Vandringsutrustning Övernattning

Vintersovsäck bäst i test 2024

En av Haglöfs bästa vintersovsäckar testas i snön.

Sovsäcken är förmodligen den viktigaste investeringen du behöver göra inför vintercamping. Under nätterna blir det som kallast och då gäller det att ha ett rejält isolerande lager. I den här artikeln går vi igenom de bästa vintersovsäckarna och sätter dem i test. Långt ifrån alla sovsäckar lämpar sig för vinterkylan, se till att välja en som håller dig ordentligt varm.

Bäst i test
Marmot Lithium

Marmot Lithium i två gula nyanser, vintersovsäcken som är bäst i test

Ultralätt – Mountain Hardwear Phantom

Blå-svart, mumieformad vintersovsäck från Pajak - Core 950

Prisvärdhet – Mountain Hardwear Lamina

Den bästa budget vintersovsäcken från Haglöfs, Tarius -18 i blått

Marmot tar hem titeleln, med en komforttemperatur mellan -11 och -19°C och en vikt under 1,5 kg så är Lithium bäst i test bland vintersovsäckarna. Tätt därefter kommer Pajak som levererar en sovsäck som är näst intill lika bra. Tredjeplatsen reserverar vi för budgetmodellen från Haglöfs. Längre ner hittar du fler prisvärda modeller så väl som några alternativ för riktigt extrem kyla.

Bäst i test – Vintersovsäckar

1 – Marmot Lithium

Den bästa vintersovsäcken

Marmot Lithium i två gula nyanser, vintersovsäcken som är bäst i test
Vikt:1450 g
Packvolym:9,8 L
Komforttemperatur dam:-11°C
Komforttemperatur herr:-19°C
Stoppning:Dun

Marmots Lithium sovsäck är något varmare än den ultralätta Phantom och samtidigt väger den bara 200 gram mer. Med den låga vikten kommer också en, för vintersovsäckar, liten packstorlek. Sovsäcken använder högkvalitativt gåsdun med en Fill-Power på 800 för isolering och har ett yttertyg i slitstark rip-stop nylon. Dunisoleringen använder sig av Marmots Down Defender-teknologi, vilket inte bara låter coolt. Det innebär också att dunet är behandlat för att behålla sin fluffighet även om det blir fuktigt eller blött. Med andra ord så kommer den fortfarande att värma dig om den skulle bli blöt. Lithium kommer med dragkedjor på båda sidor, varav den ena är full-längd och den andra går halvvägs. Du får också ett dragsnöre så du kan sluta åt huvan tätt runt huvudet. Kombinationen gör att det blir lätt att reglera värmen. Överlag så har Marmot tillverkat en komplett sovsäck och därför är denna vintersovsäck bäst i test.

2 – Pajak Core 950

En välförtjänt andraplats

Blå-svart, mumieformad vintersovsäck från Pajak - Core 950
Vikt:1400 g
Packvolym:10 L
Komforttemperatur dam:-10°C
Komforttemperatur herr:-18°C
Stoppning:Dun

Pajaks Core 950 är precis som testvinnare riktigt lätt sett till temperaturerna den klarar av. Sovsäcken har en komforttemperatur mellan -10°C och -18°C medans den bara väger 1400 g. Du kan dessutom komprimera den rejält och därför går sovsäcken utan större problem ned i ryggsäcken på vintervandringarna. Sovsäcken är fylld med högkvalitativt gåsdun med en fill power på hela 950 vilket tillåter den att värma så bra samtidigt som vikten hålls ned. Precis som testvinnaren från Marmot så är den DWR behandlad så att fukt stöts bort. Den torkar snabbare än vanliga dunsovsäckar och behåller mer värme om den skulle bli blött. Lättpackad, välisolerad och superlätt. Det här är helt klart en vintersovsäck som är med och tävlar om topplaceringen i testet.

3 – Haglöfs Tarius -18°C

Bästa budget vintersovsäck

Den bästa budget vintersovsäcken från Haglöfs, Tarius -18 i blått
Vikt:2680 g
Packvolym:30 L*
Komforttemperatur dam:-11°C
Komforttemperatur herr:-18°C
Stoppning:Syntet
*Packvolymen går att komprimera för mindre storlek.

Ett utmärkt val för dig som har lite tajtare budget, den bästa billiga vintersovsäcken kommer från svenska Haglöfs. Tarius är en grymt prisvärd sovsäck som tillverkas i flera olika modeller, anpassade för olika säsonger. Därför kommer du hitta den i några av våra andra test med. Den här versionen kommer hålla även de mest frusna varma ned till -11°C. Den här sovsäcken har en rejäl syntetstoppning vilket ser till att den har det lägsta priset i testet. Tyvärr så är det också den tyngsta sovsäcken vi valt ut, packvolymen är också större men går inte att jämföra rakt av mot datan från de andra sovsäckar. Haglöfs anger bara packvolymen för en okomprimerad sovsäck trots att det ingår en smidig kompressionssäck. De andra tillverkarna anger istället packvolym för en komprimerad sovsäck för att få siffrorna att se bättre ut. Med det sagt så gör storleken att denna vintersovsäcken lämpar sig bäst för dig som sover nära bilen eller har en pulka med dig för packningen.

4 – Marmot Women´s Ouray

Prisvärd dam vintersovsäck

Ouray, en blå och gul dam vintersovsäck från marmot
Vikt:1795 g
Packvolym:24 x 48 cm
Komforttemperatur dam:-10°C
Komforttemperatur herr:-18°C
Stoppning:Dun

Det här är en väldigt prisvärd vintersovsäck från Marmot som är specifikt utformad för kvinnor. Du får lite extra utrymme runt höfterna och sovsäcken är kortare än motsvarigheten för män nedan. Ouray är konstruerad med dubbla dragkedjor så det går smidigt att ta sig i och ur. Sen har du även en extra dragkedja nere i fotändan som gör det möjligt att sticka ut fötterna. Det underlättar om du exempelvis vill dra på dig den när du sitter ute och väntar på norrskenet. För att vara en vinteranpassad dunsovsäck så är priset väldigt rimligt satt och det är ett bra val för dig som har lite tajtare budget eller ska slå upp tältet för första gången i snön. Vikten på strax under 1800 gram är bra och packstorleken är helt klart rimlig.

5 – Marmot Men´s Never Summer

Prisvärd herr vintersovsäck

Never summer, en gul, orange och blå herr vintersovsäck från marmot
Vikt:1740 g
Packvolym:24 x 48 cm
Komforttemperatur dam:-8°C
Komforttemperatur herr:-15°C
Stoppning:Dun

I stort sett så är Never Winter herrversionen av Ouray ovan och den bjuder på samma funktioner så även här får du en mycket prisvärd sovsäck. Det som skiljer är naturligtvis formen och här får du istället extra utrymmet över axlarna. Dunovsäcken har dragkedjor dragkedjor på båda sidor, vilket gör det lätt att komma i och ur. Sen har du även här en extra dragkedja nere vid fötterna som gör det möjligt att sticka ut dem. Lösningen låter dig dra på sovsäcken även när du har kängor på, en perfekt lösning när du exempelvis sitter ute och väntar på norrskenet. För att vara en vinteranpassad dunsovsäck så är priset väldigt rimligt satt och det är ett bra val för dig som har lite tajtare budget eller ska slå upp tältet för första gången i snön. Vikten på strax under 1800 gram är bra och packstorleken är helt klart rimlig.

6 – Marmot Col

Bäst i test för extremt kyliga nätter

vintersovsäcken marmot col i svart och gult
Vikt:2140g
Packvolym:24×48 cm
Komforttemperatur:-29°C
Stoppning:Dun

Marmot Col är gjord för att klara av även de kallaste nätterna och har en komforttemperatur på -29 grader. Invändigt är den lite rymligare än vanliga sovsäckar för att du ska få plats med extra kläder och mumieformen är anatomiskt anpassad, allt för att hålla uppe temperaturen. Du kommer att klara vintervandringens nätter utan problem även högt upp i Sverige och detta gör sovsäcken bäst i test för extrema nätter. Nackdelen med sovsäcken är vikten och storleken men det kommer du inte ifrån om du ska skaffa en sovsäck för vinteräventyr. Du kommer inte heller vilja använda den sommartid då den blir alldeles för varm. Tyvärr anger Marmot bara en komforttempertur för den här sovsäcken så vi har lite mindre att gå på. Den höga toleransen mot kyla kommer tyvärr också till ett högt pris så räkna med att få öppna plånboken ordentligt.

7 – Rab Andes Infinium 1000

Vintersovsäck för expeditioner

Rab andes infinium en vintersovsäck i röd och orange testas
Vikt:1509 g
Packvolym:50×30 cm
Komforttemperatur dam:ca -20°C
Komforttemperatur herr:-28°C
Stoppning:Dun

Rab’s Andes Infinium 1000 är vintersovsäcken för dig som förväntar dig extremt kalla nätter. Med hjälp av specifikt framtagen teknik så reflekterar den värmen tillbaka till kroppen vilket drar ner värmeläckaget med 32%. Det här ger den en fantastiskt låg vikt i förhållande till hur väl den isolerar. Rab anger bara en lower limit (komforttemperatur herr) vilken är på imponerande -28°C. Det finns alltså ingen officiell komforttemperatur för kvinnor men uppskattningsvis ligger den runt -20°C, likt Marmots Col tar den vid där de flesta andra sovsäckarna i testet inte längre klarar av att hålla värmen. Det slitstarka yttertyget har extra förstärkningar i form av vind- och vattentätt Gore-Tex Infinium över utsatta områden som fotändan och runt huvudet. Det här är en riktig premium sovsäck som är framtagen för expeditioner på hög höjd, det är alltså betydligt mer prestanda än man behöver på vardaglig vintercamping. Sen så kostar den också därefter och det är definitivt ingen billig vintersovsäck.

Vintersovsäck bäst i test – Jämförelsetabell

SovsäckKomfort-temperaturKomfort-limit FyllningViktPack-
storlek
Ca. Pris
Marmot Lithium-12°C-20°CDun1450g9,8 L
41×19 cm
6195 kr
Pajak Core 950-10°C-18°CDun1400g10 L5544 kr
Haglöfs Tarius-11°C-18°CSyntet2680g30 L
1895 kr
Marmot Women´s Ouray-10°C-18°CDun1740g24×48 cm4395 kr
Marmot Men´s Never Summer-8°C-15°CDun1780g21×45 cm4395 kr
Marmot Col-29°CDun28 x 51 cm11495 kr
Rab Andes Infinium 1000Ca. -20°C-28°CDun1590g
50×30 cm
8995
kr

I den här artikeln ligger fokus som du märkt helt på sovsäckar för vintern, är du intresserad av alternativ som fungerar under större delen av året har vi även testat 3-säsongs sovsäckar. För dig som vill komplimentera med en lätt sovsäck för sommarhalvåret finns också ultralätta sovsäckar. För att se över hela utbudet så hittar du det i vårt stora test där vi plockat fram de bästa sovsäckarna i alla kategorier.

Vad krävs av en bra vintersovsäck

Sovsäckens uppgift är att hålla dig varm och det blir ännu viktigare att den gör ett bra jobb när den används på vinter. En dålig sovsäck kan rent av vara farlig att använda, se till att välja en sovsäck som isolerar tillräckligt bra och håller dig varm. För att vara säker på att den håller värmen tillräckligt bra för de temperaturer du kommer använda den i kollar du på sovsäckens komforttemperatur.

Hur låg temperatur ska en vintersovsäck klara?

För att klassas som en bra vintersovsäck så behöver en sovsäck klara av att hålla dig varm i -10°C. Då pratar vi om komforttemperatur, alltså en temperatur du ska kunna sova bekvämt i. Sen får man naturligtvis anpassa sina krav utefter hur och var man använder sovsäcken på vintern. Det mest exakta svaret på frågan kommer vara att komforttemperaturen bör matcha den lägsta temperaturen du ska sova i. Vid behov så kan du dessutom få lite extra värme av en sovsäcksliner i merinoull.

