Resmål och inspiration Resor

Vart ska man resa? 10 bästa resmål för 2020

bästa resmål 2020

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Dags att bestämma vilka veckor du ska vara ledig och planera sommarens semester? Vart ska man resa? Ibland kan det kännas överväldigande att välja bland världens alla resmål och att våga prova något nytt spännande. Då slutar det ofta med samma ställe som förra året och inga nya äventyr. Därför tänkte vi hjälpa dig genom att ge din inspiration en liten knuff i rätt riktning mot de bästa ställena att resa till 2020.

I min mobil har jag en lista kallad ‘Travel bucket list’, det känns som att det blir bara mer och mer punkter på den och inte tvärtom. Hela tiden dyker det upp nya ställen och länder som fascinerar mig. Samtidigt så finns det bara ett begränsat antal veckor på året när vi kan ta oss ut i världen och utforska. Om du gillar att spendera dina lediga veckor vid hotellets pool och äta köttbullar till varje middag då har du hittat fel. Gillar du däremot att utforska nya ställen, prova konstig mat och lära dig om nya kulturer då har vi förberett listan för dig! Våra topp 10 bästa resmål 2020. 

När vi gjorde listan tänkte vi på ställen som kan erbjuda unika upplevelser och oftast är förbisedda och underskattade. Samtidigt försökte vi ta hänsyn till klimatet och säkerheten på de utvalda platserna. Hoppas du blir inspirerad av alla fina bilder och bokar din drömsemester!
Under varje resmål finner du en karta över regionen där vi märkt ut sevärdheterna.

Våra 10 bästa resmål för 2020 är:

Slovenien

Här hittar du allt du behöver för en lyckad semester på en liten yta. Slovenien erbjuder Medelhavets stränder, Alpernas bergstoppar, turkost vatten och renässans slott. Nästan hälften av landet är täckt av skog och Slovenien är ett av de grönaste länderna i världen. Här kan du också smaka på lokalt vin och det sofistikerad Slovenska köket med inflytande från både Österrike och Italien. Glöm inte vandringskängorna hemma!

Huvudstaden Ljubljana är modern och miljövänlig – biltrafik är begränsat i centrum vilket gör det lättare för dig som går eller cyklar att röra sig i staden. Härifrån kan du ta dig till den magiska Bledsjön på drygt en timma. Där kan du njuta av utsikten över ett medeltida slott beläget mitt i sjön. Glöm inte att besöka Sočadalen där floden Soča rinner mellan Alperna. Prova på forsränning, kayak eller europas största linbane park här. 

Om du inte vill flyga finns det flera sätt att ta sig ner till Slovenien med tåg eller bil. 

När ska man åka: maj – oktober
Valuta: Euro
Läs: Veronika bestämmer sig för att dö – Paulo Coelho 
Titta: Outsider (1997) En ung kille flyttar till Ljubljana där han utforskar en värld av droger och rock.
Måste smaka: Idrijski žlikrofi – traditionella slovenska dumplings
Reseguide: Lonely Planet – Slovenia

Kappadokien, Turkiet

Kappadokien är en region i centrala Turkiet. Ett av landets mest populära natur underverk. Landskapet är känd för sina skorstens formade geologiska formationer och luftballongs festivalen som pågår här året runt! 

Under ytan finns 36 underjordiska städer där Kappadokiens första invånare bodde för över 2500 år sen. Besök Kaymakli som består av 8 våningar och över ett hundra tunnlar!
Det finns flera vandringsleder i området för dig som gillar att vara aktiv och flera ställen där du kan titta på dalens vackra solnedgångar. 

Kappadokien passar både för semester med barn och romantiskt utflykt med din partner. 
Den enklaste vägen från Sverige är flyg från Stockholm till Nevşehir flygplats. Resan tar cirka 6 timmar. Därifrån tar det 40 minuter till staden Göreme – där de flesta attraktioner finns.

