Resmål & Guider

På äventyr i Norge – Senja

Senja i Norge

Fastlands Norges näst största ö är lite av en dold pärla. Långt upp i Nordnorge ligger Senja och dess orörda natur. Här kan du njuta av fiske i vackra fjordar eller vandra i dess imponerande bergstoppar som sträcker sig rakt upp ur havet. Man skulle kunna beskriva ön som ett Lofoten där du inte behöver trängas med andra turister.

Senja sträcker ut sig över 1583 km² och har en population på på ca 7800 personer, så du kommer inte direkt behöva trängas med lokalbefolkningen heller. De flesta bor på öns östra sida där Silsand är den största tätorten. Silsand är även öns länk till fastlandet där en 1 kilometer lång bro förbinder det med Finnsnes.

Hur kommer man till Senja?

Du kan ta dig till Senja med både bil, flyg och buss/tåg. Sen skulle jag påstå att bil är betydligt smidigare än de andra två alternativen, särskilt om du vill utforska alla delar av ön.

Med bil kommer du i de allra flesta fall köra majoriteten av tiden genom Sverige. Vägen går via E10 genom Abisko för att sen korsa gränsen till Norge och förbi Narvik. Därefter byter du till E6 och tar dig till Finnsnes där du korsar bron till Senja. Det hela är ganska smidigt, du slipper färjor och kan själv sätta tempot. 

Med flyg kan du ta dig från både Stockholm och Göteborg. Priset ligger runt 5000 – 8000 kronor och du kommer att få göra 2 byten. Räkna med att det eventuellt kan bli en eller två övernattningar på vägen. Det första bytet sker i Bergen eller Oslo. Därifrån går flyget antingen till Tromsø eller Bodø där det sista flyget lyfter mot Andøya. Från Andøya får du sen ta en färja till Gryllefjord på Senja. Tänk på att färjan bara går på sommaren, resten av året får du istället flyga till Tromsø och därifrån ordna transport.

Förlitar du dig på kollektivtrafik så är det närmsta du kommer Finnsnes, därifrån får du gå den sista kilometern över bron för att anlända till Senja. Det går nattåg från Stockholm till Narvik där du får byta till buss. Det kommer vara minst ett bussbyte till innan du anländer i Finnsnes. Efter att du gått över bron finns det bussar som du kan ta dig runt Senja med men tänk på att de inte går särskilt ofta.

Boende på Senja: Campingar, stugor och hotell

Det finns flera campingar med vacker utsikt där du kan ställa upp din husvagn eller husbil. De borde inte vara något problem att få plats och du behöver inte boka såvida du inte är ute efter en specifik camping.

Stugor och hotell finns utspridda längs med öns kust och de går smidigt att boka via bl.a Booking.com som har ett grymt utbud. Som i resten av Norge kan ofta priserna bli ganska höga så boka i god tid. Har du bil med dig så kan du överväga att boka boende i Finnsnes där priserna eventuellt är lite lägre.

Klicka här för att se utbudet av boenden på Senja

När ska man besöka Senja?

Den bästa tiden att besöka Senja beror helt på vad du vill uppleva när du är där. Visa aktiviteter går att uppleva året runt medans andra är väldigt säsongsberoende. Vad gäller vädret så är det som varmast i Juli med en snitt temperatur på 14 °C. De kallaste månaderna är januari och februari då temperaturen snittar -4 °C. Nederbörden är som värst i mars och oktober, sommarmånaderna samt maj har istället minst regn.

  • Vandra i Senja: Juli – Augusti är den bästa tiden, tidigare så kommer snön ligga kvar och senare så börjar vädret långsamt bli sämre.
  • Fiska i Senja: Fiske säsongen tar egentligen aldrig slut men det bästa fisket är faktiskt under vintertid då rekordfiskarna dras upp. Om du inte vill trotsa kylan går det även utmärkt att boka en fiskeresa under sommaren.
  • Norrsken på senja: November – Februari är den absolut bästa tiden. Du kan dock se norrskenet över en längre tid. Man brukar säga att norrsken syns mellan höstdagjämning och vårdagjämning, dvs 21 sep – 21 mars.
  • Valsafari: December – Februari. Det är under vintertid som späckhuggare och knölvalar tar sig in runt Senja.

Vad kan man göra på Senja?

Det är ingen brist på aktiviteter uppe i Nordnorge och Senja är inget undantag. Om du vill njuta av natur och djur så finns det gott om aktiviteter. De goda utbudet av stugor gör att du även kan ta med dig barn smidigt. Mycket av den vackra naturen går att beundra direkt för bilen och barnen kommer älska att få se en mäktig val. Nedan följer några av de populäraste aktiviteterna på Senja. Utbudet är lite som en större version av Vaeröy, en annan norsk ö som bjuder på vandring och fiske. Om du har möjlighet så hade jag rekommenderat att ta med en Kajak eller SUP-bräda för att få en unik fjord upplevelse.

Vandra på Senja

Senja har kanske inte de högsta topparna men de ger ett väldigt majestätiskt intryck när de sträcker sig rakt upp ur havet. De kan även bjuda på en och annan utmaning då vandringslederna på Senja ofta är branta. Oavsett varför du besöker Senja bör du ge dig ut på åtminstone en topptur. Utsikten över fjordarna är helt magisk och flera toppar har blivit mer eller mindre ikoniska. Vandringsledernas start finns länkade till Google maps under varje led.

Karta över Senja och vandringslederna hittar du här.

Segla berg på senja

Hesten & Segla, Senjas Instagram ikoner

Bergstoppen Segla syns numera överallt om du söker på Senja. Det finns på alla magiska instagram bilder och helt ärligt så är det värt en tur till Senja bara för att se Segla. Hesten är namnet på bergstoppen som är mest känd för att vara granne med Segla. Det är nämligen därifrån bilderna tas. Båda topparna erbjuder magisk utsikt men ska du bara bestiga en så är det definitivt Hesten du ska ta dig upp för. Vill du ha lite av en utmaning så kan du göra som oss och ta dig upp för både Hesten och Segla på samma dag.

Hesten

Vandringen börjar i de övre delarna av det lilla samhället Fjordgård och den exakta startplatsen hittar du här. Vandringsleden är inte utmärkt men går lätt att följa när du hittat starten. Tur & retur är vandringen ca 5 km lång och tar runt 3 timmar utan pauser. Hesten sträcker sig 556 möh och vandringen är ganska lätt större delen av vägen. Det är den sista toppstigningen som blir ganska tuff. Det är brant, ojämnt och klippigt, så räkna med att få stödja dig med händerna när du tar dig upp här. Väl uppe så är det bara att njuta av den fantastiska utsikten och ta den ultimata Instagram bilden.

hesten senja
Utsikt över en av senjas fiskerika fjordar

Segla

Vandringen upp för Segla utgår inte från samma startpunkt som Hesten men det är inte särskillt långt bort. Vandringsledens start hittar du här och strax bredvid så finns det parkering för bilen. Leden har ett par skyltar och är lätt att följa, jämfört med Hesten så är den här något tuffare. Turen är runt 4 km tur & retur och det tar ca 3,5 timma att nå den 639 meter höga toppen. Utsikten är inte särskilt tråkig här heller med fjäll och fjordar som sträcker ut sig åt alla håll.

Fler vandringar på Senja

Barden

Barden är ytterligare en topp i samma område som Segla och Hesten. Den har två vägar upp och en av dem har samma startpunkt som Segla. Barden är 659 meter hög, tur och retur tar vandringen runt 4 timmar.

Breidtinden

Senjas högsta topp på 1001 meter är krävande att ta sig upp för och turen bjuder på runt 6 timmars vandring. Väl uppe så har du 360° panoramautsikt, inte helt dumt. Leden börjar här.

Husfjellet

Husfjellet bjuder på 3 timmars vandring 632 möh och utsikt över den vackra Steinfjorden. Startpunkten hittar du här strax över Skaland.

kvikk choklad

Är du sugen på fler vandringsleder så har vi flera utförliga guider att bjuda på. Bland annat hur du tar dig till Sylarna och Storsylens topp, en vandring som börjar i Sverige och faktiskt slutar i Norge. För en lite större utmaning kan du också ge dig på att bestiga Norges högsta berg, Galdhöpiggen.

Ånderdalens nationalpark

Ånderdalen bjuder på en uppsjö av vandringsleder i olika svårighetsgrader, så här saknas det inte möjligheter att utforska. Den lättaste vägen in i nationalparken hittar du här.

Njut av midnattssolen vid Tungeneset

Ett av världens bästa ställen att njuta av midnattssolen i ett Norge där solen aldrig går ner på sommaren. Sommartid doppar sig solen i havet och färgar världen röd och Tungeneset är det bästa stället att njuta av spektaklet. Det är lättillgängligt, även med rullstol och du kan parkera precis bredvid.

Fiskecamp på Senja

Senja är känt för sina rika fiskevatten och är ett utmärkt ställe för att dra upp torsk och hälleflundra. Vad sägs om en hälleflundra på 245 kg och 255 cm? Den största hälleflundran i sportfiskets historia drogs nämligen upp utanför Senja.

Det finns gott om fiskecamps runt om ön, en av dem är Camp Steinfjord. Där erbjuds du kompletta paket med boende och båtuthyrning. Boende för 4 personer i en vecka ligger på runt 10000 NOK och båthyran runt 9500 NOK för en vecka. Är du sugen på fler grymma fiskeställen i Nordnorge rekommenderar vi att du kollar på Väeröy. Är du sugen på att se priser eller boka ett rum på Camp Steinfjord gör du det här.

Vintertid – Valsafari och Norrsken

Det är under de kalla månaderna du har bäst chans att få se valar på Senjas båtsafari, då de kommer in närmare land under den här perioden. Som tur är så kan du under samma period njuta av norrskenen och så här långt norrut i Norge är norrsken nästan garanterad under molnfria nätter. Det finns möjlighet att boka paket med kompletta lösningar för både safari, norrsken eller andra aktiviteter. Eller så bokar du bara ett boende med magisk utsikt och njuter av norrskenet inne i värmen. Buvik Sea Lodge erbjuder fantastiskt boende långt från ljusföroreningar så du kan ta in norrskenet utan problem. Klicka på bilden nedan för att se priser och boka ett rum.

norrsken på senja
Netflix and chill? Nej, på Buvik Sea Lodge gäller norrsken and bastu.

Läs fler artiklar på Oddhikers: