Sylmassivet är beläget i Jämtland där det sträcker ut sig över gränsen mellan Sverige och Norge. De avlägsna topparna bjuder på gott om magiska utsikter och fantastiska vandringar förbi både fjällforsar och glaciärer. Den mest storslagna utsikten hittar du däremot på den norska sidan av gränsen om du tar dig en topptur till Storsylen.
Ofta benämns Storsylen som Jämtlands högsta punkt men då pratar man inte om toppen eftersom den ligger på den norska sidan av gränsen. Däremot är det den högsta punkten i Sylarna och reser sig hela 1762 meter över havet. Det finns vandringsleder upp till Storsylen från både den norska och svenska sidan av gränsen så det är inte ovanligt att stöta på en norrman eller två på toppen.
Under midsommar 2022 så besteg jag Storsylen via den svenska leden. Inför vandringen tyckte jag att det var svårt att hitta bra information om hur leden såg ut och vad man kan förvänta sig. För att du ska slippa samma krångel och osäkerhet så har jag nu skrivit ihop den här vandringsguiden till hur en topptur till Storsylen ser ut tidigt på sommarsäsongen.
Hur många dagar behöver man?
De allra flesta brukar ta 3 till 4 dagar på sig för en topptur till Storsylen. Ofta så kombineras Storsylen ihop med Jämtlandstriangeln eftersom man besöker två av de tre stoppen oavsett. Första dagen går åt till att ta sig från Storulvån till Sylarnas fjällstation där man övernattar innan man ger sig på en toppstigningen dag två. Den tredje dagen går man helt enkelt tillbaka, antingen samma väg man kom eller via Blåhammarens fjällstation. Väljer du att vandra Jämtlandstriangeln och gå via Blåhammaren så behöver du den fjärde dagen för att sen ta dig tillbaka till Storulvån.
Vill du ha en karta som täcker hela vandringen så hittar du den här.

Det går även att göra turen på kortare tid, det finns personer som sprungit från Storulvån till Sylarna, gjort toppstigningen och sen tagit sig tillbaka på samma dag. Det här är naturligtvis väldigt krävande och inget man bör försöka sig på om man inte är i väldigt bra form. Själv gjorde jag det på två dagar och tog toppturen till Storsylen på samma dag som jag gick tillbaka till Storulvån. Dag två blev riktigt tung och jag sov nästan lika gott som efter bestigningen av Zugspitze.
Ta sig till Sylarna
Till att börja med så måste du på något sätt ta dig till Storulvåns fjällstation. Har du tillgång till bil så är det väldigt lätt och du kör helt enkelt hela vägen fram till fjällstationen. Parkering här kostar 50 kronor per dygn men är något billigare för STF medlemmar. Det finns även en inofficiell parkering precis utanför stationens område där du kan stå gratis. Alternativet är att ta tåg till Åre och sedan boka busstransfer till Storulvån, tidtabell och priser för buss hittar du här.
Storulvån till Sylarna
Från Storulvån till Sylarnas fjällstation är det 16 km och vandringen tar runt 4-6 timmar beroende på ditt tempo. Det är den första sträckan på Jämtlandstriangeln och leden är väldigt lätt att följa. Den är ordentligt upptrampad och är utmärkt med både färgmarkeringar och skyltar där du kan se hur långt du har kvar. Man får anstränga sig rejält för att gå vilse här. Halvvägs mellan fjällstugorna så finns det en liten Wi-Fi stuga där du kan både ladda din telefon och ansluta till nätet om du redan har internet abstinens. Här finns också bänkar om du helt enkelt vill sitta bekvämt under lunchrasten. 6 km senare så når du Gamla Sylen som numer bara är en raststuga, härifrån är det bara 2 km till Sylarnas fjällstation. Det finns gott om möjligheter att fylla på vattenflaskor så släpa inte på mer än nödvändigt.

Sylarnas fjällstation
Fjällstationen vid Sylarna är välutrustad och du hittar de flesta bekvämligheterna man kan förvänta sig hos en fjällstation. Det finns restaurang med alkoholrättigheter, duschar, bastu och du kan även hyra rum om du vill slippa släpa på tält. Tänk dock på att boka rummen i förväg för att vara säker på att det finns något ledigt. Det finns även en butik med smidig vandringsmat om du som jag föredrar att hålla packningen lätt.

Tält får du slå upp 100 meter från stationens byggnader och vill du nyttja bekvämligheter som duschar och kök så får du betala en serviceavgift på 300 kr/dygn (200 kr som STF medlem).
Topptur till Storsylen
Det går att ta sig till Storsylens topp året runt men det är naturligtvis mycket svårare när snön ligger tjock. Bäst förhållanden kommer du att ha under juli och augusti när den mesta snön är borta och bron över Sylälven förhoppningsvis är på plats. Snön ligger kvar länge vid Sylarna och vid midsommar så var det fortfarande snöbankar på över en meter bitvis längs med Sylälven. En topptur till Storsylen kan ta allt mellan 4 och 8 timmar. Det här beror naturligtvis på vilket form du är i men också på vilka förhållanden som råder. Ju mindre snö desto snabbare kommer du ta dig till toppen helt enkelt.
Över Sylälven
Första steget på toppturen till Storsylen är att ta sig över Sylälven. Är du här när det mesta av snön smält undan så finns det en bro precis bakom fjällstationen. När jag själv kom dit upptäckte jag att bron inte var på plats än, något jag inte räknat med. Om du skulle mötas av samma problem när du kommer dit så är det lättast att följa leden längs med älven söderut en bit. Här är det lättare att korsa och inte lika djupt men det är fortfarande rejält strömt så var försiktig.

