Resor Resmål och inspiration

Virtuella turer & museer

Virtuella turer

Social distansering är en svår tid för oss alla. Särskilt om du likt oss på Oddhikers – känner att det låter som en tung utmaning att sitta hemma i veckor. Med alla gränser stängda, vänner i självkvarantan och ett begränsat antal serier på Netflix måste vi hitta ett sätt att besöka världen utan att lämna våra hem. Naturligtvis finns det fantastiska platser i Sverige som du kan besöka utan att träffa många människor, men vi ville utforska något mer exotiskt och uppkopplat.

Tack och lov, lever vi i en digital tidsålder där du verkligen inte behöver lämna soffan för att resa världen runt. Du kan utforska museer, nationalparker eller ikoniska sevärdheter …  och du kan till och med ta med dina egna husdjur!
Medan du sitter i karantän kan du även låta dig inspireras av resefilmer och reseböcker

Den här listan är inte bara användbar i tider med självkarantän utan också när du inte har någon ledig tid att faktiskt åka på semester. Det är också helt gratis.
Googles tjänst Arts & Culture samarbetar med över 1200 museer och arkiv runt om i världen för att föra alla närmare kulturen. Om du inte har hört talas om det tidigare är det den perfekta tiden att kolla upp det och börja utforska! 

Förutom museer och gallerier hittar du på vår lista även kända platser, nationalparker och till och med den internationella rymdstationen! Njut av världens mest populära och avlägsna destinationer med online bilder, video, såväl som 360 graders virtuella turer som låter dig promenera på distans genom världens mest berömda destinationer.

Besök världskända museer med virtuella turer

Virtuella turer The Met New York

The Met, New York

Metropolitan Museum of Art är ett konstmuseum i New York. The Met är en av de största konstmuseum i världen. Tack vare deras virtuella tour via Googles Arts & Culture kan du njuta av museets samling av över 2 miljoner konstverk från hela världen. The Met har en enorm kollektion av bl.a. egyptiska, babyloniska, assyriska, östasiatiska och mellanöstern konstverk. 

National Museum of Natural History, Washington

Detta naturhistoriska museum ligger i Washington. Efter Louvre är National Museum of Natural History det mest besökta museet i världen. NMNH erbjuder en virtuell tour med 360 graders-view av växter, djur, fossiler, mineraler, stenar, meteoriter, mänskliga rester och mänskliga kulturföremål. 

Rijksmuseum, Amsterdam

Med denna virtuella tur kan du ‘gå’ genom detta konstmuseet och njuta av verk från Rembrandt och Vermeer. Rijksmuseums samling omfattar en stor skara konstverk från nederländska stormaktstiden. 

Van Gogh-museet, Amsterdam

Genom ett virtuellt besök kan du på nära håll uppskatta Vincent Van Goghs verk. Museet har den största samlingen av Van Goghs konstverk – över 200 målningar, ritningar och konstnärens personliga brev. 

British Museum, London

Detta ikoniska museum beläget i Londons centrum gör det möjligt för virtuella besökare att njuta av deras kulturhistoriska samling. Museet har cirka sju miljoner objekt från alla kontinenter som dokumenterar människans historia. Nu kan du besöka museet via deras virtuella tur. 

Vatikanstaten

Vatikanmuseerna har en av världens största konstsamlingar. Välvda tak, invecklade väggmålningar och gobelänger är vissa av sakerna du kan utforska i museets virtuella turné. Glöm inte att titta på 360-graders bilder av Sixtinska kapellet. 

Nationalmuseum, Stockholm

Om du har fortfarande inte besökt Sveriges största konstmuseum kan det vara en bra tid för ett virtuellt besök. Museets samling består av skulpturer och målningar från 1500-talet till 1900-talet. Ett av europas äldsta konstmuseer.
Här hittar du deras virtuella tur.

Virtuella turer genom nationalparker

Virtuella turer nationalparker

I USA finns över 60 nationalparker. Google Earth har gjort det möjligt att resa till 31 av dem utan att behöver lämna soffan. Listan innehåller b.la. Death Valley Nationalpark, Rocky Mountain Nationalpark, Joshua tree, Yellowstone och Sequoia Nationalpark.

Yosemite National Park, USA 

Yosemite ligger i Kalifornien och är internationellt beundrat för sina granitklippor, vattenfall, gigantiska sequoia-lundar, sjöar och berg. Varje år besöker cirka 4 miljoner människor parken. 
Förutom besök via Google Earth kan du också uppleva Yosemite nationalpark via deras egen virtuella tur på virtualyosemite.org. Turen innehåller turistinformation, bilder och 360-gradersbilder av nationalparkens höjdpunkter. 

Grand Canyon, USA

Belägen i Nevada, Grand Canyon Nationalpark finns på UNESCOs världsarvslista. Men denna 2 timmars långa virtuella turen över parken kan du känna att du är där. Parken är också tillgänglig via Google Earths tjänst. 

I följande nationalparker kan du via Google Arts & Couture följa parkvakter. Upplev en resa till platser som de flesta människor aldrig ser, i en fantastisk 360 ° video.

Kenai Fjords Nationalpark

Denna virtuella tur låter dig utforska glaciärer, fjordar och isberg som ligger i Alaskas vildmark. Gå ner i en iskalla spricka, paddla kajak mellan majestätiska isberg. Du kan till och med se hur en glaciär smälter och de effekter klimatförändringarna har på denna frysta terräng. Kenai Fjords har över 40 glaciärer i Harding Icefield och turen börjar med en titt in i Exit Glacier. En av de enda tillgängliga glaciärerna via väg i nationalparken.

Hawaii Volcanoes Nationalpark

En av de mest populära nationalparker på Hawaii är nu helt tillgänglig online. Denna virtuella rundtur låter dig utforska Nahuku Lava Tube – en grotta som bildas av strömmande lava. Den dränerar lava från en vulkan under pågående utbrott. På turnén kan du också njuta av den fantastiska utsikten från de vulkaniska kustklipporna. ”Flyg” över en aktiv vulkan och se effekterna av ett utbrott från 1959.

Virtuella turer Hawaii Volcanos nationalpark

Carlsbad Caverns Nationalpark

Denna populära park ligger i Chihuahuan-öknen i södra New Mexico och har över 100 grottor. På den virtuella rundturen kan du ta en promenad genom de fascinerande grottorna. Se otroliga bergsformationer och alla de tusentals fladdermöss som bor i grottsystemet. Du kan till och med ”uppleva” livet som en fladdermus tack vare parkens imponerande simulering.

Bryce Canyon Nationalpark

De vackra, röda och orangea hoodoosna i detta berömda ökenlandskap är nu på full skärm, även om du är i ditt vardagsrum. Denna virtuella turen med Sunset Point låter dig njuta av den stjärnfyllda natthimlen från en Dark Sky-certifierade nationalpark. Kom nära och få en personlig upplevelse av parkens unika klippformationer. Du kan till och med ta en ridtur genom kanjonen från bekvämligheten av dit eget hem.

Dry Tortugas Nationalpark

Denna avlägsna och starkt underskattade park ligger 70 mil väster om Key West. Tack vare den virtuella turen behöver du inte längre boka ett flygplan eller en båt för att komma dit. Besök inbördeskrigets Fort Jefferson och simma genom världens tredje största korallrev. Eller varför inte ta dig ett utforskande dyk i ett skeppsbrott från 1907.

Ikoniska sevärdheter via virtuella turer

Virtuella turer tajmahal

Taj Mahal, Indien

Ett av världens 7 nya underverk finns i New Delhi, Indien vid floden Agra. Byggd mellan 1631 och 1648 på order av Mughal-kejsaren Shah Jahan till minne av sin favorit fru – Mumtaz Mahal. Kupolförsedda mausoleet i vitt marums är den mest kända delen och mest besökta. Men monumenten består av fem olika delar och en enormt stor trädgård. 
Du har säker sett bilder men nu kan du med Googles hjälp förstå att det inte bara är ett berömt monument, utan en kärleksdikt sammansatt av sten.

Pyramiderna, Egypten

Med teknikens hjälp kan du besöka det sista av antikens 7 underverk. Pyramiderna av Giza beräknas vara 5500 tusen år gamla och är fortfarande i utmärkt skick. Cheopspyramiden är den äldsta och största med en höjd på 138 meter. De mest besökta delarna av Pyramid området i Giza är Sfinxen, Cheopspyramiden, Menkaurespyramiden och Chefrens pyramid. Hela området omfattar sju pyramider och med denna virtuella tur kan du besöka alla utan att behöva lämna ditt hem.

Angkor Wat, Kambodja

Kambodja och Angkor Wat har vi tidigare föreslagit som ett av ställena värda att besöka i 2020. Eftersom det inte är möjligt eller rekommenderat att resa till Asien just nu kan du besöka Angkor Wat med Google Maps. Ett bra sätt att se det största religiösa monumentet i världen och undvika turister. 
Angkor Wat är Kambodjas nationalsymbol och finns på UNESCOs världsarvslista. Templet består av över 1000 olika tempel och används fortfarande av buddhister som en plats för dyrkan. 

Eiffel Tour, Paris

Detta ikoniska monument är tillfälligt stängt ihop med resten av Frankrike. Eiffeltornet är världens mest besökta monument med nästan 7 miljoner gäster varje år. Sedan tornet öppnades 1889 har 300 miljoner människor från hela världen besökt Frankrikes Stolthet. 

Tack vare denna virtuella tur kan du ha tornet för dig själv och njuta av utsikten över Marsfältet. Du kan gå runt i tornet samt besöka 2:a och 3:a våning. Utsikten från Marsfältet är förmodligen ännu mer imponerande. 

Versailles, Frankrike

Vill du utforska mer av Frankrike efter att ha besökt Eiffeltornet? Vilken tur! Slottet i Versailles gör det möjligt för alla att vandra dess korridorer i denna 360-graders virtuella tur. 
Slottet var den huvudsakliga kungliga bostaden från 1682 till början på den franska revolutionen 1789. Frankrikes kung Ludvig XIV bodde här under sin regeringstid. Idag är slottet placerat på UNESCOs världsarvslista. Glöm inte att titta upp när du besöker den anmärkningsvärda Hall of Mirrors.

Kyoto, Japan

Ett av våra topp 10 bästa resmål för 2020 kan du nu besöka utan att behöva flyga till Asien. Google Art & Culture erbjuder 37 virtuella turer i denna historiska stad. Kyoto ligger i Kansai regionen och är fylld med tempel och kulturella platser. Här kan du uppleva det gamla, autentiska Japan. I staden finns flera UNESCO märkta sevärdheter. 

Dubrovnik, Kroatien

Oavsett om du gillar Game och Thrones eller inte kommer du njuta av denna 4K video av Kroatiens kustpärla. Turen går genom gamla stan och visar några av de sakerna vi har skrivit om i bloggen från vår dagstur till Dubrovnik. Gamla stan är känd som ett av världens finaste och mest bevarade medeltida städer. 

Mount Everest base camp

Om du vill se någonting mer extrem så har vi en bra nyhet för dig! Nu kan alla rastlösa rese-junkies ta en virtuell tur runt Mount Everest base camp. Området ligger i Nepal på en höjd av 5,364 meter över havet. Vandringen hit tar cirka 9 dagar från Lukla och cirka 40,000 personer kommer hit varje år. Det är himalayas mest besökta vandring. Det är här hundratals internationella bergsklättrare börjar sin resa i hopp om att få en framgångsrik uppstigning av världens högsta berg. 

Scotts stuga, Antarktis

1911 byggde en brittiske forskaren Robert Scott en stuga där han och resten av hans expedition skulle bo. 25 män bodde här under vintern 1911 innan de gav sig ut på den tillslut dödliga vandringen till Sydpolen. Stugan stod orörd från 1917 till 1956 då den blev upptäckta av en amerikansk expedition. Trots att de övergavs från 1917, är stugan och dess innehåll anmärkningsvärt väl bevarad idag på grund av de konsekventa frysningsförhållandena.

Virtuella turer Scotts stuga Antarktis

Internationella rymdstationen

Om du trodde att Mount Everest och Antarctica kändes otillgängliga så är denna destination nåt som ännu färre får uppleva. ISS är en rymdstation som ägs av USA, Ryssland, Kanada, Japan och några europeiska länder. Rymdstationen är ett laboratorium, observatorium och  fabrik. Besättningsmedlemmar utför experiment inom biologi, mänsklig biologi, fysik, astronomi, meteorologi och andra områden.Den ska även användas som språngbräda för vidare utforskning av solsystemet.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Dominika Podbilska

Dominika brinner för att resa över allt annat, hon har som mål att besöka alla länder i Europa och det är bara början. När man reser så mycket och sitter på så många flyg som Dominika gör så får man också lära sig att göra det effektivt. Därför har hon blivit grym på att hitta billiga resor, något hon delar med sig av både här och på TikTok (@theangry_hippie).

Dominika är en inbiten vandrare och var med och startade upp Oddhikers men är numera inte aktiv med skrivandet. Däremot sköter hon fortfarande testandet av damkläderna och delar med sig av sina upplevelser.