ljusgenomsläpp för mörkerseende. Bildkvalitén är helt enkelt i en klass för sig men det kommer också med en väldigt hög prislapp.

Kikaren har kvävgasfyllning, riktigt bra antireflexbehandling och är vattentät till hela 4 meters djup. Det ingår en nyutvecklad väska som är specifikt framtagen för att det ska gå snabbt att ta fram kikaren. Dessutom så ingår en bekväm rem, okular- och objektivskydd samt ett rengöringskit. Det här är en riktigt proffsmodell och de allra flesta kommer faktiskt inte behöva spendera såhär mycket på en handkikare men vill du ha verklig kvalité är detta toppvalet.

Urberg 10x50WP

Bra budget kikare för nybörjare

Kikare test, svart kikare från Urberg med vit text logo. Bredvid finns skydd för linserna samt en ljusblåd putsduk.
Förstoring:10x
Linsdiameter:50mm
Utgångspupill:5mm
Synfält:125m @ 1000m
Vikt:923g

Urberg 10x50WP är vanligt förekommande i många kikar test och nämns ofta som ett av de bästa budget alternativen. Personligen tycker jag att det finns bättre alternativ högre upp i den här listan men man måste säga att den är väldigt prisvärd. Hög förstoring, hög linsdiameter och ett brett synfält till ett lågt pris ska man inte klaga på. Däremot så ska man inte lite för mycket på vattentätheten, räkna den mer som regntålig.

Handkikaren är i min mening lit väl tung men erbjuder bra grepp. Sen är närgränsen på 7 meter lite hög, du kommer alltså inte att få bra skärpa på något som är närmare än det. Urbergs kikare är dock ett bra alternativ för nybörjare som inte vill lägga för mycket pengar. Man får bra förstoring och brett synfält. Sen kan jag personligen tycka att det är värt att lägga lite mer pengar och få en handkikare från en tillverkare som är mer specialiserad på området.

Handkikare i test – jämförelsetabell

KikareFörstoringLinsdiameterUtgångspupillSynfältViktGaranti
Diamondback HD 8×428x42mm5,25mm131m618gLivstid
Scenic 88x25mm3,1mm114m285g5 år
PowerView 10×4210x42mm4,2mm88m629g30 år
Viper HD 10×4210x42mm4,2mm114m706gLivstid
Pocket 10X10x25mm2,5mm96m194g5 år
Eterna Navigator 37x50mm7,1mm116m1160g5 år
NL Pure 8×428x42mm5,25mm159m840g10 år
Urberg 10x50WP10x50mm5mm125m923g

Vilken handkikare ska jag välja?

Som du kanske misstänker så finns det inte ett universellt svar på den här frågan, vilken den bästa handkikaren är beror helt på vilka behov du har. Priset på en kikare kan variera från några hundralappar till tiotusentals kronor. Vilken prestanda du får ut av den varierar naturligtvis med priset men ett högre pris är inte alltid vara värt att betala. En nybörjare kommer att kunna köpa en billigare modell och vara nöjd medans en erfaren fågelskådare kommer vilja ha mer prestanda. Är du osäker på exakt vad du ska välja så är Bushnells Powerview en grymt mångsidig nybörjar modell. Läs mer om den högre upp i kikar testet. Utgå från vilken aktivitet du ska använda den till och välj därefter. Hur stor kommer exempelvis vikten att spela roll? Eller behöver du istället ett större ljusinsläpp så handkikaren fungerar bättre i skymningen?

Vad betyder siffrorna på en kikare?

Det är väldigt vanligt att kikare har siffror i slutet på namnet, så vad står de för? De talar om för dig hur kraftig förstoring kikaren erbjuder och hur stor linsens diameter är. Som exempel kan vi ta Vortex Diamondback 8×42. Den förstorar det du tittar på 8 gånger och linsdiamtern är på 42 mm.
Kollar du istället på Vortex Diamondback 10×32 så är det egentligen en ganska annorlunda produkt, du har högre förstoring och mindre linsdiameter. Du kommer alltså se det du tittar på närmare men du får betydligt smalare synfält och den släpper in mindre ljus vilket gör att kikaren fungerar sämre när det börjar mörkna.

