Vandringstips Resetips Road trip

Sova i bilen – Tips för att campa i kombin

sova i bilen

Vi lever mitt i en exploderande vanlife trend där Instagram fylls av bilder på fantastiska upplevelser. Onekligen är det lockande och fantasin springer gärna iväg lite längre än vad plånboken klarar av. Samtidigt kan det i sammanhanget kännas ganska deppigt att släpa fram sitt tält för att krångla med det varje kväll. Är det såhär du känner kan det vara dags att satsa på budgetversionen av vanlife och sova i bilen.

Sen 2019 har vi varje sommar slängt in en madrass i bilen, lastat den full och kört över 400 mil. Där emellan har det naturligtvis blivit en hel del kortare turer också och jag skulle våga påstå att vi blivit ganska bra på det här med att sova i bilen. Det tog några repetitioner men nu kan vi på bara några minuter transformera vår lilla Ford Ecosport till Sveriges minsta husbil. Här kommer våra tips för hur du smidigt kan göra samma sak.

Har storleken betydelse?

Jo till viss del spelar det roll hur stor bil du har men det fungerar med en betydligt mindre bil än vad de flesta tror. En större bil blir mindre att packa om och du slipper eventuellt fälla framsäten varje dag. Egentligen hänger det till stor del på hur långa ni som ska sova där är, ni kommer att vilja ha möjligheten att sträcka ute er raklånga om ni ska sova i bilen under flera nätter. Det lättaste att göra är helt enkelt att fälla så mycket som möjligt och lägga sig ner i bilen och prova om det går att ligga raklång. Förmodligen så kommer du att klara dig på en kortare bil än du tror.

Sova i bilen tips! – Förläng sovytan

Räcker längden inte till för dig i bilen när du fällt baksätena så finns det i vissa fall möjlighet att få till lite extra utrymme. Med mina 172 cm klarar vi oss som sagt i en Ford Ecosport vilket är en liten halvkombi. För att få det här att fungera så monterar vi bort sittdynorna i baksätet och skjuva fram framsätena till max, det här ger runt 40 cm(!) extra utrymme. 

I många bilar fäller du upp sittdynorna i baksätet för att kunna fälla ned ryggstöden och få ett förlängt bagageutrymme. Det här gör att sittdynorna tar upp baksätets fotutrymme och sticker upp högre än madrassen kommer ligga. För att komma åt det här utrymmet skruvar du helt enkelt bort sittdynorna. När du fäller upp dem ser du förmodligen infästningarna, i fallet med Ford så handlar det bara om att lossa på två bultar.

När du gjort det här så kan du sen köra framsätena så långt fram det går. För att få något att lägga madrassen på här ställer du helt enkelt en stabil låda eller liknande på baksätets golv. Se bara till så att lådans lock är i nivå med bagageutrymmets golv, hittar du inget kan man snabbt snickra ihop en konstruktion själv. Helt plötsligt har du betydligt mer utrymme att lägga madrassen på.

bäddad bil för att sova i bilen tips
Bäddat och klart!

Packning och madrass – hur får man plats med allt?

Till att börja med en rejäl takbox är guld. Det behöver inte vara några dyra modeller, köp en billig begagnad på blocket. Ju mer du får upp i takboxen desto mindre saker behöver du flytta runt när det blir dags för att sova. Tänk på att man behöver utveckla ett smidigt system för att orka med och vilja sova i bilen under längre perioder. Övrig utrustning bör du stoppa i lådor och väskor du smidigt kan flytta till golvytor och framsäten. Använd all tillgänglig yta, lägg resenecessären på instrumentbrädan så kommer du lätt åt den. Låt madrassen ligga kvar under packningen, det blir bara krångligt att hålla på och rulla ihop den varje dag. Täck den med en filt så ni slipper få den smutsig av skräpet utrustningen drar in i bilen.

Sova i bilen tips! – Skaffa en skummadrass

När det kommer till att välja madrass rekommenderar jag starkt att undvika uppblåsbara modeller. Ni kommer få flytta på dem varje morgon och kväll eller riskera att det lätt går hål på dem. De formar sig dessutom inte alls efter platsen i bilen. Köp istället en billig skummadrass, den kan du lätt kapa till rätt längd samt skära till och forma efter ditt bagageutrymme. Den går lätt att vika upp i fram om det behövs när du kör och går utmärkt att ställa resten av packning på under dagtid.

