Vandringsutrustning Ryggsäckar

Test – packpåsar för vandring 2024

Stor blå vandringsryggsäck ligger på en mossig klippa, mot den lutar svarta 3 packpåsar i mesh och en ljusgrön drybag.

Packpåsar är ett av de mest underskattade inköpen du kan göra när du ska ut och vandra i vildmarken. Tröttnat på att vandringsryggsäcken förvandlas till ett oordnat kaos efter 24 timmar? Det här löser du faktiskt ganska lätt genom att skaffa ett set med packpåsar för att sortera upp dina kläder och utrustning med.

Du kommer hitta vad du letar efter direkt i packningen och när du vill komma åt något längst ner så går det dubbelt så fort att packa iordning allt igen. Dessutom så kan du använda vattentäta packpåsar, så kallade drybags, för att se till att allt i din packning håller sig torrt oavsett hur mycket det regnar.

Snabb topp 3

Premium
Exped Fold Drybag

4 packpåsar i färgerna blå, röd, gul och orange. De har olika storlek och de större är placerade bakom de mindre.

Mittsegmentet
Fjällräven packbags

4 packpåsar ligger på varandra med en vit bakgrund. De har olika färger, den översta är brun och har en mörk fjällräven logo.

Budget
Coghlan´s Mesh Ditty Bag

Produktbild på coghlans packpåsar i svart mesh. De större påsarna ligger nedpackade i en mindre och upp till finns en etikett med mått och namn.

Du kommer inte bara ha nytta av dem när du vandrar utan de funkar även utmärkt för att hålla ordning på sakerna i din resväska, oftast som ett komplement till bra packkuber. Skaffar du dessutom vattentäta packpåsar är de utmärkta på både kajakturen och SUP brädan.

De bästa packpåsarna

Exped Fold Drybag UL

Vattentäta premium packpåsar

4 packpåsar i färgerna blå, röd, gul och orange. De har olika storlek och de större är placerade bakom de mindre.
 • 4 packpåsar
 • Vattentäta
 • Flera storlekar
outnorth logga
astro sweden logo
Produkten

Högkvalitativa vattentäta packpåsar från Exped som som kommer i ett set med fyra olika storlekar och fyra olika färger. Packpåsarna är tillverkade i vattentät nylon med en silikonbehandlad utsida och limmade sömmar. De har en rullstängning som du smidigt låser med ett klick-spänne.

STLMått (cm)Vikt (g)
XS25 × 15 × 1016
S31 × 17 × 1220
M35 × 19 × 1423
L44 × 23 × 1629
Vad vi gillar…

Det finns riktigt mycket att gilla med de här packpåsarna. Olika färger gör det lätt att komma ihåg vad man har i vilken påse och variationen på storlekarna gör det extra smidigt att packa på ett organiserat sätt. Dessutom är de väldigt smidiga att öppna och stänga.
I vanliga fall gillar jag inte att använda drybags när jag vandrar eftersom de i regel är betydligt tyngre än vanliga packpåsar. Det här är inte ett problem med Expeds Fold Drybag, de är verkligen imponerande hur låg vikt de har fått till. Med andra ord blir de mer mångsidiga då de passar lika bra i en vandringsryggsäck som i en kajak. Överlag skulle jag säga att de här är de bästa packpåsarna på marknaden just nu.

Vad vi inte gillar…

Kostnaden. När en produkt till synes har allt så är det som så ofta priset som gör lite ont.

Fjällräven Packbags

Hållbar och snygg kvalité

4 packpåsar ligger på varandra med en vit bakgrund. De har olika färger, den översta är brun och har en mörk fjällräven logo.
 • 4 packpåsar
 • 3 Vattenavstötande
 • 1 Meshpåse
outnorth logga
friluftsland logga
Produkten

Ett set med fyra stycken packpåsar från fjällräven. Alla påsar kommer i samma storlek men en av dem är tillverkad i meshnät medans de andra är tillverkade i vattenavstötande nylon. Det finns 2 olika set, ett med naturfärger och det andra lite mer färgglatt. Setet levereras i en femte, mindre meshpåse som du sedan kan använda för att packa småsaker. Packpåsarna stängs med hjälp av en snörlåsning.

