Resmål och inspiration Resor

Bästa reseböckerna – Inspireras till drömresan

Bästa reseböckerna

Texten innehåller reklam i form av affiliate länkar.

Bästa reseböckerna:

 1. Vagabonding – Rolf Potts
 2. Jorden runt på 1000 dagar – Fredrika Ek
 3. Mitt år som nomad – Emil Sergel
 4. She explores – Gale Straub
 5. How to Travel the World on $50 a Day – Matt Kepnes
 6. How not to travel the world –  Lauren Juliff
 7. Skriet från vildmarken – Jack London
 8. Den gamle och havet – Ernest Hemingway
 9. The happiness of pursuit – Chris Guillebeau
 10. The impossible first – Colin O’Brady
 11. In her footsteps – Lonely Planet

Så här sitter du nu. Inlåst hemma, eller i alla fall i Sverige. Du har städat din garderob och kök. Tittat på alla avsnitt av Tiger King på Netflix och gått igenom ditt Instagram-flöde hundra gånger idag. Känner du dig rastlös av att sitta i karantän och inte kunna resa? Då är du inte ensam, reseböcker blev vår räddning! Det finns en fördel med att sitta hemma dock – vi har med tid! Detta är den perfekta tiden att komma ikapp med läsningen som du aldrig haft chansen att göra. Det finns ingenting vi älskar mer än bra böcker – förutom resor så klart! Vi älskar att lära oss om destinationer och några av de bästa reseböckerna har varit i våra hyllor eller ryggsäckar i flera år. Det kan handla om både faktaböcker, guider och klassiker. Alla hittar vi någonting som passar oss själva. 

Böcker som inspirerar oss för att vandra, ta en roadtripp eller upptäcka … Och ibland kan en resebok vara lika transformativt som resan själv. Tack vare böckerna kan du vidga dina horisonter och komma att förändra hur du ser världen. Vissa delar med sig av tips om hur du kan resa billig, andra berättar historier från äventyrare som åstadkommit det omöjliga. Vi har gått igenom våra favorit reseböcker. Det är böcker som inspirerar oss och inte bara för att resa mer men också för att våga drömma. Förbered dig på ett allvarligt fall av vandringslust.

Slutligen för alla de vagabonder som tyvärr inte har utrymme för att lagra och släpa på papperskopior av böcker. Vi bifogar också länkarna för att ladda ner dem till din kindle / iPad. Glad läsning och jag hoppas att du kommer gilla dem! Dessutom kan du få mer inspiration i form av våra favorit filmer om resor, det finns mycket att se i världen.

Vagabonding – Rolf Potts

Definitivt vår favorit resebok. Vagabonding är allt vi står för! Potts bok kommer förändra ditt sätt att resa och förhoppningsvis förändra hela ditt liv. Boken handlar om hur du kan ta ledigt från din vardagliga-liv för att kunna resa i flera månader. I boken tipsar han hur du kan uppnå drömmer om långtids resande. Han menar att med några enkla tips och en minimalistiskt livsstil kan du resa världen runt utan onödiga kostnader. Det roligaste är att alla kan göra det.
Den resande livsstilen Rolf Potts beskriver i sin bok anses ha haft ett viktigt inflytande på den digital nomad-rörelsen. 

Jorden runt på 1000 dagar – Fredrika Ek

2015 bestämde Fredrika Ek för att cykla jorden runt. Hon tog sig genom berg och öken och uppnådde sitt mål efter 1042 dagar. Boken är en berättelse om hennes äventyr och de olika spännande händelse hon upplevde på vägen. Svårt att bortse från de faktum att Fredrika tog sig genom många länder som en ensam tjej. I sin bok berättar hon hur de flesta människorna är i grunden goda och främlingar inte så annorlunda än de vi träffar varje dag. År 2018 blev hon European Adventurer of the year och Årets kvinnliga Äventyrare efter sitt cykelresa. 

Mitt år som nomad – Emil Sergel

Visst hade det varit rolig att flytta i en van och kunna bo lite vart som helst i världen? Emil Sergel har faktiskt gjort det. Efter att hans förhållande tog slut, sålde han allt han hade och flyttade in i sin gamla buss från 80-talet. Han ville uppleva värd utan prylar, möbler och alla måsten. Ett enklare liv där man jobbar mindre och lever mer. Under ett år reste han och levde utan ett fast hem. Livet av frihet och upplevelser har han beskrivit i Mitt år som nomad
Emil Sergel är en journalist och filmare som fokuserar på friluftsliv och äventyr i sitt arbete. 

She explores – Gale Straub

Gale Straub ville skapa en plats för äventyrliga kvinnor att dela med sig av sina berättelser. Med sin webbplats lyckades hon skapa en community av modiga och starka frilufts kvinnor. She explores är berättelser från 40 olika kvinnor och deras oförglömliga resor.
Modfyllda berättelser och vackra fotografier gör denna bok perfekt för dig som behöver lite reseinspiration. 