Där jag korsade var vattnet strax över knähöjd på de djupaste ställena så man får välja om man vill ha våta kängor eller frysa ordentligt om fötterna. Själv körde jag på Kalle Anka metoden. Smältvattnet var inte överdrivet varmt och när jag kommit över tog det en liten stund att få tillbaka känseln i fötterna. Jag rekommenderar starkt att använda sig av vandringsstavar här då det blir betydligt lättare att hålla balansen.
Ta sikte mot Storsylen
Om du står vid Sylarnas fjällstation och blickar mot Sylmassivet så kommer det vara 5 toppar som sticker ut. Från vänster till höger så reser sig: Templet, Slottet, Storsylen, Lillsylen och Vaktklumpen. Du ska nu ta dig upp mellan Slottet och Vaktklumpen och ta sikte mot Storsylen. Leden är inte utmärkt men om du kommer via bron och det inte ligger snö kvar så kommer du förmodligen att kunna se stigen. Du kommer gå nedanför Vaktklumpen och svänga upp mot Storsylen. Har du tvingats att vada över älven kommer du förmodligen från andra hållet och får då se till att dra dig mot Vaktklumpen så att du följer rätt sida när du svänger upp mot Storsylen. De blå pilarna på fotot nedan kan ge dig en grov idé över hur du ska gå men det kan vara en bra idé att ha med karta och kompass.

När du tagit dig igenom Slottsdalen så kommer du att få välja vilken väg du vill ta upp. Här är också sista chansen att fylla på vattenflaskan. Antingen kan man ta sig upp över Lillsylen och sedan fortsätta längs med bergskammen bort till Storsylen. Alternativt så tar du istället sikte direkt på Storsylen och följer bergskammen upp åt vänster. När jag gick så var det väldigt hög lavinfara på Lillsylen så den vägen var tyvärr inte ett alternativ. Jag fick istället ta den andra, lite kortare leden. På bilden nedanför så har jag försökt visa hur de två lederna går ungefär, röda pilar är vägen jag tog och orangea leder över Lillsylen. Här börjar det bli ganska brant oavsett vilken väg du väljer och det sätter lite press på konditionen.

Bestiga Storsylen
Härifrån kommer guiden fokusera på leden som inte går via Lillsylen eftersom det är den vägen jag har bäst koll på helt enkelt. Vägen blir något svårare och du kommer att få använda dig av händerna bitvis för att ta dig framåt säkert. Du kommer ta sikte på det första krönet som ligger på 1624 meters höjd. Där möts du sen av en smal bergskam med rejäl exponering, på vänster sida har du ett stup och på höger en väldigt brant och stenig sluttning.
Bergskammen sluttar något nedåt innan den leder dig brant uppåt igen till toppen som reser sig mellan Storsylen och Lillsylen. Håll dig en bit till höger om kammen så riskerar du inte att falla ned för stupet. Här är det en del klättring inblandat men inget avancerat som kräver rep eller liknande, ta det bara väldigt lugnt och försiktigt.

När du når topp nummer två så har du fått en ganska bra uppfattning om vad som väntar. Den sista sträckan är nämligen mer eller mindre en repetition av vad du precis gjort, fast lite längre, svårare och brantare. Du kommer att se ytterligare en bergskam med brant exponering särskil på vänster sida där du har ett stup rakt ned till Storsylglaciären. Det är samma här, högersidan har en brant sluttning men inget stup så att hålla sig en bit ditåt är att föredra.
Här någonstans kommer du också att börja se röda markeringar, försök följa dem så får du klättra lite mindre. Det är den norska leden som går ihop med den svenska här och som tur är så är deras betydligt bättre utmärkt än vår.
På Sylarnas topp
När man först kommer över krönet är det lätt att lura sig att man kommit upp till toppen, men i själva verket är det gränsen mellan Sverige och Norge. Det är dock inget att misströsta över, härifrån är det väldigt nära till Storsylens topp.

Har du bra väder så möts du av en magisk utsikt. Åt precis alla håll så är det vackra fjälltoppar så långt man kan se. Mot Sverige har du Storsylglaciären och fjällälvar, mot Norge sträcker Nesjøen ut sig mellan fjällen. Du hittar även en liten låda med block där du kan lämna ditt namn och en liten hälsning. Det var ganska ont om plats att skriva på dock, så om du har möjlighet skulle det inte skada att ta med sig ett nytt och lämna där.


Vägen ned från Storsylen
På tillbakavägen så finns det ett par alternativ att välja mellan. Precis som vägen upp så kan du välja mellan att gå över Lillsylen eller ta den kortare vägen. Varför inte alternera och ta den väg du inte tog upp? Det tredje alternativet är att ta den norska leden ner i Norge. Här får du dock en ganska rejäl rundvandring på ett par dagar för att ta dig tillbaka till Sylarnas fjällstation.

Med tanke på hur mycket det pratas om Jämtlandstriangeln är det konstigt hur lite man hör om Sylarna. Enligt mig så är det här en av Sveriges mest underskattade vandringsleder. Från Sylarnas fjällstation har du en uppsjö med vandringsleder och toppturer du kan genomföra. Finare natur får man leta länge efter.
Blir du sugen på en lite lugnare semester efter den tuffa vandringen kan du passa på att läsa vår guide till Krakows sevärdheter. Ett annat alternativ som bjuder på en lättare naturupplevelse är vandring i Sälenfjällen kolla in våra favoritleder.
Läs fler artiklar på Oddhikers: