Resmål och inspiration Resor

Guide till Krakow – Sevärdheter, boende och aktiviteter

att göra i krakow sevärdheter

Krakow är en av de få stora städerna i Polen som inte blev jämnad med marken under andra världskriget och därför är det också en av de mest välbevarade. Det är en vacker stad som är full av liv. För oss svenskar så är det dessutom väldigt bra priser. Särskilt om du undviker att spender dina pengar i området runt Rynek Główny, Krakows stora torg.

Efter en månad i staden ihop med min polska sambo så har jag fått rätt bra koll på Krakow. Här kommer jag dela med mig av mina erfarenheter och tips. Vad du kan göra i krakow, sevärdheterna och dagsturerna man kan göra runt om.

Snabb info – Krakow och Polen

 • Valuta: Zloty – I skrivande stund är 1 polsk zloty värd 2,28 kronor, under senaste året har den pendlat mellan 2,15 och 2,35 kronor.
 • Dricks: Nej – Man brukar inte lämna dricks i Polen, de anställda får okej lön ändå. Däremot är det naturligtvis inte konstigt att lämna lite extra om du tycker någon har varit exceptionellt hjälpsam.
 • Engelska: Bra nivå – Överlag upplevde jag att det gick att prata engelska med de flesta i Krakow. Staden är inte ovan vid turister så det gick bra att kommunicera och folk är hjälpsamma.
 • Priser: Låga – Med europeisk standard så är det väldigt billigt i Krakow om du tar dig bort från de värsta turistgatorna.
  • Öl: 10 zloty (ca 23 sek) – Billigaste ölen vi hittade låg på 6 zloty (13-14 sek), den hittar du på BaniaLuka bar där lokalbefolkningen hänger.
  • Kaffe: Espresso ca 8 zloty (ca 18 sek) – Bryggkaffe är tyvärr ovanligt i Polen.
  • Mat: Pierogi – 20 zloty (ca 46 sek) Zapiekanka – 12-16 zloty (28-37 sek) Hamburgare – 25-30 zloty (57-69 sek)
 • Kort eller Kontanter: Du kan betala med kort till 95%, undantagen är ofta mindre torgstånd och taxi. Är du osäker så fråga först.
 • Spårvagn: Ladda ned appen “Jakdojade: public transport” så kan du smidigt köpa biljetter. 
 • Taxi: Kräver ofta kontant betalning.
 • Bolt & Uber: Billigare än taxi, samtidigt får du reda på priset innan och kan betala med kort genom appen.

Krakows sevärdheter – I staden

Det finns mycket att se i Krakow och smidigt nog så är mycket av de beläget inom gångavstånd. De flesta sevärdheterna hittar du i gamla staden, eller Krakows historiska centrum som det också kallas. Hela området har funnits med på UNESCOs världsarvslista sedan den först grundades.

I rubrikerna finns länkar till vart de ligger i Google Maps så du enkelt kan hitta till platserna.

Rynek Główny – Europas största torg

Rynek Główny är hela 3,8 hektar stort och beläget mitt i Krakows historiska centrum. Härifrån tar du dig lätt till alla delar av den gamla staden så det är en utmärkt plats att utgå ifrån när du utforskar staden. Det är Europas största medeltida torg och grundades redan på 1200-talet. Mitt på torget har du en stor saluhall fylld med små hantverks- och souvernirbutiker. Det finns också små marknadsstånd på torget, fyllda med hantverk, lokalt godis och mat.

Rynek Glowny en av sevärdheterna i krakow

Precis intill torget står den imponerande Mariakyrkan (St. Mary’s Basilica) som byggdes på 1300-talet. Varje jämn timme spelas en trumpetsignal från tornet som avbryts abrupt. Detta för att hedra trumpetspelaren som varnade staden för en mongolisk attack. Han sköts med en pil genom halsen medans han spelade och dog. Alla får gå in och utforska den enorma kyrkan men priset varierar beroende på varför man är där. Ska du gå in för att be är det helt gratis medans turister får betala. Med andra ord så får du officiellt inte filma och fota om du går in gratis men det här är inget som kontrolleras särskilt hårt. De flesta går runt och fotograferar inne i kyrkan och ganska få betalar.

