Vandringsutrustning Vandringskläder

Jaktkängor bäst i test 2024

Ett par jaktkängor ligger på en klippa under test

Med jakten så kommer också många kilometers vandring genom blöt och ojämn terräng vilket ställer hårda krav på vad du har på dina fötter. De bästa jaktkängorna ska hjälpa dig komma fram med torra fötter och samtidigt hålla dem varma när du blir stillasittande under flera timmar. I den här artikeln går vi igenom och testar några av de populäraste kängorna på marknaden.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar, alla produkter i testet väljs dock ut helt oberoende.

Snabb topp 3

1- Crispi Titan Gore-Tex

Crispi titan jaktkängor bäst i test, bruna läderkängor med orangea detaljer

2- Viking Hunter GTX

Bästa jaktkängorna från Viking Footwear - Bruna Hunter Gore-Tex

3- Chiruca Game Hi

Jaktkängor i test - mossgröna Chiruca Game Hi med orangea detaljer

Crispis Titan tar hem titeln som årets bästa jaktkänga med en svårslagen kombination av låg vikt, grym vattenresistens och stabilt stöd. På andra platsen lyfter vi fram Viking Hunter och som trea kvalar den lite billigare Game Hi från Chiruca in. Alla tre är riktigt grymma alternativ men naturligtvis är det så att ingen känga är optimal för alla fötter. Totalt hittar du 7 modeller i vårt test av jaktkängor, så det finns definitivt något för alla behov och situationer.

Jaktkängor bäst i test

1 – Crispi Titan Gore-Tex

Crispi titan jaktkängor bäst i test, bruna läderkängor med orangea detaljer
Vikt:750 g
Skafthöjd:Hög
Membran:Gore-Tex
Material:Läder
Fodrad:Ja

Vad vi gillar

Man måste nästan börja med att framhålla vikten på de här jaktkängorna, på låga 750 gram så är Titan verkligen ultralätt för en riktigt hög känga. Crispi har dessutom fått det lätta materialet väldigt bekvämt, kängorna sitter riktigt skönt direkt ur lådan och man behöver knappt gå in dem. Titan är också ett par väldigt vattentäta jaktkängor som du kan trampa ner i över 20 cm vatten utan problem, riktigt imponerande. Man får bra stöd samtidigt som det går att röra sig mjukt och tyst. Detta kompletta paketet gör jaktkängan bäst i test.

Andras omdömen

Det regnar 5 stjärniga betyg över Titan och överlag så lyfter nästan alla omdömen fram hur sköna kängorna är samt den låga vikten:

”Sitter som en smäck och är väldigt lätta. Känns nästan som ett par joggingdojor med skaft. Inget behov att gå in dom som var helt nödvändigt för mina tidigare…”
”Har ett par Crispi Hunter de kängor som jag varit mest nöjd med och varit med i 3 år det har inga andra kängor klarat av”
”Sköna och bra känsla för backen när man smyger.”
”Det här är kängor som inger förtroende. Fantastiskt att en så lätt och smidig känga ändå kan vara så stabil att gå i där det är riktigt kuperat och oländigt!”
”Lätta, men ändå stabila. Fungerar fint på fjället under höstens jakt.”

2 – Viking Hunter GTX

Bästa jaktkängorna från Viking Footwear - Bruna Hunter Gore-Tex
Vikt:1060 g
Skafthöjd:Hög
Membran:Gore-Tex
Material:Läder
Fodrad:Ja

Vad vi gillar

Till att börja med så har Viking, i mina ögon, tillverkat den snyggaste jaktkängan i testet. Norrmännen vet verkligen vad de håller på med och då pratar vi inte bara utseendemässigt. Hunter är en riktigt stabil känga som erbjuder svårslaget stöd för fotlederna, långa dagar med tung packning är inga problem. Greppet är grymt och det är ingen risk att man halkar runt. Samtidigt så behöver man inte oroa sig för att det ska läcka in vatten, det här är riktigt vattentäta jaktkängor. Överlag så osar materialet kvalité och det är helt klar en av de bästa jaktkängorna.