Sovsäckarnas temperaturgränser

I många fall kommer du se 3 olika temperaturer angivna för varje vintersovsäck, så naturligtvis kan det vara lite svårt att hålla reda på vad exakt man ska kolla på. Alla tillverkare och försäljare kommer inte heller att använda samma uttryck för de olika temperaturgränserna. Hos svenska e-handlare brukar temperaturgränserna kallas för komforttemperatur dam, komforttemperatur herr och extremtemperatur. På engelska används istället för dam / herr ofta uttrycken comfort limit och lower limit.

De här gränserna tas fram med hjälp av EN 13573, en europeisk standard som är framtagen för att mäta temperaturgränserna för sovsäckar som säljs i europa. Standarden har funnits sen 2005 och sätter ett regelverk för hur sovsäckarna ska testas. Temperaturerna är riktlinjer för en person som har underställ och mössa på sig.

Komforttemperatur dam – Comfort limit

Den första siffran benämns antingen som Comfort limit eller Komforttemperatur dam. Detta är den lägsta temperaturen som en genomsnittlig kvinna bedöms kunna sova bekvämt i med underställ och mössa på. Överlag tenderar kvinnor att frysa vid mildare temperaturer än män vilket är anledningen till namnet, men det är givetvis inte en universal sanning. Du kan också se det som att den anger den lägsta temperaturen som en mer frusen person kan sova avslappnat vid.

Komforttemperatur herr – Lower limit

Den andra siffran kommer benämnas som Lower limit eller Komforttemperatur herr. Det definieras som den lägsta temperatur en genomsnittlig man förväntas sova bekvämt i med underställ och mössa på. Det kan också ses som en komforttemperatur för de som är lite mer varmblodiga och vet med sig att de sällan fryser.

Extremtemperatur

Definitionen av extremtemperatur är den lägsta temperaturen den genomsnittliga kvinnan förväntas kunna överleva vid i 6 timmar. Riskera aldrig att hamna i en situation där det kan bli kallare förhållanden än den här gränsen. Det är riktigt farligt och kan leda till att du fryser ihjäl. Extremtemperaturen på en bra vintersovsäck ligger under -30° så det är inget som kommer att plötsligt överraska dig. Tänk på att extremtemperatur handlar inte om en temperatur du frivilligt använder sovsäcken i, se det som en försäkring.

Vikt och packstorlek spelar stor roll

Här handlar det naturligtvis om hur lätt det är att ta med sig sovsäcken på dina vinteräventyr, som vanligt vill man bära med sig så lite vikt som möjligt. Eftersom sovsäcken förmodligen kommer vara det största och tyngsta du bär med i packningen under vintern så blir det extra viktigt. Mer isolering tar mer plats och därför blir vintersovsäckar lätt otympliga att packa.

En billigare sovsäck kommer också att väga mer och då kommer också en större packstorlek på köpet. Det dyrare dunet är lättare och kan komprimeras mer än den billiga syntetiska stoppningen, så materialvalet har stor betydelse. Naturligtvis kommer vikten att öka något om du går upp i storlek på sovsäcken, så välj inte större än du behöver.

Material 

När man pratar om material och sovsäckar så är det stoppningen det handlar om. Här är de två vanliga alternativen dun och syntet. Båda funkar på samma sätt, de skapar ett isolerande lager runt om dig som ser till att värmen inte leds bort av den kalla luften utanför. Samtidigt fångar de luften som din kropp värmt upp och håller kvar den, vilket sen håller dig varm. 

Dun

En dunsovsäck är precis som det låter en sovsäck stoppad med dun från gås eller anka. De stora fördelen dun har över syntet är att materialet är lättare och går att komprimera i större utsträckning. Nackdelarna med dunsovsäckar är istället att de inte värmer lika bra när de blir fuktiga eller blöta. De ska också helst förvaras uppackade för att behålla sin funktion och prestanda. Dun finns i olika kvalitet och vilket mäts i Fill Power. I stort sett kan man säga att desto högre Fill Power desto bättre kvalitet och mer värme. Bra dun har en Fill Power på minst 500 och de allra bästa ligger på 900.