STLMått (cm)Vikt (g)
30 × 4025
Vad vi gillar…

Den snygga designen i trevliga färger sticker ut och gör det samtidigt lätt att sortera och hålla ordning på var man packat vad. Dessutom tycker jag det är ett stort plus att en av packpåsarna är tillverkade i mesh vilket gör det smidigt att se vad som finns inuti. Den lämpar sig också utmärkt till att förvara tvätt i. Materialet håller hög kvalité och eftersom det är vattenavstötande behöver man inte tänka på vart man lägger påsen i vildmarken. Den här typen av packpåsar är naturligtvis utmärkta på vandring men funkar också bra för att hålla ordning i resväskan.

Vad vi inte gillar…

Personligen skulle jag vilja ha lite variation på packpåsarnas storlekar, den mindre meshpåsen som de levereras i väger upp detta till viss del. Hade också gärna sett någon form av snabblås på snöret så man slipper knyta. Sen ska man ha i åtanke att vattenavstötande inte betyder samma som vattentät, de klarar fukt men tappa dem inte i sjön.

Coghlan’s Mesh Ditty Bag Set

Budgetvänliga små packpåsar i mesh

Produktbild på coghlans packpåsar i svart mesh. De större påsarna ligger nedpackade i en mindre och upp till finns en etikett med mått och namn.
 • 3 packpåsar
 • Olika storlekar
 • Mesh
Produkten

Tre stycken lätta meshpåsar som levereras i en fjärde, väldigt liten, meshpåse. De öppnas och stängs smidigt med en dragsko(snabblås) på snöret. Coghlan’s tillverkar också en annan version av det här setet, tillverkad i nylon istället för mesh, som du hittar längre ned i testet.

STLMått (cm)Vikt (g)
S10 × 23
M12,7 × 28
L15,2 × 33
Vad vi gillar…

Det här är en enkel lösning och den är också väldigt billig jämfört med de föregående packpåsarna. Meshen gör att du lätt ser vad som finns i varje påse och de olika storlekarna gör det ännu lättare att organisera packningen. Visserligen finns det ingen officiell vikt angiven men jag kan intyga att de i stort sett inte väger någonting, alltid ett plus på vandringen. Vill du ha fler av en storlek så kan du med det här låga priset beställa både 2 och 3 uppsättningar utan problem. Det här är den mest prisvärda lösningen och det bästa setet packpåsar för vandring på en budget.

Vad vi inte gillar…

Mitt set har visserligen inte visat några tecken på att gå sönder än men materialet känns inte som det mest slitstarka. Sen hade det eventuellt varit trevlig om någon av påsarna var tillverkad i ett material som inte gick att se igenom.

Sea to Summit Lightweight View

Vattentäta packpåsar i alla storlekar

En ljusblå drybag med sea to summit logo på vit bakgrund. Framtill har påsen ett genomskinligt plastfönster.
 • 1-pack
 • Många storlekar
 • Vattentäta
outnorth logga
scandinavian outdoor logo

Klicka på storleken (i liter) i tabellen nedan för att se priset i butik för respektive storlek.

Produkten

Slitstark Drybag i 7 olika storlekar som säljs individuellt. Packpåsarna kommer i flera olika färger och har ett genomskinligt fönster i TPU framtill. Storlekarna finns från 1 liter upp till hela 35 liter. Lightweight View har en vattenpelare på 10000 vilket gör att den passar bra till vattensport. Drybagen stängs med hjälp av en rullöppning med klickspänne och den är uppbyggd i 70D nylon med tejpade sömmar.

STLMått (cm)Vikt (g)
35L32 × 21 × 68130
20L26 × 17 × 6096
13L23 × 15 × 5176
8L20 × 13 × 4462
4L17 × 12 × 3248
2L14 × 9,5 × 2839
1L12 × 7,5 × 2332
Klicka på storleken (volymen) för att komma till butik och se priset.
Vad vi gillar…

Det här är den bästa packpåsen i testet när det kommer till slitstyrka och vattentäthet. För att få blöt utrustning med den här drybagen så får du aktivt trycka ned den under ytan under längre perioder. För sin höga vattentäthet så är den också förhållandevis lätt. Sen gillar vi naturligtvis fönstret på Sea to Summits drybag, det gör det väldigt lätt att hålla ordning på grejerna. Överlag ett utmärkt val om du ska ta med familjen och paddla SUP eller kajak.

Vad vi inte gillar…

Visst är det bra att kunna välja storlekar helt fritt men ska du ut och vandra kommer du förmodligen vilja ha fler än en och då blir det billigare att välja packpåsar som säljs i set. Sen har vi vikten, även om den är låg för en drybag med den här vattentätheten så är den lite hög för vandring. Personligen väljer jag hellre Expeds drybags om man ska använda dem för vandring.

Urberg Drybag Set

Vattentätta packpåsar för tight budget

Produktbild på marinblå packpåsar. 1 stor liggande baktill, 2 mellanstora, stående i mitten samt 3 små, stående längst fram.
 • 6 packpåsar
 • 3 storlekar
 • Vattentäta
outnorth logga
Produkten

Urbergs Drybag set kommer med 6 stycken packpåsar i 3 olika storlekar. En på 20 liter, 2 på 7 liter och 3 på 3 liter. De är tillverkade i vattentätt ripstop nylon vilket även är slitstarkt. Som med de flesta drybags så har de rullstängning och klickspänne.

STLVolym (cm)Vikt (g)
S3 liter
M7 liter
L20 liter
Vad vi gillar…

Om du ska ha ett set med vattentäta packpåsar så är det här det billigaste alternativet. 3 och 7 literspåsarna passar dessutom bra för att sortera upp en vandringsryggsäck. Antalet packpåsar gör också att du kan får plats med utrustning för flera personer på en kajaktur med familjen.

Vad vi inte gillar…

När du får 3 packpåsar i exakt samma storlek och exakt samma färg blir det svårt att hålla ordning på vilken som innehåller vad. Det är inte smidigt att behöva öppna alla 3 för att hitta rätt grejer. Sen så finns det ingen exakt vikt angiven vilket man vill se innan man skaffar utrustning för vandringen.

Coghlan’s Ditty Bag Set

Billiga små packpåsar

Packpåsar i förpackning. De 3 påsarna förvaras i en liten mesh påse som stängs upptill av en etikett med produktens namn.
 • 3 Packpåsar
 • Olika storlekar
 • Vattenavvisande
outnorth logga
Produkten

3 stycken packpåsar i akryl-belagd nylon som kommer nedpackade i en fjärde, liten meshpåse. Packpåsarna är vattenavvisande och klarar av fukt eller vattenstänk bra. Packpåsarna kommer i 3 olika storlekar.

STLMått (cm)Vikt (g)
S10 × 23
M13 × 28
L15 × 33
Vad vi gillar…

I stort sett så är den enda skillnaden från Coghlan’s packpåsar i mesh materialet så fördelarna är liknande. Här ser du dock inte innehållet men de 3 olika färgerna gör det lätt att hålla isär påsarna ändå. Det här är också ett väldigt billigt set med packpåsar vilket aldrig är fel. Dessutom är de väldigt lätta. Påsen de kommer packade i är en trevlig liten bonus där du kan stoppa i småsaker i packningen. Med priset i åtanke så är det här riktigt bra packpåsar.

Vad vi inte gillar…

Kanske hade det varit trevligt med en påse till i lite större storlek eller en påse i mesh, dock gör det låga priset att du lätt kan komplettera det du saknar. Som tidigare nämnt så är vattenavvisande inte detsamma som vattentät så räknar du med att få grejerna rejält blöta så räcker de inte till.

Urberg Packing Bag Set

Packpåsar som passar resväskan

4 stycken större packpåsar i färgerna röd, grön, gul och blå samt en mindre påse i grönt med Urbergs logo framtill.
 • 5 Packpåsar
 • 2 storlekar
 • 4 färger
outnorth logga
Produkten

Set med 5 packpåsar, 1 mindre och 4 större på 27,5 cm × 36 cm. De större har alla egna färger för att lätt kunna hålla isär dem. Påsarna är tillverkade i 210D oxford vilket är ett slitstarkt material och är behandlade för att gör dem vattenavvisande. Öppningen stängs med hjälp av en snörstängning.

STLMått (cm)Vikt (g)
S
L27,5 × 3629
Vad vi gillar…

Det här är som oftast med utrustning från Urberg en budget produkt och priset är riktigt bra. Sen gör de 4 olika färgerna det lätt att hålla koll på vart du packat de olika sakerna. De stora storlekarna passar bra för att hålla ordning i en resväska.

Vad vi inte gillar…

Du får 4 ganska stora packpåsar i exakt samma storlek, enligt min erfarenhet så har man mer användning för flera storlekar på vandringen. Det finns bara så mycket utrymme i ryggsäcken. Därpå tycker jag vikten är lite hög, 29 gram är naturligtvis inte mycket men jämför det med packpåsarna från Exped. Där får du för samma vikt en helt vattentät drybag.

Tänk på det här när du väljer packpåsar

 • Har packpåsarna olika färg? Det här kanske verkar oviktigt men det gör det så mycket lättare att hitta rätt påse direkt. Du slipper riva igenom hela packningen för att hitta rätt sak. Alternativet är packpåsar som är genomskinliga exempelvis Sea to Summits lösning med ett ”fönster”. Ett annat alternativ är packpåsar i mesh.
 • Vad har de för storlek? Tänk över vilka mått som kommer passa för de vad du kommer ha med dig. De ska naturligtvis också passa bra i din vandringsryggsäck eller resväska. Kolla även upp om setet med packpåsar innehåller olika storlekar vilket ofta underlättar.
 • Hur öppnas packpåsarna? Det ska gå lätt att packa ned din utrustning och dina kläder. Får du krångla med att knutar eller liknande blir det lätt för omständligt och packpåsarna ligger kvar hemma.
 • Vad ska du ha packpåsarna till? Ska du ha packpåsarna till att organisera din resväska eller ska du ha dem till vandring? På vandring vill du ha lätta packpåsar som helst är vattentåliga. För resväskor spelar vattentäthet ingen roll och det är istället viktigt med rymliga packpåsar som håller kläderna fina. Ska du också utöva aktiviteter på vatten så kommer du förmodligen vilja ha helt vattentäta packpåsar, även kallade drybags.
 • Vad väger packpåsarna? Det spelar naturligtvis mer roll när du vandrar men tänk på att resväskan ska vägas in på flygplatsen och att du ska bära packpåsarna till kajaken.
 • Hur många får plats i ryggsäcken eller resväskan? En vanlig incheckad resväska kommer du att få plats 5-6 packpåsar i. Med en vandringsryggsäck beror det istället i hög grad på hur stor volym den håller. Samtidigt får du tänka över hur stor del av packningen som behöver packpåsar.

Därför ska du använda packpåsar på vandringen

Det spelar ingen roll hur noga du packar din ryggsäck hemma, efter en eller två dagar av vandring så kommer det vara kaos igen. När du ska plocka fram småsaker längst ned i väskan så kommer du behöva riva runt alla andra grejer. Det är också svårt att hitta alla mindre saker som inte har ett eget fack.

Packpåsar kan lösa alla de här problemen. Du kan sortera upp din utrustning och kläder så du direkt hittar det du letar efter. Det är naturligtvis också mycket lättare att plocka 4-5 påsar upp och ner istället för 25 lösa prylar. Du behöver heller inte rulla om kläderna varje gång du plockar ut dem för att nå något annat. En packpåse flyttar sig heller inte lika lätt i ryggsäcken som små lösa saker gör vilket ser till att hålla ordning.

När behövs vattentäta packpåsar?

Överlag är det aldrig fel att använda vattentäta packpåsar på vandring, blir du överraskad av en regnskur så kan det hända att ryggsäckens regnskydd inte håller helt tätt. På långa turer i fjällen där vädret kan vända fort så är det definitivt värt att skaffa vattentäta packpåsar. Då pratar vi inte bara om att sortera upp din utrustning, skaffa även en vattentät påse till din sovsäck och ditt liggunderlag. Det är ingen höjdare att krypa ned i en genomvåt sovsäck efter en lång dags vandring.

Vattentäta packpåsar är naturligtvis också utmärkta att använda för alla friluftsaktiviteter på vatten. Detta gör dem dessutom mer mångsidig då de funkar för fler aktiviteter. Paddlar du kajak, eller har en bra SUP bräda som du vill ta på en lite längre tur så är det perfekt att packa din utrustning i vattentäta packpåsar. Då gör det inget om olyckan är framme och all utrustning hamnar i vattnet.

Vad är skillnaden på en drybag och en packpåse?

Den korta versionen är att en drybag är alltid vattentät medans en packpåse inte alltid behöver vara det. Drybags kan egentligen ses som vattentäta packpåsar, oftast har de också en rullstängning som ser till att hålla öppningen helt tät. Packpåsar kan istället vara gjorda av såväl meshnät som nylon och har även flera olika typer av stängningar. Drybags är utmärkt att använda när du håller på med kajak paddling, SUP-brädor och andra vattenaktiviteter.

Vad är det för skillnad på en packpåse och en packkub?

Packpåsar är helt enkelt en återförslutningsbar påse. De här är helt enkelt till för att separera och organisera. De fungerar utmärkt att förvara saker du inte viker som strumpor. De är också ofta det bästa valet för vandring då det är viktigt att hålla packningen lätt.

Packkuber är fyrkantiga, stabila behållare som kommer att hålla formen. Det låter dig packa ned kläder så att de håller sig vikta och prydliga. Packkuber är det bästa valet för att organisera resväskor av olika slag, både handbagage, ryggsäckar och incheckat bagage.

Vanliga frågor om packpåsar

Varför ska man skaffa bra packpåsar?

Ett bra set med vattentäta packpåsar kommer hjälpa till att hålla ordning på vandringen eller eller i resväskan och du slipper en skrynklig röra när du kommer fram. Det gör det också betydligt lättare att hitta det du vill ha utan att riva ut hela packningen. Vill du plocka upp det understa i väskan kommer du inte heller orsaka samma röra som det i vanliga fall blir.

Hur många packpåsar behöver man?

Generellt tycker jag det är smidigt att ha minst 3 packpåsar i olika storlekar, då kan du dela upp underkläder, t-shirtar och större plagg. Vill du ha ett lite mer exakt svar kan du börja med att fundera över hur mycket du ska packa och hur stor din ryggsäck eller resväska är. Ta fram sakerna du vill förvara packpåsarna och lägg dem i högar på golvet. Det här kommer att ge dig en bra idé över hur mycket plats de tar och därmed hur många packpåsar du behöver i olika storlekar.

Hur många plagg får man plats med i en packpåse?

Det varierar naturligtvis med packkubens storlek. Om vi utgår ifrån de större storlekarna så är det rimligt att få plats med 2-3 tröjor och 2 par byxor om du rullar dem.

Vilka storlekar ska man ha på packpåsar?

Det är snarare viktigt att ha olika storlekar på packpåsarna än att ha exakt rätt mått. Det blir lättare att organisera med små packpåsar för underkläder eller exempelvis laddningskablar. En mellanstorlek för t-shirts och toppar samt en större för byxor och tröjor.

När behöver du packpåsar?

Det är utmärkt att använda packpåsar för vandring. De gör det mycket lättare att hålla ordning och hitta det du vill ha snabbt utan att tömma hela ryggsäcken. För att hålla ordning på flygresan kan det också vara bra att ha packpåsar i resväskan.

Hur länge håller en packpåse?

Bra packpåsar kommer du kunna använda i flera år, särskilt om du beställer från kvalitetsmärken. Packpåsarna för vandring eller resväskor slits det inte mycket på och du kan räkna med att använda dem flera år.

Hur packar man en packpåse?

Det är väldigt enkelt, öppna locket så mycket du kan och packa den precis som om du hade packat en vanlig ryggsäck. Det kan vara fördelaktigt att rulla kläder då de kommer ta upp mindre plats.

Kan man tvätta en packpåse?

I de flesta fall kommer det gå bra att tvätta dem men var försiktig med vattentäta packpåsar. Följ bara tvättrådet på förpackningen så ska du inte får några problem. Det är fördelaktigt att välja tvättvänliga packpåsar för smutsiga kläder då de i längden kan göra så att påsarna börjar lukta.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.