När ska man åka: april – oktober
Valuta: Turkisk lira
Läs: Cave Monasteries of Byzantine Cappadocia – Lyn Rodley
Titta: The Ottoman Lieutenant – en kärlekshistoria mellan en amerikansk sjuksköterska och en turkisk officer under första världskriget.
Måste smaka: Testi Kebab – lammkebab gjort i en lerkruka.
Reseguide: Första Klass Reseguider – Turkiet

Norge 

Norge har blivit extremt populärt de senaste åren. Delvis på grund av Frost och delvist på grund av deras aktiva marknadsföring på sociala medier. Dagligen kan vi se underbara bilder från Norska fjordar på Instagram. Som Sveriges grannland är Norge lättillgänglig och barnvänlig. Det behöver inte heller vara dyrt att semestra hos våra grannar. Norge erbjuder både höga berg och sandstränder. 

Förra sommaren åkte vi till norra Norge och spenderade tre veckor där. Eftersom vi sov i bilen och lagade mat själva kostade resan oss inte mycket mer än bensinen. Vad gäller Nordnorge så kan vi starkt rekommendera öarna Vaeröy och Senja. Paradis för både fiske, vandring och fågelskådning.
Vill du åka med barn går det att hyra en husvagn och bo där i flera veckor. Norge har precis som i Sverige en allemansrätt så du kan parkera bilen och campa var du vill (inom rimliga ramar).
Oslo är också en underbar stad för att spendera en helg i om du är ute efter en kortare resa och för en lite lugnare stadssemester rekommenderar vi Trondheim. 

När ska man åka: Juni till Augusti
Valuta: Norsk korona
Läs: Där ingen skulle tro att någon kunde bo – Den andra boken – Oddgeir Bruaset
Titta: Skam
Måste smaka: Norska våfflor med brunost och hallonsylt (eller rømme och hallonsylt)
Reseguide: Toppturer i Norge; 99 toppturer fra sør til nord 

Transsibiriska järnvägen

För dig som vill satsa på tåg i sommar! 
Järnvägen är över 9200 kilometer lång vilket gör den till den längsta järnvägen i världen. 
Transsibiriska järnvägen är egentligen två olika rutter. Ursprungligen anslöt rutten Moskva och Vladivostok i Asien men det finns också en rutt som går genom Gobiöknen i Mongoliet och tar slut i Peking, Kina. Hela resan tar ungefär 7 dagar om man väljer att inte stanna på vägen men vi rekommenderar att ta några stopp.

Det finns flera saker man kan göra på vägen:

Stanna i Irkutsk, Sibirien och besök världens största sjö – Bajkalsjön. Här kan du också ta en promenad på de ursprungliga transsibiriska spåren. 
Ulan-Ude här känns det för första gången som att du är i Asien. De flesta som bor här är Buddister, därför kan du passa på och besöka Ivolginsky Datsan – ett färgglatt buddhistiskt tempel. 
Ulan Bator i Mongoliet – här kan du sova i ett tält hos en nomadisk familj och ta en sido resa till Gobiöknen. 

Om ni är två som reser rekommenderar vi första klass – där får du en hel kupe för dig själv och kan låsa dörren.
Är ni flera kan ni köra på andra klass – en kupe med fyra sängar.
Ombord finns det varmvatten som är gratis för alla att använda, där kan du fixa kaffe, te eller snabbmakaroner. Det finns också en restaurang kupe men blir fort dyrt så det bästa är om du har din egen mat med mig.

När ska man åka: Maj till September
Valuta: Rubel (Ryssland), Tögrög (Mongoliet), Renminbi (Kina)
Läs: Through Siberia by Accident – Dervla Murphy
Titta: Transsiberian (2008) – resan från Kina till Moskva blir en mardröm för ett amerikanskt par (Det är dock inte farligt att resa med Transsibiriska järnvägen).
Måste smaka: Borsjtj (Ryssland), Khorkhog (Mongoliet)
Reseguide: Lonely Planet – Trans – Siberian Railway

Bhutan

Är en litet land i Himalaya och Asiens dolda juvel. Bhutan vill inte bli förstört av turism därför måste alla besökare betala en daglig avgift för att vara här. Landet är i hög grad miljövänlig och är det enda kol-negativ landet i världen. Eftersom det kostar 2500 kronor varje dag för att vara här kan du vara säker att du inte kommer träffa många turister. I priset ingår boende, mat, guide och inträdesavgifter. 
Landet är känt för att mäta bruttonationallycka istället för bruttonationalprodukt – tradition, kultur och natur har stor värde här. 

