Resmål och inspiration Resor

10 inspirerande filmer om resor

filmer om resor

Det finns vissa filmer om resor som gör oss extremt inspirerade för att packa väskan och åka ut i världen. Resefilmer och resedokumentär är definitivt någonting vi aldrig tröttnar på!

Många gånger är det resefilmer som har fått oss att boka resa till ställen som vi inte hade tänkt på annars. 

Resefilmer om riktiga människors historier inspirerar dig till att våga mer och resa mer! Från vackra berg i norr till heta öknar i Australien – det finns filmer om alla möjliga länder och resor. Det kan vara svårt att hitta nya filmtips med resefilmer i mängden. Så därför har vi fixat en lista med våra bästa resefilmer – enligt Oddhikers. 

Här kommer listan med våra favorit filmer om resor:

Wild (2014)

En riktig Girl Power resefilm inspiration! Handlar om Cheryl som vandrar Pacific Crest Trail från Mojaveöknen i Kalifornien till gränsen mellan Oregon och Washington (1,770 km) . Filmen är baserad på Cheryl Strayeds självbiografi och handlar om hennes riktiga resa blandad med historier från hennes tuffa uppväxt. Pacific Crest Trail sträcker sig genom hela amerikanska västkusten (4,265 km) – från södra Kalifornien till norra Washington. Rutten passerar genom 25 nationellt skyddade skogar och 7 nationalparker.

Titta på den om du vill bli inspirerad till att vandra!

Sights: Pacific Crest Trail – Smith Rock State Park (Oregon) – Mojaveöknen (Kalifornien)

Eat Pray Love (2010)

Baserat på Elisabeths Gilberts självbiografi från 2006. Filmen handlar om Elisabeths resa för att hitta sig själv. I grunden är filmen en romantisk komedi men kommer också med flera life-lessons. Elisabeth reser först till Italien där hon lär sig språket och det som vi älskar mest med Italien – maten! Sen reser hon till Indien för att besöka sin gurus ashram och avslutar året på Bali. Till slut hittar hon kanske även kärleken? Man blir riktigt inspirerad till att lämna allting och köpa ett biljett världen runt! 

Sights: Rom – Naples (Italien) – Hari Mandir Ashram (Indien) – Ubud (bali, Indonesien)

Into the Wild (2007) 

Bästa resefilmen enligt Oddhikers. (Personlig favorit!) Baserat på en riktigt historia om Chris McCandless aka Alexander Supertramp som efter att ha avslutat sin utbildning på Emory University lämnar allt det materialistiska och ger sig ut på en resa till Alaska där han äntligen kan vara fri. Chris har aldrig tyckt om det kapitalistiska samhället, istället valde han böckernas värld – Tolstoj, Lord Byron och Jack London. Han drömmer om ett friare liv där han kan gå sin egen väg, fritt från förutbestämda förväntningar och fyllt med genuina människor. Utan att berätta för sin familji vart han tog vägen ger sig Chris ut på en vandring genom Nord Amerika. På vägen träffar han många intressanta personligheter som till slut blir hans goda vänner.

Sights: Alaska – Colorado river – Salvation Mountain – slab city(Kalifornien) – Arizona – Nevada – Mexico

Under the Tuscan Sun (2003)

1996 skrev Frances Mayes en bestseller som 2003 blev till film. Efter en jobbigt skilsmässa reser författaren Frances till Toscana där hon impulsivt köper en drömmig villa som behöver massor med renovation. Under husets renovation blir hon vän mer arbetarna och några färgstarka lokalbor som blir hennes nya familj. Filmen ger hopp om att det alltid finns andra chanser samtidigt som Toscanas vackra landskap och underbara människor kommer få dig att blir kär i Italien. 

Sights: Cortona – Toscana – positano (Italien)

The Bucket List (2007)

The Bucket List är ingen typisk resefilm men handlingen utspelar sig utomlands så den platsar på listan ändå. Två äldre patienter som kommer från två helt olika världar hamnar på samma sal på avdelningen för cancersjuka. Med bara några månader kvar att leva bestämmer dom sig för att få ut så mycket som möjligt av den tid dom har kvar. Dom blir fort mycket goda vänner och ger sig ut på den ultimata resan. Tillsamans besöker dom många länder och blandar berömda sevärdheter med galna upptåg, som att hoppa fallskärm vid 80 års ålder. Med Jack Nicholson och Morgan Freeman i huvudroller är The Bucket List en film om hopp, livet, döden och vänskap. 

Sights: Frankrike – Tanzania – Cheopspyramiden (egypten) – taj mahal (indien) – Himalaya

Sugen på fler tips?

Det är svårt att få för mycket inspiration och är du sugen på mer kan du kolla in inspirerande böcker om resor här. Ibland är det roligt att kunna måla upp sin egen bild av en plats för att sen se hur den stämmer med verkligheten. Vi har också skrivit ihop en topplista över några av årets mest spännande resmål. Det bör de flesta hitta något som tilltalar dem, oavsett vilken budget man har.

The Way (2010)

En av filmerna som fick mig att öppna ögonen för nya destinationer och en av mina favoritresefilmer. Regisserad av spanjoren Emilio Estevez, The Way är ett drama som hedrar Camino de Santiago.

Tom (Matrin Sheen) reser till Frankrike efter hans son dog under en vandring i den kända pilgirmsleden Camino de Santiago. Tom bestämmer sig för att vandra leden själv för att hedra sin son. Medan han vandrar igenom Frankrike och Spanien möter han andra pilgrimer. De gör alla vandringen av olika personliga skäl och delar sina berättelser med varandra.

Estevez dra full nytta av det vackra landskapet i Frankrike och Spanien och du kommer garanterat bli sugen på att se mer.

Camino de Santiago är en pilgrimsled i Europa med flera olika ruter. Den mest populära (Franska vägen) börjar i Saint-Jean-Pied-de-Port och leder hela vägen till Santiago de Compostela – en distans på cirka 780km. Varje år tar sig flera tusentals människor dit för att utmana sig själva.

Sights: Camino de Santiago – Santiago de compostella – frankrike och spanien

Expedition Happiness (2017)

En resedokumentär från Netflix. Felix och Seli är trötta på sitt liv i ett trångt Berlin så de köper en gammal skolbuss och gör om den till en hem på fyra hjul. Tillsammans med sin hund Rudi – en 6 månader gammal berner sennen börjar de sin resa på jakt efter lyckan. Resan börjar i Kanada och under flera månader reser de genom Kanada, Nord Amerika och Mexiko. Bli inspirerad till att leva livet i stunden utan möten och skyldigheter. 

Filmen visar hur lite man egentligen behöver för att klara sig. En liten tankeställare. Följ Felix och Seli på deras resa för att hitta lycka. 

Sights: Banff National Park (kanada) – niagra falls – Alaska – Redwood tree nationalpark – Death valley national park – antelope canyon- grand canyon – horseshoe canyon (Usa) – Tulum – Teotihuacán (mexiko)

Tracks (2013)

Det finns mängder med filmer om resor men sällan några som visar Australien. Som många av dom bästa resefilmerna är den baserad på en riktig historia. Robyn Davidsson – i filmen Mia Wasikowski – bestämde sig för att gå genom öknen i västra Australien. Från Alice Springs i centrala Australien till Indiska Oceanen – ett avstånd på över 3000 kilometer. Robyn täckte avståndet med fyra kameler och sin hund. Resan dokumenterades av fotografen Rick Smolan och blev senare en artikel i National Geographic.

Sights: Flinders Ranges – Coffin Bay – uluru rock (Australia)

A Walk in the Woods (2015)

I detta komediäventyr återvänder författaren Bill Bryson till USA. Istället för att följa planen; gå i pension och njuta av sin stora, lyckliga familj utmanar han sig själv. Hans plan är att vandra Appalachian Trail – 3550 km från Amerikas mest orörda, spektakulära och robusta landskap från Georgien till Maine. Den lugn som han hoppas hitta är dock förstörd när han samtycker till att åtföljas av den enda personen han kan hitta som är villig att gå med honom på vandringen – en av hans äldsta vänner Katz.

Sights: Appalachian Trail – Amicalola Falls State Park – Fontana Dam (North Carolina) – McAfee Knob (virginia)

The Best Exotic Marigold Hotel (2011)

The Best Exotic Marigold Hotel är en brilliant resefilm med flera super stjärnor i den brittiska filmografin. Brittiska pensionärer reser till Indien för att bosätta sig i det de tror är ett nyrenoverat hotell. Hotelet är mindre lyxigt än annonserat men den initiala besvikelsen försvinner sakta när hotelet långsamt börjar att charma dom på ett oväntade sätt.

Filmen visar det färgglada och hektiska livet i Indien – så annorlunda från det vi är vana vid. Den visar väl att om du ger det en chans kan du känna dig hemma i vilket land som helst. 

Sights: Jaipur (Indien)


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.