Kazimierz – Judiska kvarteret

kazimierz krakows sevärdheter

Det gamla judiska kvarteret i Krakow var faktiskt en separat stad fram till 1795. Numera är det en väldigt alternativ stadsdel, full med vintage butiker och trendiga barer. De gamla synagogorna står dessutom kvar och är fortfarande i bruk. Det blir en härlig blandning av kulturer. Ta en promenad genom Kazimierz, beundra väggmålningarna och konstgallerierna. När du är klar rekommenderar jag starkt ett besök till någon av ställplatserna för food trucks, exempelvis Judah Food market.

Kopiec Kościuszki – Imponerande monument

Ett monument över en av Polens nationalhjältar, Tadeusz Kościuszko. Den artificiella kullen har en slingrande gångväg upp till toppen där minnesstenen är placerad och erbjuder också  en vacker panoramautsikt. Området är omgärdat av vackra tegelbyggnader och museum där du kan få historien bakom Kościuszko.

Wawel Slott, Wawel Katedralen & Wawel Draken

wavel slott att göra i krakow

Alla tre ligger som du kanske misstänkte på samma område. Slottet är förmodligen det mest ikoniska och har stått där sen 1300-talet. Det har sen dess byggts på löpande och är ett av de största i Polen. Det här har också gjort att du får se en uppsjö av olika arkitekturstilar blandade. Katedralen är ännu äldre än slottet och du bör definitivt ta dig tid att gå in. Här kröntes för Polens kungar och det är sätet för Krakows ärkebiskop. Draken hittar du längs med promenadstråket ner mot floden. Den är baserad på en lokal myt och enligt legenden dräptes den av Krakows grundare. Statyn sprutar eld ungefär var 15:e minut så du får se till att tajma Instagrambilderna.

Plaszow koncentrationsläger

Ruinerna från ett koncentrationsläger, tyvärr finns det inte särskilt många byggnader kvar. Är du historiskt intresserad kan det fortfarande vara värt ett besök. Det finns gott om skyltar utplacerade med information och bilder på hur det såg ut.

Krakows sevärdheter – Utflykter & dagsturer

Wieliczka saltgruva

krakow saltgruva

Den berömda saltgruvan är en av de bästa sevärdheterna runt Krakow och är definitivt värd ett besök. Den ligger alltså inte i staden utan i den närliggande staden Wieliczka. Att ta sig dit tar ungefär 30 minuter med bil, vi betalade 34 zloty för en taxi (Bolt) vilket är runt 77 kronor. Grottsystemet är enormt, det finns gigantiska salar, undervattens sjöar, statyer och en stor kyrka karvad ur själva berget. 

Jag hade inga höga förväntningar innan men när man kommer dit så är den fruktansvärt imponerande. Helt klart är den här sevärdheten värt ett besök. Tänk på att du behöver boka en guidad tur i förtid, det gör du lättast genom deras officiella sida här. Biljett för en vuxen ligger på 119 zloty (ca 270 sek). Vill du göra det lätt för dig så finns det andra bolag som erbjuder paket med biljett och hotell pickup.

Auschwitz Birkenau

Världens mest kända koncentrationsläger behöver inga närmare beskrivning. Ett besök här är inte direkt roligt men definitiv en rejäl tankeställare. Auschwitz är helt enkelt en plats som det är nyttigt för alla att åka till någon gång i livet. Det är beläget ca 1-1,5 timma från Krakow och du kan antingen gå in själv eller med guide. Vi rekommenderar starkt att man väljer den guidade turen, det kostar bara 85 zloty, strax under 200 kronor. Guidade turer kan bokas via den officiella Auschwitz sidan där hittar du också mer info. Vill du ha ett smidigt paket med hotell pickup så finns det möjlighet att ordna det med hos privata bolag, här ligger priserna runt 400 kronor.

Ojcówski National Park

ojcowski nationalpark

Ojcówski är Polens minsta nationalpark och ligger bara 30 minuter från Krakow. Det går smidigt att hoppa på en stadsbuss för att ta sig dit och det är en utmärkt utflykt om du är sugen på lite lugn vandring. Området är täckt av skog, kalkstensklippor och har hela 400 grottor. Grottorna är också hem till fladdermössen som gett nationalparken sin officiella symbol. I parken finns dessutom två slott, det ena ligger i ruiner medans det andra är i gott skick. Det finns restauranger, fik, barer och du kan njuta av lokalt odlad, färsk fisk. Ojcówski har gott om vandringsleder som är väl utmärkta och du kan lätt anpassa din tur utefter hur långt du vill gå.

Restauranger och Caféer i Krakow

Det finns gott om bra restauranger i krakow och destsamma gäller för caféer, det går helt enkelt att hitta något för alla smaker. Här listar vi några favoriter och även några traditionella polska maträtter du bör passa på att prova när du är i polen.

Traditionell polska maträtter

 • Peirogi – Den polska nationalrätten och mer eller mindre ett måste. De finns med flera olika fyllningar att prova. “Ruskie” är förmodligen den mest traditionella och har en fyllning bestående av potatis, lök och twarog ost.
 • Golonka – Grisknä som tillagas så köttet ramlar isär när du delar skinet, helt klart den personliga favoriten.
 • Kotlet schabowy – Det polska namnet för wienerschnitzel, inte så exotiskt men väldigt gott.
 • Bigos – Polsk jägargryta, ofta med kål, svamp och kött.
 • Kielbasa – Polsk korv håller hög kvalité.
 • Zapiekanka – Polens snabbmat nummer 1. En ugnsrostad baguette med svamp och ost på, sen kan du få all möjlig topping.

Restauranger

 • Morskie Oko – Traditionell polsk mat beläget precis runt hörnet från torget.
 • Milkbar tomasza – En liten finare version av en klassisk polsk “milkbar”.
 • Gruba bula – Bästa hamburgarna i Krakow punkt.
 • Bar uniwersytecki – Om du vill ha väldigt billig lunch, enkel studentmat. 
 • Alchemia – Grym frukost, serverar även middag. Beläget i Kazimierz.

Caféer

Tak barer

 • Hotel Stary – Fina drinkar med utsikt över gamla staden.
 • Metrum restobistro – Cafe & Restaurang på musikskolans takvåning, undvik att komma lunchtid.

Hotel och boende i krakow

Oavsett om du siktar in dig på ett hotel i krakow eller en lägenhet så rekommenderar jag starkt att se till så att det har ett bra läge. Om du väljer ett boende i Krakows historiska centrum så kommer du att ha de flesta sevärdheterna inom gångavstånd. Personligen tycker jag att man bor riktigt bra i Kazimierz. Området är lite lugnare och du slipper kliva rakt ut på turistgatorna samtidigt som det är väldigt centralt. Kolla in utbudet av boenden i Kazimierz här.

boende i krakow

Vill du ha ett riktigt fint boende med grymt läge så rekommenderar jag du att slänger ett öga på MR67 Mayera Rapaporta. Du har fantastiskt läge, rummen är mysigt möblerade och frukosten är riktigt grym. Med 1000+ recensioner och ett snittbetyg över 9 så är jag uppenbarligen inte ensam om att tycka det.

hotel frukost i krakow

Ta dig hit – Flyg till Krakow

Det absolut lättaste och billigaste att ta sig hit är att ta ett flyg till Krakow. RyanAir flyger direk från både Arlanda och Landvetter. Priserna brukar dessutom vara väldigt låga om du flyger på rätt dagar. Under pandemin såg jag biljettpriser på runt 70 kr, nu får du räkna med 160 kr och uppåt. Fortfarande helt okej priser men sen tillkommer naturligtvis priset för resväskor om du vill flyga med mer än handbagage. Vill du jämföra flyg gör du det smidigt på Momondo.

Naturligtvis kan du också ta bilen till Krakow, det smidigaste blir då att boka färja från Karlskrona till Gdansk. I vissa fall så kan det gå snabbare att ta färjan från Ystad till Sassnitz och köra via Tyskland. Från Gdansk är det strax över 6 timmar körning och från Sassnitz runt 9 timmar för att komma till Krakow.

Har du gjort Krakow och känner dig redo för en resa till en betydligt större stad så har vi även en guide till Berlins mer alternativa sida. Här får du alla former av sevärdheter du kan önska dig av en storstad.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.