Utrustning & Tester

Sommarsovsäckar! – 7 Bra lättviktssovsäckar

Sovsäck för sommaren testas på ett liggunderlag utomhus i solnedgången bredvid ett tält

Sommarvandring är för många av oss årets höjdpunkt, långa ljusa dagar och behaglig värme i naturen. Men som vanligt gäller det att packa rätt utrustning för kunna njuta av det fullt ut. Din tjocka sovsäck som värmer skönt under vår och höst kommer inte längre vara särskilt bekväm i värmen. Du kommer sova betydligt bättre i en lätt sommarsovsäck som är anpassad för mildare väder. I den här artikeln går vi igenom 7 bra alternativ för att guida dig till behagligare sommarnätter.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i artikeln väljs dock ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1. Sea to Summit
Spark Sp1

Ultralätta sovsäcken spark sp1 från sea to summit i grått och gult.

2. Vaude
Hochgrat 300

En blå vaude sovsäck sommar bäst i test

3. Haglöfs
Moonlite +7

Orange och grå Haglöfs sommarsovsäck i test

Två viktiga saker att ha kolla på för att hitta rätt sommarsovsäck

Till att börja med så är en av de stora fördelarna att du kan använda en riktigt lättviktssovsäck under sommaren. Därför är det viktigt att kolla på vad sovsäckarna väger, om du köper en som är lika tung som en 3-säsongs sovsäck tappar du den fördelen helt. Jämför med sovsäckar i samma prisklass.

Det andra är naturligtvis hur bra den värmer. Kolla på de angivna temperaturgränserna och välj ut en som matchar natt temperaturen där du kommer att vandra. Det här kan innebära att en bra sommarsovsäck för södra Sverige inte kommer vara optimal uppe i Lappland.

Sommarsovsäckar för vandring

1 – Sea to Summit Spark Sp1

Ultralätta sovsäcken spark sp1 från sea to summit i grått och gult.
Vikt:340 g
Packvolym:1,5 L
Komforttemperatur dam:9°C
Komforttemperatur herr:5°C
Stoppning:Dun

Vad vi gillar

Om du ska vandra på sommaren så är det svårt att hitta något att klaga på med den här sovsäcken. Den är fruktansvärt lätt och tar minimal plats i ryggsäcken. Dunet håller bra kvalité och sovsäcken levererar den komforttemperatur den utlovar och lite till. Temperaturgränserna på 5 & 9°C är också imponerande i förhållande till vikten. Utan tvekan är den här sovsäcken toppvalet för sommaren.

Andras omdömen

”Temperaturer runt 10°C och sovsäcken höll värmen utan problem. Behövde inte ens stänga den helt och sov bara i kalsonger.” (översatt)
“..Gramjägarmagi, rekommenderas! Jag tänker köpa fler av samma serie för att variera under året!”
”Har bara provat den under en natt men den var fantastisk. Temperaturen låg runt 7°C och jag var nästan lite för varm.” (översatt)
“Mycket bra och lätta saker..”

2 – Vaude Hochgrat 300

En blå vaude sovsäck sommar bäst i test
Vikt:760 g
Packvolym:19×20 cm
Komforttemperatur dam:9°C
Komforttemperatur herr:5°C
Stoppning:Dun

Vad vi gillar

Här får du samma temperaturgränser som toppvalet från Sea to Summit till nästan halva priset, väldigt prisvärt. Sen så får man ta med det faktum att den väger dubbelt så mycket i beräkningen men med en vikt under 800 gram så är den fortfarande riktigt lätt. Vaudes sommarsovsäck har en riktigt bra komfort, håller värmen väl och man har gott om utrymme för att röra sig.

Andras omdömen

”Varm och mångsidig.. mycket sovsäck för pengarna.” (översatt)
”Funkade perfekt under sommarens stugvandring.” (översatt)

3 – Haglöfs Moonlite +7

Orange och grå Haglöfs sommarsovsäck i test
Vikt:970 g
Packvolym:11 L*
Komforttemperatur dam:11°C
Komforttemperatur herr:7°C
Stoppning:Syntet
*Okomprimerad

Vad vi gillar

Haglöfs Moonlite kvalar in på tredjeplatsen som ett utmärkt budgetval, man får helt enkelt väldigt mycket sovsäck för pengarna. Till skillnad från de tidigare två sommarsovsäckarna i testet så har den här en syntetfyllning vilket naturligtvis hjälper till att hålla ned priset. Tyvärr gör det också att den blir lite tyngre men den kommer klara av att värma dig även om den blir blöt. Huvan är välutformad och gott om utrymme gör den till en bekväm sovsäck.

Andras omdömen

”Bra pris för den kvalité Haglöfs levererar.”

Sommarsovsäckar för fjällvandring

4 – Marmot Hydrogen

Den bästa sovsäcken från Marmot, Hydrogen i två gröna nyanser.
Vikt:735g
Packvolym:31×15 cm
Komforttemperatur:2°C
Temperatur limit:-3°C
Stoppning:Dun

Vad vi gillar

Hydrogen är i stort sett en perfekt sovsäck och är dessutom vårt toppval när vi utser årets bästa sovsäckar. Den enda anledningen till att den inte placerar sig i topp på den här listan är att den helt enkelt kommer vara varmare än vad som behövs söderut. Är det däremot nordlig fjällvandring som är målet så är det ett perfekt val. Där får du räkna med riktigt kalla nätter även under sommarmånaderna. Hydrogen kommer hålla dig varm samtidigt som du håller nere både vikt och packstorlek. Du får en väldigt bekväm sovsäck med grym prestanda och det är det vi älskar.

Andras omdömen

”Smidg att komprimera och låg vikt, mycket sovsäck för pengarna.” (översatt)
”Letade efter en varm och komprimerbar sovsäck, var definitivt inte besviken.” (översatt)
”Varm och mjuk sovsäck!” (översatt)

5 – Fjällräven Abisko Two Season

Blå Abisko sovsäck med röd insida från Fjällräven
Vikt:1000 g
Packvolym:
Komforttemperatur dam:6°C
Komforttemperatur herr:1°C
Stoppning:Syntet

Vad vi gillar

Fjällrävens Abisko finns med på listan som ett lite billigare alternativ för sommarvandringar på kyliga fjäll. Precis som med Haglöfs sovsäck så är det fyllningen som hjälper till att hålla ner priset då detta är en syntetsovsäck. Då följer naturligtvis med en tyngre vikt och med 1 kg är det den tyngsta sovsäcken vi inkluderat på den här listan. Man kan dock svälja det ganska lätt med kvalitén som man får från Fjällräven och det faktum att den går att använda under en längre period på året.

Andras omdömen

”Grym sovsäck. Nedpackad tar den väldigt lite utrymme och är lätt att bära.” (översatt)
”Gillar den här sovsäcken jättemycket! Bra passform, materialet känns bekvämt och fördel med syntet om det är fuktigt och vått väder..”
”Fantastisk sovsäck! Temperaturen och vikten är välbalanserad, mycket nöjd med den.. betyget är lätt 5/5!!” (översatt)
”Mycket bekväm sovsäck. Värmevärde som utlovat (som man)..” (översatt)

Andra sommarsovsäckar vi gillar

6 – Fjällräven Funäs Lite

Funäs, en lätt sommarsovsäck från Fjällräven i Svart med rött innertyg.
Vikt:470 g
Packvolym:14 x 23 cm
Komforttemperatur dam:16°C
Komforttemperatur herr:13°C
Stoppning:Syntet

Vad vi gillar

Den här fjällräven sovsäcken är framtagen helt med sommaren i åtanke. Den klarar inte av särskillt kylig nätter men väger mer än väl upp för det med sin kompakta storlek och låga vikt. Funäs är lätt att packa ned i sin packpåse, lätt att få plats med och lätt att bära på. I stort sett alla de fördelar du vill se hos en sommarsovsäck. Fjällräven har fått till det här trots att sovsäcken är fylld med syntetiskt material, vilket håller ner priset och ser till att den håller värmen även om den skulle bli blöt.

Andras omdömen

”En lagom sovsäck för sommarsovsäcken. Tar liten plats i packningen.”
”Packas ner väldigt väl med den medföljande packpåsen, sovsäcken är välgjord och känns mjuk mot skinnet.” (översatt)
”Presterar bättre än väntat med temperaturer under 12C under natten.” (översatt)
”Liten, behändig och nätt.”