Syntetiskt

Syntetsovsäckens största fördel är helt enkelt att materialet är billigt att framställa och därmed kommer också sovsäcken vara billigare att köpa. Du kommer alltså få en varmare sovsäck till ett lägre pris jämfört med dun. Syntet behåller också sin förmåga att värma bättre när det blir blött vilket kan vara en stor fördel ute i snön. Sen kan en syntetsovsäck ofta maskintvättas och förvaras nedpackad vilket gör den lite mer lätthanterad mellan vandringarna. Nackdelen är som sagt att de är svårare att komprimera och väger lite mer.

Storlek och passform

Sovsäckar tillverkas generellt i flera storlekar, både när det kommer till längd men även form. Det finns extra breda sovsäckar för dig som behöver lite mer utrymme eller vill kunna röra dig lättare. Utöver det här finns det generellt 3 utformningar att välja på, mumieformade sovsäckar, rektangelformade och en blandning av de två. Sen finns det också quiltar som är en blandning mellan sovsäck och filt, de är dock inte lämpliga för vinteranvändning.

Mumieformade sovsäckar är utformade för att följa kroppen och lämna så lite onödigt utrymme som möjligt. Det här gör att de kan hålla värmen bättre och samtidigt ha lägre vikt, det bästa valet prestandamässigt. Rektangelformade sovsäckar är precis vad det låter som, en mer fyrkantig sovsäck som gör det lättare att röra sig. När det kommer till vintersovsäckar så är det nästan bara mumieformen som gäller då de är överlägsna när det komer till att hålla inne värmen.

För att en sovsäck ska vara som bäst för dig så ska du undvika att köpa en i för stor storlek. Det kan vara lockande att ta en längre modell än vad du behöver för att få lite extra utrymme men det kommer bara leda till att du fryser lättare. Modellerna kommer i olika storlekar av en anledning och den varma luften kommer inte att hållas kvar lika effektivt. Välj helt enkelt den sovsäck som är närmast dig i längd. Vill du ha mer utrymmer väljer du en extra bred eller en rektangelformad sovsäck istället. För en djupdykning i sovsäcksstorlekar kan du läsa våran guide över hur lång sovsäck man behöver.

Vanliga frågor om vintersovsäckar

Vilken temperatur ska en vintersovsäck klara av?

De bästa vintersovsäckarna bör ha en komforttemperatur på -10°C eller lägre. Sen kan du naturligtvis tänka till lite själv, vad förväntar du dig för temperaturer när du vinter campar? Komforttemperaturen ska matcha den temperatur du ska sova i.

Vad kostar en bra vintersovsäck?

För att få en smidig vintersovsäck räkna med att lägga åtminstone 2500 kronor. Priserna varierar väldigt mycket där de billigaste vintersovsäckarna i syntet material kan komma in på runt 1600 kronor. De alra bästa vinteranpassade dunsovsäckarna kan sen ligga på priser uppe runt 10000 kronor.

Kan man använda en vintersovsäck på sommaren?

Vi rekommenderar inte att man använder riktiga vintersovsäckar under sommaren då de kommer att bli alldeles för varma. Vill du ha något mer mångsidigt som går att använda under större del av året är det bättre att du kollar på en bra 3-säsongs sovsäck.

Vilken är den bästa vintersovsäcken?

Årets bästa vintersovsäck är Marmot Lithium, den håller värmen utmärkt samtidigt som den är både lätt att packa och bära.

Hur mycket ska en bra vintersovsäck väga?

En varmare sovsäck kommer naturligt att vara tyngre och därför väger också vintersovsäckar mer än de vanliga.

Kan en sovsäck vara för varm?

Ja, en sovsäck kan definitivt bli för varm. En sovsäck gjord för minusgrader kommer inte att vara bekväm på varma sommarnätter. Till viss del kan du kompensera genom att sova med öppen sovsäck och använda den som en filt.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.