Resmål och inspiration Resor

Resa till Montenegro, Dag 1

Utsikt över bay of kotor i montenegro resa

En misslyckad överrasknings present som på något sätt blev vår bästa resa hitils.

Det är ganska ovanligt att höra någon prata om en resa till Montenegro, efter våra erfarenheter undrar vi definitivt varför? Som resmål så har Montenegro något att erbjuda alla. Naturen är fantastisk med utmanande berg att vandra i och vackra stränder att slappna av på. Mellan det och att vandra i dom välbevarade medeltida städerna i Kotor, Perast och Budva så är det svårt att inte bli förälskad. Kanske kan det bero på att Balkan och Montenegro fortfarande har dåligt rykte sen krigen. Det är i så fall helt onödigt, det kändes aldrig osäkert och folket i Montenegro är jättetrevliga med förvånansvärt bra engelska. Därför valde vi och rekommenderar dig att resa till Montenegro.


Överraskningen som inte blev så överraskande…

Det är ganska svårt att planera en födelsedagsresa som pågår i 8 dagar utan att personen som fyller år märker något. När det ska tajmas med praktik, skola, extrajobb och barnvakt blir det i princip omöjligt. Så redan från början fick jag avslöja att vi skulle åka någonstans. Sedan kommer problemet med packning, vad ska det packas för? Jag hade tänkt att det kan jag avslöja några dagar innan men tydligen måste det planeras outfits i god tid.

Mitt stora fuck-up kommer när jag börjar leta hyrbilar. Om du börjat kolla hyrbilsfirmor någon gång så vet du förmodligen att nästan alla drunknar i dåliga omdömen online. Detta i kombination med ryktet som trafiken i balkan har gjort mig ganska nervös. Tillslut så gjorde jag som dom flesta oroliga killar gör, bad min sambo att rädda mig. Hon är grym på att hitta bra bokningar så jag tänkte att vi kunde hitta en bra hyrbilsfirma ihop utan att avslöja resmålet. Vad jag inte räknat med var att sidan rekomenderade dom senaste sökningarna. Det hela slutade med att det enda som fortfarande var en överraskning var hur vårt AirBnb såg ut.

Dag 1: Resan till Montenegro

Klockan ringer vid 03:00 vilket är alltid lika underbart. Första gången vi flyger från Arlanda så jag glömde räkna med dom 4h dit när jag bokade. Utbudet av flighter var lite för begränsat från Landvetter den här gången, det blev betydligt billigare och smidigare att resa till Montenegro via Arlanda.
Flyget vi bokat via Norwegian går inte till Montenegro utan vi ska istället landa i Dubrovnik där vi plockar upp en hyrbil. Det går att flyga till Tivat i Montenegro men priserna var betydligt bättre på direktflyg till Dubrovnik. Dubrovnik ligger bara 1.5h ifrån vårt resmål, Kotor, så den här gången fick priset på flygbiljetten välja båda flygplatserna.

Restips: Lås dig inte alltid vid den närmaste flygplatsen, ibland kan det bli ganska stora prisskillnader om du undersöker alternativen.

Allt flyter på bra tills vi kommer fram och ska parkera bilen. Som jag nämnde förut är det första gången vi flyger från Arlanda. Det vi missat är att prisskillnaden på förbokad parkering och att köpa på plats är ganska stor. Med ganska så menar jag tre gånger mer, istället för 99kr dygnet hamnar vi på 290kr dygnet. Det blir kännbart på 8 dagar och gör ett litet hål i semester budgeten. Vi konstaterar att parkeringen på flygplatsen kostar lika mycket som flygbiljetterna för oss båda.

Norweigan flygplans vinge

Flyga med flygrädda

Min sambo har den bästa fobin man kan ha när resor är det största intresset, hon har extrem flygrädsla. När vi stiger ombord på planet frågar jag en flygvärdinna om min skräckslagna, flygrädda partner får prata lite med kaptenen. Första gången vi provar det här och hon tycker jag är väldigt pinsam men norwegians personal är jättesnäll. Medans jag packar in bagaget smiter en generad tjej fram till cockpiten. Hon är desto gladare när hon kommer tillbaka och har blivit lovad en krasch-fri flygning. Det funkar över förväntan, vi kommer faktiskt fram utan tårar och dödsångest.

Om du flyger med flygrädda är detta något jag rekommenderar starkt. Är man rädd att flyga spelar det ingen roll hur mycket statistik du kan rabbla men att få se vem som sitter bakom spakarna och få veta att dom kan sin sak, det gör skillnad. Kanske kan det t.o.m vara ett steg mot att bota flygrädsla. Det är mycket lättare att fråga åt någon än att göra det själv och personalen är van vid flygrädsla. Efter detta var vi kompisar med alla flygvärdinnorna!

Vill du ha fler tips på hur du kan hantera och kanske t.o.m bota flygrädsla? Läs vidare här.

Dubrovnik till Kotor

Eftersom vi vill ta oss runt smidigt skippar vi flygplats transfer från Dubrovnik och tar hyrbil till Montenegro. Vi landar lätt stressade i Dubrovnik då hyrbilen tydligen kan bli lämnad till någon annan om man är försenad. Bagaget plockas upp snabbt och smidigt och sen börjar vi leta hyrbil. Frågar runt lite och får hjälp direkt, människorna är trevliga och hjälpsamma i både Kroatien och Montenegro. Hyrbilsfirmorna ligger på rad strax utanför utgången vid parkeringen. Dom ger ett seriösare intryck och känns inte alls så säljigt som väntat.

Att hitta till Kotor i Montenegro från Dubrovnik är rätt så enkelt och i stort sett är det bara att följa vägen när du klurat ut vilken riktning du ska åt när du lämnar flygplatsen. Det här underlättar en hel del då täckningen försvinner bitvis på vägen till Kotor och Google maps inte hänger med. Bila i balkan är inte alls så krångligt som jag tänkt mig. Korsa gränsen är inte heller det något problem, tänk på att ha pass och green card till hands.

Restips: Green card är ett bevis för att din hyrbil är försäkrad och något som krävs för att du ska få ta bilen över landsgränsen in i Montenegro. Priset brukar ligga runt 50 euro och kallas för en cross-border fee.

Småvägar i Montenegro

Efter att vi korsar gränsen till Montenegro uppenbarar sig nästa misstag i form av ett sms från Comviq. ”Välkomna till Montenegro här surfar du för 40kr per M/bit. Hade helt förträngt att surfen kostar skjortan utanför EU. Det finns surfpaket att köpa vilket gör det lite billigare men 250kr per gigabyte är inte billigt det heller. Senare när vi kommit fram till Kotor finns det reklam för turist sim-kort lite överallt, dom har 500gig för runt 10 euro. Tyvärr har vi vid det här laget redan sprängt telefon budgeten, stark start på vår bilsemester i Montenegro.

Parkering vid Kotor Old Town

Framme i Kotor så hittar vi efter en liten felkörning Old town, i den gamla staden är all motortrafik förbjuden så parkering får du ordna utanför. Bilen parkeras först precis utanför nere vid hamnen, det är ett smidigt ställe att stå om du har packning att släpa på. Nackdelen är att det kostar 20 euro per dygn och dom tar bara kontanter. Efter att vi tömt bilen flyttade vi den till en gratis parkering som vår Airbnb host tipsade om. Fortsätt lite längre på gatan, rakt fram i rondellen och förbi postkontoret så ligger den på vänster sida.

karta kotor

”Parking Kotor” är betal parkeringen, som du ser är det bara att gå rakt över vägen så är du i Old Town. Den andra inringade P-platsen var gratis, det fanns alltid plats och bilen fick vara ifred.

Äntligen i Old Town

Att hitta i Kotors gamla stad kan vara rörigt i början, Google Maps visar inte riktigt rätt bland dom smala smågatorna och vi går fel några gånger. Det slutar med att vi går efter bilderna som vår Airbnb host skickat och efter några svettiga minuter släpar vi väskorna upp till vår lägenhet. Läget längs med den bakre muren i Kotor Old Town är suveränt och den sluttande terrängen ger oss utsikt över hela staden från vårt fönster och uteplats. Resten av kvällen utforskar vi den vackra gamla staden, kollar upp bankomat och shoppar frukost. En bra start på vår resa till Montenegro!

utsikt fönster kotor

Utsikten från vårt Airbnb i Kotor

Om du vill kolla in lägenheten och kanske boka ett boende gör du såhär:

  1. Registrera ett konto hos Airbnb, om du klickar HÄR och skapar ett konto får du 360kr extra att boka boende för.
  2. Sök på ”Studio Max Kotor”
  3. Boka och njut!

Vår host, Itana, var väldigt trevlig, service inriktad och pratade bra engelska. Läget kunde inte varit bättre och jag skulle rekommendera det till alla som ska resa till Montenegro


Läs del 3 i vår resa till Montenegro här.

Läs fler artiklar:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.