Vandringsutrustning Vandringskläder

Bästa regnjackan 2024 – Vandring – Dam & Herr

bästa regnjackan vandring dam och herr

Det finns inget dåligt väder, de finns bara dåliga kläder. Den klyschan har vi nog alla hört och även om det inte är 100% sant så ligger det något i det. En regnig dag kanske har svårt att mäta sig med strålande solsken men den kommer vara betydligt tråkigare om du är både blöt och kall. Därför bör du definitivt satsa på den bästa regnjackan för vandring du kan hitta.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar.

Snabb topp 3

1 – Haglöfs
L.I.M Jacket

En man och en kvinna bär haglöfs L.I.M jacket i olika färger, den bästa regnjackan i testet

2 – RevolutionRace
Cyclone Rescue 2.0

En man och en kvinna bär RevolutionRace Cyclone rescure regnjacka i test

3 – Black Diamond
Stormline Stretch

en man och en kvinna bär black diamonds bästa regnjacka, stormline

Ska du vandra i en regnjacka kommer den att behöva uppfylla fler krav än vad som krävs av en som används i mindre krävande miljöer. Regnjackorna behöver vara lätta att röra sig i och samtidigt andas bra. Det är ingen större idé att undvika regn om det istället leder till att du svettas så du blir blöt inifrån, vilket också kräver mer av materialet. För att lämpa sig för vandring bör de också vara så lätt som möjligt och smidig att packa med sig.

Vi har testat regnjackor för både damer och herrar för att sen välja ut de som lämpar sig utmärkt för vandring. Det finns jackor i flera prisklasser och med olika grader av vattentålighet. Du kommer förmodligen märka ganska fort att de här två hänger ihop. Dyrare produkter har en högre vattenpelare, vilket är måttet för hur mycket vatten regnjackan står emot. Kolla guiden över vattenpelare längre ner på sidan för att se så jackan lever upp till dina krav.

Regnjackor bäst i test

1 – Haglöfs L.I.M Jacket

En man och en kvinna bär haglöfs L.I.M jacket i olika färger, den bästa regnjackan i testet
Vattenpelare28000 mm
Vikt ca230-280 g
Fickor2
Fler färger finnsJa

Haglöfs L.I.M Jacket har en snygg minimalistisk design och kommer i en uppsjö av olika färger. Materialet är av utmärkt kvalitét vilket visar sig på många sätt, den är både extremt lätt och extremt vattentätt. L.I.M väger så lite som 230 gram och tar väldigt lite plats i packningen. Detta gör den perfekt för att bära med sig som en försäkring mot dåligt väder. Den har en vattenpelare på hela 28000 mm vilket i stort klarar hur mycket regn som helst, det kommer aldrig bli för mycket för den.

Haglöfs har valt att tillverka den i stryktålig Gore-Tex Paclite, vilket ligger bakom den slitstarka prestandan. Det är ett grymt effektivt membran som levererar låg, lättpackad vikt. Avancerade membran som detta låter också regnjackor andas till skillnad från billigare produkter i mer klassiska material. Det är alltså designat så värme och fukt slussas ut medans regnet stängs ute. Dessutom har jackan smart placerade reflexer så du syns ordentligt.

Huvan har trevägs justering vilket gör att du säkert får bra passform, den har dessutom en förstärk skärm för extra skydd. Med andra ord kommer den sitta still och erbjuda ordentligt skydd i riktigt stormiga förhållanden. L.I.M Jacket har inga sömmar på axlarna, i sidorna eller ärmarnas insida. Det här för att ge extra tålighet sen har den naturligtvis helt vattenavvisande dragkedjor. Allt som allt så får du ett helt komplett paket, den bästa regnjackan att vandra i helt enkelt. Den här lätta regnjackan platsar även på vår lista för ultralätt utrustning för vandring.