Sova i bilen – syrebrist

Jag får ofta frågan om man riskerar syrebrist när man sover i bilen men jag kan tryggt säga att så inte är fallet. Bilar är inte så täta att de sluter ute luft helt och du riskerar inte att kvävas. Att jag själv sitter här levande är ett bra intyg på det. Däremot sover jag bara med helt stängda rutor i bilen om det är väldigt regnigt. Två personer i en liten bil gör att det blir lite kvavt och väldigt fuktigt i bilen vilket leder till att rutorna immar igen. Dessutom så blir bilen lätt en bastu en varm sommarmorgon.

Sova i bilen tips! – Myggnäta bakrutorna

Ett betydligt större problem än syrebrist är myggorna, särskilt om du ska ta dig långt norrut i landet. För att då överhuvudtaget kunna sova med öppna rutor så är myggnät ett måste. Det bästa är att förbereda det här hemma genom att fästa myggnät innanför bakdörrarnas rutor. Personligen brukar jag använda mig av skonsam tejp men är du rädd för märken när du fäster nätet finns det alternativ. Det går i värsta fall att hänga på utsidan och klämma fast i dörren när du stänger den. Det blir dock lite omständigare och inte lika tätt.

Får man sova i bilen?

Får man sova i bilen eller är det olagligt? Svaret är ja du får sova i bilen, lagen gör ingen skillnad på om du sover i en vanlig bil eller i en husbil. Det enda som du behöver ha koll på är att det är lagligt att parkera där du ställer bilen över natt, håll koll på trafiklagarna så är det inga problem. Leta efter små rastplatser en bit från vägar med mycket trafik. 

Vi har vår allemansrätt i Sverige vilket låter oss ställa upp tält men samma regler gäller dock inte för bilar. Det är olagligt att köra ut i terräng med både bil och husbil. I stort sett alla typer av natur vi har räknas till terräng så det är inte heller tillåtet att köra ut bilen på exempelvis stränder. Läs mer om detta hos naturvårdsverket.

Är det olagligt att sova i bilen på en parkering? Svaret är ungefär detsamma här; Nej, det är inte olagligt men du behöver se till att du får stå på parkeringen tillräckligt länge. Se också till att respektera människor som bor runt om där du ställer bilen. Blockera aldrig någons privata parkering eller väg och ta alltid med dig ditt skräp. Tänk på att det är väldigt otrevligt att bli väckt av att någon knackar argt på rutan.

Sova i bilen tips! – Park 4 night

Har du svårt att hitta naturnära platser att parkera din bil över natten så är Park 4 night ett måste. Där delar personer med sig av platser där du kan ställa bilen. Du kan söka efter område och platserna finns utmärkta på en karta. Dessutom länkar appen med navigationsappar som exempelvis Google maps och du kan navigera till platserna lätt. Det finns bilder, kommentarer och omdömen. Dessutom kan du själv dela med dig av smultronställen till andra.

Resten av Europa då?

Överlag så är det inga problem att sova i bilen i Europa, se bara till att ha koll på lokala regler. Leta efter bestämmelser för husbilar och camping, de bör gälla för personbilar med. Själva har vi sovit i bilen i Norge, Danmark och Tyskland utan några problem. Vi har följt samma principer som i Sverige, stå inte i vägen och respektera parkeringslagar. Park 4 night appen fungerar dessutom jättebra i resten av Europa med då den är internationellt använd!

Sova i bilen på vintern

Det går bra att sova i bilen på vintern också men tänk på att den erbjuder inte mycket i form av isolering. I jämförelse med tält så är den stora fördelen att du blir inte kyld underifrån på samma sätt. Jag har sovit i bilen när det varit – 5 °C och det gick fint med rätt utrustning. Sov i underställ, ha en bra sovsäck och komplettera med ett täcke ovanpå sovsäcken om den inte är gjord för temperaturen utomhus.

Andra tips och trix

  • Ta med powerbank och lykta eller pannlampa – Det går naturligtvis att ladda i bilen eller tända dess lampor på kvällen men du vill inte vakna med ett dött batteri.
  • Packa mindre – Man har alltid för mycket med sig, första gången släpa vi runt en 12V kylbox. För oss var det betydligt smidigare med en semester utan kylvaror.
  • Ha essentials lättåtkomligt – Lämna hellre frukost och toapapper i framsätet än längst ner i takboxen.
  • Billarm – Behöver du springa upp och kissa mitt i natten? Öppnar du dörren inifrån när den är låst kommer billarmet se till att alla runt om är vakna också.
  • Bensinstations toaletter – Passa på att gå när du åker förbi en bensinstation, vi vill lämna så lite papper i naturen som möjligt.
  • Campingstolar – Har du utrymme i takboxen så är en lätt campingstol väldigt trevligt när man nyvaken väntar på att kaffet ska koka.

Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.