Resmål och inspiration Resor

Resa till Montenegro, Dag 4 – Lovćen nationalpark

Lovcen National park montenegro

Oddhikers springer runt ensamma bland Kotors alla katter och fotar varenda byggnad i Old Town. Efter det tar vi hyrbilen 1600 m uppåt på dramatiska serpentiner till en död kejsare och kollar in utsikten i Lovćen Nationalpark. Sen blir det in i dimman hela vägen ned igen där vi käka den bästa grilltallriken i Montenegro. Balkan. Europa. Världen. Ja till och med vegetarianen mumsade på. Har du missat del 3 hittar du den här!

Dagen börjar tidigt med en promenad i Old Town Kotor. Min lilla instamodel behöver bildmaterial så det blir en photoshoot före frukost. Innan klockan 08:00 är det tomt på andra turister och det syns bara några få lokalbor på väg till jobbet. Staden är fantastisk att ta in tom på turister och helt utan stress är ditt enda sällskap Kotors alla katter. En promenad igenom Old Town Kotor tidigt på morgonen är en häftig upplevelse.

Efter alldeles för många foton och några mindre intrång på privat område blir det frukost på Hotell Astoria. De har bra mat och god service men det är läget i Old Town som lockar. Här planerar vi dagens äventyr mitt i en medeltida stad.

En spännande biltur till Lovćen nationalpark

Destinationen för dagen är Lovćen nationalpark som består av över 62 kvadratkilometer unikt bergslandskap. Vårt slutmål är Njegoš mausoleum som vilar på Lovćens näst högsta topp 1657 m över havet. Från Kotor är det 34 km till Lovćen och enligt Google ska det ta ungefär 1 h att ta sig dit. Såhär i efterhand inser jag att det är lite väl optimistiskt. Om du tar dig den fram på den vägen på 1 h är du antingen professionell rallyförare eller totalt självmordsbenägen. Räkna med den dubbla tiden.

Bilfärden upp till Lovćen visar sig bli minst sagt spännande. Dåliga branta serpentinvägar som bitvis är för smala för möten. Våran lilla Dacia får jobba hårt och orkar ibland precis upp på första växeln. Kan vara smart med en liten starkare bil här men samtidigt är storleken väldigt smidig när det kommer mötande bussar som inte känner för att bromsa in.

Restips: Vägen upp till Lovćen är smal, brant och skyddsräcken saknas helt bitvis. Du bör vara en erfaren bilförare och veta vad du get dig in på.
Tänk på att ta det lugnt, lokalborna gör det inte.

Kvinna blickar ut över Bay of Kotor ifrån vägen mot Lovćen Nationalpark.

Det blir några stopp på vägen för att njuta av utsikten. Du kan blicka ut över Bay of Kotor under större delen av bilresan och det blir bara vackrare ju högre upp du kommer.

Utforska Lovćen nationalpark

När du rullar in i Lovćen nationalpark möts du av en skogsvaktare som tar betalt för entré. Det kostar 2 euro per person och han har inte särskilt mycket i form av växel. Vi hade bara större sedlar men den hjälpsamma skogsvaktaren släppte förbi oss och berättade att det går att växla i restaurangen längre upp. Betala kunde vi göra på vägen ner.

Parkering utanför mausoleumet var inget problem under offseason. Du kan parkera både längs med vägen upp och vid vägens slut utanför restaurangen. Vi hade turen att få plats högst upp men det var inte särskilt många platser där. Entré till själva mausoleumet och utsiktsplatsen kostar 5 euro / person.

Restips: Ta med kontanter och ha växel redo för entré.
Komma in i nationalparken kostar 2 euro.
Utforska mausoleum och utsiktsplats kostar 5 euro.

Njegoš mausoleum och utsiktsplatsen på Jezerski vrh

Vid parkeringen leder en trappa upp förbi entrén och in genom en tunnel. Inuti tunneln finns det avsatser där man kan gå ut på små balkonger på sidorna. Efter tunneln kommer du ut framför Njegoš mausoleum. Det var ganska intressant när vi fått lite bakgrundsinformation av en pratglad Montenegriner. Viloplatsen för Montenegros sista kejsare, byggt av jugoslaviska kommunister med ett tak i rent guld. Helt klart imponerande hur dom släpat upp alla enorma stenblock på bergstoppen.

Hursomhelst så är det inte Njegoš som vi kommit för att hälsa på. När du gått igenom hans mausoleum kommer du ut på utsiktsplatsen på baksidan. En stenlagd gång slingrar sig fram till en stor cirkelplats med utsikt över Montenegros berg åt alla håll. Dom vita klipporna i kombination med röda höstlöv och knallblå himmel bjuder på fantastiska kontraster. Det blir picknick på bergstoppen, utan tvekan en av dom bättre lunch utsikterna jag varit med om.

Restips: Ta med varma kläder, på toppen var det bara 8 grader i skuggan jämfört med 22 nere i kotor.

Eftersom det är ganska mycket folk även på höstkanten så det tar en liten stund innan vi får till den perfekta Instagram bilden. Det gör dock inget att få vänta någon timma extra med dom här vyerna, vi blir kvar en bra stund efter all fotografering är klar med.

Panoramabild från utsiktsplatsen i Lovcen Nationalpark Montenegro

Tillbaka till Kotor

Nackdelen med att resa ihop med en körkortslös person är att jag ofta får stå ut med att dricka kaffe medans hon njuter av ett glas vin. Det är fallet idag med och vi lär oss att restaurangen nedanför mausoleumet inte har någon vidare service.

På vägen ned börjar det regna kraftigt nästan direkt vilket sen följdes av tung dimma. Med en sikt på ungefär 3 meter blir inte serpentinerna mindre spännande, slow and steady wins the race. Nu kör till och med lokalbefolkningen riktigt långsamt. Vi kommer tillbaka till Kotor utan några katastrofer och siktar in oss på kvällsmat på BBQ Tanjga. Här grillas det kött av alla möjliga sorter och dom gör det väldigt bra. Kontant betalning gäller och räkna med kö. Vi käkade mixad grilltallrik för 2 personer, blev väldigt mätta men ville ändå ha mer. Det blev tre besök här och BBQ Tanjga är en av bara två restauranger vi gick tillbaka till i Montenegro.

Seriöst jag har lagt in en karta så att ingen ska missa den här underbara maten.


Läs fler artiklar på Oddhikers:

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.