Vandringsutrustning Övernattning

Test – Bästa vandringstält 2024

Rosa Samaya2.5 med vestibull står i snön vid svenska fjäll.

För att ett tält ska lämpa sig för vandringslederna ska det vara både lätt att bära och ställa upp. Samtidigt behöver det kunna stå emot vind och regn utan att ge vika. Det finns ett enormt utbud att välja på och kvalitén kan variera väldigt mycket. Här går vi igenom de bästa vandringstälten i olika storlekar så du lättare kan hitta ett som passar dina behov.

I den här artikeln kommer vi gå igenom tält i flera storlekar, allt från lätta enmansmodeller upp till rejäla vandringstält för 4 personer. Vi börjar med de minsta tälten och arbetar oss sen uppåt i storlek. Vet du redan nu vilken storlek du är ute efter kan du klicka dig vidare i listan nedanför.

Artikeln innehåller reklam i form av affiliatelänkar

Vandringstält för 1 person

Det här är lätta och smidiga modeller som lämpar sig för dig som vandrar ensam eller helt enkelt vill slippa sova bredvid en snarkande kompis. Vill du se fler modeller kan du kolla in vårt fullständiga test av enmanstält.

Bergans Trollhetta Tunnel 1

bergans trollhetta det bästa tältet för 1 person
Vikt:1690 gram
Yttermått:260 x 150 cm
Innermått:240 x 110 cm
Takhöjd:90 cm
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:7000 mm
Packmått:45 x 17 cm

Bergans Trollhetta håller utmärkt kvalité och är utan tvekan ett av de bästa vandringstälten i enmannamodell. Tunneltältet är rejält tilltaget för att vara ett 1 persons tält och har en bredd på hela 110 cm. Det här gör det till ett utmärkt alternativ för dig som vandrar med hund och vill låta din fyrbenta vän sova tort. Därpå får du ytterligare 40 cm i form av en absid där du kan förvara ryggsäck och skor. Trolhetta är slitstarkt och vattentåligt då det inte tummas på dukens kvalité för att hålla ned vikten. Du kommer att vakna torr oavsett väder.

Den asymetriska formen gör att du smidigt kan sätta dig upp utan att skrapa huvudet i taket. Dessutom är designen utvecklad för att stå stabilt när det stormar med de strategiskt placerade stormlinorna. Vandringstältet har smart placerad ventilation med glipor i fram- och bakkant mot marken och innertält i myggnät. Du kan dessutom fälla upp tältet i båda ändarna vilket tillåter utmärkt luftgenomströmning under varma sommarnätter. Innerduken sitter ihop med ytterduken vilket är en stor fördel om du ska resa det under regniga dagar då du kan göra det utan att få ett blött innertält. Överlag ett väldigt prisvärt vandringstält.

Vandringstält för 2 personer

Vandringstält för 2 personer funkar naturligtvis utmärkt om ni är just 2 men det kommer även vara utmärkt för dig som sover själv och vill ha gott om utrymme. De är perfekta för digs som vandrar ensam med hunden eller vill få plats med mycket packning inuti tältet. För fler alternativ så kan du klicka dig vidare till vår artikel om 2-manna tält.

Vaude Taurus UL 2p

bästa 2-manna tunneltält vaude taurus
Vikt:1940 gram
Yttermått (ca):330 x 150 cm
Innermått:235 x 130 cm
Takhöjd:105 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:10000 mm
Packmått:50 x 16 cm

Vaude står för det bästa vandringstältet för 2 personer. Det får ett riktigt lätt kupoltält, med en vikt strax under 2 kg. Samtidigt så håller materialet hög kvalité med en riktigt slitstark tältduk och en rejäl vattenpelare. Med andra ord kommer det klarar av långa perioder med både regn och storm. Taurus har bara en ingång men till skillnad från de flesta kupoltält så är den placerad vid huvudingången. Det här är nåt jag gillar starkt då det gör att båda personerna i tältet lätt kan ta sig in utan att krypa över varandra.

Vid sin bredaste punkt är tältet 130 cm och takhöjden ligger på 105 cm vilket ger bra med utrymme för ett vandringstält i den här storleken. Designen har dessutom ganska branta väggar vilket ger god takhöjd i större del av tältet så två personer kan sitta bekvämt. Längdmässigt så går det faktiskt att få plats med lite utrustning i fotändan, även för riktigt långa personer. Absiden erbjuder dessutom gott om utrymme för att hålla två rejäla vandringsryggsäckar under tak. Tältet erbjuder bra utrymme för sin låga vikt och du får ett riktigt pålitligt skydd, en svårslagen kombination.

Big Agnes Copper Spur HV UL2

2-manna tält bäst i test big agnes copper spur
Vikt:1280 gram
Yttermått:224 x 274 cm
Innermått:224 x 132 cm
Takhöjd:102
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1200 mm
Vattenpelare golv:1200 mm
Packmått:50 x 10 cm

Är du ute efter ett riktigt lätt vandringstält för 2 personer så är det här valet för dig. Big Agnes har ett stort fokus på ultralätt utrustning och Copper Spur är inget undantag. Det här kupoltältet väger in på ynka 1420 gram, oerhört lätt att bära med sig. Packmåtten är även de smidiga och det här tältet lämpar sig även väldigt bra för dig som vandrar själv och vill ha lite extra utrymme. Tältet är fristående så är det fint väder behöver du inte ens spänna tältlinorna. Som vattenpelaren skvallrar om så har Copper Spur ett lite tunnare golv så överväg att köpa till ett footprint som extra skydd.

Tältet bjuder på dubbla ingångar, båda med absider. Det här underlättar naturligtvis när man sover två personer i tältet då man får var sin ingång och lätt tillgång till sin utrustning. Det här väger också upp för det faktum att tältet är smalare än flera andra alternativ med en bred på 107 cm. Något som sticker med Copper Spur är hur absiderna dessutom kan användas som markiser på ett väldigt smidigt sätt. Du spänner enkelt upp dem med hjälp av dina vandringsstavar så får du ett smidigt sol- eller regnskydd att laga mat under.

Vandringstält för 3 personer

Då det inte behöver skilja jättemycket i vikt så är det ganska vanligt att välja ett vandringstält för 3 personer även om man bara är 2. Naturligtvis är det också ett utmärkt val om man ä 3 personer och vill hålla ner vikten på packningen. Här hittar du fler bra 3-manna tält.

Fjällräven Abisko Shape 3

Fjällräven abisko shape 3 ett lätt 3 manna tält
Vikt:2560 gram
Yttermått:400 x 180 cm
Innermått:220 x 160 cm
Takhöjd:100 cm
Typ:Tunnelltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:6000 mm
Packmått:41 x 16 cm

Det här vandringstältet för 3 personer är designat för att klara av alla 4 säsonger vilket aldrigt är dumt när du ska ut i oförutsägbart fjällväder. Abisko Shape är väldigt lätt för sin storlek samtidigt som det erbjuder bra vattentålighet och gott om yta för att förvara din utrustning. Det har en väl tilltagen absid vid ingången på 170 cm, så du får utan problem plats med ryggsäckarna. Samtidigt kan du ta dig in obehindrat och plats för att laga mat under regniga dagar. Tältet lämpar sig bra för längre turer då det är lätt att bära med sig och har förhållandevis låga packmått på 41 x 16 cm.

Tunneltältet är utformat för att vinden ska kunna passera lätt vilket gör det väldigt stabilt även om du blir överraskad av en storm. En av styrkorna hos det här vandringstältet är ventilationen och luftflödet. Det sitter stora ventilationsluckor i fram- och bakkant samt en över öppningen. Utöver det här så har du möjlighet att rulla upp hela fronten och hela bakdelen, vilket är ovanligt på tunneltält. När du rullar upp fronten så kommer innertältet dessutom fortfarande vara helt skyddat, så det kan du även dra nytta av under regniga dagar.