2 – RevolutionRace Cyclone Rescue Jacket 2.0

En man och en kvinna bär RevolutionRace Cyclone rescure regnjacka i test
Vattenpelare20000 mm
Vikt ca620-680 g
Fickor4
Fler färger finnsJa

RevolutionRaces Cyclone Rescue Jacket kan mycket väl vara den mest mångsidiga regnjackan i testet. Den har utmärkt ventilation och kommer vara så bekväm att du kan använda den som din standard vandringsjacka med. Dessutom kommer den funka bra i skidbacken och är även försedd med liftkortsficka. Detta är helt enkelt jackan för dig som vill kunna ta dig runt i bergen året om i alla väder.

RevolutionRace har utrustat Cyclone med sitt toppmembran, Hypershell, vilket tillåter den utmärkta andningsförmågan och dessutom har du två ventilationsfickor i armhålorna. Materialet är riktigt slitstarkt och den flourkarbonfria, vattentäta ytan har inga problem att hålla ute kraftigt regn. Du får en hög krage, tejpade sömmar och helt vattentäta dragkedjor. Ska man klaga på något med jackan så är det vikten, som ligger lite högre än lättviktsalternativen vi har med i testet av regnjackor.

Huvan är framtagen för att fungera ihop med hjälm, vilket är utmärkt för dig som vill använda den under skidåkning, cykling eller klättring. Dessutom har du en Recco reflektor, vilket innebär att räddnings helikoptrar kan lokalisera dig om olyckan är framme. Utöver liftkortsfickan, är Cyclone försedd med hela 4 fickor. Två djupa handfickor, en bröstficka och en innerficka där du kan hålla mobilen varm. Det finns alltså gott om förvaring vilket ytterligare understryker att det här är en riktigt bra allround jacka som gör mer än håller regnet ute.

3 – Black Diamond Stormline Stretch Rain Shell

en man och en kvinna bär black diamonds bästa regnjacka, stormline
Vattenpelare10000 mm
Vikt225-320g
Fickor2
Fler färger finnsJa

Stormline är Black Diamonds bästa regnjacka för vandring och finns i både dam- och herrmodell. Dessutom är den tillgänglig i flera roliga färger så väl som neutral svart. Regnjackan har en vattenpelare på 10000 mm vilket kommer klara av regn hela dagen. Den hålls vattentätt av deras egenutvecklade membran, vilket andas extremt bra. Det som gör att Stormline sticker ut är att den är tillverkad helt i stretchmaterial. Det här gör att du kan röra dig helt obehindrat på vandringen samtidigt som den är väldigt stryktåligt.

Stormline är både vind och vattentät samtidigt som den har en mycket låg vikt på 225 gram och går smidigt att packa med sig. För att ytterligare underlätta packningen så går Stormline att packa ned i sin egen ficka så volymen hålls nere. Om det skulle bli för varmt i jackan så finns det så kallade “pit-zips”, vilket är öppningsbar ventilation som sitter skyddat i armhålorna. Jackan har två dragkedje-försedda fickor och alla dragkedjor är helt vattentäta. Black Diamonds regnjacka levererar riktigt god ventilation.

Huvan är ställbar på flera sätt och har dessutom plats för en hjälm om det skulle behövas. Det här är ett mångsidigt plagg med en snygg design som kommer fungera lika bra på alla dina äventyr så väl som skydda dig i staden på väg in till jobbet. Överlag presterar den utmärkt i alla kategorier och är definitivt en av de bästa regnjackorna i sin prisklass. Du får både utmärkt rörelsefrihet och stryktålighet.

4 – Patagonia Torrentshell 3L

en man och en kvinna testar regnjackan torrentshell från patagonia
Vattenpelare20000 mm
Vikt354-400 gram
Fickor2
Fler färger finnsJa

Patagonias 3L är den nyaste versionen av deras extremt populära och prisvärda Torrentshell serie. Den här upplagan har en 3-lagers konstruktion, vilket är lite av en uppgradering mot de tidigare modellerna med 2 respektive 2,5 lager. Det nya materialupplägget gör regnjackan mer slitstark och ser till att den känns betydligt luftigare. Du får också bättre vädertålighet och samtidigt har det extra lagret knappt lagt till någon vikt alls.

Det här ser till att jackan är väldigt versatil, på 400 gram så är jackan förhållandevis lätt. Packvolymen är samtidigt tillräckligt låg för att du ska slänga med dig den som en försäkring på dagsturerna. Samtidigt har du tillräckligt mycket väderressistens och slitstyrka för långa vandringar i tufft fjällväder. Sett till prisvärdhet fortsätter det här vara den bästa regnjackan från patagonia.

Ska man sammanfatta styrkorna hos Torrentshell 3L så är det vattenressistensen, slitstyrkan och komforten som sticker ut. I den här prisklassen så är det väldigt få modeller som klarar av lika extrema mängder regn och storm. Huvan är väldigt bekväm och erbjuder ett bra synfält samtidigt som skärmen håller regnet ur ögonen, dock kommer du inte få plats med en hjälm under.

5 – Klättermusen Asynja Jacket

en man och en kvinna testar bästa regnjackan från klättermusen - asynja
Vattenpelare20000 mm
Vikt316-347gram
Fickor2
Fler färger finnsJa

Klättermusens Asynja är ytterligare en lättvikts regnjacka som klockar in strax under Patagonias Torrentshell på viktskalan. Likheterna slutar inte där då Asynja även den har en 3-lagers konstruktion med en vattenpelare på 20000 mm. Klättermusen tillverkar jackan i återanvänt material och det är helt fritt från fluorkarbon, väldigt bra miljötänk. Materialet är mjukt och lite lätt stretchigt så regnjackan blir väldigt bekväm att ha på sig.

Regnjackan har en lite kortare modell med en förlängd rygg. Det finns två vinklade fickor försedda med skyddsflärpar och dragkedjor. De erbjuder gott om utrymme för exempelvis kartor, dessutom är de smart placerade för att kunna kommas åt med ryggsäcken midjebälte på. Huvan är försedd med justeringar men tyvärr så måste man dra åt dem lite väl mycket för att få tillräckligt regnskydd för ansiktet utan keps.

Överlag så presterar Asynja riktigt bra i testet, den håller en torr i hällregn och det verkar inte vara någon risk för läckage genom dragkedjorna. När det kommer till andning så är den helt okej och om det behövs lite extra luftighet så finns det även ventilationsfickor att öppna. Utanför vintersäsongen så kan du förvänta dig att den kan hantera alla typer av blött väder bra.

6 – Marmot PreCip Eco Jacket

Man och kvinna bär varsin regnjacka från marmot i olika färger
Vattenpelare20000 mm
Vikt255-305 gram
Fickor2
Fler färger finnsJa

Det här är en riktigt bra regnjacka som erbjuder bättre andningsförmåga än snittet och har en utmärkt prislapp. Marmots PreCip Eco Jacket är en beprövad jacka som i 20 år producerats för att skydda friluftsentusiaster mot vädrets makter. Här får du väldigt mycket för pengarna då den erbjuder mycket kvalité för sin prisklass. Den är tillräckligt lätt för att bära med sig på långa vandringar och erbjuder tillräcklig ventilation för intensiva aktiviteter.

Huvan går att vika undan om du inte behöver den och de stora fickorna rymmer det mesta du kan tänkas vilja stoppa i dem. Andningsförmågan är som sagt en styrka och den kan förbättras ytterligare genom att öppna ventilationsfickorna i armhålorna. Regnjackan är tillverkad i ett 2,5-lagers material och har smarta, funktionella designlösningar. 

Den kan packas ner i sin egen ficka och har då en smidig ögla för att hänga den i, lätt att ta med sig med andra ord. De justerbara ärmsluten försluter bra och håller vatten ute, huvan är även den väldesignad. PreCip Eco Jacket är en av de bästa regnjackorna när det kommer till prisvärdhet och prestanda per krona. Har du en lite tajtare budget är det här ett utmärkt val.

7 – Tretorn Wings Rain Jacket

Tretorn WIngs jacket en av de bästa regnjackorna för dam och herr
Vattenpelare8000 mm
Vikt
Fickor2
Fler färger finnsJa

Det här är en riktig klassiker som de flesta förmodligen känner igen när vi ser den. Tretorns Wings Rain Jacket har hängt med länge och av goda anledningar. Det är en rejält beprövad regnjacka som hållit människor torra sen 1969. Naturligtvis har den förfinats över åren och det som från början utvecklats för segling bärs nu överallt i naturen. Som man kan förvänta sig av en regnjacka som även bärs på sjön så har den en rejäl vattenpelare på 8000 mm. Med andra ord klarar den av rejäla regnskurar och bör hålla dig torr under hela dagen.

Den snygga designen har en “oversize” passform så du har möjlighet att slänga på dig några extra lager under om det behövs. Regnjackan har 2 fickor fram och en huva som går att justera. Alla sömmar är svetsade så jackan tål både regn och blåst. Den stängs smidigt med tryckknappar och Wings lite längre passform ser till att du eventuellt kan klara dig utan regnbyxor. Tretorns Wings Rain jacket har hängt i så länge helt enkelt för att den är väldigt bra på att hålla folk torra. 

Det man får offra när man går ner i pris här är andningsförmågan, den kommer inte hålla dig lika ventilerad som de dyrare alternativen där materialet helt enkelt är mer avancerat. Har du däremot inget problem med svettningar är det här en riktigt bra regnjacka för både herrar och damer. Tretorn tillverkar den i en stor mängd färger så väl som storlekar så det kommer att finnas något som passar i stort sett alla.

Vad är vattenpelare? och vad räknas som vattentätt?

Det här ordet har vi tjatat ut i artikeln och förmodligen har du stött på det förut med. Vattenpelare är helt enkelt ett mått på hur mycket regn ett plagg kan utsättas för innan det börjar släppa igenom vatten. Måttet talar om hur stort vattentryck materialet klarar av att stå emot. Regnjackorna testas för att säkerställa att de lever upp till kraven.

Vad räknas då som vattentätt? Material med en vattenpelare på 5000 mm klassas som vattentätt men det innebär däremot inte att det klarar av obegränsade mängder. För att ett plagg ska bara vattentätt behöver det dessutom ha tejpade sömmar och vattentäta dragkedjor för att helt sluta tätt.

Hur hög vattenpelare behövs?

Det beror helt och hållet på vad du ska göra och hur länge du kommer vara utsatt för regn. För att ge dig en tumregel så kan du gå på måtten nedanför.

Hur mycket är 2000 mm vattenpelare?

Material som har en vattenpelare på 2000 mm klassas som vattenavstötande. Det håller tätt mott duggregn under kortare perioder. Ska du vara ute längre eller blir överraskad av en störtskur kommer det att släppa igenom vattnet. En jacka med vattenpelare runt 2000 bör aldrig köpas som en regnjacka.

Hur mycket är 5000 mm vattenpelare?

Det är här gränsen går för att material ska börja klassas som vattentäta och inte vattenavvisande. Det här innebär däremot inte att de klarar hur mycket regn som helst. Med en vattenpelare på 5000 mm så kommer regnjackor att kunna stå emot lättare regn under längre perioder eller kortare skurar med ösregn.

Hur mycket är 10000 mm vattenpelare?

När man kommer över 10000 mm så kommer materialet att klara av flera timmar med kraftigt regn. Det är här du kan börja titta på bra regnkläder för rejäla vandringar. Regnjackor i den här klassen kommer klara av det mesta. Pratar vi däremot heldagar i skyfall så kommer du behöva gå upp högre.

Hur mycket är 20000 mm vattenpelare?

