Resmål och inspiration Resor

Resa till Montenegro, Dag 5 – Budva och Sveti Stefan

Utsikt över sveti stefan nära budva i montenegro

Oddhikers åker på en väldigt kort roadtrip, hälsar på Sveti Stefan och ett gäng med katter. Går vilse i en gammal stad (igen) och sen käkar vi på Cukar!

Dagen startar med frukost på vårt Airbnb och sen promenerar vi bort till hyrbilen för en tur till Budva och Sveti Stefan.
Budva är den största turistdestinationen i Montenegro och ligger ungefär 30 minuter ifrån Kotor. Precis som i Kotor finns det ett vackert Old Town i Budva som är över 2500 år. Staden är också känd för sitt stora utbud av vackra stränder, pubar och open-air nattklubbar.
Efter cirka 20 minuter till så kommer du fram till Sveti Stefan. Det handlar alltså inte om en illaluktande man utan en liten ö strax utanför 2 stränder, sveti har ungefär samma betydelse som engelskans ”saint”. Ön är helt täckt av gamla stenbyggnader med röda tak och sammanlänkad med fastlandet via en bro.

Parkering i Budva, Montenegro

Vägarna är som vanligt i Montenegro inte dom bästa så det tar lite extra tid med vår lilla hyrbil. För första gången går det ganska fort att hitta en parkering Montenegro! Det blir bara en vändning när vi blir avvisade från den första parkeringen vi svängt in på. Mannen på parkeringen pratar ingen engelska men får dit två kollegor och tillsammans förmedlar dom vart vi kan ställa bilen över dagen. Mycket ordnande för att få två dumma turister att åka över till grannen.

Kartan ovan visar var vi parkera och om du flyttar den nedåt kan du se vart Budva Old Town ligger.

Vilse i Budva old town

Lämnar bilen och tar oss ner mot strandpromenaden. Det blir en fin promenad i värmen förbi restauranger och Budvas hamn. Vi börjar utforska Old Town, fyllt med små souvenir butiker, pubar och restauranger. Det är en mysig upplevelse att vandra runt på dom smala stengatorna i skuggan. Väldigt trevligt att det inte finns någon motortrafik i dom gamla stadsdelarna, varken i Budva, Kotor eller Dubrovnik. Problemet kommer när vi får för oss att hitta ett specifikt fik. Google maps fungerar inget vidare på smågatorna och leder oss runt i cirklar. Efter några varv lägger vi ner och tar första bästa. Det blir ganska bra ändå med en kaffe på Blue Cat Café.

Fem katter vid blue cat cafe i Budva old town, montenegro

Ärlig talat blir vi aldrig särskilt förtjusta i Budva. Gamla staden är trevlig men efter Kotor kan den inte riktigt jämföra sig och även Perasts är vackrare.
Däremot kan det säkert vara ett bra resmål i Montenegro om du väljer att inte hyra bil och vill ha det lite mer turistanpassat. I Budva har du lite av allt på ett ställe. Stränder, klubbar, Old Town, till och med vandringsleder.

Utsiktsplats över Sveti Stefan

Efter en mindre lyckad restaurang lunch på Budvas strandpromenad fortsätter vi mot Sveti Stefan. På vägen gör vi en liten avstickare upp mot bergen för att leta reda på en utsiktsplats. Det blir smala grusvägs serpentiner igen och på något magiskt sätt får vi inte möte en enda gång. Om vi tagit oss dit igen hade det förmodligen blivit en promenad upp, fantastiskt att folk verkligen åker på såna vägar dagligen i Montenegro.

Utsiktsplatsen är vid Sveti Stefan viewpoint och längre ned finns Sveti Stefan Penninsula och Hotel Adrovic (parkering) utmärkt. Bara dra kartan nedåt.

Avstickaren blir riktigt lyckad och vi får sällskap av en röd katt när vi beundrar Sveti Stefan och dom röda stränderna bredvid. Ganska lustigt när vi kom hem och insåg att katten lärt sig att vänta på turister. När vi kollade runt på lite foton på andra sidor hittade vi samma katt på samma ställe flera gånger. Om du besöker Montenegro och Sveti Stefan hälsa den röda katten från oss. Han kommer följa dig från parkeringen till bänken vid utsiktsplatsen, räkna med att klia honom på magen när han trycker sig ner i mitten.

röd katt vid utsiktsplatsen över sveti stefan montenegro

Strandbad vid Sveti Stefan

Åker tillbaka ner igen och turen sitter i, vi slipper möte igen. Parkering finns det mitt emot Hotel Adrovic ovanför stranden vid Sveti Stefan. Se till att stå på rätt sida annars misstänker jag att dom är snabba med böteslapparna. En liten promenad genom ett bostadsområde och sen är vi nere vid stranden. Vi hamnade på den vänstra stranden sett från vägen på grund av hur ljuset låg, did it for the gram. Annars ska stranden på andra sidan närmast Budva vara bättre.

Bild från stranden med sveti stefan i bakgrunden

Även om Sveti Stefan i sig är väldigt vackert och fotogeniskt är det lite av en besvikelse. Tydligen så ägs hela ön av ett hotell och du får inte besöka den utan att betala 20 euro. Det blir inget besök för oss då det inte känns som en affärsmodell vi vill sponsra. Stränderna är däremot värda ett besök bara för utsikten.

Cukar Pannkakor!

Tillbaks i Kotor så blir det kvällsmat på ett litet ställe som heter Cukar Pancake. När vi gått förbi har det suttit en hel del locals här och det brukar vara ett gott tecken. När vi kommer in inser vi snart att det bara jobbar en man där. Han tar beställningar vid borden och springer sen in bakom disken för att laga maten. Vi beställer in hamburgare och pizza och provar sen på en av dom otaliga efterrätterna. Specialiteten är som namnet avslöjar pannkakor av olika sorter och våfflor. Maten är verkligen jättegod och det är superbilligt här. Om du går ut genom norra porten i Old Town Kotor och rakt över dom två broarna hittar du Cukar på din vänstra sida.

Restips: Så fort du går utanför old town i Kotor så blir restaurangerna betydligt billigare.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.