Blogg

På äventyr i Norge – Etapp 4: Utforska Værøy

Utsikten utöver Måstadsfjellet från Værøy

Oddhikers utforskar Værøy och kollar in vandringslederna. Det blir astmaanfall och häng med havsörnar. Tyvärr dissar lunnefåglarna festen. Häng med och utforska en av Lofotens mest avlägsna pärlor.

Har du missat första delen av Norge resan finns den här och föregående etapp hittar du här.

Klockan ringer vid 06:00, vad gör man inte för att få utsikten för sig själv? Stela och frusna börjar vi dra på oss kläderna och plocka fram frukosten. Kaffet värmer riktigt skönt, vinden har dragit rejält i natt och frossan har bitit sig fast. Efter frukosten plockar vi iordning packningen snabbt och ger oss av mot den första vandringen. Förhoppningen är att vi ska vara tillräckligt tidiga för att få både solsken och undvika andra vandrare.

Vandringsleden kommer ta oss till Håen via Værøyhornet. Håen är en radarstation som tillhör NATO men det är inte därför man tar sig dit. Strax bakom stationen hittar du en magisk utsikt över Måstadfjellet. Det är här alla vackra bilder av Værøy du hittar på Instagram och Pinterest är tagna.

Här hittar du vandringsleden.

Mot toppen av Værøy

Det finns en grusväg som ringlar sig hela vägen upp till Håen men den första delen går igenom en lång tunnel som är avspärrad. Vi får istället börja leden vid Håen parkeringen. Stigen är till en början ganska flack men det går över ganska fort. När den branta biten startar så brinner benen efter 15 minuter och jag börjar utveckla ett astmaanfall. Tänker att fortsätter det såhär så får hon lämna mig här på berget för att dö. Som tur är så är det inte bara jag som tycker det är tungt och det blir några andningspauser. 

Det här är den jobbigaste biten på hela vandringen och när vi kommit upp på grusvägen vid tunnelns slut så blir det betydligt lättare. Efter att man passerat de första krökarna på vägen och den börjar gå längs med berget västerut kan man istället ta sig upp till krönet. Här går det att ta sig, längs med bergsryggen, österut till Værøyhornet.

När du beundrat utsikten från Værøyhornet så är det bara att vända och fortsätta västerut. Det lättaste alternativet är att gå ner till grusvägen och följa den. 

Værøys lokala sport

Vi gjorde ett par avstickare i hopp om att få se lunnefåglarna som huserar på ön. Tyvärr får vi inte se några men istället visar sig två havsörnar som seglar runt ovanför oss. De mäktiga vingarna leder tankarna tillbaka till informationsskylten vi passerade tidigare. Værøyborna hade en lite udda sport de roade sig med på vintrarna. De satt i så kallade “örnhus” och fångade örnar. Med sina bara händer. Långa ensamma vintrar gör nog öbor lite speciella. Örnarna hade ett pris på sitt huvud på grund av skadan de orsakade fåren men örn jakten utövades mest som sport. Jakten pågick ända in på 1970-talet.

Havsörnar är vanliga på Værøy
Mycket fågel att brottas med.

Toppen av Håen

Våran lilla avstickare gör att vi tar oss upp den sista biten utan att följa några stigar vilket gör det hela bra mycket jobbigare. Uppe vid NATO stationen känns det som att det inte riktigt är okej att vara där men ingen säger något när vi går förbi. Förmodligen är de vana vid turisterna som smyger förbi. På klipporna bakom radarstationen är utsikten över Måstadsfjell helt underbar. Jag får erkänna att den otrevliga och överprisade färjan var värt det. Vi utforskar resten av ön med bil ganska fort. På Værøys nordsida finns det toaletter och naturcamping. Det verkar vara här de flesta väljer att spendera natten, det finns gott om plats för tält och även lite plats att ställa upp husbilar. Det är nästan omöjligt att köra fel då det bara finns en väg att följa runt berget mot nordsidan.

Vandringsled på Værøy

Fler vandringar på Værøy

Är du sugen på mer vandring så är det också här den längsta leden på ön börjar. Parkera vid toaletterna och fortsätt vandra där vägen slutar så kan du ta dig till den vackra byn Måstad. Den ligger i Måstadsfjellets skugga och har du varit på Håen tidigare har du förmodligen sett den. Trippen är runt 12,5 km och du har möjlighet att förlänga vandringen med att bestiga Måstadheia och Måhornet.

Det går att klara av allt på en dag men det blir krävande och totalt kommer du få vandra 18,6 km varav en del i tung terräng. På baksidan av Måstadfjell huserar också den lokala kolonin av lunnefåglar. Tycker du att den lilla fågeln är lika söt som vi så kan det i sig göra vandringen värt det. Tyvärr så lärde vi oss inte det här förrän vi stod i kön till färjan för att ta oss av Værøy till det lite mer civiliserade Moskenes.

Här börjar vandringen till Måstad, Måstadheia och Måhornet.

Vill du ha ett lättare alternativ så finns det en led upp till Nordlandsnuppen vilket är Værøys högsta topp. Leden börjar mellan två bergsryggar där vägen kurvar sig inåt land vid Breivika. Det är ungefär 4 km tur o retur och toppen ligger 457 meter över havet. Det finns en liten skylt där som visar vart du börjar.

Här hittar du starten på leden till Nordlandsluppen.