Resmål och inspiration Resor

10 hipster aktiviteter i Berlin

hipster berlin
  1. Urban spree
  2. Flea market
  3. East Side Gallery
  4. Mauer Park
  5. Kastanienallee Street 
  6. Flutgraben Kanal
  7. The Badeschiff
  8. Holzmarkt 
  9. Bikini Berlin
  10. Åk runt i en Trabant 

Sedan 70-talet har Berlin varit Europas kreativa huvudstad. Tusentals unga artister bor i Berlin på grund av låga hyror och den överväldigande känsla av kreativitet som pulserar genom staden. Både Iggy Pop och David Bowie bodde här under 70-talet då rock- scenen i västra Berlin blommade ut. 1989 när Berlinmuren föll enades stadens båda delar efter 45 år av sovjetiska ockupation. Idag – 30 år senare kan man fortfarande se friheten som Berlinarna så gärna ville manifestera. Berlin är en stad som får alla hipster att känna sig som hemma! I Berlin hittar du många LGBTQ klubbar, gallerier, hippster restauranger och alternativa ställen att hänga på. 

För lite mer krävande äventyr i Tyskland så kan du ta dig längre söder ut, nedanför München. Här ligger Tysklands högsta berg och med våran guide kommer du vara förbered för att bestiga det. För att istället uppleva mer alternativ kultur, fast i mindre skala, kan du besöka Kazimierz i Krakow.

Urban Spree

hipster berlin

Urban Spree består av bar, bokhandel, galleri och konsertrum. Ställen är 1700 kvm och finns vid Spree-floden. Konstnärligt utrymme tillägnad urbankultur – här kan du hitta massor med instavänlig graffiti och böcker om street art. Konserter och andra kreativa events äger rum här på helger och kvällar. https://www.urbanspree.com/ – här kan du hitta aktuella händelser på Urban Spree.

Flea market

hipster berlin loppis

Om du älskar loppis är Berlin ‘the place to be’. Varje helg (i alla fall på våren och sommaren) finns det ett enormt utbud av loppisar som säljer allt från kläder, vinyl-skivor, konst och möbler. Så klart kan inte alla leverera till en hipster. En riktig loppis konnässör som letar efter den perfekta Levis jackan från 80-talet eller en Led Zeppelin IV skiva i originalutgåva får ha lite tålamod. Då kommer du hitta de riktiga guldkornen.

Här kommer våra tre favoriter:

Raw flohmarkt

Ligger bara 3 minuter bort från Urban Spree och har öppet varje söndag från klockan 9. Här hittar du framför allt kläder med det finns också en del hantverk och konst. Hela kvarteret är täckt med street art och många av säljarna dricker öl och njuter av helgen. 

nowkölln flowmarkt

Lonely Planet beskriver den som ‘hipster-heavy’ lokal marknad. Här kan du komma varannan söndag mellan 10 och 17:30 från mars till november. Nowkölln flowmarkt är perfekt om du letar efter böcker, musik eller handgjorda saker. 

hipster berlin loppis

mauerpark flohmarkt

Den största loppisen i Berlin och jag lovar att alla kommer hitta någonting de tycker om här. Till Mauerpark loppis kan du komma varje söndag mellan 8 och 18. Du kan köpa allt mellan himmel och jord här – gitarrer, möbler, kläder och konst. Förutom det finns också mat och öl att köpa. Kan du tänka dig ett bättre sätt att spendera en söndag?
Själva parken i sig är super mysig att besöka oavsett om du är på shoppinghumör eller inte.

East Side Gallery

hipster berlin

En av de alldeles coolaste saker att göra i Berlin, speciellt om du gillar street-art och historia. East Side Gallery är en kvarstående del av Berlinmuren. Muren är nästan 1400 meter lång och täckt med 160 målningar av konstnärer från hela världen. Det är här du hittar den världskända graffitimålningen ‘My God, Help me to Survive This Deadly Love’  av Dimitri Vrubel som porträtterar en kyss mellan Leonid Brezhnev och Erich Honecker från 1979. 

Det anses vara den längsta gallerian i världen. Gillar man verkligen street-art kan man spendera flera timmar här bara genom att gå och analysera olika målningar. 
Många besöker stället på helgerna men de flesta stannar bara vid Vrubels konstverk. Rekommenderar att komma tidigt på morgonen om du vill slippa armbåga dig fram och kunna ta bra bilder. 
Så klart kostar det ingenting att vara här.

Mauerpark på söndagar

hipster berlin

Tusentals Berlinare kommer hit varje söndag. Parken är ett massiv område som en gång i tiden tillhörde Berlinmuren. Varje söndag är parken hem till Berlins största loppis-marknad, karaoke-event där alla kan prova sina talanger, street art artister och alternativ teater med unga skådespelare. 

Mauerpark är ett perfekt ställe för att spendera din söndag. Eftersom det är lagligt att grilla här, kommer många av Berlins unga hipsters hit för att chilla och ta några öl. Här kan du lätt spendera en hel dag. 

Tips: passa på och prova mat från alla olika food-trucks som finns här och ta selfies i en oldschool fotoautomat!

Kastanienallee Street

hipster berlin

Kastanienallee Street är ett hipster område i norra Berlin. Här hittar du riktig trendiga caféer, butiker, vintage och handgjorda saker. 

Vi hittade vår favorit bokhandel här – Love story of Berlin. De har ett imponerande urval av faktaböcker, barnböcker, böcker om Berlin och mycket mycket mer. Det allra bästa: ALLA böcker här är på engelska! Den rekommenderar vi starkt! 

Flutgraben Kanal

hipster berlin

Längs med Flutgraben-kanal ligger flytande restauranger och klubbar. På dagarna kan du sitta vid floden och ta några öl. Det finns också restauranger som serverar mat. På kvällarna håller förutom restauranger den kända Club der Visionaere öppet (stänger under vintern). Klubben ligger som nummer 63 bland de bästa klubba i världen och är känd för att spela minimal techno. 

Flutgraben är också hem till den självorganiserade konststudion – Flutgraben e.V. En byggnad på över 3800 kvadratmeter där över 80 artister från hela världen skapar konst.

The Badeschiff

Flytande pool belägen mitt i hamnen i Spree floden. Förutom poolen finns också en beach club, öppen fram till midnatt med dj och goda drinkar. The Badeschniff är en super cool ställe där många hipsters umgås. På vintern är poolen täckt med ett stor tält och förvandlas till en bastu.

Entré: 6,5 € (70 kronor)
Med Berlin passport eller student: 3,5 € (40 kronor)

Holzmarkt 

En urban by belägen vid floden Spree bara några minuter bort från East Side Gallery. Här finns den världskända techno-klubben Kater Blau och hela området är genomsyras av kreativitet. Holzmarkt är ett unikt och alternativt område mitt i Berlin. 

Förutom klubbar finns det också frisör, bageri, dagis, gallerier, co-working space och restauranger. Kom hit och drick öl bland lokalbefolkning. 

Katerschmaus är ett restaurang definitivt värd att besöka. Stället är hippt och snyggt designad. Restaurangen erbjuder regional och säsongs anpassad meny dock är priserna här ganska höga i jämförelse med andra restauranger i Berlin. 

Bikini Berlin

Är Tysklands första koncept köpcenter. Här hittar du trendiga butiker med designade kläder och modern inredning som skiljer sig från massproducerade möbler. Det finns 20 pop-up moduler där start-ups och nya företag kan visa upp och sälja sina saker – därför kan du alltid hitta någonting nytt här. 

Sedan 2018 finns det också en matmarknad där kan du hitta över 14 montrar med mat från hela världen – mexikanskt, koreanskt, poke bowls och mycket mer. 

Åk runt i en Trabant

För er som inte vet är Trabant ett Östtyskt bilmärke. Bilarna började tillverkas 1957 fram till 1991. Trabant har blivit en symbol för Östtyskland under kommunismen och idag kan man se de ikoniska bilarna överallt i Berlin. Det finns ett helt museum tillägnad Trabanter och deras historia. 

Trabanter kommer i alla möjliga former och färger. Det finns Trabant-safari där du kan cruisa runt med en grupp, med det är också möjligt att hyra en på egen hand (https://www.trabantberlin.de/home). Se till att boka en heldag för att utforska staden med stil!

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.