7 – Sea to Summit Traveller TR1

Turkos quilt-sovsäck för sommar från sea to summit
Vikt:389 g
Packvolym:
Komforttemperatur dam:14°C
Komforttemperatur herr:10°C
Stoppning:Dun

Vad vi gillar

Ytterligare en riktig lättviktssovsäck för sommaren. Traveller är en lätt och luftig lösning för varma sommarnätter. Utformningen och dragkedjorna gör så att du kan öppna den helt och förvandla sovsäcken till en filt under riktigt varma nätter. Den passar också perfekt för mysig kvällar runt lägerelden då man lätt får plats två. Traveller är ett mer nischat alternativ än de andra sovsäckarna på listan men den gör sitt jobb riktigt bra.

Andras omdömen

”Den möter eller överträffar specifikationerna, utmärkt kvalité för priset. Köpte en till för min son.” (översatt)
”Super lätt, välgjord och packas ihop till otroligt liten storlek.” (översatt)
”Den är så lätt, kompakt och det är inte alls svårt att få plats med den i packpåsen.” (översatt)
”Fantastisk lättvikts sovsäck för sommarnätter som fortfarande blir lite kyliga.” (översatt)

Varför ska man ha en sovsäck för sommaren?

Det är egentligen väldigt enkelt, ofta kommer 3-säsongs sovsäckar inte längre att vara ett bra val då de blir för varma. Detsamma gäller vintersovsäckar, som alltid kommer vara för varma för att använda under sommaren. Med en bra sommarsovsäck så slipper du vakna svettdränkt mitt i natten.

Den andra stora fördelen är att vi pratar om riktiga lättvikts sovsäckar. En sovsäck avsedd för sommarens mildare nätter kommer inte kräva alls lika mycket stoppning. Det här gör att de kan väga hälften jämfört med en likvärdig 3-säsongs sovsäck och även ta halva platsen i packningen. Det är alltid ett stort plus att få mer utrymme i vandringsryggsäcken och bära på mindre vikt.

Hur varm ska en sommarsovsäck vara?

Den stora frågan som tyvärr kommer med det opopulära svaret: det varierar. Du bör välja en sovsäck som är framtagen för hur varma sommarnätterna är där du brukar vandra. Nätterna blir kallare ju längre norrut du kommer och ju högre höjd du sover på.

Kollar vi geografiskt så kommer en snittnatt i Juli ligga på runt 8°C i Kiruna och vid 13°C i Stockholm. Det här ger en fingervisning över vad man kan sikta på för komforttemperaturer i olika delar av landet. I nedre halvan av Sverige bör du klara dig väldigt bra med en sovsäck avsedd för 10°C och uppåt bör den nog klara lite mer. Är du personen som bara ger sig ut när det är riktigt finväder så kan du nog lugnt välja en sommarsovsäck avsedd för varmare väder än snitt temperaturerna.

Hur tjock sovsäck behövs för svenska fjällen på sommaren?

En sovsäck för sommaren i de svenska fjällen kommer ställa helt andra krav och i de flesta länderna så skulle det definitivt inte längre räknas som en sommarsovsäck. Personligen skulle jag rekommendera att man siktar på en lättvikts sovsäck med en komforttemperatur runt 5°C. Väljer du en ännu varmare sovsäck så kommer den ofta att bli obehagligt varm.

Många tycker dock att du ska ha en som klarar ned till 0°C även på sommaren, då pratar vi dock inte längre om en sommarsovsäck utan en bra 3-säsongs sovsäck. Personligen tycker jag att det är att ta i väl mycket. Visserligen har jag upplevt minusgrader i både juni och juli men då kompenserar jag hellre med lite kläder istället för att alltid bära på den extra vikten. Du kan också hitta fler bra alternativ i vår artikel där vi testar sovsäckar för alla typer av vandring.