How to Travel the World on $50 a Day – Matt Kepnes

Matt Kepnes (Nomadic Matt) skrev sin bok om hur andra kan göra samma sak som han – resa billigt. Under flera år har han visat läsarna på sin reseblogg att resor är inte dyra och att det är överkomligt för alla. 
Med 50$ om dagen menar han allt inklusive – transport, boende, mat och underhållning under ett års tid. Så klart kommer summan bli högre om man väljer att ta kortare resor. Långtids resandet är oftast billigare än korta resor i slutändan. Hans bästa tips är – laga mat själv, bo billigt på hostels eller couchsurfing och använd kollektivtrafik istället för taxi. I bokens nyaste version delar han med sig av tips för travel hacking.

How not to travel the world – Lauren Juliff

Lauren sålde allt hon ägde för att uppnå sin dröm och långtids resandet. Hon hoppades att hitta lycka men istället var hennes resa full av olyckor och slutade nästan med hennes död. Lauren blev lurad, angripen, upplevde tsunami och hon har ätit upp en kackerlacka. Hon var på väg att ge upp resan när hon träffade en snygg Nya Zeeländare. How not to travel the world handlar om att följa drömmar, oavsett hur många kriser livet kastar på dig. Det handlar om att lära sig komma ur sin komfortzon, hitta humor i trassliga situationer och bli kär i livet.

Skriet från vildmarken (The Call of the Wild) – Jack London

Denna klassiska äventyrsroman kommer att få dig att längta till berg och ödemark. Jack London skrev boken 1903 men det är fortfarande en av världens mest kända verk. Boken handlar om hundens Buck vilda själ. Han rövas bort från sitt hem i Kalifornien för att bli draghund i Alaska under guldrushen. Med tiden blir han starkare och hans instinkter vaknar inom honom. En vacker historia om naturen, den inre rösten och en vänskap mellan en man och en hund. Jack London var med i den berömda guldruschen 1897-98 när opportunister och äventyrare från hela världen sökte sig till nordvästra Kanada, ledda av rykten om lättvunna rikedomar. 

Den gamle och havet (The Old Man and the Sea) – Ernest Hemingway

Den korta romanen är en av Hemingways mest kända böcker. 1953 fick han Pulitzer pris för den. Boken anses också vara skälet till att han vann ett Nobelpris 1954. Berättelsen handlar om en äldre man – Santiago som på 84 dagar inte fångat en enda fisk. När han väl börjar känna av att turen är på väg att vända fångar han en svärdfisk på kroken. Under flera dagar kämpas Santiago för att få upp fisken. Historien är inspirerad av en kubansk fiskare som träffade Hemingway 1928 medan författaren bodde på Kuba. Ernest Hemingway är känd för sina många resor som inspirerade hans verk.

Happiness of pursuit – Chris Guillebeau 

Chris har besökt nästa varje land i världen vid 35 års ålder. Det han upptäckte var att det fanns så många människor som han. Oavsett var de borde och hur gamla de var hade de alla en sak gemensam – en strävan efter sina mål. Han besökte många länder där han träffade vanliga människor på jakt efter ovanliga mål. Ju mer Chris talade med dessa strävare, desto mer började han uppskatta den direkta kopplingen mellan uppdrag och långvarig lycka. Han kände sig tvungen att genomföra en omfattande studie av fenomenet. I boken The happiness of Pursuit har han intervjuat hundratals människor som avslöjar sina motivations hemligheter. 

The impossible first – Colin O’Brady

Inspirerande memoir skriven av O’Brady om hans återhämtning från en allvarlig olycka och hans resa genom Antarktis. Tio år innan resan råkade O’Brady ut för en svår olycka och det var oklart om han någonsin skulle gå igen. Han bestämde sig för att blir bättre och gav aldrig upp. 2018 gav han sig av på en resa för att korsa Antarktis och beskrev hela processen i sin bok. Ensam med sina tankar under nästan två månader i den djupfrysta kontinentens vidsträckta ödemark. Fast i ett grepp av rädsla och tvivel – reflekterade han över sitt förflutna. Han sökte mod och inspiration i de relationer och upplevelser som format hans liv.

In her footsteps – Lonely Planet

In her footsteps är ingen långläsning utan mer av en reseguide. En av de nyaste böckerna i Lonely Planets portfolio tar dig på en resa genom kända platser kopplade till ikoniska kvinnor. Boken är ett firande av otroliga kvinnor och en reseguide till de platser där de bodde arbetade, studerade, regerade och utforskade. Platser som Florence Nightingale museum och Hillary Clintons hus hittar du i denna bok. 


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.