Resmål och inspiration Resor

Resa till Montenegro, dag 3 – Dagstur till Dubrovnik

Old Town Dubrovnik, Kroatien sett ifrån adriatiska havet

Oddhikers tar en dagstur till Dubrovnik, korsar gränsen mellan Kroatien och Montenegro för andra gången på tre dagar. Vi skaffar vänner från tre länder och kollar utsikten från Fort Imperial. Det blir nördigt Game of Thrones poserande, en gratis guide tur blir istället cliff jumping och sen rundar vi av med solnedgång från en basketplan. Det finns mycket roligt att göra i Dubrovnik. Har du missat del 2 finns den här!

Efter en och en halv dag i Montenegro bestämmer vi oss för att lämna landet. Nu är det inte så att vi redan har tröttnat utan vår reseplanering följer helt enkelt kryssningsfartygen. Vi åker alltså dit dom inte är för att undvika trängseln och idag är det en av få dagar utan stora fartyg i Dubrovnik. Vill du ducka kryssningsfartyg och liknande kan du kolla upp det på avoid-crowds.com. Vid det här laget framstår vi förmodligen som helt folkskygga och jag kan försäkra att så inte är fallet. Det är ofta väldigt givande att få umgås med personer från andra länder och kulturer så det är inget vi drar oss för. Däremot så går det lättare att njuta av att promenera i gamla städer som Dubrovnik när man inte behöver armbåga sig fram.

Jaga parkering i Dubrovnik, Kroatien

Bilturen till Dubrovnik tar ungefär 2 timmar och går smidigt. Det är i stort sett samma väg som ifrån flygplatsen som du fortsätter förbi ner mot Dubrovnik. Gränskontrollen emellan Montenegro och Kroatien har ingen kötid på morgonen och det blir en bra generalrepetition inför att tajma flygresan hem. Parkering i Dubrovnik går däremot inte alls lika smidigt, trafiken är ganska hetsig och det är stor brist på parkeringsplatser överlag. Misstaget som vi gjorde var att inte kolla upp vart vi skulle ställa bilen innan vi körde rakt in i kaoset vilket skapade en del onödig stress. Det slutade med att vi hitta en hyfsat billig betalparkering vid en mataffär ungefär 30 minuters promenad ifrån Dubrovnik Old Town. Parkeringen kostade 15 kuna i timmen vilket är ungefär 21 kronor, du kan också få 1-2 h gratis om du handlar i butiken. Nedan är kartan till parkeringen vi använde.

restips: Se till att bestämma vart du ska parkera innan du anländer till Dubrovnik. Parkering bredvid Old Town kostar mellan 50 – 100 euro / dygn så räkna med en längre promenad om du inte vill betala.

Första stopp – Fort Imperial

Första anhalt för dagen är Fort Imperial som har en fantastiks utsikt över hela staden beläget på berget ovanför. Det går att vandra upp men vår plan är att ta Dubrovniks gondollift upp. Kön är ganska rejäl när vi kommer fram och när vi blir erbjudna taxi upp för 75 kuna per person (106 sek) nappar vi. Gondolliften hade kostat 90 kuna (127 sek) och på det här sättet slipper vi svettas i kön och får sitta ned hela vägen upp.

I taxin hamnar vi bredvid två äldre herrar ifrån Tennessee som bjuder med oss på en guidad tur dom bokat in senare. Inte riktigt våran grej men när man blir lovad bästa guiden i Dubrovnik gratis kan man lika gärna prova. Bestämmer oss för att möta dom vid Pile Gate i Old Town Dubrovnik.
Taxi chauffören visar sig vara en riktig servicekille och stannar bilen vid utsiktsplatser och tar kort åt alla i bilen. Hade förväntat oss lite sura miner när vi säger att vi ska gå ner men istället kommer han med tips och visar oss vart vandringsleden börjar, bra kille!

Utsikten över Dubrovnik, Kroatien ifrån Fort Imperial
Utsikten ifrån Fort Imperial


Såhär i efterhand kunde vi lika gärna ha kört vår hyrbil upp innan vi parkerade men då hade vi inte träffat alla trevliga människor eller fått njuta av att vandra ner.

Game of Thrones tur i Dubrovnik

Nere i staden tar vi oss mot West Harbour även känd som hamnen i King´s Landing. Upptäcker snart att vi inte är dom enda som tar Game of Thrones bilder, guidade turer finns i hela staden. På något sätt känns det ännu töntigare nu.

Restips: Betala inte för en game of thrones tur i Dubrovnik. Några minuter på pinterest så kan du lätt markera ut platserna själv på google maps.

Utforska Old Town Dubrovnik

I viken bredvid West Harbour, precis intill muren, finns en liten strand där vi passar på att premiär snorkla i Adriatiska havet. Det slutar med en ostyrig kajaktur som ofrivilligt försöker köra över oss. Skönt att svalka sig efter en svettig vandring nedför berget men se upp för sjöborrar. Det finns gott om dom mellan stenarna. Så överväg badskor om du ska resa till Dubrovnik, dom kan lätt förstöra en semester.

En sjöborre i handen ombord på en kajak. Båda finns i Dubrovnik Kroatien
Utöver wildfire får du se upp för dom här två i West Harbour / Blackwater Bay.

Efter snorklingen försöker vi möta upp våra gubbar från Tennessee men tyvärr hittar vi dom aldrig. Lite besvikna börjar vi att utforska Dubrovniks Old Town. Oerhört välbevarat och vackert men det är ganska packat trots lågsäsong och kryssningsbrist. Om du är på en dagstur i Dubrovnik under högsäsongen kan det förmodligen bli svårt att hinna med att se allt på grund av det finns så mycket folk.

Cliff jumping i Dubrovnik

När vi tagit oss igenom staden sätter vi oss på Buza Bar. Man går in genom en liten tunnel i stadsmuren så är baren byggd utanpå klippväggen som en stor balkong. Där kan du dricka en kall öl medans du njuter av utsikten över Lokrum och Adriatiska havet.
Vad vi inte visste var att trapporna under baren leder till dom bästa badklipporna i Dubrovnik och Adriatiska havet. Det går utmärkt att valsa ner dit med ölen du köpt i baren eller att bara gå förbi baren och bada utan att köpa något alls.

Cliff jumping i vid buza bar på en dagstur till dubrovnik
”Let´s go highest jump” – Vår kroatiska vän.

I början är vi ganska ensamma på klipporna men efter en liten stund får vi sällskap av en tystlåten Kroat. Han börjar hoppa från dom lägre klipporna men hopphöjden eskalerar fort. Eftersom det bor en liten adrenalin junkie i mig så kan jag inte låta bli att fråga om han kan visa mig vart det går bra att hoppa. Killen som inte sagt ett ord skiner upp och säger till mig att följa med på trasig engelska. Ett avslappnande bad förvandlas snart till en introduktion i cliff jumping. Det är aldrig fel att snacka med lokalbor och hopphöjden eskalerar fort. Under tiden vi hoppar rullar det in mer folk hela tiden och mellan hoppen sitter vi och snackar med backpackande kanadensare. Snart lurar vår kroatiska vän upp folk på löpande rad.

Vattnet är bråddjupt utanför Buza Bar och det finns gott om avsatser att hoppa från, några med en hyfsat bra adrenalinkick. Se till att det inte finns några avsatser att slå i på vägen så är det bara att köra. Om du ska uppleva en sak i Dubrovnik så är det här stället att gå till, bästa eftermiddagen på hela semestern.

Promenera på Dubrovniks stadsmur eller inte?..

När vi lämnat badklipporna försöker vi ta oss upp på stadsmuren för att se solnedgången. Efter att ha velat runt och försökt hitta ingången upptäcker vi tyvärr att den stänger vid 17:30, så det får bli lite improvisation.

Restips: Vill du gå på Dubrovniks stadsmur kostar det 200 kuna (280 sek) för vuxna. Vill du gå runt hela staden tar det tid räkna med närmare en halv dag. Stängning 17:30.

Tillslut hittar vi en högt belägen basketplan med utsikt över staden. Dubrovniks tegeltak badade i rött solljus är något helt magiskt.

basketplan med utsikt över dubrovink old town
Utsikten blir bara bättre när solen är på väg ned.

Det här kan också vara ett bra budget alternativ. Priserna kan vara ganska höga överlag vilket gör det utmärkt att det finns så mycket att göra i Dubrovnik helt gratis. Om du ska resa till Dubrovnik kan precis allt vi gjort under den här dagen ordnas helt gratis. Du behöver inte handla något i Buza Bar för att bada vid klipporna och det går utmärkt att vandra både upp och ner till Fort Imperial.

Registrera dig och få rabatt när du bokar ett mysig boende i Kotor Old Town på Airbnb.

Läs del 4 i vår resa till Montenegro här.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.