Högre förstoring – inte alltid bättre

Det är värt att notera att det inte alltid är bättre med en högre förstoring. En högre förstoring kommer kräva högre linsdiameter för att få samma bredd på synfältet och då blir kikaren direkt både tyngre och dyrare. Utgår man från samma diameter på linsen kommer en kikare med 10x ha smalare synfält och sämre ljusinsläpp än en på 8x. Du får alltså en smalare bild och en kikare som inte klarar av skummare ljusförhållanden lika bra. Det går dessutom lättare att snabbt plocka upp objekt i rörelse med en kikare som har lägre förstoring. Vad gäller handkikare så bör du inte gå över en förstoring på 10x utan att även skaffa ett stativ. Detta på grund av att det inte går att hålla en kikare med högre förstoring tillräckligt still med händerna för att få skarp bild.

Vilken linsdiameter behöver man?

Det du behöver veta om linsdiameter är att en större linsdiameter släpper in mer ljus och på grund av det så kommer den fungera bättre i mörkare förhållanden. En större linsdiameter ger dig också ett “bredare” synfält och du kan se en större yta samtidigt. En lins på 50 mm släpper in nästan 3 gånger mer ljus än en på 30 mm. Har du bra förhållanden under dagtid så kommer det räcka med en liten diameter runt 25 mm. Pratar vi däremot om gryning eller skymning kommer du vilja ha en betydligt större lins.

Kikarens ljusinsläpp och bildkvalité

Överlag är det bra när en kikare tar in så mycket ljus som möjligt, det blir helt enkelt lättare att se djuren du spanar på. Det finns två faktorer att ta hänsyn till när det gäller ljusinsläpp till kikaren. Den första, linsdiameter, har vi redan nämnt och den andra är kikarens förstoring. Helt omvänt mot linsdiameter, där en hög diameter släpper in mycket ljus, så kommer en hög förstoring att släppa in mindre ljus än en låg. Med en högre förstoring kommer du alltså att behöva en större linsdiameter för att se något lika bra i skymningsförhållanden. 

Ett värde som ofta anges i sammanhanget är utgångspupill. Det här värdet får du fram genom att dividera kikarens linsdiameter med dess förstoring. Ett högre värde innebär att kikaren släpper in mer ljus och fungerar bättre i mörkare förhållanden.

Handkikare eller tubkikare?

Handkikare eller tubkikare, vad är egentligen bäst? De har både sina styrkor och svagheter och passar helt enkelt till olika situationer. En tubkikare har i regel en betydlig högre förstoring, oftast från 20x och uppåt. Det här gör att du kommer vilja ha ett stativ till dem för att stabilisera bilden. En handkikare kommer istället ha en förstoring runt 8x – 10x och precis som namnet antyder kommer du kunna hålla den i handen. I den här artikeln går vi igenom handkikare och tidigare har vi även satt tubkikare i test.

Med andra ord du kommer se längre med en tubkikare men det blir även ett stativ att bära runt på. Handkikaren är smidigare att ta med men kommer kräva att du är närmare det du ska titta på. En högre förstoring leder också till att du får ett smalare synfält, vilket gör det svårare att exempelvis följa en fågel när den flyger. Handkikaren låter dig se mer samtidigt.

När det kommer till digiscoping kommer det dock vara betydligt lättare om du har en tubkikare. Digiscoping är när du tar en bild genom din kikare, vilket kan göras med en helt vanlig mobilkamera. Som du kanske kan tänka dig så blir det här betydligt lättare med en tubkikare som står stabilt med hjälp av ett stativ. Det finns också ofta adapters som fäster telefonen vid tubkikaren och håller still den.

Handkikare i test – vanliga frågor

Vad kostar en riktigt bra handkikare?

Premium modellerna börjar med ett pris någonstans runt 4000 kronor. Vill du sen gå upp mot den allra bästa kikaren så kostar den upp mot 30000 kronor.

Hur långt kan man se med en handkikare?

Det varierar och beror till stor del på kikarens förstoring, det går inte att sätta en distans som stämmer för alla kikare. Med en förstoring på 10x så kommer du att se objekt som är 1km bort som om de vore 100m ifrån dig. Hur bra bilden är på långt håll kommer variera med kikarens kvalité.

Hur använder man en handkikare?

Det första du ska göra är att ställa in kikaren efter dina ögon. Titta genom kikaren på ett föremål som inte rör sig. Stäng sedan ditt högra öga, skruva på mitt reglaget tills du ser skarp bild på vänster öga. Byt sedan öga för att titta bara genom det högra. Skruva nu istället på det högra okularet, placerat närmast ögat, tills bilden är skarp även där.

När du börjar använda kikaren så kommer du bara skruva på mitt reglaget, detta för att ställa in skärpan efter avståndet. Var också noga med att hålla kikaren stadigt, greppa inte för tajt och håll armbågarna intill kroppen. Ett tips är att luta dina armar eller kikaren mot något för att få lite stöd.

Varför ser man dubbelt i handkikaren?

Ofta beror det på att kikaren har fått en smäll vilket har lett till att prisma inuti den har flyttat på sig. Det här leder till att du får dubbel bild. I många fall går det att laga men då bör du lämna in den till en expert.

Hur rengör man en kikare?

Till att börja med så blåser man bort alla större partiklar, gärna med hjälp av tryckluft. Anledning är att sandkorn lätt kan repa linser när du torkar av den. Använd sen en rengöringsduk ihop med ljummet vatten och diskmedel för att torka av linserna. Det här löser fettfläckar och är ungefär som att tvätta av ett par glasögon. Om det är möjligt bör du även plocka bort ögonmusslorna för att bättre kunna göra rent linserna. Tänk på att inte dränka hela kikaren i vatten. Rengör din kikare regelbundet så kommer den hålla betydligt längre.

Vilken är den bästa Fågelkikaren?

Det varierar mellan olika situationer, vill du kolla på en stillasittande fågel på långt avstånd så är tubkikare det bästa valet. Ska du däremot kolla på fåglar medans de flyger så kommer det gå mycket lättare att följa med genom en vanlig kikare.

Vad ska man tänka på när man köper kikare?

Förstoring och linsdiameter är två bra ställen att börja på. Då vet du hur nära du ser det du tittar på och hur ljust det behöver vara ute för att du ska se bra. En stor linsdiameter släpper in mycket ljus och ger bättre skärpa i ex. skymning. Kolla också på vad kikaren väger så den går smidigt att bära med.

Vad är skillnaden mellan teleskop och kikare?

Till att börja med har de ofta olika syften, en kikare används ofta för att se djur på närmare håll medans teleskop används för att titta på stjärnor och planeter. Vad gäller det tekniska så har ett teleskop bara en lins medans en kikare ofta har dubbellins. I ett teleskop visas också objektet du ser på upp-och-ned.

Vad är Skymningsvärde?

Skymningsvärde är en formel som är till för att visa hur bra en kikare fungerar i skymningen, dvs i sämre ljusförhållanden. Det här är dock ett utdaterat värde som inte tar hänsyn till kikarens kvalité. Det är betydligt bättre att kolla på kikarens utgångspupill för att få en uppfattning om hur mycket ljus den släpper in. Utgångspupill kan tas fram genom att dividera kikarens linsdiameter med dess förstoring och ett högt värde innebär bättre ljusinsläpp.

Vad betyder 10×50 på kikare?

Det betyder att den förstorar det du tittar på 10 gånger och att linsen har en diameter på 50 mm. Större lins ger bättre bild i mörker och bredare synfällt.

Vad betyder 10×42 på kikare?

Det betyder att den förstorar det du tittar på 10 gånger och att linsen har en diameter på 42 mm. Större lins ger bättre bild i mörker och bredare synfällt.

Vad betyder 8×42 på kikare?

Det betyder att den förstorar det du tittar på 8 gånger och att linsen har en diameter på 42 mm. Större lins ger bättre bild i mörker och bredare synfällt.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.