Vandringsutrustning Övernattning

Campingkuddar i test – Lätta, uppblåsbara & komprimerbara

Grönt tält uppställt i stenigt landskap bredvid ligger en campingkudde med nasa logo

Nattsömnen är alltid viktig, inte minst ute på vandringslederna där det går åt mycket energi för att orka hela dagen. Eftersom vi är bortskämda med bekväma sängar kan det för många vara lite svårt att sova i naturen. De flesta försöker lösa det genom att skaffa ett riktigt bekvämt liggunderlag och en bra sovsäck men en viktig detalj blir ofta bortglömd, kudden. En bra campingkudde kan vara helt avgörande för hur många timmars sömn du får.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1. Cocoon Air Core Pillow

Cocoon air core pillow i grönt och grått, den bästa campingkudden i testet

2. Exped Ultra Pillow

Ljusgrön uppblåsbar kudde från Exped

3. Exped Deepsleep Pillow

Deepsleep Pillow en röd campingkudde från Exped

Har du någon gång försökt trycka ner din vanliga kudde i vandringsryggsäcken så vet du också att den tar alldeles för mycket plats. Samtidigt så blir den orimligt tung. Efter att ha testat en uppsjö av kuddar under våra vandringar så har vi fått en bra uppfattning om vad som funkar. Tanken med en bra campingkudde är att den ska vara motsatsen till en vanlig utan att tappa komforten: lätt och smidig att packa.

Campingkudde bäst i test

1 – Cocoon Air Core Pillow Hood/Camp UL – Bästa campingkudde

Mått:37x28x9 cm
Vikt:108 gram
Packmått:12×8 cm

Cocoons Air Core Pillow är vårat toppval för årets bästa campingkuddde. Kudden har ett avtagbart överdrag vilket gör det lätt att tvätta. Den är tillverkad i två olika material så du kan välja på att sova på den silkesliknande översidan eller undersidan i plysch. Det är inget flashight med den utan man får helt enkelt vad man behöver av en bra campingkudde, bra komfort, låg vikt och smidig uppblåsning. Den är tillräckligt tjock för att ge det stöd en sidosovare behöver och väger in på låga 108 gram. Det går lätt att stoppa ner den i packpåsen som har en rimlig storlek och det är inga problem att få plats med den i ryggsäcken. Formen är smart framtagen för att passa perfekt i en mumieformad sovsäck vilket också gör den till ett bra val om du sover i hängmatta. Campingkudden är dessutom väldigt rimligt prislapp som kommer passa de alra flesta plånböcker.

2 – Exped Ultra Pillow M – Bästa lättvikts kudden

Ljusgrön uppblåsbar kudde från Exped
Mått:38x27x10 cm
Vikt:50 gram
Packmått:12×5 cm

Det här är en campingkudde framtagen helt med ultralätt vandring i åtanke, på 50 gram så är det en av de absolut lättaste lösningarna på marknaden. Du får en väldigt enkel uppblåsbar kudde utan någon extra funktionalitet. TIll skillnad från toppvalet i testet så får du alltså inget överdrag vilket drar ner komforten något och gör att den prasslar lite när du rör dig. Expeds campingkudde är dock tillräckligt tjock för de flesta sidosovare och hårdheten reglerar du genom att släppa ut luft. Den har en stor, platt ventil som går lätt att blåsa i och när du drar in nästa andetag sluter den tätt för att inte släppa ut luften, väldigt smidigt. Packstorleken matchar vikten och den är så extremt liten att det nästan blir svårt att hitta den i ryggsäcken. Den här kudden är perfekt om du värderar låg vikt högt, är du istället ute efter bästa möjliga komfort så finns det bättre val.

3 – Exped Deepsleep Pillow M – Bästa skumkudde

Deepsleep Pillow en röd campingkudde från Exped
Mått:38x28x13 cm
Vikt:180 gram
Packmått:22×12 cm

När du plockar ut den ur kompressionspåsen ser den inte särskillt imponerande ut men skummet expanderar ganska snabbt och den sorgliga lilla kudden blir förvånansvärt fast. Campingkudde är faktiskt riktigt bekväm och dessutom så är den, till skillnad från många uppblåsbara modeller väldigt tyst. Man kan nästan säga att Expeeds Deepsleep är rena motsatsen till deras Ultra Pillow. Medans den sistnämnda riktar in sig på gramjägare så kommer Deepsleep att tilltala dem som värderar komfort högre. Nedsidan är naturligtvis att den väger mer än de uppblåsbara alternativen men 180 gram är fortfarande inte så mycket att bråka om. Packstorleken är i mina ögon mer negativt, men så är fallet med alla skumfyllda campingkuddar.

4 – Therm-A-Rest Compressible Pillow Cinch S – Mest lik en vanlig kudde

mönstrad campingkudde från therm-a-rest
Mått:38x28x13 cm
Vikt:210 gram
Packmått:

Therm-A-Rests Compressible Pillow Cinch ger dig väldigt mycket komfort för pengarna. Precis som Expeds Deepsleep så ser den inte mycket ut för världen när man plockar fram den ur packpåsen men efter en liten stund har du en väldigt bekväm campingkudde att vila huvududet på. Nackdelen är åter igen vikten och därför valde vi också att lyfta fram den minsta storleken av Therm-A-Rests campingkudde, vilket fortfarande är lika stor som Expeds medium modell. Campingkudden är inte bara mjuk att vila huvudet på, yttermaterialet är också mjukt mot kinden och det finns inga tillstymelser till någon plastig känsla här. Den trycks naturligtvis ihop något när du lägger dig på den men ger fortfarande tillräckligt stöd för både rygg- och sidosovare. Vill du ha en campingkudde som får dig att tro att du ligger i din egna säng när du sluter ögonen är det här valet för dig.

5 – Urberg Air Pillow – Bästa budget campingkudde

röd uppblåsbar campingkudde från Urbergs
Mått:45×28 cm
Vikt:90 gram
Packmått:12×8 cm

När budgeten är tajt och det är dags att komplettera vandringsutrustningen finns alltid Urberg där för att hålla dig i handen. Det här är sant även när det kommer till campingkuddar, för 149 kronor får du det bästa budgetalternativet. Det är faktiskt en riktigt lätt uppblåsbar kudde som packar ner till en kompakt storlek. Är alternativet att rulla ihop jackan och sova på den så är det här definitivt ett mer komfortabelt alternativ. Däremot så kommer nog alla 4 campingkuddar över den här att ge dig mer komfort och lite bättre nattsömn. Kanten på kudden kan vara lite obekväm men i övrigt är dess mjuka yta helt okej. Som med andra uppblåsbara campingkuddar justerar du hårdheten med hur mycket luft du blåser in. Ett helt okej alternativ för långa vandringar när packningen behöver vara lätt.

6 – Therm-A-Rest – Stuffsack Pillow

Stuffsack pillow från Therm-A-Rest
Mått:43×19 cm
Vikt:80 gram
Packmått:

Det här är lite av ett specialalternativ, Stuffsack Pillow är egentligen bara örngottet och inte själva kudden. Stoppningen får du ordna själv i form av kläderna du har med dig. Therm-A-Rest har helt enkelt tagit en 12 liters packpåse och gett den en mjukt vaderad insida. Därför är det lite svårt att säga exakt vilken komfort som du kan förvänta dig. Materialet är helt klar behagligt mot huden men resten beror helt på vad man packar. Har du en mjuk stickad tröja eller kanske en puffer jacka med dig så kan det här vara ett riktigt bekvämt alternativ. Att knöla ihop en t-shirt med 3 par strumpor och 2 par kalsonger kommer däremot inte att vara särskillt behagligt.

Köpguide – Välj rätt campingkudde

Vikt

Som med allt annat du ska stoppa ner i din ryggsäck så bör du kontrollera vad campingkudden väger. Dess låga vikt är en av de stora fördelarna och då ska man också dra nytta av det, satsa helst på en kudde som håller sig under 200 gram. Det finns riktiga lättvikts lösningar som kommer in så lågt som 50 gram men då kan det också hända att du får tumma något på komforten. Se till att hålla ner vikten på hela ditt sovsystem och välj ultralätta liggunderlag så väl som ultralätta sovsäckar.

Packvolym

Packvolymen är anledningen till att campingkuddar finns överhuvudtaget så naturligtvis ska man fokusera på det. När det kommer till kuddar så kommer det här faktiskt spela större roll än vikten. En bra uppblåsbar kudde kommer att ta betydligt mindre plats än en komprimerbar skumkudde och det som kommer ta allra minst plats är påsar du fyller med kläder.

Komfort

När det kommer till komforten så får man naturligtvis börja med att välja mellan lite klumpigare skumkuddar och lättpackade uppblåsbara campingkuddar. En campingkudde med skumfyllning kommer att kännas mer likt en vanlig kudde, vilket kan göra den lättare att sova på i början. Med en uppblåsbar kudde kan du istället kontrollera hur hård den är. Du bör också kolla på det yttre materialet, plastiga kuddar blir oftast inte särskilt bekväma att sova på. Vad gäller kuddar man själv fyller med kläder så beror komforten helt på vad man har med sig i övrigt, brukar du packa en mjuk tröja?

Lättanvänd

En campingkudde ska inte bara vara smidig att bära med sig, den ska också vara smidig att plocka fram, blåsa upp och packa ner igen. Det ska kräva så lite ansträngning som möjligt helt enkelt. Med en uppblåsbar campingkudde så vill du att den ska gå lätt att både fylla och tömma, det här är dock sällan ett problem med en lite kudde. Oftast kommer det krångligaste momentet vara att få upp och ner den ur packpåsen och detsamma gäller vissa skumkuddar.

Skum- eller uppblåsbar campingkudde

Detta är naturligtvis det största valet, ska man satsa på en uppblåsbar campingkudde eller en komprimerbar med någon form av skumfyllning? Det finns också en tredje version, vilket nästan är mer av en påse än en kudde. Den fyller du helt enkelt med kläderna du har med dig.

Uppblåsbara campingkuddar 

Detta är de lättare varianterna som går att packa ner till en mindre storlek. På det sättet så uppfyller den kraven man har på en kudde för vandring i större utsträckning. Det går också att justera kuddens hårdhet genom att släppa ur eller blåsa i mer luft. Nackdelen är att en del modeller kan glida iväg. Sen så är det naturligtvis så att de känns annorlunda att sova på jämfört med en vanlig kudde och kommer inte vara för alla.

Campinkuddar med skumfyllning

Den här versionen är mer som en kompakt, mindre version av en vanlig kudde, både till utformningen och känslan. Kudden kommer kännas mer familjär att sova på och ligger still bättre. Tänk dock på att en kudde som kan komprimeras i rejält också kommer bli ganska platt när du lägger ditt huvud på den. Sen så tar de betydligt mer plats i packningen, även när de är komprimerade och kommer generellt även att väga mer.

När är en campingkudde bra att ha?

Varje gång du vill ha en kudde lättåtkomlig och inte är i ditt egna hem eller husbil så är det i stort sett bra med en campingkudde. Campar du precis bredvid bilen på en lyxig luftmadrass så kommer du naturligtvis också att kunna ta med dig en vanlig kudde men så fort du ska bära tältet en bit så är det campingkuddar som gäller.

Detsamma gäller om du är ute och efter en resekudde. Oavsett om det är via buss, tåg eller flyg så är det smidigt att kunna plocka fram en kudde som du får plats med i fickan. Så fort det handlar om längre sträckor så är det rätt skönt att kunna plocka fram en kudde så man inte vaknar med nackspärr.

Välj kudde efter hur du sover

Beroende på om man är sidosovare, ryggsovare eller magsovare så kommer man ha lite olika krav på kuddens tjocklek. De allra flesta kommer vilja ha en tjockare kudde när de sover på sidan och då är ofta en uppblåsbar modell ett bra val. Du får lite mer höjd på den och kan gå upp i storlek utan att vikten springer iväg. Vad gäller magsovare så är ofta något plattare faktiskt bekvämare och en mindre skumkudde kan vara ett bra val. För ryggsovare så blir det lite av ett mellanting. Tänk på att du till viss mån själv kan avgöra hur tjock en uppblåsbar kudde ska vara så det kan faktiskt vara ett säkrare val.

Så tvättar du din campingkudde

Till att börja med så ska du undvika maskintvätt. Om det inte uttryckligen står på kudden att den tål det så bör du inte riskera det. Uppblåsbara kuddar är oftast det lättaste alternativet att tvätta, de går generellt att skrubba av med en blöt trasa eller liknande. Sen så drar de inte heller åt sig lukt särskillt lätt. Vad gäller övriga alternativ så är det oftast handtvätt med milt tvättmedel som gäller. Tänk på att starka kemikalier kan bryta ner kudden så undvik att använda sköljmedel och liknande.

Campingkudde i test – Vanliga frågor

Vilken är den bästa campingkudden?

Vi gillar Cocoons Air Core Pillow, märket är lite av en doldis men bra campingkuddar kan de definitivt leverera.

Hur ska en campingkudde förvaras?

En uppblåsbar campingkudde kan du förvara i dess packpåse, det enda man bör tänka på är att inte alltid vika den på samma ställe då det lätt sliter på materialet. Kuddar som komprimeras bör istället förvaras utanför packpåsen för att de ska behålla sin “fluffighet”.

Går det att laga en campingkudde?

Ja, en uppblåsbar campingkudde går att laga på precis samma sätt som ett liggunderlag. Har du ett lagningskit till ditt liggunderlag så kan du använda det på kudden med ifall den skulle börja läcka. Kolla vart den läcker genom att täcka den med en blandning av diskmedel och vatten. När du ser vart bubblorna kommer ifrån torkar du och gör rent det området innan du klistrar på lagningslappen noggrant.

Finns det vattentäta campingkuddar?

Ja det gör det men egentligen är det ganska onödigt. Du behöver ingen vattentät kudde eftersom du nästan alltid kommer använda den i tältet och förvara den i ryggsäcken.

Vad krävs av en bra campingkudde?

En bra campingkudde ska ha en låg vikt och gå smidigt att packa ihop till en kompakt storlek när man ska bära den. Sen så ska den naturligtvis vara så bekväm som möjligt.

Hur mycket kostar en campingkudde?

En campingkudde kan kosta allt mellan 100 och 700 kronor, oftast hittar du de bästa alternativen någonstans mitt i mellan.

Vilken kudde passar för vandring?

Vi rekommenderar uppblåsbara campingkuddar, de är extremt lätta och tar väldigt liten plats i packningen.

Hur lång livstid har en campingkudde?

Det varierar väldigt mycket, köper du en kudde i bra kvalité och inte utsätter den för onödigt slitage så kommer du förmodligen ha nytta av den i väldigt många år.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.