Sovsäckarnas temperaturgränser

I många fall kommer du se 3 olika temperaturer angivna för varje sommarsovsäck, så naturligtvis kan det vara lite svårt att hålla reda på vad exakt man ska kolla på. Alla tillverkare och försäljare kommer inte heller att använda samma uttryck för de olika temperaturgränserna. Hos svenska e-handlare brukar temperaturgränserna kallas för komforttemperatur dam, komforttemperatur herr och extremtemperatur. På engelska används istället för dam / herr ofta uttrycken comfort limit och lower limit.

De här gränserna tas fram med hjälp av EN 13573, en europeisk standard som är framtagen för att mäta temperaturgränserna för sovsäckar som säljs i Europa. Standarden har funnits sen 2005 och sätter ett regelverk för hur sovsäckarna ska testas. Temperaturerna är riktlinjer för en person som har underställ och mössa på sig.

Komforttemperatur dam – Comfort limit

Den första siffran benämns antingen som Comfort limit eller Komforttemperatur dam. Detta är den lägsta temperaturen som en genomsnittlig kvinna bedöms kunna sova bekvämt i med underställ och mössa på. Överlag tenderar kvinnor att frysa vid mildare temperaturer än män vilket är anledningen till namnet, men det är givetvis inte en universal sanning. Du kan också se det som att den anger den lägsta temperaturen som en mer frusen person kan sova avslappnat vid.

Komforttemperatur herr – Lower limit

Den andra siffran kommer benämnas som Lower limit eller Komforttemperatur herr. Det definieras som den lägsta temperatur en genomsnittlig man förväntas sova bekvämt i med underställ och mössa. Det kan också ses som en komforttemperatur för de som är lite mer varmblodiga och vet med sig att de sällan fryser.

Extremtemperatur

Definitionen av extremtemperatur är den lägsta temperaturen den genomsnittliga kvinnan förväntas kunna överleva vid i 6 timmar. Riskera aldrig att hamna i en situation där det kan bli kallare förhållanden än den här gränsen. Det är riktigt farligt och kan leda till att du fryser ihjäl. Extremtemperaturen på en bra sovsäck för sommaren bör inte vara något du blir överraskad av under den säsongen. Däremot så är det viktigt att ta hänsyn till det om du planerar att ta din sommarsovsäck under vår, höst och vinter.

En sommarsovsäck är en lättvikts sovsäck

En sovsäck för sommaren ska vara en lättviktssovsäck, det är verkligen halva grejen med det. Det handlar inte bara om att sovsäcken ska vara lagom värmande, att ha en lätt ryggsäck hjälper till med komforten lika mycket. Eftersom att sovsäcken är en av de största grejerna du bär med dig så är den också en stor möjlighet när det kommer till att kapa vikt. Du kan hitta lättviktssovsäckar under ett halvkilo som tar mindre plats än din vattenflaska. Det här är en enorm skillnad mot många varmare sovsäckar som ofta kan väga runt 1,5 kg. Vill du se fler lätta produkter rekommenderar vi vår artikel om ultralätta sovsäckar.

Vanliga frågor om sovsäckar för sommaren

Ska man ha kläder på sig i en sovsäck på sommaren?

Så länge det inte blir allt för varmt så är det alltid bra att ha kläder i sovsäcken eftersom det gör att du slipper att tvätta den lika ofta. Sen är det också så att den angivna komforttemperaturen på en sovsäck räknar med att du använder ett underställ.

Kan en sovsäck vara för varm?

Ja, en sovsäck anpassad för låga temperaturer kommer ofta bli alldeles för varm på sommaren. Därför är det bäst att testa en sovsäck för sommaren.

Hur varm sovsäck ska man ha på sommaren?

Det beror på vart du ska använda den, i våra norra fjällen är det fortfarande bra med en sovsäck som klarar runt 5°C. Samtidigt klarar du dig bra med en komforttemperatur runt 10°C i de flesta delarna av Sverige. Anpassa sovsäcken efter var du ska använda den med andra ord.

Kan en sovsäck bli gammal?

Ja, de blir gamla och börjar då att isolera sämre, räkna med en livslängd runt 10 år på en bra sovsäck. När du börjar frysa i temperaturer som tidigare inte var ett problem är det dags att byta.

Hur mycket väger en lätt sovsäck?

En riktig lättvikts sovsäck kan väga under 500 gram, med vissa extrema produkter nere närmare 300 gram.