Bhutan erbjuder vandring, buddhistiska kloster på bergstoppar och sällskap av buddhistmunkar som lever i fred med naturen. Taktshang Goemba är ett must-see om du är i Bhutan. Ett kloster från 1600-talet byggt på ett berg på 3100 meter över havet. 
Bhutan har blivit utsedd till det bästa resmålet att besöka 2020 enligt Lonely Planet.

När ska man åka: mars till maj och september till november
Valuta: Ngultrum
Läs: –
Titta: Lunana: A Yak in the Classroom – En blivande sångare som bor i Bhutans huvudstad drömmer om att få ett visum för att flytta till Australien.
Måste smaka: Ema Datshi – en gryta gjort av flera sorters chilli och ostsås
Reseguide: Lonely Planet – Bhutan

Japan (Kyoto)

Tokyo är värd till sommar-OS 2020 så om du vill undvika folkmassor rekommenderar vi Kyoto. Staden är fyllt med japanska traditioner. Med den största mängden av kulturella platser i landet är denna historiska stad ett must-see för alla resenärer som vill uppleva det gamla, autentiska Japan. Kyoto ligger cirka 2 timmar från Tokyo och du kan komma hit med ett av Japans höghastighetståg som alltid kommer i tid.

Kyoto regionen är omringad av berg och var Japans huvudstad fram till 1868. I staden finns flera platser som är med på UNESCOs världsarvslista. Här hittar du bambuskog, gamla buddhistkloster, parker och Geisha distrikt. Om du väljer att komma hit mellan mars och april kan du uppleva Hanami – den ikoniska tiden då körsbärsträden blommar. 

När ska man åka: Mars till Maj
Valuta: Yen
Läs: The Temple of the Golden Pavilion – Yukio Mishima
Titta: En geishas memoarer – berättelsen om en ung japansk flicka, Chiyo Sakamoto, som säljs av sin fattiga familj till ett geishahus.
Måste smaka: Kyo-Kaiseki – är en traditionell japansk middag med flera rätter
Reseguide: Lonely Planet – Kyoto

Kambodja

Kambodja blir mer och mer populär varje år men är fortfarande relativt lugnt i jämförelse med grannländerna – Thailand och Vietnam. Tänj på dina rese gränser och besök detta land som en gång rivits isär av inbördeskrig. Idag är landet en lugn sydostasiatisk oas och turister kommer hit för att se gamla tempel och smaka på kambodjansk mat. 

De flesta som kommer hit tar raka vägen till Angkor – där finns det största religiösa monumentet i världen och ett av UNESCOs världsarv. Området omfattar över 1000 olika tempel och sträcker sig över 400 kvadratkilometer. Vill du undvika folkmassor och uppleva det mer genuina Kambodja tar du dig till Koh Ker istället. En avlägsen arkeologisk utgrävning, övergiven mitt i skogen. Har du tur så kan du ha hela platsen för dig själv!

När ska man åka: oktober till april 
Valuta: Riel
Läs: In the Shadow of the Banyan – Vaddey Ratner
Titta: First They Killed My Father – Den kambodjanska författaren och mänskliga rättighets-aktivisten Loung Ung berättar om fasorna hon lidit som barn under den dödliga Khmer Rouge regimen.
Måste smaka: Friterad spindel – behövs ingen förklaring.
Reseguide: Ylva Johansson – Resa lätt i Kambodja & Thailand

Montenegro

Definitivt ett av våra favorit länder! Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss först när vi kom till Montenegro men vi blev kära i landet ganska fort. Montenegro har drabbats av många krig och konflikter, därför försvann besökarna. Äntligen blev det ett självständig land öppet för turister i 2006. Att ta sig till Montenegro är inte jättebilligt men man kan lätt hitta billiga flygbiljetter till grannlandet Kroatien, från Dubrovnik är du sen i Montenegro på 1 timma.

