Vandringstips

Packlista för vandring: Dagstur!

Packlista dagstur vandring

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Oavsett om du ska bestiga Kebnekaise eller ta en dagstur i fjällen är det nödvändigt att du packar rätt. Lätt ryggsäck, vandringsmat, kläder för vandring är bara några av de essentiella saker du ska tänka på. Att satsa på kvalité lönar sig i längden, speciellt om du planerar att vandra mycket. 
Dagsvandring är ett perfekt sätt att upptäcka naturen och inte belasta kroppen för mycket. Med rätt utrustning slipper du vara orolig för otrevliga överraskningar och kan du fokusera på det som är viktigt under vandringen – känslan av frihet och att njuta av naturen. 
Vi har förberett en packlista för vandring för att försäkra dig om att du inte glömmer någonting och kan ha en mysig och bekymmerslös dagstur i fjällen.

Vilken ryggsäck ska jag välja för en dagsturs vandring?

Det är den viktigaste frågan att besvara innan du börjar packa för vandring. Att veta vilken ryggsäck för vandring som är bäst för just dig kan vara svårt men vi ska göra saken lättare för dig. Vikten på din vandringsryggsäck, rätt passform och rätt storlek är de faktorerna du ska ha i åtanke när du handlar. Beroende på om du ska ut på dagstur eller flera dagars vandring kommer storleken på din ryggsäck variera. För en dagstur i fjällen ska du välja en lätt ryggsäck med cirka 15 liters packningsvolym. Vill du ha mer info så kolla in vår guide för vandringsryggsäckar

Är packlistan för en dagstur i fjällen annorlunda än för flerdagars vandring?

Det finns flera saker som skiljer din packlista för olika vandringsturer. Det som framförallt blir annorlunda är att du behöver inte ha med dig alla saker för en natt i fjällen. Mängden av mat blir såklart också mindre. Om du väljer flerdagarsvandring behöver du ha med dig tält, sovsäck, liggunderlag och mycket mat som ska hålla dig igång. Om du vandrar i Sverige kan du dricka vatten direkt ur bäckarna och slipper släpa på vatten. Det kan vara tungt att behöva bära på alla saker så packa aldrig mer än nödvändigt. Hur mycket du ska packa beror inte bara på hur länge du ska vara borta utan även på var någonstans du väljer att vandra.

Om du väljer att ta en dagstur i fjällen och sen går tillbaka till stugan, räcker det att du har med dig färdig lunch som inte behöver tillagas. På så sätt slipper du att ta med dig ett stormkök på vandringen. Saker som regnkläder (speciellt om du vandrar i Sverige) ska du ha med dig oavsett om du vandrar flera dagar i fjällen eller tar en dagstur. 

När ska man vandra i Sverige?

Att vandra i Sverige är ett perfekt sätt för att upptäcka landet. Sverige har flera Nationalparker och vandringsleder som är perfekta för dig som vill stanna på hemmaplan. 

De flesta i Sverige väljer sommarvandring. Det är inte rekommenderat att vandra i fjällen på vinter om du inte är erfaren. Sommarsäsongen i fjällen pågår från midsommar fram till September, beroende på vilken del av Sverige du väljer för din vandring. I södra Sverige kan säsongen fortsätta ända till Oktober. Höstsäsongen är vackert i fjällen med röda och gula träd, det blir också färre myggor och färre turister. Innan du ger dig ut i naturen kolla väderrapporter för att kunna anpassa kläderna och packning. Vädret i fjällen kan ändras fort så det är alltid rekommenderat att ha regnkläder med sig.

Medan du packar, använd vår packlista för vandring för att se till att du inte glömmer något viktigt. 
Denna packlista är omfattande och är avsedd för dagsturer i fjällen där du behöver vara självförsörjande. Den innehåller många fler saker än du behöver om du vandrar i välutvecklade område med tillgång till restauranger osv.

Här kan du ladda ner packlistan som PDF och även skriva ut den. 

Kläder och skor

Innan du ger dig ut på vandring kolla väderrapporter för att kunna anpassa kläderna efter förhållande. För att vara förberedd för växlande väder packa någon extra tröja och extra strumpor med dig. När det gäller skor räcker det med ett par kängor för dagsvandring. Se till att ta hand om dina fötter så du slipper skoskav. Tänk på att inte packa för mycket – de flesta plagg ska du ändå ha på dig. 

Även om du bara ska ta en dagstur är det viktigt att ha med sig regnkläder. Vädret kan ändras fort i fjällen så låt inte regnet överraska dig och förstöra dina planer. Regnbyxor och regnjacka kan vara din räddning i fall vädret under din dagstur i fjället blir sämre. Du behöver alltså inte ta med dig två olika jackor. Om du vandrar på sommaren kan regnjacka vara tillräcklig för att ta med sig på dagstur.

Mat

Mat att ta med på vandring kan vara smörgås, frukt, ägg eller tonfisk på burk – någonting du kan lätt äta ute. När det gäller snackas funkar det bra med nötter eller protein bars. I Sverige och Norge kan du oftast dricka vatten direkt ut bäcken, kolla upp först om det finns något rinnande vatten vid just din led. Om du ska ta vatten med dig ska du anpassa mängden beroende på intensitet, väder, längd, ålder, kroppstyp.
Glöm inte en termos med kaffe och en vikbar mugg. 

Navigera

Det är viktigt att kunna navigera när du vandrar. Finns det täckning går det så klart bra att använd Google Maps. 

  • Karta
  • Kompass

Hälsa och hygen

Här kommer några av de sakerna som ska göra vandringen mer bekväm för dig. Myggmedel och solskydd kan definitivt behövas i Svenska fjällen på sommaren. Mest mygg är det på försommaren och i närheten av sötvatten. Vandrar du däremot vid kusten och närheten av saltvatten är det inte alls så farligt med mygg mängd. 

Första hjälpen och plåster kan vara en räddning i fall du skadar dig eller får skoskav. Våtservetter och toalettpapper kan vara skönt att ha i fall du befinner dig i område som inte är utvecklade eller lång borta från civilisationen. Finns det fjällstationer i närheten kan du nog skippa det. 

Extra

Några extra saker som inte är nödvändiga på en dagstur i fjällen med kan underlätta din vandringstur. 


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.