Resmål & Guider

På äventyr i Norge – Vaeröy

Utsikten utöver Måstadsfjellet från vaeröy

En av Lofotens mest avlägsna pärlor, Vaeröy känns fortfarande väldigt orört i jämförelse med de andra turisttäta öarna i Lofoten. Namnet är fornnordiskt och betyder mer eller mindre väder ön, döpt efter det tuffa klimatet. Öns klippor reser sig rakt upp ur havet och via vandringsleder kan du uppleva den vackra naturen med fantastiska utsikter. Vaeröy är en liten ö med en population på strax över 700 personer. Den är en av de yttersta delarna av Lofoten och mycket av livet här cirkulerar kring fiske. Byn där de flesta på ön bor heter Sørland och det är här färjan rullar in. 

Det finns ett unikt djurliv, här hittar du rikligt med havsfåglar och grymma fiskevatten. Öarna här ute är en av de få platser de Lunnefåglar häckar i norden och kolonin kan beskådas från båt eller via en vandringstur på öns baksida. Havsörnarna häckar även dem på ön och Vaeröyborna har en minst sagt intressant historisk relation till örnar. 

Utspritt över ön kan du resterna efter så kallade örnhus där öborna utövade sin vintersport. De satt och lurpassade på örnarna för att sedan fånga dem med sina bara händer. Örnarna hade förr ett pris på sina huvuden på grund av skadorna de orsakad fåren men på Vaeröy utövades jakten mest som sport. Tyvärr pågick jakten in på 1970-talet men nu har örnstammen börjat återhämta sig.

En havsörn fiskar på vaeröy
Mycket fågel att brottas med.

Färja till Vaeröy

Det lättaste, och egentligen enda konventionella sättet, att ta sig till Vaeröy från fastlandet är med färja. Det finns två rutter att välja på: Den första färjan går från Bodö och är det naturliga valet om man kommer söderifrån. Färjan till Vaeröy kostade för oss (2 personer, 1 bil) 1050 NOK. Informationen vid hamnen i Bodö är ganska knapp och personalen är milt sagt inte särskilt intresserade av att prata med svenska turister så det är inte så dumt att vara lite förberedd. Färjan till Vaeröy tar strax över 5 timmar och gör ett par stopp på vägen. När den lämnar Bodö gör färjan en rundtur där den först går i land vid Röst följt av Vaeröy och sedan Moskenes. Det andra alternativet är att ta färjan från Moskenes till Vaeröy. Den här rutten tar runt 1,5 timma och blir det smidigaste valet om du kommer från de inre delarna av Lofoten. Färjorna är inte särskilt stora, ombord finns det inte så mycket mer än en kiosk med lite mat och fika. Mer information kring färjelederna kan du hitta här.

Boende och övernattning på Vaeröy

Det finns ett par alternativ om du vill övernatta på ön men utbudet är inte jättestort. Vill du ha ett rejält tak över huvudet så går det att hitta boende på Vaeröy via AirBnB och Booking.com. Hos Booking finns det möjlighet att smidigt boka rum direkt vid Vaeröys hamn. AirBnB har lite andra alternativ med ett par stugor och boenden utspridda över den lilla ön. Har ni möjlighet rekommenderar jag starkt att övernatta i boendet kallat ”Lofoten Fyr”. En gammal norsk fyr med modern inredning där du kan njuta av en kopp kaffe i fyrtornet. Se vilka boenden som finns tillgängligt på Vaeröy här.

Om du planerar att ta din husbil eller att campa på ön finns det en campingplats på öns nordvästra sida. Det finns en liten plats att ställa husbilar och mobila boenden samt gott om lämplig yta för att slå upp tält. Det finns toaletter och fri tillgång till färskvatten men där tar utbudet av faciliteter slut. Sen har naturligtvis Norge, likt Sverige, allemansrätt så du kan slå upp ditt tält lite var du vill så länge du inte förstör natur eller inkräktar på någons tomt. Tänk på att vädret på Vaeröy kan vara lynnigt så det är smart att packa ned en ordentlig regnjacka.

Vaeröys vandringsleder

Vaknar vid 06:00. Stela och frusna börjar vi dra på oss kläderna och plocka fram frukosten. Kaffet värmer riktigt skönt, vinden drog rejält under natten och frossan har bitit sig fast. Plockar ihop frukosten för att ge oss av mot dagens första vandring mot Håen. Leden blir snabbt brantare, frossan ersätts av svett och efter 20 minuter brinner redan benen.
Vi når krönet och upptäcker de två havsörnarna som cirklar tyst över oss. I skuggan av deras majestätiska vingar far tankarna tillbaka till örnhusen och den lokala sporten. Långa ensliga vintrar gör nog öbor lite speciella. Vi tar oss förbi radarstationen och ut på klipporna där vi möts av utsikten över Måstadsfjell, det finns värre ställen att njuta av en fika.

En dag på Vaeröy

Håen och Vaeröyhornet

Här hittar du vandringsleden.

Har du kollat upp Vaeröy på Instagram så är det förmodligen utsikten från Håen du sett bilder på. Det finns en grusväg som ringlar sig hela vägen upp till Håen men den första delen går igenom en lång tunnel som ofta är avspärrad. Man får istället börja leden vid Håen parkeringen. Det här är den jobbigaste biten på vandringen och när du kommer upp på grusvägen vid tunnelns slut så blir det betydligt lättare.

Efter att man passerat de första krökarna på vägen och den börjar gå längs med berget västerut kan man istället ta sig upp till krönet. Här går det att ta sig, längs med bergsryggen, österut till Vaeröyhornet. När du beundrat utsikten från Vaeröyhornet så är det bara att vända och fortsätta västerut. Det lättaste alternativet är att gå ner till grusvägen och följa den.

Leden kommer att ta dig förbi en av NATOs radarstationer. Det kan kännas lite olustig att gå förbi men det är inget att bry sig om. Personalen var på plats när vi gick förbi och ingen bryr sig, förmodligen är de vana vid turister som smyger förbi. På klipporna bakom radarstationen är utsikten över Måstadsfjell helt underbar.

Vandring på Vaeröy
Stigen mellan Håen och Vaeröyhornet

Måstad, Måstadheia och Måhornet

Här börjar vandringen till Måstad, Måstadheia och Måhornet.

Är du sugen på lite rejälare vandring så är det här den längsta leden på ön. Parkera vid camping toaletterna på öns baksida och fortsätt vandra där vägen sluta så kan du ta dig till den vackra byn Måstad. Den ligger i Måstadsfjells skugga och har du varit på Håen tidigare har du förmodligen sett den. Trippen är runt 12,5 km och du har möjlighet att förlänga vandringen med att bestiga Måstadheia och Måhornet. Det går att klara av allt på en dag men det blir krävande och totalt kommer du få vandra 18,6 km varav en del i tung terräng. På baksidan av Måstadfjell huserar också den lokala kolonin av lunnefåglar. Leden slingrar sig först längs med Vaeröys nordvästra sida och korsar sedan över vid avsmalningen framför Håen. Framme vid Måstad hittar du lederna upp mot Måstadsfjells toppar. Om vinden är på bra humör kan det vara ett kul alternativ att paddla över, en uppblåsbar, stabil SUP bräda är ett smidigt alternativ.

Nordlandsnuppen

Här hittar du starten på leden till Nordlandsluppen.

Vill du ha ett lättare alternativ så finns det en led upp till Nordlandsnuppen vilket är Vaeröys högsta topp. Leden börjar mellan två bergsryggar där vägen kurvar sig inåt land vid Breivika. Det är ungefär 4 km tur o retur och toppen ligger 457 meter över havet. Det finns en liten skylt där som visar vart du börjar. Vill du utforska fler öar i Norge så läs vår artikel om Senja där du hittar både vandringsleder och utmärkt fiske.

Blir du biten och vill vandra mer i Norge bör du definitivt besöka Jontunheimen där du bland annat kan bestiga Galdhöpiggen, det högsta berget i norra Europa.

Fisketurer på Vaeröy

Fiskevattnen runt Vaeröy är några av Norges rikaste och ett utmärkt ställe om du vill dra upp riktigt stor torsk och hälleflundra. Fisketurerna avgår från Vaeröys hamn, nära till både boende och färja. Är du intresserad av en unik fiskeupplevelse kan du bland annat boka det hos Sjybrygga. De har kapacitet för grupper upp mot 25 personer och kan hjälpa dig ordna både boende, mat och andra upplevelser.


Läs fler artiklar på Oddhikers: