Vandringsutrustning Övernattning

Ultralätta liggunderlag – 6 val som bantar ryggsäcken

Campingplats med tält, ultralätt liggunderlag och en kvinna med pannlampa bredvid en eld

Vill du hålla ner vikten på din packning så kommer det vara viktigt att välja rätt liggunderlag. Som en av de tyngre grejerna man bär runt på vandringslederna så finns det naturligtvis mycket vikt att kapa. Med rätt val kan du begränsa vikten till några hundra gram och mer än halvera vad många populära modeller väger. I den här artikeln kommer vi gå igenom de bästa valen bland de ultralätta liggunderlagen. Med rätt val så behöver du inte heller offra varken komfort eller prestanda.

Vill du kapa fler kilon så har vi fler artiklar om ultralätt utrustning. Bland annat kan vi rekommendera att du kikar på ultralätta sovsäckar, där finns det potential för att kapa många kilon

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar

Snabb topp 3

1 – Therm-a-Rest
NeoAir XLite

Det bästa uppblåsbara liggunderlaget från Therm-a-Rest, NeoAir Xlite

2 – Therm-a-Rest
NeoAir UberLite

Det ultralätta liggunderlaget Neoair uberlite från therm-a-rest

3 – Sea to Summit
Ether Light XT

Sea to Summit Airmat Etherlight XT vår favorit av de bäst liggunderlag i vår liggunderlags test

De bästa ultralätta liggunderlagen

1 – Therm-a-Rest NeoAir XLite

Det ultralätta toppvalet

Det bästa uppblåsbara liggunderlaget från Therm-a-Rest, NeoAir Xlite
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:7,3 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:350g
Packmått:23 x 10 cm
R-värde:4,5

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Det är imponerande att Therm-a-Rest lyckats tillverka ett så ultralätt liggunderlag utan att tumma på varken isolerförmåga eller komfort. 2023 släpptes en ny version av NeoAir XLite med högre R-värde och tjockare madrass. Liggunderlaget har en isolering som klarar ensiffriga minusgrader, vilket du kommer ha svårt att hitta i den här viktklassen. Dessutom så är den riktigt bekväm med en tjocklek på 7,3 cm. Packstorleken är även den väldigt låg och det går väldigt smidigt att packa med liggunderlaget. Det enda nackdelen är att det kan upplevas som aningen prassligt. NeoAir XLite checkar av alla boxar och är inte bara toppvalet bland de ultralätta liggunderlagen utan även vinnaren i årets stora test av liggunderlag.

2 – Therm-a-Rest NeoAir UberLite

Lättast av de ultralätta liggunderlagen

Det ultralätta liggunderlaget Neoair uberlite från therm-a-rest
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:6,4 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:250g
Packmått:15 x 9 cm
R-värde:2,3

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Som namnet föreslår så är det här ultralätta liggunderlaget väldigt likt vårat toppval och UberLite har i stor utsträckning samma design som XLite. Otroligt nog så har det lyckats få ner vikten ytterligare 100 gram här, så varför är det då inte toppvalet? Problemet är att r-värdet nästan halveras och UberLite klarar bara av de varmare månaderna på året. Jämför det med XLite som kommer prestera i minusgrader. Packmåtten är dock oerhört små på det här liggunderlaget och vill du ha ett riktigt lättviktsval för sommaren så blir det inte bättre än såhär.

3 – Sea to Summit Ether Light XT

Bekvämaste ultralätta liggunderlaget

Sea to Summit Airmat Etherlight XT vår favorit av de bäst liggunderlag i vår liggunderlags test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:10 cm
Yttermått:183 x 55 cm
Vikt:390g
Packmått:19 x 9 cm
R-värde:1,2

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Bara för att ett liggunderlag är ultralätt så behöver det inte betyda att man ska tumma på komforten. Ether Light XT väger in under 400 gram och har en tjocklek på hela 10 cm. Med andra ord så är det både lika bekvämt att bära på som det är att sova på. Packmåtten är på smidiga 19 x 9 cm, vilket är mindre än en 1 liters vattenflaska. R-värdet på 1,2 kommer dock tyvärr som bäst klara temperaturer strax under 10°C. Är du en sidosovare som vandrar under sommaren och är ute efter ett lätt liggunderlag så är det här ett svårslaget alternativ. Vill man däremot kunna använda sitt liggunderlag under lite kallare nätter är det säkrast att satsa på ett mer välisolerat alternativ.

4 – Therm-a-Rest NeoAir XTherm

Ultralätt vinterliggunderlag

Thermarest NeoAir XTherm Sleeping Pad ett av de bästa liggunderlag för vandring i vårt test
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:7,3 cm
Yttermått:183 x 51 cm
Vikt:440g
Packmått:23 x 11 cm
R-värde:7,3

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

NeoAir XTherm är det varmaste liggunderlaget i Therm-a-Rests ultralätta NeoAir serie, du får ett riktigt vinterliggunderlag med en liten viktökning. Likt XLite har även XTherm fått en uppdatering 2023 med ökad storlek och ännu bättre isolerförmåga. Med ett r-värde över 7 kommer det nu klara temperaturer nere runt -30°C, väldigt få kommer att behöva mer. Att de håller vikten under ett halvkilo är otroligt samtidigt som packstorleken knappt är större än en vattenflaska. Precis som XLite kan det upplevas som lite prassligt, utöver det så är egentligen det enda problemet att de allra flesta skulle betala för en isolerförmåga de inte drar nytta av. Alternativen är billigare och kommer fortfarande isolera så det räcker för de flesta. För dig som campar under kalla vinternätter så är det däremot XTherm helt rätt.

5 – Exped Ultra 3R Mummy

Mycket för pengarna

Exped ultra 3r i ljustgrönt, ett ultralätt liggunderlag med pumppåse
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:7 cm
Yttermått:183 x 65 cm
Vikt:365g
Packmått:21 x 10,5 cm
R-värde:2,9

Mått och vikt gäller storlek Regular-Wide.*

Exped Ultra 3R Mummy är lite av ett mångsysslande ultralätt liggunderlag som presterar riktigt bra på alla områden. R-värdet på 2,9 kommer är tillräckligt för nollgradiga nätter och vikten är helt klart ultralätt. Den nedpackade storleken är kompakt och det är inga problem att bära runt liggunderlaget. Där det sticker ut positivt är hur tyst det är. Just prasslandet är ett vanligt problem hos liggunderlag men det verkar Exped ha blivti av med. Ultra 3R finns utöver den här mumieformade versionen även i bredare, rektangulära varianter. Med dessa så får du dock släpa på lite mer vikt. Den stora fördelen med Ultra 3R är helt enkelt att det inte har några direkt svaga punkter, vilket gör det till ett prisvärt alternativ.

6 – Sea to Summit Airmat Ultralight

Prisvärt lättviktsliggunderlag

Ultralight airmat, ett ultralätt liggunderlag från sea to summit
Typ:Uppblåsbart
Tjocklek:5 cm
Yttermått:183 x 55 cm
Vikt:355g
Packmått:17 x 7,5 cm
R-värde:0,7

Mått och vikt gäller storlek Regular.*

Sea to Summit står för det billigaste ultralätta liggunderlaget vi valt att inkludera i topplistan och man får faktiskt riktigt bra prestanda i deras Airmat Ultralight. Packstorleken kommer in på väldigt kompakta mått och även vikten kan lätt mäta sig med de tidigare alternativen. Skillnaden märks först vid tjockleken, där Ultralight kommer in som det tunnaste. Med det sagt så är faktiskt komforten en av dess styrkor då Sea to SUmmits utformning av luftcellerna är väldigt bekväm. De 5 cm känns tjockare än de är men det kommer definitivt inte vara någort för sidosovare. R-värdet är dess andra svaga punkt och det här är ett liggunderlag du barar bör använda under sommaren.

Köpguide för ultralätta liggunderlag

Ultralätta liggunderlag kommer nästan alltid att vara uppblåsbara modeller då de av naturliga anledningar är lättare. De är oftast mumieformade, vilket innebär att de är utformade för att följa kroppen. På det sättet så går det åt mindre material vilket också innebär att vikten hålls ner. Av samma anledning så blir det viktigt att inte välja ett längre liggunderlag än vad man faktiskt behöver. Ju mindre liggunderlag desto mindre vikt.

Inte alla liggunderlag kommer att passa för alla behov, eftersom vi ägnar oss åt olika aktiviteter så kommer vi också att ha olika prioriteringar. I den här delen av artikeln kommer vi gå igenom vad du bör ha i åtanke för att välja ett ultralätt liggunderlag som passar dina behov.

Uppblåsbara, självuppblåsande och cellplast

Det här är de tre kategorierna man brukar dela in liggunderlagen i. Uppblåsbara och självuppblåsande liggunderlag är luftfyllda medans cellplast liggunderlagen är tillverkade i just cellplast rakt igenom. Ska du ha ett riktigt ultralätt liggunderlag så kommer du nästan alltid att välja en uppblåsbar modell. De väger helt enkelt minst då de inte har någon fyllning. Självuppblåsande liggunderlag har en invändig skumkonstruktion som gör att de expanderar av sig självt och suger in luft. Det här är naturligtvis väldigt smidigt men det gör också att de blir betydligt tyngre än de vanliga uppblåsbara varianterna. Det blir alltså en lyx som man hoppar över när man satsar på ett ultralätt liggunderlag.

Cellplast liggunderlag är de enklaste och billigaste varianterna som, precis som det låter, är tillverkade helt i cellplast. Det här är riktigt slitstarka liggunderlag som kan vara hyfsat lätta även om de inte kommer ner i nivå med de uppblåsbara. Tyvärr så kommer de vara runt 2 cm tjocka och inte erbjuda särskilt mycket komfort. Av den anledningen brukar de därför oftast användas som komplement, ett extra liggunderlag man placerar under det uppblåsbara som skydd. 

Komfort – sidosovare eller ryggsovare

Bara för att man väljer att satsa på ett riktigt lättvikts liggunderlag så innebär det inte att man behöver skippa komforten helt. Det finns fortfarande alternativ som är rejält tjocka och riktigt bekväma. Beroende på hur du sover kommer du också att behöva skämma bort dig själv i olika utsträckning. Om du är bekväm med att sova på rygg så behöver du inte ha lika höga krav på ditt liggunderlag. Är du däremot en inbiten sidosovare så får man höja kraven när det kommer till liggunderlagets tjocklek. Det här innebär dock oftast att man antingen får bära lite mer vikt eller betala en lite högre prislapp så välj inte ett tjockare liggunderlag än du behöver. Vill du vara säker på att sova bekvämt bör du också överväga en lätt campingkudde.

R-värde och isolering

Om du nu spenderat lite tid på att leta liggunderlag så har du säkert stött på uttrycket r-värde mer än en gång. Det här är ett mått på hur bra liggunderlaget isolerar och är en väldigt bra riktlinje för hur kall temperatur du kommer kunna använda det i. En stor del av liggunderlagets jobb är nämligen att hålla dig varm under nätterna. Det kommer inte spela någon större roll om du skaffat en riktigt bra sovsäck om liggunderlaget inte isolerar ordentligt. Med ett ordentligt isoleringslager under dig så kommer du att hålla värmen betydligt bättre.

Har liggunderlaget ett r-värde under 2 så kommer det att passa bäst under sommaren. Ligger r-värdet mellan 3 och 4 så ska det klara vår till höst och över 5 så börjar vi komma in på liggunderlag för vintervandringar. Tänk på att isolerande material också väger mer så skaffa inte ett varmare liggunderlag än du kommer behöva.

Vikt och packstorlek

Så hur mycket får då liggunderlag väga för att kallas för ultralätt? Egentligen finns det inga officiella riktlinjer för det här men vi tycker att det bör definitivt ligga under ett halvkilo. När vi valt ut de ultralätta liggunderlagen i den här artikeln så har vi försökt hålla ned den under 400 gram. Undantaget är det vinteranpassade liggunderlaget från Therm-a-Rest som ligger strax över, sett till dess isolerförmåga så är det här dock väldigt imponerande.

Jämfört med ett genomsnittligt liggunderlag så kan du i många fall mer än halvera vikten genom att välja ett riktigt ultralätt liggunderlag. Det gör alltså stor skillnad. Med den lägre vikten så kommer det nästan automatiskt också en lägre packstorlek. Packstorleken spelar också roll när det kommer till att hålla ner vikten. Med mer kompakt utrustning så kan du också välja en mindre vandringsryggsäck vilket reducerar vikten man bär ytterligare.

Vanliga frågor om ultralätta liggunderlag

Hur vet jag hur bra liggunderlaget isolerar?

Hur bra liggunderlaget isolerar läser du av på dess r-värde, ett högre r-värde innebär bättre isolering. R-värde under 2 bör användas under sommaren, mellan 3 och 4 passar för 3-säsong användning och för vintern ska det vara över 5.

Vilket ultralätt liggunderlag isolerar bäst?

Therm-a-Rest står för det lättaste liggunderlaget för vinteranvändning. Läs mer om NeoAir Xtherm högre upp i artikeln.

Vad väger ett ultralätt liggunderlag?

Det finns inga officiella riktlinjer men enligt oss så bör det väga under 500 gram. I det här testet har vi valt ut liggunderlag under 400 gram och de allra lättaste modellerna väger in på ynka 250 gram.

Hur ska man förvara liggunderlag?

Det bästa för liggunderlaget är att det förvaras i ett torrt utrymme där det inte utsätts för direkt solljus. Helst ska det också vara utrullat och ha ventilen öppnad, det här är extra viktigt om liggunderlaget är självuppblåsande.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.