Resetips Resor

Travel hacking i Sverige

Ett revolut kort, ett pass m.m symboliserar travelhacking

Texten innehåller reklam i form av affiliate-länkar.

Travel hacking har blivit lite av ett spännande buzz word som slängs runt av i stort sett alla youtubers, instamodels och bloggare inom resegenren. Det kan nästan låta lite riskabelt men till skillnad från vanlig hacking är det här helt lagligt och inom alla regler. I slutändan handlar det bara om ett sätt att resa mer och betala mindre.
Vad är travel hacking och fungerar det verkligen i Sverige? Det är frågorna vi ska försöka svara på här.

Vad är travel hacking?

Travel hacking är ett uttryck som kommer ifrån USA och som går ut på att utnyttja fördelarna i olika lojalitetsprogram till max. Det handlar alltså om att samla poäng som leder till gratis hotellnätter, gratis flyg och mysiga uppgraderingar.
Det här går att göra på många olika sätt och några av dom är så enkla så att du förmodligen inte ens tänker på dom som travel hacking medans andra kan var lite mer avancerade att komma åt. En av dom enklare varianterna är när hotellförmedlarna ger dig en gratis natt efter ett visst antal bokningar. Bland dom mer avancerade handlar det om att med flygbolagens kreditkort flyga i stort sett gratis.

Funkar travel hacking i Sverige?


Amerikanska kreditkort har fantastiska fördelar som du kan nyttja genom att göra dina vanliga köp med kreditkort och maximera bonusen. Bonusen kommer i många fall i form av travelpoints som kan användas för flygbiljetter och hotellnätter. Det här leder ofta till helt gratis flygresor, detta genom att bara genomföra dina vanliga köp av saker som mat och kläder.

Tyvärr har vi inte lika vassa fördelar på våra kreditkort och de Amerikanska kreditkorten går inte att teckna här. Den ljusa sidan är att det finns många kreditkort som kan göra din vardag och framförallt ditt resande mycket billigare. Vi har också gott om bonusprogram som i längden kan ge dig en hel del. Travel hacking är inte lika lätt i Sverige men det är definitivt värt att nyttja dom möjligheter vi har.

Travelhacking steg 1: Registrera ett konto i varje flygbolags bonusprogram. När du har ett konto så missar du inga gratis bonuspoäng när du är ute och flyger. Bonusprogrammen kostar inget och alla reklamutskick försvinner med ett klick.

Travel hacking med kreditkort

Det finns en viss rädsla för att använda kreditkort i Sverige så till att börja med ska vi fastställa några saker som är viktiga för att travel hacking ska fungera.

 • Använd inte kreditkorten till saker som du inte hade köpt med ditt vanliga kort. Du tjänar inget på att komma upp i en bonus om det innebär att du gjort av med mer pengar än du skulle gjort annars.
 • Betala ALLTID tillbaka hela fakturabeloppet i tid. Tanken är att du ska tjäna på det här och inte sitta och betala av dyra räntor. Vissa e-fakturor kan vara ganska luriga så se till att kolla så du signar iväg hela summan och inte minimum beloppet.
 • Se till att ha koll på årsavgiften, många kort är gratis medans några har en årsavgift. Väljer du ett dyrare är det naturligtvis viktigt att vara säker på att du tjänar mer än det kostar.

Med detta sagt så är kreditkort rätt använt en ren vinstaffär. Det fungerar på så sätt att du får en viss % i bonus på alla dina vanliga köp som du får i form av resepoäng. Poängen kan sen lösas in hos respektive flygbolag för billigare eller rent av gratis flygbiljetter. Tricket är alltså att flytta alla dina vanliga köp av saker som mat, kläder och bensin till ett kreditkort där du får bonus.

Hur ska jag hålla ordning det här?

Verkar det krångligt att hålla ordning på hur mycket du har spenderat?
Saker som du alltid handlar och för ungefär samma summa är ganska lätt att flytta över till ditt resekreditkort, exempelvis veckohandlingen på ICA eller bensin till bilen.
Andra områden kan vara svårare att ha koll på och då är det inte fel med någon form av budget. Om du brukar ha 500 kr i månaden över för kläder så är det din budget för kläder på kreditkortet. Samma sak med att äta ute på restauranger, kolla vad du brukar spendera och spara sen dina kvitton.
Blir du osäker på hur mycket du har spenderat så går det alltid att logga in och kolla i resekreditkortets app eller hemsida. Den enda gången du bör lämna kreditkortet hemma är när du går på en blöt krogrunda, då kan det vara lätt att glömma bort vad budgeten låg på.

Travel hacking – Resekreditkort

Det finns två tillgängliga kreditkort kopplade till flygbolag för oss i Sverige som vi anser är värda att använda. Det första är Norwegian-kortet, det är ett kreditkort som är helt gratis och ger dig bonus på alla köp. Vi ser det här som budget-varianten, det kostar inget och du drar nytta av det oavsett hur mycket du spenderar. Det andra kortet är SAS Amex premium. SAS har en serie av kort och just det här kortet kommer med en årsavgift. Fördelen är att du en gång per år kan resa för halva poängpriset om du spenderat en viss summa. Kortet för dig som har lite högre utgifter men som också utlovar desto högre belöningar.


Norwegian-Kortet

 • NORWEGIAN-KORTET
  • Ingen årsavgift
  • Ingen avgift för kontantuttag, i Sverige eller utomlands
  • 10% cashpoints på flex-biljetter
  • 4% cashpoints på low-fare biljetter
  • 0,5% cashpoints på alla köp förutom andra flygbolag
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

1 cashpoint är värd 1 norsk krona vilket gör det lätt att räkna ut hur mycket du tjänat.


Sas amex premium

 • SAS AMEX PREMIUM
  • 3 månader gratis sedan 1000 kr per år
  • 15 SAS Eurobonuspoäng per spenderade 100 kr
  • 30 SAS Eurobonuspoäng per spenderade 100 kr på SAS biljetter
  • Handlar du för 150000 på ett år får du en resa för två till halva poängpriset
  • Extrakort om du och din partner vill jobba ihop bonusen tillsammans
  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Det finns inget officiellt värde på en Eurobonuspoäng vilket gör det lite svårt att räkna på. Dom billigaste SAS flygningarna startar på 6000 poäng och inom travel hacking-communityn brukar en poäng värderas till mellan 10 och 25 öre.
Om du skulle uppfylla bonusen för att spendera 150000 kr på ett år med kortet kommer du få mellan 22500 och 45000 poäng beroende på vad du spenderat dom på.
En resa för två till länder som Island, Italien eller Ryssland ligger på 30000 poäng. Om du nu använder din bonus för att få halva poängpriset kommer du att ha en gratis flygresa plus åtminstone 7500 poäng över att lägga på hotell.

150000 kronor kan låta som en avskräckande summa men om du tänker på hur mycket pengar som går åt till saker som mat, bensin och hyra så är du snart uppe i den summan på ett år. De flesta av oss har nog högre utgifter än 12500 kr i månaden. Återigen handlar det inte om att spendera mer pengar än i vanliga fall utan bara att spendera dom med ett annat kort än dit vanliga bankkort.


Travel hacking steg 2: Bestäm dig för vilket kreditkort med resebonusar som passar dig. Är du osäker på hur du ska spendera upp till bonusen så håll dig till norwegians kreditkort.

Travel hacking – Avgifter för uttag och valuta växling

Visste du att du betalar en avgift för att använda dina egna pengar varje gång du betalar utomlands? I stort sett alla kort har en viss procent i växlingsavgift när du handlar i utländsk valuta. Ovanpå det så tar dom också en avgift för varje uttag du gör. Det betyder att när du tar ut kontanter betalar du först en växlingsavgift som kan ligga på 2% och sedan ytterligare 4% i uttagsavgift på vissa kort. 10000 spenderade kronor på semestern blir alltså inte det utan snarare 10600 kr.

Det här tycker vi är lite onödigt att betala när det finns möjligheter att använda sina egna pengar utan att det kostar extra.

Lösningen stavas Lunar, det är ett nyare bolag som tillhandahåller ett kort där du kan växla valutan i appen gratis och uttagen kostar inte någonting. Lunar är inte heller något kreditkort med en räkning att hålla koll på. Du laddar upp pengar på kortet via appen ifrån dit vanliga bankkonto eller valfritt kort.

 • LUNAR
  • Ingen årsavgift – helt gratis
  • Förbetalt kort – inga räkningar
  • Inga uttagsavgifter
  • Inga växlingsavgifter
  • Budget möjligheter i appen

Ladda ner appen och beställ kortet så är du klar på några knapptryck. Tänk på att en del uttagsautomater har extra avgifter som kortbolagen inte kan påverka. Gå då helt enkelt till en annan automat utan skumma extraavgifter. Leta efter automater från stora kedjor och inte den lilla som står i tobaksaffären.


Travel hacking – Gratis hotellnätter

De flesta hotellförmedlare och hotellkoncerner har någon form av bonusprogram. Det här kan betala sig i form av ytterligare travelpoints eller att du efter ett visst antal nätter får en gratis vistelse. Personligen gillar jag att boka boende på Hotels.com och göra detta via Norwegian rewards. Då får man både 5% cashpoints hos Norwegian och jobbar mot en gratis hotellvistelse. Hos Hotels.com får du en gratis natt efter att du bokat tio.
Vi rekommenderar att du alltid bokar hotellnätter som inloggad så att dina bonusnätter registreras. Det kan också vara bra att boka hos samma förmedlare eller att hålla dig till en hotellkedja så ackumulerar du dina nätter snabbare.

Travelhacking steg 3: Registrera konto hos en hotellförmedlare. Försök samla bonus nätter på samma ställe så länge priset är rimligt.

Travel hacking – Inbjudningsprogram

Avslutningsvis vill vi slå ett slag för inbjudningsprogram. Det fungerar som så att du går med på en plattform via en inbjudan från en annan användare och ni får båda en bonus för det. Airbnb har ett väldigt bra program där den som bjuder in får 285 kr och den nya medlemmen får 495 kr(!) att boka resa för.


Det finns många sätt att ordna billiga resor

Om du gilla den här artikeln kommer du förmodligen också gilla våra tips för hur du bokar en billigare flygresa. Det finns ju många sätt att resa billigare som inte involverar betalkort. Ett annat smart alternativ för att få till en billigare semester kan helt enkelt vara att sova i bilen, ett enkelt sätt att slippa hela boende kostnaden. Är du däremot bestämd på en flygsemester har vi också tips på hur man kan hantera flygrädsla, vilket också kan vara ett sätt att spara pengar om det hjälper dig att undvika den dyra flygplats alkoholen. Vi kommer fortsätta lägg upp fler tips på hur man får till prisvärda äventyr så se till att komma tillbaka till Oddhikers regelbundet!


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.