Vandringsutrustning Övernattning

Luftmadrass bäst i test 2024

Luftmadrass bäst i test - en Pavillo queen tritech luftmadrass ligger på en campingplats

Är det dags att skaffa en extra gästsäng eller vill du kanske sova lite bekvämare på sommarens camping? Dagens moderna luftmadrasser erbjuder en lösning som är både bekväm och smidig. Sen så passar naturligtvis olika modeller för olika tillfällen, i den här artikeln kommer vi guida dig till den bästa luftmadrassen för dina behov.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1. Bestway QuadComfort

Den bästa luftmadrassen Bestway tritech airbed queen

2. Bestway Pavillo

Blå luftmadrass från bestway i test

3. Intex Supreme

luftmadrass bäst i test intex supreme air flow

Med grym komfort, gott om utrymme och smarta lösningar så är Bestways QuadComfort bäst i test bland luftmadrasserna. Den kommer vara utmärkt när du har gäster som sover över. På andra plats landar Bestways Pavillo, en lite smidigare lösning som passar andra behov. Tredjeplats tar Intex Supreme, en riktig premium modell. Totalt så har vi inkluderat 7 luftmadrasser i testet, så det finns något för de flesta. Är du däremot ute efter en lätt lösning för längre vandringar så rekommenderar vi att du istället kollar in vårt test av liggunderlag och vill du köra riktigt hårt på lätt packning ultralätta liggunderlag

Luftmadrass bäst i test

1 – Bestway Tritech Airbed Queen

Den bästa luftmadrassen Bestway tritech airbed queen
Längd:203 cm
Bredd:152 cm
Höjd:36 cm
Vikt:5 kg
Maxbelastning:300 kg

Vad vi gillar

Tritech Airbed klarar utan problem två personer och är en riktigt bekväm luftmadrass från Bestway. Den mjuka överdelen gör att man får känslan av en vanlig säng och samtidigt slipper man jobbiga ljud när man vänder sig. Madrassen blåses upp snabbt och smidigt med en elektrisk pump. Att få ut luften tar lite mer tid men är ändå klart på strax över 5 minuter. Den har en antimikrobiell ytbehandling som ska hålla bakterier och mögel borta. Luftmadrassen håller sig luktfri och det känns överlag fräscht att veta att det finns. Nedpackad så är den ganska kompakt men det är inget som du tar med dig när du ska campa. Ärligt talat så är det så nära en vanlig säng du kan komma och därför så är denna luftmadrass bäst i test.

Andras omdömen

Överlag så får den även väldigt bra omdömen av andra och många är imponerade över komforten samt den snabba uppblåsningen. Det här är vad andra säger om Bestways luftmadrass:

”..Madrassen blåstes upp på 2 min & tömdes på 5 min. Jag har ALDRIG sovit så bekvämt på en luftmadrass förut…” (översatt)
”..Den är utmärkt, så bekvämt med den mjuka plysch överdelen. Blåses upp med den inbyggda luftpumpen supersnabbt..” (översatt)
”Jag gillar höjden, precis som att ta sig in och ur min vanliga säng… Användes konstant under 10 månader och höll formen..” (översatt)
”Än så länge är sängen grym, tar liten tid att blåsa upp och är tillräckligt hög för äldre personer att ta sig i och ur lätt.” (översatt)

2 – Bestway Pavillo Airbed Jr. Twin

Blå luftmadrass från bestway i test
Längd:185 cm
Bredd:76 cm
Höjd:28 cm
Vikt:2 kg
Maxbelastning:150 kg

Vad vi gillar

Det här är en betydligt lättare och smidigare luftmadrass än test-vinnaren. Detta är den mindre storleken av Pavillo Airbed, avsedd för en person. Är man längre finns det större storlekar och du hittar den också i dubbelsängsmodell längre ner i vårt test av luftmadrasser. Med tanke på tjockleken och den höga komforten så får man säga att den är riktigt bekväm. Luftmadrassen fungerar bra både på camping och i hemmet som en gästmadrass. Konstruktionen gör så att madrassen känns väldigt lik en vanlig säng och det är väldigt mycket komfort man kan få med sig på familjecampingen. Överlag är det helt klart en av de bästa luftmadrasserna om du vill ha ett smidigt och bekvämt val.

Andras omdömen

Många som testat den här luftmadrassen gillar att den blåses upp lätt och håller luften väldigt bra. Här är några av omdömmena.

”Köpte den när jag flyttade.. ..Så bekväm så jag kände ingen stress över att skaffa en ny säng..” (översatt)
”..Blåste upp den för 12 dagar sen och har inte tappat någon luft under nätterna sen dess..” (översatt)
”Väldigt imponerad av den här madrassen till ett så rimligt pris. Perfekt för en eller två nätter. Håller sig helt uppblåst hela natten.” (översatt)
”Blåses upp och töms på mycket kort tid. Mycket bra sovkomfort. Oslagbar för priset.” (översatt)

3 – Intex Supreme Air-Flow

luftmadrass bäst i test intex supreme air flow
Längd:191 cm
Bredd:99 cm
Höjd:51 cm
Vikt:11,5 kg
Maxbelastning:136 kg

Vad vi gillar

Det här är en riktigt bekväm madrass som osar kvalité. Den mjuka ytan varken ser eller känns som en luftmadrass och den går smidigt att bädda med lakan. Supreme har en inbyggd pump som smidigt gör jobbet med att blåsa upp den åt dig. Att få ut luften tar lite längre tid men är inget större problem och den inkluderade packväskan är ett plus. Det kan vara bra att veta att när du blåser upp den första gången så töjs den något och du kommer behöva fylla på den, alltså inget läckage. Överlag så känns den också väldigt stabil för att vara en luftmadrass och är helt klart en av de bästa luftmadrasserna, särskilt när det kommer till komfort.

Andras omdömen

Luftmadrassen får många lovord för hur bekvämt den är. Här är några omdömmen:

”Spenderade flera bekväma nätter på den här sängen medans min man låg sömnlös på en annan, nyare modell. Har nu köpt en till.” (översatt)
”Använder den här som en vanlig säng varje natt… …5 månader senare så gör sängen fortfarande sitt jobb.” (översatt)
”Tillräckligt stabil för att man ska kunna sitta på kanten och lägga sig i sängen som en normal person.” (översatt)
”Vi köpte den här medans vi letade efter en bäddsoffa. Vi kommer nu inte att köpa någon efter att ha provat Intex.”

4 – Bestway Pavillo Tritech Airbed Queen

bästa luftmadrassen för camping, en blå pavillo queen
Längd:203 cm
Bredd:152 cm
Höjd:30 cm
Vikt:3,7 kg
Maxbelastning:300 kg

Vad vi gillar…

Bestways Queen-size version av Pavillo är en utmärkt glamping luftmadrass. Vill du ha lite mer komfort i ditt tält eller din van så kommer det här vara ett utmärkt val. Sen kommer den 30 cm tjocka luftmadrassen att fungera bra för gästövernattningar med. Den inbyggda kudden är en trevlig detalj som gör att man kan skippa att släpa på en om man ska bära den lite tyngre madrassen en bit. Den håller luften bra hela natten och även formen håller sig stabil. Förmodligen den bästa luftmadrassen om du vill locka med en lite bekväm partner på några nätter i tält.

Andras omdömen

Ett omtyckt alternativ både för camping och i hemmet:

”Älskar att använda den för bekväm camping…” (översatt)
”Köpte den för vår camper.. Måste säga att jag är nöjd och ser fram emot att använda den mer.” (översatt)
”Bra att ha när du har folk som kommer över. Inte för hård, precis vad jag behöver.” (översatt)
”Bra storlek och kvalité för priset.” (översatt)

5 – Exped Megamat Duo 10 LW+

Röd luftmadras i test - exped megamat duo
Längd:197 cm
Bredd:132 cm
Höjd:10 cm
Vikt:4,6 kg

Vad vi gillar

Megamat är lite av en blandning av ett liggunderlag och en luftmadrass. Den är oerhört bekväm och den bästa luftmadrassen för dig som vill campa bekvämt hyffsat nära bilen. Utav Expeds madrass så får man också ett riktigt högt R-värde på 8,1 så den isolerar extremt bra mot kyla. Det här är något som de tidigare alternativen i testet saknat så vill du kunna campa vintertid är detta ett bättre val. Megamat är dessutom en självuppblåsande luftmadrass vilket alltid är praktiskt när du inte har tillgång till en elektrisk pump. Tyvärr får man komplettera uppblåsningen lite men det går ganska smidigt med den inkluderade ”minipumpen”.

Andras omdömen

Hos REI Co-op, en av USAs största friluftsbutiker, har 250 av 320 personer gett luftmadrassen 5 stjärnor och det är Outdoor GearLabs ”toppick” med maxbetyg i komfort kategorin.

”Så bekväm madrass! Har använt den i ett år nu och funkar perfekt. Får bil camping att kännas som glamping.” (översatt)
”Ärligt talat så kan den vara mer bekväm än min memory foam madrass för tusentals dollar.” (översatt)
”Helt klart värt det om du har utrymme för den. Gjorde livet lättare för mina axlar och höfter. Rekommenderas!” (översatt)

6 – Outwell Classic King

Längd:200 cm
Bredd:150 cm
Höjd:20 cm
Vikt:3,4 kg
Maxbelastning:340 kg

Vad vi gillar

Outwells Classic King är en enkel och rejäl luftmadrass för två personer. Måtten på 200 x 150 cm gör att man har gott om utrymme och den är mer än tillräckligt tjock. Luftmadrassen är riktigt bekväm och man glider inte runt på den. Outwells madrass är primärt framtagen för camping men den fungerar lika bra för gäster i hemmet. Det är ett väldigt prisvärt alternativ så om du har en tajt budget är det ett utmärkt val.

Andras omdömen

Kommentarer från några användare av Outwells Classic King:

”Utmärkt, höll bra för en veckas camping, släppte inte ut luft och höll värmen”
”Vi sov riktigt gott på denna! Jag kommer köpa till enkelmadrassen för barnen.”
”Helt klart värt det om du har utrymme för den. Gjorde livet lättare för mina axlar och höfter. Rekommenderas!”
”Precis tillbaka från camping och den var perfekt! Bra storlek och komfort. Lätt att blåsa upp och sen gick det fort att tömma samt vika ihop den! Går inte att be om mer!!” (översatt)

7 – Therm-a-Rest MondoKing 3D Large

Turkos luftmadras från therm-a-rest - Mondoking 3d
Längd:196 cm
Bredd:64 cm
Höjd:11 cm
Vikt:2 kg

Vad vi gillar

Riktigt bekväm självuppblåsande madrass med högt R-värde så den håller dig varm även mitt i vintern. Nedpackad så är den 66 x 26 cm, vilket är lite väl stort för långa vandringsturer men värderar du komfort högt så är det värt mödan. Självuppblåsningen funkar bättre än de flesta konkurrenterna och det krävs mindre manuell blåsning än vanligt vilket alltid är ett plus. Sidosovare brukar ha problem med tunnare liggunderlag men det känner man inte alls av här. En av de bästa självuppblåsande luftmadrasserna om du vill campa nära bilen helt enkelt.

Andras omdömen

MondoKing har bland annat blivit utsedd till Editors Choice hos Outdoor GearLab som också ger den 5/5 stjärnor i betyg. Här är några andra omdömen från privatpersoner:

”Fantastiks madrass för ryggstöd, även om du är längre och tyngre.” (översatt)
”Har flera madrasser från Thermarest och har använt dem sen 1994. Detta är den bekvämaste..”
”Det här är mer bekvämt och håller högre kvalité än någon luftmadrass jag någonsin legat på.” (översatt)
”Självuppblåsningen fungerar perfekt, du behöver inte blåsa upp något mer om du inte vill. Det tar lite tid och teknik att få tillbaka den i påsen men komforten överväger alla problem.” (översatt)

För camping eller som extra säng

Det första man får utgå ifrån för att välja den bästa luftmadrassen för sina behov är vad man ska använda den till. Ska du ha din luftmadrass som en extra säng för gäster så handlar allt om komfort. Den ska gå att sova riktigt bekvämt på, vara tillräckligt stor och vikten spelar ingen roll. Detsamma gäller med uppblåsningen, det ska vara smidigt och en elektrisk pump kommer vara det bästa valet.

Ska du ha luftmadrassen för camping kommer det istället bli viktigt att väga in vad den väger och hur stor plats den kommer ta nedpackad. Naturligtvis ska den fortfarande vara bekväm men det är en fördel om det går att bära den en bit. Sen så är det inte meningen att man ska bära luftmadrasserna i testet särskilt långt. Ska du vandra och tälta långt från bilen så är det ett liggunderlag du är ute efter. Låter det som att det passar dig mer har vi även gått igenom de bästa liggunderlagen. Du kan också kompletera med en bra campingkudde.

Hur blåser man upp en luftmadrass?

Det finns flera metoder för att blåsa upp luftmadrasser och vilket som passar bäst beror på hur du ska använda det. När det kommer till rejäla och bekväma luftmadrasser så är det oftast ingen bra idé att försöka blåsa upp dem för egen kraft. Man behöver ha en pump som gör jobbet lättare. Generellt så kommer du ha följande att välja på:

 • Elektrisk pump – Finns både med sladd och batteridrivna, välj en med sladd om du ska använda den hemma och en batteridriven om du ska ha med den när du campar.
 • Inbyggd pump – Många större luftmadrasser kommer med en inbyggd pump och då pratar vi nästan alltid om modeller som passar bäst för användning i hemmet.
 • Handpump – Klassiska handpumpar är ett bra alternativ om du inte kommer ha tillgång till ström.
 • Fotpump – En pump formad som en gammal blåsbälg, lägg den på golvet och trampa in luften i madrassen.
 • Självuppblåsande luftmadrasser – Vi har två självuppblåsande luftmadrasser i testet som är kommer göra majoriteten av jobbet själva. De har en skumkonstruktion som ser till att de expanderar automatiskt och blåser upp sig själva.

Hur får man ur luften ur en luftmadrass?

Hur man får ur luften ur luftmadrasser varierar mellan olika modeller. De flesta stora och höga luftmadrasserna du har i hemmet kommer att vara gjorda för att blåsas upp med en elektrisk pump eller ha en inbyggd. Då kommer du ofta också kunna ställa pumpen på att suga ut luften ur din luftmadrass. Det här funkar väldigt bra och är ett oerhört smidigt sätt att få ur luften ur luftmadrassen. Det finns också handpumpar som är gjorda för att kunna “vändas” och pumpa ut luften.

Har du inte det som alternativ så är det dock bara att pressa ut luften manuellt. Kolla om det finns en backventil på luftmadrassens munstycket som går att vända. Det stoppar att luften kommer tillbaka in och är extra viktigt med självuppblåsande luftmadrasser. När du pressar ut luften är det oftast lättast att rulla ihop madrassen. Börja i den änden där ventilen inte är placerad och rulla ihop den mot ventilen.

Hur hittar man hål i luftmadrassen?

Till att börja med så är det bra att lyssna efter vart det pyser för att kunna smalna av området där man letar efter hålet. Sen så tar du en blandning av diskmedel och vatten som du häller över luftmadrassen. Du kommer se att det bubblar där hålet är och kan sen fortsätta med att laga det.

Hur lagar man en luftmadrass?

Det vanligaste problemet när en luftmadrass läcker är helt enkelt att det finns ett litet hål. För att laga det gör du på följande sätt:

 • Börja med att hitta hålet enligt instruktionerna ovan.
 • När du gjort det så gör du rent området där hålet är med vatten och diskmedel för att lagningen ska fästa bättre.
 • Torka av noggrant och se till att det är helt torrt innan du börjar med själva lagningskittet.
 • Använd ett lagningskitt för luftmadrasser eller liggunderlag, det brukar bestå av lim och en lagningslapp.
 • Lägg på lim över hela området under lagningslappen.
 • Stryk fast lappen noggrant med din hand, se till att det inte blir några luftbubblor mellan lappen och madrassen.
 • Låt det torka ordentligt.

Luftmadrass bäst i test – Vanliga frågor

Hur bra är luftmadrasser?

Numera finns det luftmadrasser som är riktigt bekväma och de vassaste modellerna kan nästan mäta sig med en vanlig säng. Det fina är att de inte ens är särskilt dyra, välj en högre modell från en bra tillverkare så kommer du sova bekvämt.

Vilken är den bästa luftmadrass?

Bestways Quadcomfort är en riktig toppmodell om du är ute efter en gästmadrass för hemmet. Sen beror helt klart på vad du ska använda den till och det finns flera bra val i vårt test.

Kan man sova på luftmadrass?

Ja, utan tvekan det är ju det som de är till för. Sen så kanske man inte ska räkna med att det är en permanent lösning utan snarare en bra gästsäng. 

Hur mycket kostar en luftmadrass?

Du kan hitta några av de bästa luftmadrasserna mellan 300 till 1000 kronor. Sen finns det helt okej modeller redan vid 200 kronor och några av de dyraste självuppblåsande modellerna kan gå på flera tusen kronor.

Hur många kilo klarar en luftmadrass?

Det varierar naturligtvis mellan olika modeller men med en bra luftmadrass brukar viktgränsen inte vara något problem. Flera av de breda luftmadrasserna i testet har en maxvikt på 300 kg.

Hur bäddar man en luftmadrass?

Skaffar du en riktigt rejäl luftmadrass för att ha i hemmet så går den ofta att bädda som en vanlig säng. Den är uppdelad och har en inbuktning där man kan stoppa in lakanet. Är det en tunanre modell utan detta så kan man med fördel välja ett lakan med resårkant som håller sig själv på plats. Campar du så ta helt enkelt sovsäcken och skippa att bädda helt.

Hur mycket väger en luftmadrass?

Det beror helt på vilken typ av luftmadrass du är ute efter. Vill du ha något riktigt lätt så är det bästa att välja någon typ av uppblåsbart liggunderlag som kan väga så lite som några hundra gram. Vanliga, lite tjockare luftmadrasser brukar starta runt 2 kg och går upp mot runt 10 kg.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.