Montenegros kust erbjuder vackra, natursköna utsikter med berg på en sida och havet på den andra. Invånare här är vänliga och vet hur man festar. Besök gamla stan i Kotor och gå vilse bland stadens små smala gator. Staden grundades över 2000 år sen. Sveti Stefan är en instagramvänlig plats – en liten ön ansluten med fastland med en smal gångbro. Stenhus på ön byggdes på 1400-talet. Gillar du berg finns också en hel del vandring i Montenegro. Durmitor national park är en del av Dinariska alperna och hem till Svartasjön – en av 17 issjöar i området. 

När ska man åka: April till Oktober
Valuta: Euro
Läs: Cappuccino at Podgorica – David J. Holcombe
Titta: Borders, raindrops – En ung kvinna hjälper en tonårssyskon förstå att hans nation inte är bättre än andra.
Måste smaka: Krempita – bakelse gjord på smördeg och vaniljkräm.
Reseguide: Marco Polo – Montenegro

Albanien (Theth)

Ett till Balkan land som finns på vår lista. Det känns som att Albanien fortfarande har dåligt rykte efter kriget men landet har återhämtat sig. Det är nu en underbar destination där du kan spendera flera veckor på sommaren. Landet erbjuder stränder och berg. Eftersom Albanien inte är en populär turist destination kan du hyra hus ganska billigt och njuta av tomma stränder. 

Theth Nationalpark i Albanien är en riktig pärla. Beläget i albanska Alperna är området fullständigt vackert och inte översvämmat av turister. Här kan du uppleva den äkta albanska landsbygden. Att komma hit kan vara en ganska tuff resa med det är definitivt värt det. Du kan vandra hit från Valbona eller ta bil från Montenegro via SH21 som är en av europas farligaste vägar. 

När ska man åka: April till September
Valuta: Lek
Läs: No Friends but the Mountains – Judith Matloff
Titta: A Shelter Among the Clouds – Besnik är en ensam herde och hängiven muslim, hemsökt av ouppfylld kärlek.
Måste smaka: Byrek – bakverk fylld med spenat eller ost.
Reseguide: Rudolf Abraham – The Peaks of the Balkans Trail

Sarek Nationalpark

Du behöver inte åka utomlands för att upptäcka häftiga ställen. Det går utmärkt att stanna i Sverige och besöka Sarek Nationalpark. Den äldsta nationalparken i Europa ligger i Lappland och är fortfarande inte översvämmad av turister så passa på! Vill du verkligen uppleva vildmark utan bekvämligheter och färdiga leder borde du vandra i Sarek. Här finns det flera höga berg och vilda renar som släpps av Samerna varje sommar. Det är Europas sista vildmark. 

Här kan du vandra ostörd genom djupa dalar och spetsiga bergstoppar. Viktigt att tänka på innan man kommer till Sarek är att ha med sig tält eftersom det finns inga stugor här, tillräckligt med mat samt kompass och karta. Vandringen kan vara påfrestande med det kommer bli värt det! Sarek behöver inte heller vara så otillgängligt som de flesta av oss tror. Med våran guide kan du lätt ta dig till Skierfe och njuta av en av Sveriges bästa utsikter vid Sareks port.

När ska man åka: Juni till September
Valuta: Svensk krona 
Läs: Liberating Sapmi – Kuhn Gabriel
Titta: Ailo – nyfödda renen måste övervinna de utmaningar som står i vägen för hans första år i livet i Lapplands fantastiska landskap.
Måste smaka: Torkat renkött 
Reseguide: Fredrik Neregård – Fjällvandra i Sarek

Hoppas du tyckte om vår lista på de bästa ställena att resa till 2020. Vissa länder är mer populära än andra men vi försökte göra en lista där alla kan hitta någonting de gillar. Världens bästa resmål väntar på dig! Packa väskorna och ge dig ut på nästa äventyr!


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.