Det är här de riktiga premiumprodukterna börjar dyka upp. Här klarar du av en heldag med kraftiga skyfall utan att det börjar läcka igenom. Det är här du bör sikta in dig om du ska ut på långa flerdagsvandringar. I lägen där du inte har något val när vädret är på dåligt humör så är det smart att satsa på den bästa regnjackan du kan få tag på.

Vanliga frågor om regnjackor?

Vilken regnjacka är bäst?

Vi anser att Haglöfs L.I.M Jacket är den bästa regnjackan för vandring och det är för att den levererar alla viktiga funktioner. En riktigt bra regnjacka ska ha..

  • En hög vattenpelare, helst över 20000 så den klarar av riktigt regniga dagar.
  • Bra membran så regnjackan andas och du slipper bli våt inifrån.
  • Ha låg vikt och vara lätt att packa med.
  • Vara prisvärd.

Är det bättre med regnjacka eller regnponcho?

Det finns för- och nackdelar för båda två och i slutändan så handlar det om personlig preferens. Regnjackor sitter naturligt på plats bättre och fladdrar inte runt i vinden på samma sätt som en regnponcho. En bra regnponcho kan istället upplevas som lite luftigare eftersom du får ett naturligt luftflöde underifrån sen är det också lättare att bära en fodrad vandringsjacka under ifall det är lite kallare ute.

Är Galon vattentätt?

Galon brukar ha en vattenpelare på mellan 5000 och 8000 mm vilket gör att det klassas som vattentätt. Oftast så har det svetsade sömmar men dubbelkolla gärna för att vara på den säkra sidan. Däremot finns det vassare material som kommer klara av mer regn. Störtregnar det hela dagen så kommer Galon inte riktigt att hålla måttet. Ett annat problem med Galon och liknande plagg är att det inte andas.

Hur vattentätt är Gore-Tex?

Gore-Tex är ett så kallat membran med mycket bra vattentäthet. Exakt hur bra varierar från plagg till plagg beroende på vilka övriga material och tekniker som används. Som exempel kan vi ta premium produkten i den här artikeln, Haglöfs L.I.M, vilken använder sig av Gore-Tex. Den har en väldigt hög vattenpelare på 28000 mm och kan klara av en hel dag i skyfall. Med Gore-Tex så är det viktigt att kolla upp hur det används. Hur mycket av plagget har Gore-Tex membran. Och hur hög vattenpelare har det.

Hur länge håller en regnjacka?

Det finns inget exakt svar här, det varierar mellan olika material och hur du tar hand om dem. Som regel så ska du helt enkelt byta när du börjar märka att vattentåligheten börjar att bli sämre. Membran som Gore-Tex har ett bäst före datum och kommer med tiden torka ut. Du kan se till att de håller längre genom att behandla dem på rätt sätt. Många produkter bör inte utsättas för höga temperaturer vilket torkar ut dem, undvik torkskåp. Vissa produkter bör också impregneras med jämna mellanrum för att behålla sin vattentäthet längre.

Varför är det viktigt att regnställ andas?

Om din regnjacka inte andas så kommer det leda till att du snabbt blir varm och börjar svettas så fort du börjar anstränga dig fysiskt. Det är helt enkelt ingen mening med att hålla duggregn ute om du istället blir våt inifrån. När din regnjacka andas och är ordentligt ventilerad så släpper den ut varm luft och även ånga som bildas inifrån. Jag har själv blivit överraskad av regn på vandring och dragit på mig en billig regnponcho. Det hela slutade med att jag vandra i t-shirt då man blev lika blöt ändå. Ska du däremot ägna dig åt en mer stillasittande aktivitet, som exempelvis jakt, så kommer det fungera bra med regnkläder som inte andas av exempelvis Galon.

För mer Oddhikers läsning kolla in våra artiklar om Tubkikare i test, de bästa kylryggsäckarna och bästa vandringsstrumporna.


About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.