Vandringsutrustning Vandringskläder

Oddhikers testar: RevolutionRace Silence Proshell Jacket

En man sitter på en klippa klädd i RevolutionRace kläder.

Inlägget sponsras av RevolutionRace och innehåller annonslänkar.

Jag har fått möjligheten att testa Silence Proshell Jacket på vandringslederna, en snygg och tålig skaljacka från svenska RevolutionRace. Den håller upp bra mot både regnskurar och vind samtidigt som man rör sig smidigt. Här är mina tankar om hur jackan presterar för vandring och friluftsäventyr.

Silence Proshell Jacket – Ett första intryck

När jag går in föra att lägga beställningen på skaljackan så slås jag av samma tanke som när jag testade Nordwand Pro Pants. RevolutionRace slår tveklöst konkurenterna när det kommer tilll valmöjligheter och det finns en uppsjö av färger att välja mellan. Det finns diskreta jackor som smälter in i omgivningen så väl som färglada modeller som poppar ut på foton och allt däremellan. De allra flesta kommer att hitta något som passar dem här.

Närbild på RevolutionRaces skaljacka Silence Proshell jacket med berg och kullar i bakgrunden

Precis som förra gången går beställningen smidigt och jackan kommer fram snabbare än den angivna leveranstiden. Jackan verkade ganska kroppsnära ut i passformen så för att få plats med fler lager valde jag att chansa på att gå upp en storlek större än rekommenderat. En chansning som visade sig gå hem, jackan sitter fortfarande snyggt och jag kan bekvämt få plats med 3 lager under den. För att du ska få lite perspektiv på det så är jag 172 cm lång, väger runt 82 kg och jackan är i storlek Large.

Närbild på en man i RevolutionRace skaljacka
revolutionrace logo
Vattenpelare:20000 mm
Vikt ca:650 g
Membran:Hypershell® Pro
Fickor:5

Så presterar RevolutionRace Silence Proshell Jacket

Man på vandring, klädd i röd Silence Proshell en skaljacka från RevolutionRace.

Vädertålighet

Jackan står emot blåsten utmärkt och det kommer inte igenom en enda vindpust. Huvans utformning ska definitivt lyftas fram som ett stort plus. Kragen går upp högt och i kombination med justeringarna så sitter den exakt där man vill ha den även när det stormar ordentligt. Huvan har också en liten förstärkt skärm för att hålla regnet ute ur ögonen, den gör sitt jobb och gör livet betydligt lättare för oss med glasögon.

Silence anväder sig av så kallade Hypershell® Pro membran i kombination med en utvändig DWR behandling för att hålla vatten ute, vilket resulterar i en vattenpelare på 20000. Med de här siffrorna så förväntar man sig att den ska prestera i nivå med en bra regnjacka vilket jag än så länge också upplevt att den gör. Än så länge har jag inte haft möjligheten (oturen) att spendera hela dagar med den i ösregn men det har blivit några rejäla skurar och jag har kommit hem torr.

Ventilation och andningsförmåga

Om du nån gång använt en skaljacka så vet du att det lätt kan bli lite svettigt i dem. Deras jobb är att hålla vatten och vind ute vilket också leder till att de inte andas lika bra som exempelvis en softshelljacka. Silence jackan gör dock ett helt okej jobb när det kommer till det här, andningsförmågan är inget exceptionellt men absolut inte dålig.

Materialet behöver dock inte ha en exceptionell andningsförmåga då jackan mer än väl kompenserar för det här med ventilationsöppningarna. Jag har inte tagit fram måttbandet men öppningarna är ordentligt tilltagna. De sträcker sig längs med hela sidan och ut längs med majoriteten av överarmen. Jag har lätt för att svettas och ställer höga krav på ventilationen men det här är faktiskt riktigt bra. Placeringen är skyddad och det går fint att ha dem delvis öppna även när det regnar.

Ventilationsöppningarna på skaljackan Silence Proshell från RevolutionRace
Skaljackan Silence Proshell från RevolutionRace sett bakifrån

Passform och rörlighet

Passformen upplever jag som hyffsat kroppsnära utan att sitta åt tight vilket gör att den sitter smickrande. Brukar du använda dig av 2 lager under din skaljacka så kommer det gå utmärkt att följa storlekstabellen. Vill du däremot ha användning för den även i minusgrader och ha plats för 3 lager så kan det vara en bra idé att gå upp en storlek. Det var vad jag gjorde, jackan sitter fortfarande bra och den kommer funka året runt.

När det kommer till rörlighet så kan skaljackor ofta vara lite stela, något som RevolutionRace verkar ha botat med hjälp av sin fyrvägsstretch. Det är inga problem att ta sig fram över branta slutningar och stenig terräng där man behöver ta hjälp av händerna. Huvan följer smidigt med huvudet även när den är ordentligt åtdragen så man har hela tiden ett bra synfält. Spännena i ärmsluten gör också sitt jobb och jackan glider varken upp eller ner över armarna.

Fickor, funktionalitet och vikt

RevolutionRace har utrustat Silence Proshell med totalt 5 stycken fickor, 2 handfickor, 2 bröstfickor och en innerficka. Enkel standard uppsättning som är väldigt funktionellt. Handfickorna är ordentligt tilltagna och kommer utan problem rymma det mesta man kan tänkas vilja ha där. Bröstfickorna sitter smidigt placerade och funkar utmärkt för att ha mobil eller karta lättåtkomligt. Vill du förvara telefonen lite mer varmt och skyddat så får den även plats i innerfickan. Det går utmärkt att stoppa ner handskar, karta kompass, mobil, snacks och mer än vad som kommer vara praktiskt att bära där.

Ärmsluten är försedda med kardborrespännen och i nedkant kan jackan justeras med dragskor. Huvan har tre separata justeringar vilket gör att man kan justera in både längden på den och hur tight den sitter runt ansiktet. Nu är det här inget jag testat men uppskattningsvis så skulle det bli väldigt tight att få plats med en hjälm under huva. Inget man kommer sakna på vandringsleden men har du planerat att använda jackan för skidåkning så kan det vara värt att notera.

När det kommer till vikten så skulle jag nog inte kalla det för en lättviktsjacka men den kommer inte heller tynga ner dig nämnvärt. På ca 650 gram så är den varken särskillt tung eller lätt. Enklare jackor väger mindre och det finns en hel del funktionalitet inbakat i Silence Proshell. Förmodligen är det detta som syns på vikten.

Silence Proshell Jacket – Sammanfattat

Överlag är den här skaljackan ett utmärkt val för dig som vill ha ett ordentligt skydd mot väder, med Silence Proshell så kan du lämna regnjackan hemma. Den är praktisk och smidig att röra sig i med ordentlig ventilation som hjälper till när pulsen går upp. Jackan funkar för året runt användning men då får du förmodligen gå upp en storlek för att få plats med isolerande lager. Visserligen finns det lättare alternativ än Silence Proshell men då tappar man antingen funktionalitet eller får betala betydligt mer. RevolutionRace levererar återigen väldigt prisvärda kläder och vi har även tagit med Silence Proshell på vår topplistor över de bästa vandringsjackorna. Är du intresserad av att lägga en beställning på jackan eller se över resten av deras utbud så klicka vidare till RevolutionRace hemsida.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.