Resmål och inspiration Resor

Resa till Montenegro, Dag 2 – Vandra i Kotor

utsikt över kotor old town

Det blir lokal frukost, strömavbrott och Oddhikers kollar in hiking möjligheterna i Kotor. Vi kollar också upp hur kallt det är att bada i bay of Kotor i slutet av Oktober. Hur är det egentligen med strandutbudet?

Har du inte läst del 1 i vår blogg serie om Kotor Montenegro kan du hitta den här: Resa till Montenegro, Dag 1

Vakna upp i Old Town Kotor

Inget alarm ringer idag efter gårdagens väckning klockan 03:00. Glädjen av att få stänga av alla alarm dämpas dock något av kyrkoklockorna som försöker köra upp oss vid 06:00. Somnar om ganska fort var på klockorna ringer igen 07:00, nu ännu mer frenetiskt. Klockorna är som värst vid 07:00 men fortsätter att ringa varje timma fram tills klockan 12:00. Hinner tänka att jag har aldrig varit mer ateist men som tur är lär man sig att ignorera oljudet.

Startar dagen med att shoppa frukost på en lokal supermarket. Vi försöker att få lite färsk skivad ost och korv i delikatessen men damen i disken vill inte skiva. Hon babblar snabbt på montenegrinska och framför henne står två svenska frågetecken. Efter en stund hämtar hon telefon och Google translate säger ”there´s no electricity”. Så kan det gå, snällt att ha tålamod med envisa turister. Det visar sig snart att bageriet intill har fått hålla helt stängt p.g.a. strömavbrottet, vi är nog lite bortskämda i Sverige ändå.

Resips: Det finns ingen riktig matbutik i Old Town Kotor så du får ta dig en 10 minuters promenad. Gå ut igenom södra porten följ E80 bort till rondellen så har du en helt okej matbutik på vänster sida. Efter supermarketen finns det också ett bageri följt av en köttaffär vilket bör täcka alla dina behov för en rejäl frukost i Kotor.

Church of our lady of remedy. Kyrka old town kotor. Resa kotor
Tornet på Church of Our Lady of Remedy och Kotor bay.

Vandra i Kotor

Efter att ha stoppat i oss frukost packar vi lunch, vatten och tar oss mot vandringen uppför dom gamla stadsmurarna. Kotors gamla stad omges av en mur som sträcker sig hela vägen uppför bergsväggarna till San Giovannis fästning 250 meter högre upp. Ingången till vandringen ligger nära intill den norra porten i Old Town och det kostar 8 euro per person, här är det bara kontanter som gäller. Det här är väl spenderade pengar för att få promenera på ett av UNESCOs världsarv. Vandringen är inte särskilt svår om du är i någorlunda form men det blir bitvis ganska svettigt i solen.

Vandringen uppför Kotors stadsmur startar vid X:et.

Resetips: Vandra uppför muren när det inte finns några kryssningsfartyg i hamnen eller tidigt på morgonen för att undvika folksamlingar. Schema för kryssningsfartyg hittar du här.
Ha koll på solnedgången om du går på eftermiddagen, i oktober går den ned redan vid 17:30.

Utsikten över bay of Kotor är fantastisk hela vägen och gör dom nästan 1400 trappstegen betydligt lättare. Det första delmålet och kanske det vackraste på hela vandringen är Church of Our Lady of Remedy. Det är en fantastiskt liten kyrka från år 1518 som helt klart är Instagram vänlig. Om du känner att vandringen börjar bli för tuff redan nu erbjuder den också ett värdigt ställe att vända.

Vi fortsätter upp till Castle of San Giovanni och lyckas till slut leta upp lite skugga där vi kan äta våra smörgåsar. Det finns vatten, läsk och öl att köpa här uppe och på vägen om du haft för lite med dig men det är betydligt dyrare än i butik. Vandringsleden fortsätter sen hela vägen upp till Restaurangen Nejesta Jadrana och sträcker sig totalt över 6 km. Utsikten ska bara bli bättre ju högre du kommer men vi bestämde oss för att vända här, det lockade betydligt mer med ett bad i värmen.

Solglasögon och berg. Resa till kotor montenegro.

Strandbad i Kotor

Vägen ned går snabbt och vi lär oss att det går bra att fylla på vattenflaskor ifrån kranarna som finns offentligt i Old Town Kotor, smidigt i värmen. Det går för övrigt utmärkt att dricka kranvatten i Kotor.

Efter lite googlande kommer vi fram till att strandutbudet i Kotor är ganska så dåligt. Det finns några mindre stenstränder men om du är personen som vill ligga på Stränder hela dagarna så är det bättre att ta sig till exempelvis Budva. Det är förvånansvärt ont om stränder i hela Bay of Kotor, tar du dig däremot utanför mot adriatiska kusten finns det mängder att välja på.
Vi landar till slut på Kotor Beach som ligger 10 minuter norr om Old Town. Efter en svettig förmiddag gör det inte så mycket att stranden är liten. Vattnet är lite kyligt men det gör inte så mycket efter en svettig förmiddag.

Kvällen avrundas med pizza och öl på restaurang Sara i Old Town. Kvällarna i Old Town Kotor när alla kryssningsfartyg försvunnit är något som alla borde få njuta av.

Registrera dig och få rabatt när du bokar ett mysig boende i Kotor Old Town på Airbnb.


Läs del 3 i vår resa till Montenegro här.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.