Andras omdömen

Även Vikings Hunter Gore-Tex verkar ha väldigt nöjda användare som framhåller slitstyrkan och stabiliteten:

”Jag har havt ett par såna här i över 6 år nu och dom fungerar fortfarande mycket bra efter miljontals steg genom jakter, vardagar, vandringar och bergstoppar…”
”Bästa vandringskängan för mig, räddade mina anklar otaliga gånger. Köpte därför par nr 2 nu när de gamla är slitna.”
”Toppklass. Grymt bra kängor för billig peng. Jag har använt mitt par i ca 4 år nu, sommar som vinter, och blir lika glad varje glad jag drar på mig dem.”
”Bekväma jaktkängor, väldigt bra skydd för ankeln och Gore-Tex membranen håller fötterna torra” (översatt)

3 – Chiruca Game Hi

Jaktkängor i test - mossgröna Chiruca Game Hi med orangea detaljer
Vikt:638 g
Skafthöjd:Medel
Membran:Gore-Tex
Material:Läder
Fodrad:Ja

Vad vi gillar

Chirucas Game Hi levererar väldigt mycket för pengarna och just detta är en av de faktorerna som höjer den i testet. Den sitter bekvämt direkt ur skokartongen och ger väldigt bra stöd för att vara en medelhög jaktkänga. Game Hi är dessutom riktigt lätt och greppet är bra på alla typer av underlag. Med den här kängan så får man också riktigt bra vattentålighet, till och med skosnörena är vattenavvisande. Om du är ute efter en prisvärd, medelhög jaktkänga så är detta en av de allra bästa.

Andras omdömen

Bra betyg för Chiruca och många tycker att man knappt behöver gå in den här jaktkängan:

”Har haft skorna i en vecka nu och tycker att de är toppen! Otroligt skön passform…”
”Det är en riktigt bra känga, lätt att ta på sitter bra på foten, väldigt bekväma som Chiruca är.”
”Provade precis i snön. Väldigt vattentåliga och man halkar inte.” (översatt)
”Precis vad jag ville ha, vad man kan förvänta sig av den här typen av sko. Köpte samma storlek som jag brukar och de sitter väldigt bra.” (översatt)
”Man behöver inte ens gå in dem, kängorna sitter perfekt.” (översatt)

4 – Meindl Dovre MFS Wide

Meindl Dovre jaktkänga i brunt läder med gummiklädd nederdel
Vikt:840 g
Skafthöjd:Medel
Membran:Gore-Tex
Material:Läder
Fodrad:Ja

Vad vi gillar

Meindl Dovre MFS Wide är en känga som är framtagen med både vandring och jakt i åtanke. Som namnet skvallrar om så kommer det vara en av de bästa jaktkängorna för dig med lite bredare fötter. Den medelhöga kängan är väldigt stabil och har en bekväm passform. Gillar den väl tilltagna gummikanten nedtill och ska man få de här kängorna blöta så får man verkligen anstränga sig. Det känns verkligen att hela kängan är tillverkad i kvalitetsmaterial och de är helt klart värda den lite högre prislappen.

Andras omdömen

Framförallt så lyfts det fram vilka vattentåliga jaktkängor Meindl har skapat:

”Otrolig kvalité, har gått igenom mängder med jaktkängor och alltid fått blöta fötter. De här Meindl kängorna håller dig 100% torr.” (översatt)
”Väldigt bra och stabila kängor och de värmer tillräckligt även i lite kallare väder. Mina tidigare Meindl kängor varade i 22 år..” (översatt)
”..Inte fått några skavsår från skorna då jag redan inom en vecka har gått flera mil i dem…”
”Bra för att gå långt och håller vattnet ute när man korsar vattendrag..” (översatt)
”Skorna är bekväma, de släpper inte igenom fukt även om du går genom snö och vatten hela dagen..”

5 – Beretta Setter Gore-Tex

Beretta jaktkängor testas
Vikt:600 g
Skafthöjd:Medel
Membran:Gore-Tex
Material:Läder/Syntet
Fodrad:Ja

Vad vi gillar

Det här är de billigaste jaktkängorna i testet så naturligtvis är det låga priset ett riktigt stort plus, det finns inte många bra kängor med en prislapp en bra bit under 2000 kronor. Beretta har designat ett par kängor som är väldigt lätta och hanterar vatten på ett bra sätt. Yttermaterialet är en kombination av läder och ”Cordura” vilket hjälper till med stryktåligheten. Greppet är stabilt och överlag så får man en bra jaktkänga, vill du ha mycket för pengarna så är det här rätt val.

Andras omdömen

Även Beretta får mycket beröm för sina vattentäta jaktkängor:

”Skorna är ganska lätta och de är bekväma att ha på sig. Angående vattentätheten, efter 10 användningar i mycket blött väder har jag inga klagomål.” (översatt)
”Testade, höll mig torr och varm om fötterna.”
”Priset var rätt för en nybörjare.. Bra balans och passform! Kan bara rekommendera.” (översatt)
”De här kängorna är superbekväma och läcker inte, även efter flera miles i långt, blött gräs.” (översatt)
”Lätta och vattentäta kängor som även är snygga.” (översatt)

6 – Lundhags Forest II

Brun och svart lundhagskänga sedd från sidan
Vikt:750 g
Skafthöjd:Hög
Membran:Nej
Material:Läder
Fodrad:Nej

Vad vi gillar

Lundhags skalkängor kommer inte att vara för alla men de som fastnar för ett par kommer fullkomligt älska dem. Jag hör definitivt till den senare gruppen, det tar visserligen tid att gå in kängorna men när man lagt ner tiden så är passformen perfekt. Forest är en 1-lagers skalkänga så man reglerar hur varm den är själv med strumpor. Så räkna med att du ska ha plats för dubbla sockar i kängan. Det här gör också de här jaktkängorna väldigt lätta för höjden de erbjuder. Väljer du Lundhagskängor så kommer du utan problem att kunna använda dem i decennier.

Andras omdömen

Lundhags kvalité är uppskattad av många:

”Lagom i storlek och får i två stycken ullsockar på fötterna. Mycket nöjd med dem och efter insmorning så håller de vätan borta.”
”Gedigna kängor som inte är helt bekväma vid första provningen men som blir desto bättre efterhand som de används…”
”Svårslagen känga för oss som uppskattar enkel funktionalitet..”
”Ett par kvalitetskängor som kommer hålla dina fötter varma och torra i de tuffaste förhållandena..” (översatt)

7 – Hanwag Tatra Wide Gore-Tex

Den bästa breda vandringskängan för män, Hanwag Tatra II Wide i brunt och svart med metal spännen
Vikt:850 g
Skafthöjd:Hög
Membran:Gore-Tex
Material:Läder

Vad vi gillar

Det här är en riktigt tuff jaktkänga som tål en hel del. Som namnet skvallrar om är Tatra Wide framtagen för personer med lite bredare fötter. De flesta Hanwag modeller är bekväma från start och kräver inte att man lägger särskilt mycket tid på att gå in dem och det stämmer även här. Kängan är hård och stabil vilket skyddar foten bra, både mot att sparka i saker och från stukningar. Den höga utformningen och vattentäta Gore-Tex membranen gör sig utmärkt i våtmarker.

Andras omdömen

Tatra kängorna är väldigt uppskattade av personer med bredare fötter:

”Bästa kängorna jag ägt. Har använt Tatras i 10 år, de blir bara bättre och bättre.”
”..Snygga, robusta och sköna. Kan rekommendera till oss med lite bredare fötter.”
”Mycket stabil och skön känga..”
”Jag är nöjd med kängorna! Passformen är perfekt och den bredden är behaglig för fötterna.” (översatt)

Köpguide – Hitta de bästa jaktkängorna för dig

Alla har olika behov och preferenser och modellerna i testet av jaktkängor kommer att passa olika bra för olika personer. För att hitta de bästa jaktkängorna för dig bör du fundera över när, hur och var du ska använda dem.

Skaft – Höga och låga jaktkängor

Jaktkängor är överlag höga i modellen jämfört med många andra kängor. Det finns visserligen vandringskängor som är lika höga men det är inte lika vanligt då det prioriteras att få ner vikten på vandring. Med jaktkängor är det istället ofta viktigt med en högre modell som håller dig ordentligt torr i både våtmark och snö. Dessutom kommer man ofta bära på både ryggsäck och gevär. Tung packning gör höga och stabila jaktkängor viktigt.

Varma jaktkängor som ska användas på vintern bör alltså vara högre i modellen. Likaså om du räknar med att bära på mer packning. Fördelen med de lite lägre är istället att de blir luftigare och lättare. Om du inte rör dig i våtmark och ska gå långa sträckor så kan det definitivt vara fördelaktigt att istället satsa på ett par jaktkängor i lite lägre modell.

Passform – Så ska jaktkängorna sitta

Precis som att alla fötter är olika så skiljer sig alla skor lite i passformen, därför bör du definitivt inte lita blint på storleken som står skriven på skolådan. Du behöver prova kängorna ordentligt och se till att modellen passar just dig. Ofta så finns en storleksguide från varje tillverkare så mät din for innan du beställer hem kängorna. Tänk på att din fot lätt sväller om du går långt och att du vill ha lite utrymme framför tårna. Runt 1 cm brukar bli bra och i vissa fall upp till två. 

Du kan komma att vilja ha dubbla strumpor på dig för att undvika skoskav och då ska du naturligtvis prova jaktkängorna med det på. Bra vandringsstrumpor är ett smart val för att slippa skav. Var noga med att hälen sitter still i skon, prova med alternativa snörningar om den rör sig. Hjälper inte det så bör du satsa på en annan modell eller storlek. Jaktkängorna ska också ge dig bra stöd i hålfoten för att avlasta fötterna.

När, Var & Hur – Avgör vilka jaktkängor som är bäst i test

Vad som gör ett par jaktkängor bäst i test kommer variera med hur och när du ska använda dem. Ofta blir det regniga höstdagar och då är det naturligtvis viktigt med riktigt vattentäta jaktkängor. Är du också ute och jagar på vintern behöver du vara noga med att de är rejält fodrade. På sommaren är det naturligtvis tvärtom, du vill ha ett par kängor som låter foten andas. Var du jagar kommer också ställa olika krav på dina jaktkängor, är det våtmarker du ska ta dig igenom vill du definitivt ha en högre känga. Hur långt du kommer gå och hur mycket du ska bära med dig kommer också påverka vilken de bästa jaktkängorna för dig är. Tung packning bärs lättare med en högre känga och ska du bara gå långt utan packning kanske du föredrar en medel-hög modell.

Varma jaktkängor

Det blir väldigt viktigt att välja tillräckligt varma jaktkängor, både under senhösten och vintern. När du blir stillasittande under lång tid så börjar man lätt frysa om fötterna om jaktkängorna inte är tillräckligt varma.

Vattentäta jaktkängor

Alla de bästa jaktkängorna har någon form av vattentäthet, frågan är hur de åstadkommer det och hur vattenresistenta som de faktiskt är. Många kängor förlitar sig på membran, som exempelvis Gore-Tex, för att hålla ute vatten. Det är ett effektivt sätt att hålla fukten ute men det kommer med två problem. För det första så har membranen en begränsad livstid. Tar vi Gore-Tex som exempel så får man räkna med att det håller i runt 5 år, sen är det dags att byta. Det andra problemet är att när det går så långt att Gore-Tex kängor faktiskt blir blöta så tar det väldigt lång tid för dem att torka.

Den andra lösningen är väldigt beprövad, det handlar helt enkelt om läderskor som ska smörjas med fett eller vaxas. På det här sättet har vi hållit oss torra i hundratals år så det funkar onekligen. Däremot så medför det en del underhåll, du bör vaxa dina kängor ganska ofta för att vara säker på att hålla jaktkängorna vattentäta. Sen så finns det en del modeller som dessutom en gummiklädd nederdel vilket gör att du kan trampa i vattenpölar hela dagen utan problem. Båda lösningarna för att hålla vatten ute har sina egna fördelar, det handlar om vad du värderar.

Kvalité och Pris

Tyvärr så är det här något som hänger ihop i ganska stor utsträckning, kvalité kostar. Bortsett från budgetprodukten så ligger jaktkängorna i testet alla över 2000 kronor i pris, men det är det också värt om man väger in hur länge de går att använda. Det här är kängor som du kommer kunna använda i tiotals år om du tar hand om dem ordentligt. I längden blir det betydlig billigare än att köpa nya vartannat år.

Vikt

Kanske inte lika viktigt när du jagar som när du vandrar, men helt klart värt att ta hänsyn till om du kommer att gå långa sträckor. Det kan göra ganska stor skillnad i längden att få ner vikten som du lyfter med varje steg.

Underhåll – Ta hand om jaktkängorna på bästa sätt

Alla jaktkängorna i testet är tillverkade med en utsida i någon form av läder. Det är ett slitstarkt och praktiskt material som kommer hålla länge, förutsatt att man tar hand om det ordentligt. För att hålla lädret mjukt och förhindra att det torkar ut så ska man smörja in det med fett eller vax regelbundet. Det här ger också jaktkängan mer vattentät och vissa kängor, som till exempel Lundhags Forest II, förlitar sig helt på vaxning för att hålla vatten ute.

När du ska vaxa din kängor så börjar du alltid med att göra rent dem. Börja med att plocka bort snören och sula, sen tvättar du dem för hand med borste och vatten. När kängorna torkat så börjar du arbeta in vaxet för hand, masera in det noggrant med fingrarna. Du bör vaxa alla jaktkängor minst två gånger om året. Har du kängor som förlitar sig helt på vaxningen för att hålla vatten ute kan du räkna med att behöva vaxa dem betydligt oftare, särskilt i början. Var extra noggrann med vaxet kring sömmar och vaxa dem inför varje jakttur när de är nya.

Tips för att slippa skoskav

Till att börja med så är det naturligtvis viktigt att välja en känga med bra passform, hälen ska sitta still och det ska finnas plats för tårna. När du sen börjar använda dem så är det viktigt att gå in jaktkängorna på rätt sätt. Med läderkängor så bör du räkna med att gå in dem i minst 2 veckor innan du ger dig ut på några längre turer.

Använd gärna dubbla vandringsstrumpor när du är ute, det gör så att friktionen skapas mellan strumporna istället för mellan foten och skon. Brukar det skava på ett specifikt stället så se till att tejpa det innan du börjar gå. Efter att du gått så var noga med att hålla rent kängorna invändigt, har du svettats ordentligt i kängorna så är det värt att torka ur dem.

Olika sätt att snöra jaktkängorna

  • Vanlig snörning – Snöra kängorna precis som du skulle göra med vilka skor som helst, nerifrån och upp. Nackdelen här är att det kan trycka lite väl mycket högre upp på kängan om du använder höga modeller.
  • Gå in stela kängor? – Snöra som vanligt men skippa de översta hakarna / öglorna så att skaftet sitter löst så mjuknar det fortare.
  • Bred fot och/eller lös häl? – Snöra lite lösare över foten för att sätta en extra knut innan skos böj, dra sedan åt hårdare och sätt en knut till efter 1 – 2 öglor / hakar. Fortsätt snöra hela vägen upp.
  • Obehagligt tryck på ovansidan av foten? – Korsa snörena som vanligt mellan första och andra paret öglor för att sen hoppa över ett kors och istället dra snörena rakt till tredje paret med öglor.
  • Tryck på tårna? – Skippa helt enkelt första paret med öglor.

Varför ska man använda jaktkängor?

Det är alltid bäst att ha rätt utrustning för jobbet och ska du jaga så är jaktkängor optimerade för just jakt. Du får vattentäta skodon som skyddar foten bra samtidigt som de håller den varm och torr.

Fungerar vandringskängor bra på jakten?

Ja, en vandringskänga är ganska lika en jaktkänga i utformningen och vissa modeller är framtagna för att passa både, exempelvis Meindls Dovre. Se bara till så du får en tillräckligt hög känga med bra vattentålighet. Däremot bör du inte använda dig av en vandringssko då de skiljer sig från vandringskängor på flera sätt.

Finns det jaktkängor i dammodell?

Naturligtvis finns det dammodeller på kängorna och sen är de flesta i unisex modell. Många av modellerna i vårt test av jaktkängor är framtagna i just unisex modell och kommer passa för alla. För vandringskängor så har vi tagit fram flera separata test – Vandringskängor dam bäst i test, Vandringskängor herr bäst i test och de bästa vandringskängorna för barn.

Vilka jaktkängor är bäst?

Vi rekommenderar att man väljer Crispi Titan, de är slitstarka, vattentåliga och förvånansvärt lätta. Därför är den jaktkänga bäst i test.

Vad kostar en jaktkänga?

En bra jaktkänga kommer att kosta någonstans mellan 2000 och upp till hela 5000 kronor. Vi upplever dock att du kan få riktigt bra kängor för under 4000 kronor och bör inte gå över det.

Vad betyder GTX på kängor?

GTX innebär att kängorna har inbyggda Gore-Tex membran vilka ser till att hålla dem vattentäta.

Vad är Gore-Tex

Gore-Tex är en typ av membran som är inbyggt i många typer av kläder för att hålla dem vattentäta. Fördelen med att använda membran som Gore-Tex är att de både håller vatten ute samtidigt som de låter tyget eller skorna det används i andas.

Hur ofta ska man vaxa kängor?

Du bör vaxa dina läderkängor minst 2 gånger om året för att hålla lädret mjukt och vattentåligt. Att vaxa dem oftare än så är bara bra och hjälper till att hålla dem extra vattentäta.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.