MSR Elixir 3

msr elixir 3 det bästa tältet för 3 personer
Vikt:2660 gram
Yttermått:213 x 324 cm
Innermått:213 x 172 cm
Takhöjd:104 cm
Typ:Kupoltält
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Vattenpelare ytterduk:1500 mm
Vattenpelare golv:3000 mm
Packmått:51 x 20 cm

Seattle baserade MSR ligger bakom det här prisvärda vandringstältet för 3 personer. Utrustningen håller hög kvalité och det finns tre saker som direkt sticker ut som positiva med det här tältet. Den låga vikten, den smarta utformningen och hur lätt det är att sätta upp. En kombination som är svår att inte tycka om. Designen gör att du får väldigt bra takhöjd direkt intill väggarna, du har alltså sitthöjd i hela tältet. Det här gör det betydligt lättare att hålla sams under regniga dagar och du slipper dessutom vakna med tältduk i ansiktet.

Kupoltältet är fristående vilket betyder att du kan ställa upp det helt utan tältpinnar om det skulle behövas. Vandringstältet har ingångar på båda långsidorna och även dubbla absider. Du får med andra ord lätt tillgång till packningen inifrån tältet och det underlättar när någon vill ut. När du köper ett Elixir tält så är ett så kallat footprint inkluderat i priset. Det här är ett extra lager duk du lägger mellan tältet och marken för att öka slitstyrkan samt vattentätheten.

Vandringstält för 4 personer

Likt 2- och 3-persons tälten så är det inte ovanligt att använda vandringstält för 4 personer när man är en mindre än dess fulla kapacitet. De är också utmärkta val för en mysig vandring med familjen då storleken fortfarande är förhållandevis lätt. Fler alternativ finns i vår artikel om 4-manna tält.

Hilleberg Nallo 4 GT

Bästa tältet för 4 personer överlag

Hilleberg nallo 4 gt i grönt, det bästa tältet för 4 personer
Vikt:3600 gram
Yttermått:415 x 225 cm
Innermått:220 x 210 cm
Takhöjd:115
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:5000 mm
Vattenpelare golv:15000 mm
Packmått:51 x 19 cm

Nallo 4 från Hilleberg är ett riktigt premium vandringstält för 4 personer och passar dig som vandrar året runt i alla väder. Det kommer klara vinterklimat lika bra som varma sommardagar då Nallo har en riktigt hög vattenpelare som står emot både snö och hällregn. Du kommer garanterat vakna torr och stormar det ordentligt så har du dessutom hela 20 fästpunkter och tältet står riktigt stabilt. Det är inte vanligt att hitta lättviktstält för 4 personer som är såhär tåliga och fortfarande väger in under 4 kg, väldigt imponerande.

Yttertältet har en ventilationsöppning i fronten medans innertältet har en ventilationslucka i bak vilket skapar en luftgenomströmning som förebygger kondens. Viktigt i kallare temperaturer då kondens skapar hög luftfuktighet i tältet vilket i sin tur gör att du kommer frysa. Nallo erbjuder väldigt gott om utrymme för utrustning med en absid på över 3 kvadratmeter. Med andra ord blir det inga problem att få plats med packning för 4 personer. Trots sin storlek så är det tillräckligt lätt för att bära med sig på långa vandringsturer.

Bergans Hardangervidda 4 personer

Mest prisvärda 4-manna tält

Bergans hardangervidda, ett tält för 4 personer i test
Vikt:3810 gram
Yttermått:235 x 435 cm
Innermått:215 x 230 cm
Takhöjd:110
Typ:Tunneltält
Antal ingångar:1
Antal absider:1
Vattenpelare ytterduk:3000 mm
Vattenpelare golv:5000 mm
Packmått:50 x 21 cm

Det här är ett stabilt tunneltält till ett bra pris som utan problem står emot stormvindar och regn. Bergans Hardangervidda är ett rymligt vandringstält som erbjuder gott om utrymme för 4 personer och deras packning. Det har en klassisk tunneltältsdesign med en ingång vid huvudändan, där den rymliga absiden också står. Den här versionen av tältet är utformat med lite högre takhöjd än de mindre storlekarna av Hardangervidda vilket är tacksamt när fler personer behöver kunna sitta upp.

Tältet är lätt att ställa upp och går lika smidigt att plocka ner. Packstorleken är lätthanterlig och plockar du ur tältpinnarna och förvarar dem för sig självt så blir det ännu smidigare. Vikten ligger strax under 4kg så det handlar fortfarande om ett ganska lätt tält för sin storlek. Överlag är det helt klart ett riktigt bra vandringstält och sett till prisvärdhet kommer du ha svårt att hitta något bättre.

Vad ska man tänka på när man köper vandringstält?

Om man sammanfattar det lite kort så finns det 3 viktiga faktorer att ta hänsyn till när det kommer till vandringstält. Du vill ha ett tält som är lätt och smidigt att bära med sig. Det ska stå emot dåligt väder. Slutligen så behöver vandringstältet erbjuda tillräckligt med utrymme för de som ska sova där och deras packning.

Vikt och packstorlek

Till att börja med så ska du kolla på både vikt och packstorlek. Tältet kommer i nästan alla fall vara det tyngsta du bär med dig så det går att kapa mycket vikt genom att välja ett lätt vandringstält. Du vill därför inte välja en onödigt stor storlek eller ett tält som erbjuder mer vattentäthet än du faktiskt behöver. Båda de här leder till att du bär onödigt mycket vikt.

När du bär tältet är det allra bästa om du får plats med det inne i vandringsryggsäcken så du kommer naturligtvis vilja ha så kompakt packstorlek som möjligt. Är ni flera och har tält i större storlek så kan det ofta vara fördelaktigt att fördela tältet över flera personer. Låt en person bära tältstängerna medans en annan bär tältduken och en tredje tältets footprint och tältpinnar.

Vädertålighet

När det kommer till vädertålighet så är nummer ett naturligtvis att tältet ska hålla tätt mot regn. Gränsen för att ett tält ska ses som vattentätt är en vattenpelare på 1000 mm. Över 2000 mm så kommer det klara ordentliga skurar i flera dagar. Ska du använda tältet vintertid eller på tuffare äventyr så vill du gå över 3000 mm. Sen ska du också ha i åtanke att tältets golv behöver en betydligt högre vattenpelare än dess väggar och kan förstärkas med ett footprint.

När det kommer till vindtålighet så får du tänka till lite över hur exponerad du kommer vara och i vilka väder du är ute och tältar. För de flesta så kommer det räcka med att se till att det finns tillräckligt med fästpunkter. Alla tält i vår artikel kommer erbjuda detta men i vissa fall kan du behöva komplettera med att köpa extra tältpinnar. Ska tältet användas på hög höjd och i tuffa förhållanden kan det dessutom vara bra med en låg profil och stryktålig tältduk.

Storlek och utrymme

När vi pratar om tältets storlek så handlar det om hur många personer som kan få plats i det. Det som är bra att ha i åtanke här är att det kommer inte vara mycket utrymme över om man exempelvis sover 3 personer i ett 3 manna tält. Du kommer alltså få förvara det mesta av packningen i tältets absider. Många väljer därför att gå upp en storlek och använda 3-manna tält för 2 personer, 4-manna tält för 3 personer o.s.v. Kolla på tältets innermått och jämför det med hur mycket plats era liggunderlag tar upp.

Du behöver också kontrollera utrymmet i tältets absider. Absider är utrymmen utanför sovytan som oftast saknar golv och kan beskrivas som “förtält”. Det är till för att förvara utrustning torrt under tak. Är ni 3 personer så behöver det också finnas tillräcklig plats för 3 vandringsryggsäckar.

Vandrar du med en större hund så är det bäst att räkna den som en person när det kommer till att välja storlek på tältet. Räkna inte med att hunden ska sova i absiden då den generellt saknar golv och skydd mot myggor.

Vanliga frågor om vandringstält

Var får du inte slå upp ett tält?

Generellt sett så får man inte tälta i nationalparker eller naturreservat förutom på angiven plats. Det finns skyltar vid parkernas entréer som visar var du får slå upp det tält. Tänk på att i vissa nationalparker så finns ingen tältplats alls, så kolla upp det innan.

Du får inte heller slå upp ditt tält nära bostadshus, är du osäker på om du är för nära så fråga helt enkelt personen som bor där. 

Vilket tält ska man välja för vandring?

Vilket vandringstält du ska välja beror på flera saker och det finns inte ett svar på frågan. Börja med att utgå ifrån hur många personer ni är och välj sen ett tält i rätt storlek. Tältet ska vara smidigt att bära med sig och naturligtvis ordentligt vädertåligt. Du hittar bra vandringstält i flera storlekar högre upp i den här artikeln.

Kan man tälta när det regnar?

Ja, självklart kan man tälta i regnet och så länge du har ett bra tält så ska du hålla dig torr utan problem. I fjällen är vädret oförutsägbart så man ska naturligtvis ha ett tält som tål både vind och vatten.

Vad betyder vattenpelare tält?

Vattenpelare är ett mått på hur vattentätt ett material är så i fallet med tält så anger det helt enkelt hur mycket regn tälten tål innan det börjar droppa igenom. Högre vattenpelare ger bättre regntålighet och 1000 mm är det lägsta för att tältet ska anses vara vattentätt. Sen ska man ha i åtanke att vattenpelare är inte det enda som spelar roll då det inte tar hänsyn till hur täta tältets sömmar och dragkedjor är.

Vad ska man ha för vattenpelare på tält?

Högre vattenpelare ger som sagt bättre vattentäthet men samtidigt vill man inte skaffa ett tält som är onödigt tåligt. Detta eftersom att en högre vattenpelare ofta innebär högre vikt. Nedan har vi listat några riktlinjer för vad du kan tänkas behöva men tänk på att detta gäller tältets väggar. Golvet kommer behöva en betydligt högre vattenpelare och kan dessutom förstärkas med ett footprint.

  • 1000-2000 mm: Klarar normala regnskurar under 1-2 dagar. Gränsen för vad som anses vara vattentätt går vid en vattenpelare på 1000 mm, så det är absolut minimum för vad du bör skaffa.
  • 2000-3000 mm: Klarar av både regn och storm i flera dagar. Generellt så brukar man säga att 2000mm räcker för de flesta regnskurarna vi bjuds på i Europa. 
  • 3000+ mm: Det här är tält som är gjorda för att klara extrema situationer och lämpar sig för riktigt långa äventyr och vintervandring.

Vad är 4 säsongstält?

Ett 4 säsongstält är ett tält som är gjort för att klara av snö och vinter. Det innebär inte bara att det ska hålla tätt utan det ska också vara utrustat med rätt ventilation.

Hur kallt kan man sova i vandringstält?

Så länge det är anpassat för att användas under 4 säsonger så är det inte vandringstältet som kommer att begränsa dig. Det handlar istället om att ha tillräckligt varm vintersovsäck och liggunderlag anpassat för vinter. Isolerar liggunderlag och sovsäck tillräckligt så kommer du kunna använda ett bra tält i 30 minusgrader.

Hur håller man värmen i tält?

Tältets jobb är att hålla tätt mot vatten och se till att vara tillräckligt ventilerat för att transportera ut fukten som bildas inuti. Hålla värmen gör du sen genom att ha en tillräckligt varm sovsäck och ett bra liggunderlag som isolerar mot marken.

Vad kostar ett bra vandringstält?

Det beror på hur mycket prestanda du behöver. Priserna börjar vid 3000 kr och de allra bästa vandringstälten kan kosta över 10000 kr.

Hur undviker man kondens i vandringstält?

För att undvika kondens så behöver tältet vara ordentligt ventilerat. Ett riktigt vandringstält ska därför vara utrustat med ventilationsöppningar som skapar ett bra luftgenomflöde utan att regn blåser in.

Kan man kvävas i tält?

Nej, det är ingen risk att du kvävs i ett tält, de är helt enkelt inte så täta. Det enda du ska tänka på är att inte använda stormköket i ditt tält utan att öppna upp det ordentligt.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.