Vandringstips Vandringskläder

Välj rätt storlek på vandringskängor

välj storlek vandringskängor

För att få en bra upplevelse på dina vandringar så behöver du också ha bra vandringskängor. De behöver vara stryktåliga, ge bra stöd och framförallt så måste de ha en näst intill perfekt passform. Sitter foten för löst så kommer du få skavsår och samma problem kommer du få om kängorna är för tajta. Det är ingen lätt uppgift att välja rätt vandringskängor, varken när det kommer till modell eller storlek. I den här artikeln kommer du hitta några tips som gör det lättare att välja just rätt storlek på vandringskängor.

5 snabba regler – hitta rätt storlek på vandringskängorna

  1. Hälen ska sitta still och tårna ska kunna röra på sig.
  2. Kängan ska vara 1-2 cm längre invändigt än din fot.
  3. Mät alltid din fot först om du beställer online.
  4. Fötterna sväller när du vandrar, se till att ha utrymme för det.
  5. Olika märken har olika passform, välj ett med rätt utformning för dina fötter.
  6. Använd riktiga vandringsstrumpor när du provar kängorna.

Vandringskängans storlek och längd – Mät din fot

Om du beställer vandringskängorna online så är det en bra idé att hålla ett öga öppet efter storlekstabeller. Istället för att bara beställa hem kängor i din vanliga storlek så kan du då mäta din fötter och få en bättre passform. När det kommer till vandringskängor så är det inte alltid så att man har exakt samma storlek då fötterna sväller och man behöver ha lite extra utrymme för tårna.

Ställ dig med din häl mot väggen och ställ sen en bok eller något liknande direkt framför dina tår. Mät sen avståndet mellan väggen och boken. När du sen kollar i tabellen så tar du det måttet och lägger på ca 1-2 cm. Provar du kängorna i en butik så kan du naturligtvis få hjälp med det här.

Prova vandringskängor – hitta rätt storlek

När du fått hem vandringskängorna eller gått till butiken för att prova så finns det några saker att man ska tänka på.

Prova med vandringsstrumpor på

Vandringsstrumpor har förstärkningar på utsatta platser vilket både gör att de håller längre och skyddar din fot bättre. Det gör också att de tar lite mer plats i kängorna än vad vanliga strumpor gör. Naturligtvis är det då viktigt att prova kängorna med samma strumpor som du kommer vandra i. Brukar du ha dubbla par med strumpor på dig ska du också ha det när du provar. Har du aldrig använt vandringsstrumpor rekommenderar vi starkt att du börjar med det, kolla in vår guide till de bästa vandringsstrumporna.

Fötterna svullnar

Som vi nämnt tidigare så kommer dina fötter svullna något under långa vandringar. Därför är det bra att prova kängorna på eftermiddagen då fötterna generellt är något mer svullna än vad de är på morgonen. Det är också smart att ta en långpromenad innan du provar dem då det också kan få dem att svullna något.

Extra utrymme framför tårna

Vi har också nämnt att du kommer vilja ha 1-2 cm extra utrymme framför tårna. Förutom att det hjälper till med att kompensera för svullna fötter så skyddar det också dina tår i nedförsbacke. Det är ett vanligt problem att tårna tar mycket stryk när du går nedför och de pressas in i skons framända. Se till att extrautrymmet finns där.

Eftersom det är lite krångligt att stoppa i ett måttband i skon så kan du istället ta ut sulan. Lägg sulan på golvet och ställ din fot på den, det blir ganska enkelt att se om du har extrautrymmet du behöver. Eventuellt kan du köra latmans metoden och bara se till att du kan vifta ordentligt på tårna.

Hälen ska sitta still

Känner du att hälen lyfter när du tar några steg i kängorna så kommer det förmodligen leda till skoskav. Om du då inte kan gå ned i storlek på längden kan du testa att ändra hur du snörar kängorna. 

  1. Tryck till ordentligt med hälen i golvet innan du börjar dra åt skosnörena.
  2. Dra sen åt dem lagom över foten tills du kommer till fotleden.
  3. Strax innan fotleden sätter du en knut för att sen dra åt hårdare över 1-2 hakar.
  4. Lägg sen en till knut innan du fortsätter snöra som vanligt.

Det här kan hjälpa dig att hålla hälen bättre på plats utan att det klämmer på resten av foten men det är också något du ska prova innan du faktiskt köper vandringskängorna.

Passformen varierar bland tillverkare

När du provar vandringskängorna så ska de inte klämma någonstans, då kommer de garanterat göra det när du vandrar också. Passformen varierar bland olika tillverkare och det finns inga garantier för att du faktiskt kan hitta en känga som passar bra från märket du tycker är snyggast. Det här är ett ganska vanligt problem för mig som har någon form av Kalle Anka fötter. Man får helt enkelt släppa märket man tänkt sig och välja ett som passar till fötterna.

Gå in vandringskängor

Det går till viss del att gå in vandringskängorna och gör man det på rätt sätt så kommer de att forma sig bättre efter fötterna. Däremot så är det begränsat hur mycket du kan få dem att ändra form. Sitter kängorna obekvämt från början så kommer du förmodligen inte att kunna gå in dem så pass mycket att de faktiskt blir bekväma. Lägg tid på att hitta bra passform från början så blir slutresultatet bättre.

Herr- och dammodell

Som med alla andra skor så är det vanligt att tillverkarna delar upp sina skor i herr- och dammodeller. Vandringskängor av hög kvalité är mer avancerade än vad man först tror så det är mer än bara numren på storlekarna som kan skilja här. I vissa fall så är sulan anpassad efter våran anatomi och hur vi distribuerar vår vikt, vilket skiljer sig något mellan män och kvinnor. Därför kan man få en något bättre passform om man väljer en specifik herr- eller dammodell. Är du kvinna bör du alltså undvika att välja en herrkänga även om den finns i en skostorlek som passar dig. Det är tyvärr också så att unisex modeller oftast är konstruerade efter hur män är uppbyggda. För dig som är intresserad har vi gått igenom de bästa vandringskängorna i dammodell och de bästa vandringskängorna för herrar i separata artiklar.

Breda fötter – Go wide

Många tillverkare har också några modeller som de tillverkar i en “wide” modell, det här är alltså till för oss med bredare fötter. Generellt är det också så att när det finns en wide version så kommer standard kängan att vara något smalare än en känga i den storleken normalt är. Har du korta tjocka fötter bör du definitivt kolla efter en wide modell. Som vi tidigare nämnt varierar också passformen bland märken. Ett annat alternativ för breda fötter är att satsa på ett märke med bredare modeller överlag, som exempelvis norska Alfa.

About the author

Melker Wångdahl

Melker är en erfaren vandrare som lägger så mycket tid som möjligt i fjällen och på vandringslederna. Han spenderar stora delar av året på resande fot och har tagit sig upp på bergstoppar över hela Europa. Resandet och friluftsintresset har funnits med under hela hans liv och 2019 startade han upp Oddhikers för att dela med sig av sina erfarenheter.

Melker älskar att optimera sin vandringsutrustning och gräver alltid djupt för att hitta de bästa prylarna. Han gillar att planera nya utmanande vandringar och testat sig själv på fysiskt krävande toppbestigningar.