Resetips Resor

Hur hittar man billiga resor? – 12 tips

hur hittar man billiga resor?

Att kunna resa mer och oftare är något som nästan alla önskar sig men tyvärr kommer ofta plånboken i vägen. Samtidigt så finns det några få runt om oss som verkar flyga runt konstant utan att vara rika. Så hur går det till egentligen, hur hittar man billiga resor? Vill du ha svar på frågan så har du hittat rätt. Vi är några av de där personerna som konstant reser och här hittar du våra bästa tips.

Att boka resa behöver inte vara dyrt och komplicerat. Skippa charter och boka resan själv för unikare, roligare och framförallt billigare resor. Det behöver inte vara särskilt krångligt och du kan spara många tusenlappar på några minuters pusslande. Det finns många sajter som erbjuder billiga flyg och har lättillgängliga lågpriskalendrar. Men det gäller att utnyttja det på rätt sätt för att man ska hitta billiga resor.

I den här artikeln kommer vi svara på 3 frågor som kommer lära dig hur du ser till så att semesterdagarna tar slut långt före semesterbudgeten:

  1. Hur hittar man billiga resor?
  2. När är det billigast att boka flyg?
  3. När är flygbiljetter som billigast? 

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Hur hittar man billiga resor?

1. Undvik spårning – gå incognito

Det officiella syftet med cookies är att underlätta och anpassa innehållet för att förbättra användarens upplevelse. Det flygbolagen inte nämner är att det också används för att dra upp flygpriserna för dig när du sökt ett par gånger. Flygbolagen och jämförelse sajterna spårar dig, så ju längre du letar desto mer drar dom upp priserna. Samma resa kommer förmodligen kosta mer när du klickat på den några gånger.

Så om de har så bra koll hur hittar man billiga resor? Du kan kringå det till viss del genom att rensa historik och cookies i webbläsaren för att sen använda incognito mode när du försöker boka billiga flyg. Det blir svårare för flygbolagen att spåra dig, ett lätt sätt att få billigare flygbiljetter. Vill du gå steget längre rekommenderar jag Brave Browzer, det är en webbläsare som ger dig alternativet att blockera all spårning. Flygbolagen kommer garanterat inte känna igen dig och priserna stannar kvar på en låg nivå.

När är flygbiljetter som billigast?

Nackdelen med Brave är att några få sidor kan fungera sämre när du stoppar spårningen. Det här märker du av när du försöker klicka dig vidare från en jämförelse sajt och den inte skickar dig till bokningssidan. Det är dock inget större problem om det händer, det är bara själva letandet man vill göra dold. När du hittat rätt resa är det bara att kopiera länken och använda din vanliga webbläsare. Brave browser kan du ladda ner här: brave.com

2. Jämförelsesajter hjälper dig hitta billiga flyg

Så hur hittar man billiga flyg? När du har incognito mode på bör du använda dig av jämförelsesajter. Det finns många bra alternativ, bland dom är Momondo en personlig favorit. Där får du priser från samtliga flygbolag och kan välja den mest prisvärda resan. Du kommer även få se erbjudanden som kommer från tredjeparts aktörer, nåt du inte kommer få från källan.

Google flights är ett annat verktyg som är riktigt bra, dom har en lågpriskalender där du kan se hela månader och priser för varje dag. Dom billigaste flygresorna är markerade med grön färg. Att boka på jämförelsesajter kan skilja sig några hundralappar från flygbolagets sidor. Så det kan vara värt att dubbelkolla din flight på både på jämförelse-sidan och flygbolagets sida.

när är det billigast att boka flyg?

3. Undersök priser från olika flygplatser

Om du har samma avstånd till flera flygplatser eller kan tänka dig att ta en omväg till kan du kan du hitta billgare flygbiljetter. Speciellt om du flyger från länder där flygskatten inte är lika hög som i Sverige. Tänk också på att större flygplatser har fler flygbolag och konkurrerar om kunderna med varandra. Det ger fler alternativ, fler möjligheter och kan påverka priserna åt rätt håll för oss.

4. Res utan incheckat bagage

Att köpa bagage kan kosta lika mycket som själva biljetten och det bästa alternativet är ofta att resa med bara en rejäl kabinväska. Lågprisflyg tar i många fall betalt även för kabinväskor och du kan då spara några hundralappar på att bara använda dig av en ryggsäck som handbagage gratis. Om du ska resa över helgen så räcker det kanske att bara flyga med handbagage. Tänk då på att kolla upp reglerna för handbagage för flygbolaget du ska resa med. Flyger du inte med lågprisflyg kan en kabinväska ofta till och med vara gratis.

5. Köp bagage separat från flygbiljetterna

Om du inte klarar dig utan inchekat bagage så kan du testa att köpa det separat från biljetten. Vad menas med det? När du bokar dit flyg väljer du först att du inte behöver ha något incheckat bagage med dig. Nästan alltid blir du frågad senare om du vill lägga till något extra. Där kan du då välja ett incheckat bagage, ofta är priserna där betydlig billigare än om man valt ett “paket” med stort baggage från början.

Bokar man flera biljetter samtidigt kan en del sidor även tvinga dig att välja samma biljett typ för alla resenärer. Då kommer du förmodligen betala för fler väskor än vad du behöver, betala istället för en enskild väska i slutet av beställningen.

6. Köp inga dyra reseförsäkringar

När du bokar resan med betalkort från Visa eller Mastercard så ingår det försäkring i dom flesta kort. Avboknings skyddet gäller vid sjukdom med läkarintyg, om nära anhörig blir sjuk och extrema händelser som t.ex brand. Ett bra alternativ kan vara att använda Norwegians kreditkort, då får du reseförsäkring, avbokningsskydd och cashpoints på nästa resa. Kortet är gratis och rätt använt en ren vinst affär, det är många som sätter bonusprogrammen i system och ägnar sig åt så kallad travel hacking. Låt dig inte luras av flygbolagens försäkringar när du redan har en helt gratis.

När är det billigast att boka flyg?

7. Ovanliga tider ger billiga flygbiljetter

När är det billigast att boka flyg och spelar tiden verkligen roll? Svaret är ja, att till exempel boka på natten kan vara billigare. Här handlar det om efterfråga, priser på flygbiljetter är som börsen – de rör sig hela tiden. Priserna minskar när få personer letar och går upp när många söker och bokar biljetter. Därför är det smart att försöka kolla flygpriserna när ingen annan gör det. 

8. När det är soligt i Sverige hittar du billiga flyg

Så klart reser vi hellre när det är dålig väder i Sverige, höst och vintertid,och stannar hellre hemma när vi kan njuta av vår svenska sommar. När efterfrågan minskar så gör också priserna det. Försök att boka billiga resor när de flesta inte tänker på att åka, helst till ställen som det inte är säsong för just då. Ett bra tips är att boka din höstsemester under en solig sommardag, när alla älskar Sverige tänker ingen på den regniga hösten som är på väg.

När är flygbiljetter som billigast?

9. Var flexibel med dina resedatum

Det här är tipset som kan göra störst skillnad när du försöker hitta billiga resor. Exakt samma flygrutt kan variera flera hundra procent i pris på bara några dagar. För att dra en liten anekdot, när jag jagade flyg till Montenegro varierade det mellan 599 kr och 2700 kr under samma månad. Med 2 biljetter tur och retur så sparade vi 8404 kr(!) bara på det här. Momondo har en jättebra funktion på sin webbplats där du kan se pris dag för dag för din valda destination.

10. Res inte på helgerna

Flygpriserna ändras beroende på dag i veckan. Priser är högre på helgerna när fler flyger och efterfrågan är hög. Flygbolagen vet att de flesta vill resa över helgen, eftersom det är då man är ledig. Så vilken dag är billigast att boka flyg? Istället för att flyga ut på fredag och flyga tillbaka på söndag, kolla priserna för Torsdag och lördag, eller ännu bättre – torsdag till tisdag. Torsdagar och tisdagar brukar generellt vara de billigaste dagarna att flyga på.

11. Res utanför högsäsong för att hitta billiga resor

Mitt under högsäsongen är naturligtvis priserna som högst, flygpriser går som sagt upp och ner. Vid lågsäsong minskar efterfrågan och biljettpriserna tenderar att sjunka. Om du är orolig för dåligt väder under lågsäsongen så behöver du inte gå riktigt så långt. Det räcker ofta att lägga resan i slutet av högsäsongen, i gränslandet innan lågsäsongen anländer på riktigt. Ofta blir det lite billigare, lite mindre svettigt och mycket mindre turister att trängas med. Skillnaderna här kommer ofta vara större när du planerar att åka till lite mindre resmål. 

12. Kolla alternativa resmål

Vi avslutar med ett tips för dig som har svårt att anpassa när du kan vara ledig. Om du har flera resmål du är sugen på är det smart att kolla över vad som är billigast när du vill resa. Med verktyg som Momondos explore funktion kan du lätt hitta de billigaste flyg resorna just nu. Kan du inte vara flexibel med tidpunkten så var det med resmålet istället. Är biljetterna dyra till Prag? Krakow bjuder på många sevärdheter och en liknande upplevelse, om än lite lugnare.


Mer läsning på Oddhikers!

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.