Resmål och inspiration Resor

Resa till Montenegro, Dag 6 – Our Lady of the Rocks

Our lady of the rocks sett från dess hamn, Perast, Montenegro

Oddhikers börjar med en favorit i repris och käkar frukost på Cukar! Sen blir det ytterligare en (väldigt) kort roadtrip, Perast och jakt på kajak för att ta oss till dagens höjdpunkt: Our Lady of the Rocks.

Frukost i Kotor, Montenegro

Startar dagen där vi avslutade den förra, på restaurang Cukar pancake. När vi fått reda på vad specialiteten är gav min sockerälskande sambo mig inte mycket val. Det finns ett enormt utbud av pannkakor och våfflor med alla tänkbara sötsaker på. I går kväll beställde vi en våffla med 2 sorters glass, nutella, hazelnut, kinderägg och m&m. Himmelriket tyckte hon och diabetes tänkte jag.
Till frukost beställer vi in toast, omelett, amerikanska pannkakor, tre kaffe och två färskpressade apelsinjuice. Kalaset går på runt 20 euro, det kallar jag prisvärt och ja vi äter mycket.

Skylt med våfflor m.m från Cukar Panncake i Kotor Montenegro
Vägbeskrivning till Cukar Panncake hittar du i föregående blogg, länk finns längst ner.

Our Lady of the Rocks – Kotor Bay

Efter en mumsig frukost sticker vi iväg mot ”Our Lady of the Rocks”. Our Lady of the Rocks är förmodligen det du sett om du sökt på kotor på Pinterest.
En liten ö mitt ute i Bay of Kotor strax utanför den lilla orten Perast. På den står en unikt vacker kyrka i vit sten med ljusblå kupoltak. Ön i sig är artificiell och skapad av människor. Enligt legenden ska den ha byggts upp av att sjöfarare släppt en sten där varje gång dom återvänt hem säkert.

Perast – Montenegro

Perast ligger 15 minuter ifrån Kotor, det är bara att ta E65 norrut. Hyrbilen parkerar vi precis innan nedfarten till Perast Old Town på en betalparkering som kostar 5 euro och går sen ner mot byn.
Perast är en av dom äldsta bosättningarna i hela viken och kallas ofta för ”the quietest town in boka bay”. Man förstår varför och byn är lika lugn som vacker däremot får vi lite överklasskänsla när vi går förbi dom fina hotellen. Överklasskänslan kan ha byggts på av den sliskiga mannen som frågar tjejer om dom vill ta foton bakom ratten i hans sportbil. (Tyvärr svarade någon faktiskt ja.)

Vi letar runt efter en kajak att hyra över dagen men det enda vi hittar är kajaker utan uthyrare. Frågar runt lite och hittar snart en snäll kille som ringer dit sin kompis som har hand om kajakerna. Tydligen är det mycket som håller stängt på söndagar och det slutar med att vi köper vattenflaska ifrån en restaurang.

Restips: På söndagar håller affärer stängt i Montenegro p.g.a Näringsförbud. Ladda med kranvatten som är drickbart i Kotor och spara 4-5 euro på att inte handla flaskor från restauranger.

Kajak killen kommer på 10 minuter, 2 timmar kostar 10 euro och en heldag kostar 20. Vi får också låna flytvästar och vattentäta, flytande påsar för våra saker. Kajaken hyr vi hela dagen för att slippa hålla koll på klockan.

Kajak mot Our Lady of the Rocks

Paddlandet ut är lugnt, Kotor Bay är skyddat och vågorna blir inte särskilt höga. Håll ett öga på kryssningsfartygen bara. De signalerar tydligt när de lämnar hamnen så det är lätt att hålla kolla.
På vägen till Our Lady of the Rocks ligger Saint George island, en liten ö där klostret Sveti Juraj ligger. Här får det inte tillåtet att gå iland men det går utmärkt att kolla och ta foton från vattnet.

Saint George island med klostret Sveti Juraj, foto tagit ifrån Our lady of the rocks, perast
Saint George island

Glider vidare i kajaken mot bortre sidan av Our Lady of the Rocks sett från Perast. Där finns det en liten skyddad hamn där du kan lägga till utan att vara i vägen för de stora turistbåtarna. Den lilla kyrkan med dom ljusblå taken är precis lika vacker som på bild och är helt klart värd ett besök.

Du kan gå in i kyrkan gratis men det bakre rummet med museum kostar 1 euro att besöka. Utöver kyrkan finns det en mindre byggnad med souvenirer och glass samt toaletter. Det finns ingen mat att köpa här så packa mellanmål. Ön tar inte särskilt lång tid att utforska men se till att ha gott om tid så du kan njuta av den mellan turistbåtarna. Senare på dagen verkar det som att turistbåtarna slutade gå. Runt 16:00 stängde shoppen och båtarna försvann, vi var dock där på en söndag så det kan bero på det.

Oavsett så är det här som mycket annat vackert som bäst när man får njuta av det i lugn och ro. Sen underlättar det ju en hel del för någons Instagram bilder.

Nästa del i vår Montenegro blogg hittar du här och artikeln innan finns här.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.